ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

Ο ρόλος της Κίνας και των ΗΠΑ

Επιδεινώθηκαν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Ιούλιο, οπότε η Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι μια περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας θα σήμανε την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα ήταν κατά πολύ υπό των εκτιμήσεων. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις ανησυχίες σχετικά με την επιβάρυνση του κινεζικού γίγαντα, καθώς και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να δράσουν καταλυτικά στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική.

Η αγορά εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τα οποία θα πάρουν το μέρους του Ian McCafferty και θα ψηφίσουν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Η εταιρία ανάλυσης οικονομικών δεδομένων IHS Global Insight αναμένει ότι η αύξηση των βρετανικών επιτοκίων θα αναβληθεί για το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν την περίοδο του Αυγούστου, αναμένεται να επιβαρύνουν  ακόμα περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης των εισαγωγών και των εξαγωγών τον Αύγουστο. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα τόσο των αδύναμων τιμών στα βασικά αγαθά, όπως και την αποδυναμωμένης ζήτησης. 

Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 60,24 δισ. δολάρια. Με φόντο τα αδύναμα στοιχεία για την πορεία των εισαγωγών και των εξαγωγών, οι κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές επηρεάστηκαν, προκαλώντας διακυμάνσεις στους δείκτες, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Νότιας Κορέας παρουσίασαν πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εν μέσω μιας ακόμη πιο απότομης πτώσης των εξαγωγών προς την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας ζήτησης. 

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επιβραδυνθεί για το υπόλοιπο του έτους. Η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, την ώρα που οι ηγέτες της προσπαθούν να αποτρέψουν αφενός την έκρηξη της τεράστιας φούσκας των μετοχών και αφετέρου την στασιμότητα της οικονομίας. 

Ενώ οι εξαγωγές που αφορούν τη μεταποίηση μειώθηκαν κατά 8% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, οι εισαγωγές που προορίζονται για μεταποίηση περιορίστηκαν σχεδόν κατά 11%, γεγονός που φανερώνει την αποδυνάμωση των κινεζικών εξαγωγών.

Παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός της Κίνας αναμένεται να καταγράψει οριακή άνοδο τον Αύγουστο, υποκινούμενος από τις αυξημένες τιμές του κρέατος και των λαχανικών, και την ώρα που τα δάνεια των τραπεζών αναμένεται να διαμορφωθούν στα 850 δισ. γουαν, λόγω των προηγούμενων μέτρων χαλάρωσης καθώς και της πρόσφατης ανάκαμψης στις πωλήσεις των ακινήτων και των έργων υποδομής.

Όσον αφορά στη ζώνη του ευρώ, τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή αναμένονται στην αρχή του τρίτου τριμήνου. 

Ειδικότερα, η παραγωγή της Γερμανίας αναμένεται να καταγράψει ισχυρή άνοδο τον Αύγουστο, έπειτα από την απότομη συρρίκνωση του Ιουλίου, ενώ στη Γαλλία τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά των αυτοκινήτων και η μείωση των ασιατικών εξαγωγών αναμένονται να διατηρήσουν την βιομηχανική παραγωγή αμετάβλητη τον Αύγουστο. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή δεν αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα τον Αύγουστο, μετά την 0,3% συρρίκνωση που κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ισχυρή στερλίνα σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της Ασίας εξηγούν κατά ένα μεγάλο μέρος την περιορισμένη παραγωγή στη Βρετανία.  

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version