Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα | Τι διαβλέπουν για την οικονομία το 2021

Το 2020 ήταν ένα νέο σημείο-μηδέν για την ανθρωπότητα, όταν μια μυστηριώδης ασθένεια που χτύπησε τους πολίτες της κινεζικής Ουχάν εξαπλώθηκε στην οικουμένη και απέκτησε διαστάσεις πανδημίας.

Ο κόσμος είχε να δει τέτοια υγειονομική κρίση έναν ολόκληρο αιώνα και πιάστηκε απροετοίμαστος.

Ο κορονοϊός δεν κόπασε όμως το 2021, παρά τη νέα ελπίδα που γέννησε ο θρίαμβος της επιστήμης με το σωτήριο εμβόλιο.

Η παγκόσμια οικονομία χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα το 2020, με τις αγορές κλειστές και τον κόσμο κλειδωμένο στα σπίτια του.

Πώς αναμένεται όμως να διαμορφωθεί το τοπίο του επιχειρείν για το 2021;

Ας δούμε τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρονιά που τρέχει ήδη.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Image

Στην έκθεσή του, τον Ιανουάριο του 2021, το ΔΝΤ παρατηρεί πως ενώ η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού επανέφερε τις ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος μέσα στη χρονιά, οι περιπέτειες με τα νέα κύματα και τις μεταλλάξεις του ιού ανάγκασαν σε αλλαγή των εκτιμήσεων.

«Μέσα στην εξαιρετική αβεβαιότητα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 5,5% το 2021 και 4,2% το 2022».

Η πρόβλεψη για το 2021 αναθεωρήθηκε μάλιστα κατά 0,3% προς τα πάνω, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων μέσα στη χρονιά. Αλλά και οι υποστηρικτές πολιτικές που έχουν υιοθετήσει οι ισχυρές οικονομίες για τις αγορές τους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Το ΔΝΤ μιλά ξανά για τροχιά ανάπτυξης μέσα στο 2021, μετά το καταστροφικό 2020 και τη σοβαρή κατάρρευση που κατέγραψε στην παγκόσμια οικονομία. Μια κατάρρευση που έπληξε περισσότερο τις γυναίκες, τους φτωχούς, όσους εργάζονταν σε κατάσταση μαύρης εργασίας, αλλά και τους εργαζομένους στους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό. Image

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέγραψε για το 2020 ένα αποφασιστικό πλήγμα για την οικονομία, ύφεση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η πραγματική ύφεση του 2020 ξεπέρασε κατά 0,9% τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς το δεύτερο μισό της χρονιάς ήταν ακόμα πιο καταστροφικό.

Η ανάκαμψη ωστόσο που προβλέπει το ΔΝΤ για το 2021 αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από χώρα σε χώρα και θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Οι κύριοι τομείς έχουν να κάνουν με την αποφασιστική μάχη με τον κορονοϊό, όπως η πρόσβαση στις δομές υγείας, η αποτελεσματικότητα των υγειονομικών πολιτικών, αλλά και τα δομικά χαρακτηριστικά των εθνικών οικονομιών πριν χτυπηθούν από την κρίση.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη στο 4,2% για το 2021 και στο 3,6% για το 2022, σημειώνοντας πως η ύφεση που χτύπησε τις χώρες του ευρώ το 2020 ανήλθε στο 7,2%.

Το ΔΝΤ παρατηρεί ότι θα χρειαστεί ισχυρή και πολύπλευρη συνεργασία για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Δίνει ιδιαίτερη βάση στο πρόγραμμα COVAX, ώστε να επιταχυνθεί η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων κρατών στα εμβόλια. Η δικαιότερη κατανομή των σωτήριων παρτίδων είναι αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για να βγει η ανθρωπότητα από το τέλμα.

Image

Πόσο μάλλον που, όπως παρατηρεί, ο αναπτυσσόμενος κόσμος μπήκε στην υγειονομική κρίση με ήδη υψηλότατο δημόσιο χρέος, μια κατάσταση που επιτείνει η πανδημία. Η ρευστότητα για αυτές τις χώρες κρίνεται σημαντική σε διεθνές επίπεδο. Αν το δημόσιο χρέος τους δεν είναι βιώσιμο, τότε οφείλει να αναδιαρθρωθεί, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν την G20.

Το ΔΝΤ μιλά επίσης και για το διεθνές εμπόριο. Οι εκτιμήσεις του εδώ είναι συνεπείς με την ανάκαμψη που διαβλέπει για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Άνοδο περιμένει στην παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα το 2021 και μάλιστα της τάξης του 8%. Και 6% για το 2022.

Εκτιμά ωστόσο ότι ο κλάδος των υπηρεσιών θα ανακτήσει τις δυνάμεις του αργότερα από τον δευτερογενή τομέα. Ο διεθνής τουρισμός είναι εδώ ο καθοριστικός παράγοντας ύφεσης.

Συνολικά, η παγκόσμια δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ κορονοϊού επίπεδα. Η μάχη θα δοθεί εδώ ανά χώρα και η έκβασή της θα κριθεί από τη δριμύτητα της υγειονομικής κρίσης, τον βαθμό στον οποίο έπληξε την αγορά και την αποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας.

Παγκόσμια Τράπεζα

Image

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης από τη γενικευμένη κατάρρευση που επέφερε η Covid-19, θα παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε πιο χαμηλά επίπεδα απ’ ό,τι πριν την πανδημία.

Αυτό παρατηρεί στην έκθεσή της, τον Ιανουάριο του 2021, η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας πως η πανδημία επιδείνωσε το κύμα της διεθνούς συσσώρευσης χρέους που καταγράφεται εδώ και μία δεκαετία.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την τροχιά ανάκαμψης καθ’ όλη τη δεκαετία του 2020, επιτείνοντας την αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό ανάρρωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, παρατηρεί πως «το να κάνουμε τις σωστές επενδύσεις τώρα, είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας για την υποστήριξη της ανάκαμψης και την προαγωγή της ελαστικότητας. Η τωρινή αντίδρασή μας στην κρίση θα διαμορφώσει το κοινό μας μέλλον στα χρόνια που θα έρθουν. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να θέσουμε τα θεμέλια για μια ανθεκτική, δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία».

Με αυτά υπόψη, η Παγκόσμια Τράπεζα περιμένει ανάπτυξη στο 4% για τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2021. Με έναν αστερίσκο όμως εδώ, υποθέτοντας δηλαδή πως ο εμβολιαστικός πυρετός για την Covid-19 θα γενικευτεί, αποδίδοντας καρπούς.

Image

Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζεται πιο φειδωλή στην αισιοδοξία της για θετικά οικονομικά πρόσημα. «Η ανάκαμψη, ωστόσο, θα περιοριστεί, εκτός και αν οι φορείς χάραξης πολιτικής κινηθούν αποφασιστικά για να δαμάσουν την πανδημία και να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις».

Η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί τη διεθνή ύφεση του 2020 στο 4,3%. Κι ενώ η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, μας λέει, η πανδημία έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στον πλανήτη, διεκδικώντας μεγάλο φόρο αίματος και βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Εκτιμά μάλιστα πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τόσο την οικονομική δραστηριότητα όσο και τα εισοδήματα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο ότι οι προτεραιότητες στρέφονται για την ώρα στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τα εμβολιαστικά προγράμματα, η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει μέσω επενδυτικών κύκλων που θα στραφούν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή δηλαδή που εξαρτάται λιγότερο από το δημόσιο χρέος.

Οι εθνικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τρομερές προκλήσεις, παρατηρεί ο David Malpass, που έχουν να κάνουν από τη δημόσια υγεία και τη διαχείριση του χρέους ως τον προϋπολογισμό και τις δομικές αλλαγές.ImageImage

«Για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και να ανατραπεί η επενδυτική δυσπραγία, χρειάζεται μια μεγάλη ώθηση για να βελτιωθούν τα εργασιακά περιβάλλοντα, να αυξηθεί η απασχόληση και η ευελιξία της αγοράς, αλλά και να ενδυναμωθούν η διαφάνεια και η διακυβέρνηση».

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας για το 2020 υπήρξε «ελαφρώς λιγότερο σοβαρή» από τις εκτιμήσεις. Κι αυτό γιατί οι ισχυρές οικονομίες δεν χτυπήθηκαν όσο σοβαρά αναμενόταν και την ίδια στιγμή η Κίνα επανέκαμψε πολύ γρηγορότερα από τις προσδοκίες.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά έσωσαν την παρτίδα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι υπόλοιπες εθνικές οικονομίες επλήγησαν «πιο έντονα απ’ ό,τι προβλεπόταν».

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως βραχυπρόθεσμα το τοπίο της οικονομίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Τμήμα μάλιστα της ανάλυσής της είναι αφιερωμένο ακριβώς εδώ, στα εναλλακτικά σενάρια που μπορεί να ακολουθήσει η αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2021.

Image

Σε ένα από τα χειρότερα, με τον κορονοϊό να συνεχίζει ακάθεκτος να μαστίζει τον κόσμο και τα εμβολιαστικά προγράμματα να καθυστερούν, η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει αύξηση μόλις στο 1,6% το 2021. Στον αντίποδα αυτού, το πιο αισιόδοξο σενάριο για το 2021, με επιτυχή έλεγχο της πανδημίας και τους εμβολιασμούς να καλπάζουν, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 5%.

Όλα δείχνουν ωστόσο πως η ανάκαμψη θα είναι αργή και περιπετειώδης. Η Παγκόσμια Τράπεζα μιλά για ανάπτυξη στο 3,5% για τις ΗΠΑ μέσα στο 2021, εκεί που το 2020 παρουσίασε ύφεση της τάξης του 3,6%.

Για την Ευρωζώνη, περιμένει αύξηση κατά 3,6% αυτή τη χρονιά, εκεί που το 2020 σημείωσε ύφεση 7,4%. Για τις αναδυόμενες αγορές και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, μεταξύ αυτών και η Κίνα, περιμένει ανάπτυξη στο 5% το 2021 (μετά την ύφεση του 2,6% το 2020).

Η οικονομία της Κίνας ειδικότερα αναμένεται να μετατραπεί σε άλογο κούρσας φέτος, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για ανάπτυξη στο 7,9% (μετά την περσινή άνοδο του 2%).

Με την Κίνα εκτός κάδρου, αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενος κόσμος θα κυμανθούν φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά 3,4%, μετά την ύφεση του 5% που κατέγραψαν το 2020.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ | Αύριο η πληρωμή σε δικαιούχους επιδομάτων – Ποιοι πάνε Ταμείο

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ύψους 187.188.594 ευρώ, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:

  • Επίδομα Στέγασης: δικαιούχοι: 239.583 – 29.191.037 ευρώ
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: δικαιούχοι 187.324– 41.666.583 ευρώ
  •  Αναπηρικά επιδόματα: δικαιούχοι 186.706 – 86.811.091 ευρώ
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: δικαιούχοι 629– 180.178 ευρώ
  • Επίδομα Ομογενών: δικαιούχοι 5.594 – 196.856 ευρώ
  • Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: δικαιούχοι 14.783 – 5.553.195 ευρώ
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: δικαιούχοι 18.619 – 8.045.427 ευρώ
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: δικαιούχοι 12.106 – 3.132.980 ευρώ
  • Έξοδα Κηδείας: δικαιούχοι 135– 107.245 ευρώ
  •  Επίδομα Γέννησης: δικαιούχοι 10.119– 11.165.950 ευρώ
  • Επίδομα Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών: δικαιούχοι 14 – 5.700 ευρώ
  • Κόκκινα Δάνεια: δικαιούχοι 2.528 – 242.748 ευρώ
  • Ευάλωτοι Οφειλέτες: δικαιούχοι 151 – 31.719 ευρώ
  • Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: δικαιούχοι 11 – 11.000 ευρώ
  • Επίδομα Αναδοχής: δικαιούχοι 581 – 284.068 ευρώ
  • – Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: δικαιούχοι 754 – 556.338 ευρώ
  • Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”: δικαιούχοι 15 – 6.479 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων: 679.652

Σύνολο καταβολών: 187.188.594

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να ενημερωθούν για το τι δικαιούνται.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης | Προώθηση της καινοτομίας και ψηφιακής ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, συμμετείχε στις εργασίες του «3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Εκπροσώπησε την Περιφέρεια μας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “Beyond 2024”.

Στον χαιρετισμό του επισήμανε τα εξής: «Το 3ο Συνέδριο Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών Αυτοδιοίκησης Περιφερειών Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας μας.

Κοινός στόχος είναι να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, να γίνει ευκολότερη μέσω διαφόρων τεχνολογικών καινοτομιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την Αυτοδιοίκηση αλλά και του εργαζόμενου προσωπικού

Η συνεργασία μας για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου είναι κρίσιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά μαζί.»

Στο περιθώριο του Συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Αντιπεριφερειάρχες αντίστοιχων αρμοδιοτήτων άλλων Περιφερειών καθώς και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου.

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση για την περιόδο του Πάσχα

Την τιμητική τους θα έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας την περίοδο του Πάσχα με τους Έλληνες να χαρίζουν υψηλή πληρότητα στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχειακά θέρετρα και των υπόλοιπων νησιών που άνοιξαν τις πύλες τους για την σαιζόν του 2024. Με την τουριστική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα να καταγράφεται αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εν ελλάδι τουριστικών πρακτόρων, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο εγχώριος τουρισμός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το ταξιδιωτικό κοινό την περίοδο του Πάσχα πάντα ήθελε να ταξιδεύει και θα ταξιδεύει, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τσιλίδης.

Πού θα πάνε οι Έλληνες για Πάσχα

Ειδικότερα η Fedhatta δημοσιοποιεί τους προορισμούς που έχουν κερδίσει τους Έλληνες σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με την Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με την Τήνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και τη Λέρο, να πρωτοστατούν. Το Ιόνιο πρωταγωνιστεί και φέτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών με τη μεγάλη ζήτηση για Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Παξούς και Ιθάκη λόγω και των παραδοσιακών εθίμων του Πάσχα. Το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα ελκύουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα, ενώ η Χαλκιδική όσους αναζητούν τον συνδυασμό με την θάλασσα. Η Πελοπόννησος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα η Μονεμβασιά, η Στούπα, η Καρδαμύλη, και η Καλαμάτα, όπως και το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο. Επιπλέον, οι Έλληνες ταξιδιώτες θα κατευθυνθούν και προς όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές με ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Τα νησιά κέρδισαν τους ορεινούς προορισμούς το φετινό Πάσχα

Στο σημείο αυτό η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι τον μήνα Μάιο, αυτή η χρονική συγκυρία μετατόπισε την ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών από τους ορεινούς προορισμούς στους νησιωτικούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την περίοδο ξεκινάνε την σαιζόν, οι Έλληνες θα είναι και η πλειοψηφία των πελατών σε αυτά, αφού από τα τέλη Μαΐου αναμένονται οι σημαντικές τουριστικές ροές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Από 50 ευρώ το άτομο η διαμονή σε 4 ή 5άστερο ξενοδοχείο

Μάλιστα η κυρία Τετράδη εξηγεί ότι οι ξενοδόχοι αυτή την περίοδο προσέφεραν πολύ ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα στους Έλληνες πελάτες τους και η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά του Ιονίου και στην Ζάκυνθο ειδικότερα, η διαμονή σε ένα 4 ή 5άστερο ξενοδοχείο τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται στα 50 έως 70 ευρώ το άτομο. Τιμές πολύ χαμηλότερες κι από αυτές που πετυχαίνουν και οι ξένοι επισκέπτες που κλείνουν τις διακοπές τους μέσω Tour Operators, στο εξωτερικό αναφέρει η κυρία Τετράδη. Μάλιστα η κυρία Τετράδη υπογραμμίζει ότι η φετινή περίοδος του Πάσχα δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να επισκεφτούν και προορισμούς που το καλοκαίρι είναι οικονομικά απλησίαστοι για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ευχαριστημένοι όσοι έχουν πληρότητα πάνω από 50%

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και μέλος του ΞΕΕ Μανόλης Τσακαλάκης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ξενοδοχεία που θα έχουν πληρότητα από 50% πάνω θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι την δεδομένη χρονική στιγμή. Βέβαια παρατηρεί ότι υπάρχουν και μονάδες για παράδειγμα στην Κρήτη που δεν πέφτει καρφίτσα την περίοδο του Πάσχα, αν και η Κρήτη δεν είναι ένας παραδοσιακός πασχαλινός προορισμός για τους Έλληνες, όπως λέει. Σε κάθε περίπτωση η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη και φέτος θα πρωταγωνιστήσει σε ελεύσεις τουριστών, με τον κ. Τσακαλάκη να τονίζει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης είναι αυξημένες κατά 7% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μιλώντας ωστόσο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα της χώρας δίνουν το στίγμα των περιοχών που αναμένεται να προσελκύσουν τους Έλληνες Επισκέπτες την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Μύκονο: Πλειοψηφία οι Έλληνες επισκέπτες το Πάσχα

Στην Μύκονο, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Κοντιζά Managing Director του Koukoumi Hotel, του πρώτου Vegan Ξενοδοχείου στην Ελλάδα, οι ετοιμασίες είναι πυρετώδης για την νέα σαιζόν και φυσικά οι Έλληνες θα είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών το Πάσχα. Ωστόσο μεταφέροντας τον “παλμό” του νησιού εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αν και τα μηνύματα από τους τοπικούς επιχειρηματίες είναι αντιφατικά. Κάποιοι κάνουν λόγο για αργό ξεκίνημα του Μαΐου και κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως θα πάει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση στην χώρα της Μυκόνου τα περισσότερα καταλύματα ήδη έχουν ανοίξει, ενώ κάποιες μονάδες που παραδοσιακά άνοιγαν μέσα Απριλίου έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα τους στα μέσα Μαΐου. Στο μεταξύ εντατικοί είναι και οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια, που χτενίζουν την Μύκονο για κάθε είδους παραβάσεις, όπως τονίζεται.

Τήνος: Τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα

Στην Τήνο, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Μαλλιάρης, πρόεδρος των ξενοδόχων στο νησί της “Παναγίας”, τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα από Έλληνες πελάτες αποκλειστικά, καθώς οι ελεύσεις των ξένων επισκεπτών αναμένονται από τα τέλη Μάη. Μάλιστα εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά εφάμιλλη της πολύ καλής περσινής. Ωστόσο ο κ. Μαλλιάρης κάνει λόγο για την τελευταία καλή χρονιά των Κυκλάδων, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και του γεγονότος ότι οι Κυκλάδες έχουν ακριβύνει πάρα πολύ σαν προορισμός, ως αποτέλεσμα και της απληστίας πολλών επαγγελματιών, όπως εξηγεί.

Σίφνος: Ενισχυμένη η τουριστική κίνηση και φέτος

Πόλος έλξης για Έλληνες ταξιδιώτες και η Σίφνος την περίοδο του Πάσχα, με τον ξενοδόχο και μηχανικό Γρηγόρη Σκαλιστήρα να υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η νέα του μονάδα στο νησί των Κυκλάδων Sigma Residences είναι γεμάτη, ενώ αντίστοιχη είναι εικόνα και για τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν ανοικτά τα καταλύματα τους. Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος αναφέρει πως η τουριστική κίνηση θα είναι ενισχυμένη. Μάλιστα πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τα καταλύματα τους ενόψει του Πάσχα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. Η Σίφνος τονίζει προσφέρει μια μοναδική Πασχαλινή εμπειρία. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών την Μ Πέμπτη, ομάδες πιστών λαμβάνουν το Άγιο Φως και επισκέπτονται απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια για να ανάψουν το καντήλι του εκάστοτε Αγίου. Επίσης ξεχωρίζουν ο Επιτάφιος στις Καμάρες που μεταφέρεται συχνά με καΐκι και μπαίνει μέσα στη θάλασσα, ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στην Ι.Μ. Βρύσης καθώς και τα θρησκευτικά δρώμενα στο Κάστρο.

Άνδρος: Η πληρότητα στα καταλύματα θα αγγίξει το 100%

Στην Άνδρο η πληρότητα στα καταλύματα θα αγγίξει το 100% και για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον δρομολόγια από τα υπερσύγχρονα πλοία της γραμμής προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης που αναφέρει σχετικά: «Φέτος το Πάσχα αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες στην Άνδρο, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους. Το Πάσχα στην Άνδρο αποτελεί εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες σε όλα τα χωριά, αλλά και στα εκπληκτικά μοναστήρια του νησιού Εντυπωσιάζουν τα παραδοσιακά μάσκουλα και πυροτεχνήματα στο χωριό Στενιές που είναι ένα έθιμο πολλών δεκαετιών την Κυριακή του Πάσχα!»

Πάτμος: οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Κλίμα αισιοδοξίας μεταφέρει και ο Δήμαρχος Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη, σημειώνοντας πως «το νησί της Αποκάλυψης αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους θρησκευτικούς προορισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να γιορτάσουν το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ως νέα Δημοτική αρχή, μαζί με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους προετοιμαζόμαστε ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών και των πιστών».

Κάρπαθος: πόλος έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης

«Οι φυσικές ομορφιές σε συνδυασμό με τις αιωνόβιες παραδόσεις καθιστούν την Κάρπαθο πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κατά τις ημέρες του Πάσχα που η επισκεψιμότητα προβλέπεται αυξημένη. Μοναδικές πασχαλινές στιγμές θα χαρίσουν τα κάλαντα του Λαζάρου το Σάββατο του Λαζάρου, τα διαχρονικά “σύρματα” στα Σπόα τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και η περιφορά των εικόνων στα σπίτια των κατοίκων σε ολόκληρο το νησί το πρωί της Λαμπρής Τρίτης. Το βράδυ της ίδιας μέρας, τον ρυθμό θα δώσουν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια στην Όλυμπο με την συμμετοχή όλων των γυναικών που φοράνε την τοπική παραδοσιακή φορεσιά του χωριού», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου Τάσος Μηλιός.

Νάξος: Η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%»

«Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Νάξος με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να οργανώνονται ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές παραδόσεις, ξεχωριστά ήθη και έθιμα και απολαυστικά τοπικά εδέσματα. Ήδη το νησί δέχεται πλήθος ξένων ταξιδιωτών, ενώ για τις εορταστικές ημέρες η επισκεψιμότητα θα ενισχυθεί και από τον εγχώριο τουρισμό και η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Αστυπάλαια: Έχουν εξαντληθεί τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για Αστυπάλαια τη Μεγάλη εβδομάδα

«Τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για Αστυπάλαια τη Μεγάλη εβδομάδα έχουν εξαντληθεί. Το Πάσχα στην “πεταλούδα του Αιγαίου” προβλέπεται μοναδικό με τη συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία και το έθιμο των βεγγαλικών μεταξύ των δύο εκκλησιών να δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του Λαμπριανού είναι το παραδοσιακό μας πιάτο που ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.

Ιος: Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι αφίξεις τουριστών στην Ίο από το εξωτερικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιητών Αντώνης Μέττος, πρόσθεσε: «Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις τουριστών στην Ίο από το εξωτερικό ενώ η ροή αυξάνεται προοδευτικά μέρα με τη μέρα. Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, στο επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέπτες από τα αστικά κέντρα που θα βιώσουν αυθεντικό Πάσχα στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου. Οι παραδόσεις θα είναι μέρος της καθημερινότητας για ντόπιους και ταξιδιώτες κατά τη Μ. Εβδομάδα, με τα διαχρονικά έθιμα της κούνιας, του παιχνιδιού με τις μπάλες, καθώς και παραδοσιακών χορών με ντόπια παραδοσιακά γλυκά να “κλέβουν” την παράσταση!»

Πηγή: businessnews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en