Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πετρώματα του Παγγαίου πηγαίνουν μέχρι τη Χαβάη

Ακρόλιθος: Η επιχείρηση από την Καβάλα που στέλνει πέτρα και… χτίζει πατώματα σε πέντε ηπείρους. Το ξεκίνημα, η πορεία και οι μελλοντικοί στόχοι.

Κατά τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές γραφές, το Παγγαίο όρος, το οποίο εκτείνεται γεωγραφικά στους νομούς Καβάλας και Σερρών, ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τα ορυχεία αργύρου και χρυσού, αλλά και για τον πλούτο ορυκτών πετρωμάτων.

Μία ατομική επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1979, με την επωνυμία, Xατζησάββας Γ., επρόκειτο να αποτελέσει πρόδρομο της σημερινής εταιρείας, η οποία εξάγει και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, αντλώντας τη δύναμή της από τα σχιστολιθικά πετρώματα του Παγγαίου.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2008, η Ακρόλιθος, κατάφερε να αντιστρέψει την αναλογία των πωλήσεών της, καθώς αποτέλεσαν προτεραιότητα οι εξαγωγές, έναντι των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά. Αντικείμενό της είναι η προμήθεια πρώτων υλών σε μηχανικούς και αρχιτέκτοντες, καθώς και η εξόρυξη και επεξεργασία πετρωμάτων, τα οποία χρησιμεύουν για πλακόστρωτα, επενδύσεις χώρων εστίασης, ξενοδοχείων, κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως λέει στη Voria.gr, ο ιδρυτής της, Γιώργος Χατζησάββας, η Aκρόλιθος ξεκίνησε από μία μικρή αποθήκη: «Κάναμε την αρχή μαζί με ένα φίλο μου, δημιουργώντας ένα εργαστήριο επεξεργασίας πέτρας, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία ζούμε, παράγει σημαντικές ποσότητες σχιστόλιθου και βλέπαμε ευρεία προοπτική ανάπτυξης στο αντικείμενο».

Από το λογιστήριο της κρατικής ραδιοφωνίας στη δική του επιχείρηση

«Ήταν μία περίοδος, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου. Παράλληλα εργαζόμουν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας, συμπληρώνοντας το εισόδημά μου, καθότι έχοντας ολοκληρώσει οικονομικές σπουδές, με προσέλαβαν στο λογιστήριο. Στα βασικά μου καθήκοντα ήταν η κατάρτιση της μισθοδοσίας και η ευθύνη του ταμείου. Σε μία εποχή που οι μισθοδοσίες έβγαιναν χειρόγραφα, πάνω σε μία μακροσκελή λίστα με ονόματα εργαζομένων. Φεύγοντας από το ραδιοφωνικό σταθμό, εργάστηκα στο λογιστήριο μίας εταιρείας, η οποία εμπορευόταν μάρμαρα, και στη συνέχεια ίδρυσα το δικό μου εργαστηρίου επεξεργασίας, μαζί με το συνέταιρό μου».

Αντιλαμβανόμενος τις προοπτικές που είχε ο σχιστόλιθος, παραιτήθηκε από το λογιστήριο της εταιρείας μαρμάρων, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη δική του επιχείρηση.

«Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι δρόμοι μας με το συνέταιρό μου χώρισαν. Εκείνος δημιούργησε το δικό του εργαστήριο πέτρας και εγώ το δικό μου. Στην πορεία, εξαγόρασα και το δικό του εργαστήριο, καθότι εκείνος διέκοψε την ενασχόλησή του μετο αντικείμενο», λέει ο κύριος Χατζησάββας.

Από τα 14… στα 100 στρέμματα

Το επόμενο βήμα ήταν η μετεγκατάσταση της εταιρείας, ανεγείροντας τις παραγωγικές και αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις σε ένα χώρο με έκταση 14 στρέμματα. Σήμερα ο συνολικός χώρος, στον οποίο στεγάζει τις εγκαταστάσεις του ο Ακρόλιθος ανέρχεται στα 100 στρέμματα, στεγάζοντας περίπου 8.000 τετραγωνικά μετρα κλειστών χώρων, όπου φιλοξενείται το εκθεσιακό κέντρο της εταιρείας και το εργοστάσιο επεξεργασίας πέτρας.

Πώς προέκυψε η ονομασία «Ακρόλιθος»

Αναφερόμενος στην ονομασία της εταιρείας, ο κύριος Χατζησάββας εξηγεί ότι η φύση της λέξης ακρόλιθος είναι διττή. «Επιθυμία μου ήταν να χρησιμοποιήσω ένα όνομα, το οποίο θα ήταν περισσότερο εύηχο, σε σχέση με την αρχική επωνυμία της επιχείρησης, που ήταν Χατζησάββας Γιώργος. Έτσι προέκυψε μετά από πολλή σκέψη, η λέξη Ακρόλιθος, η οποία είναι σύνθετη, προερχόμενη από τις λέξεις άκρο και λίθος. Μάλιστα η λέξη “άκρο” έχει ιδιαίτερη σχέση για εμένα, καθότι συνδέεται με το Ακροβούνι Καβάλας, ενώ η λέξη ακρόλιθος χαρακτηρίζει την αιχμή του λίθου».

Οι πρώτες εξαγωγές

Οι πρώτες εξαγωγές ήταν αρκετά περιορισμένες και σποραδικές, αρχής γενομένης περίπου από το 1986. «Θυμάμαι ότι είχαμε πραγματοποιήσει μία εξαγωγή στην Αυστρία, στη Γερμανία, ενώ είχαμε κλείσει και μία πολύ καλή δουλειά στη Χονολουλού της Χαβάης, για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων ενός ξενοδοχείου. Στη συνέχεια οι εξαγωγές μας αναπτύχθηκαν, καταλαμβάνοντας σταδιακά μεταλύτερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεών μας».

Φτάνοντας το 75% του τζίρου σε εξαγωγές

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας που ανέπτυξε από την έναρξη της κρίσης, το 2008, η Ακρόλιθος, είναι το γεγονός ότι έως και τότε το μερίδιο εξαγωγών της επί του τζίρου ήταν στα επίπεδα του 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορούσε σε πωλήσεις εντός Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, την ευθύνη των εξαγωγών ανέλαβε ο Γιάννης Χατζησάββας, γιος του ιδρυτή της Ακρόλιθος, ο οποίος εντάχθηκε στην επιχείρηση, και τα δεδομένα σταδιακά μεταβλήθηκαν. Η εταιρεία, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος, καθότι οι πωλήσεις της στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν σημαντικά, έφτασε σήμερα στο σημείο, να εξάγει το 75% των πωλήσεών της, διαθέτοντας το υπόλοιπο 25% στην ελληνική αγορά.

Oι πιο ισχυρές εξαγωγικές αγορές για την Ακρόλιθος είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, διαθέτει τα προϊόντα της στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ), η Αυστραλία, η Αμερική (ΗΠΑ και Νότια Αμερική).

Εν αναμονή αδειών για τέσσερα ακόμα λατομεία

Ο κύριος Χατζησάββας εξηγεί ότι η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, πραγματοποιείται στο Παγγαίο, όπου η Ακρόλιθος διατηρεί αυτή τη στιγμή τέσσερα ενεργά λατομεία, ενώ αναμένει την έκδοση των αδειών, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε ακόμα τέσσερα.

Στόχος ανάπτυξη καταστήματος στην Αττική και αποθηκών στο εξωτερικό

Στόχος της επιχείρησης από την Καβάλα, είναι να ενισχύσει εκ νέου την παρουσία της στην ελληνική αγορά, όπου όπως λέει ο επικεφαλής της έχει απωλέσει ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της λόγω της οικονομικής κρίσης. «Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία καταστήματος στην Αθήνα, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς. Πέρα από αυτό όμως, εξετάζουμε τη δημιουργία αποθηκών στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αμερική».

Επενδύσεις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης – Επενδυτικό πλάνο 5 εκατ. ευρώ

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εταιρεία, πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις προ κρίσης αλλά και κατά τη διάρκειά της διευρύνοντας την παραγωγή της και τη γκάμα των προϊόντων της, προκειμένου να αναπτύξει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η Ακρόλιθος ξεκίνησε τον τελευταίο ενάμισι να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο να επεκτείνει το showroom, να δημιουργήσει νέες αποθήκες υλικών και να αναβαθμίσει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, φέρνοντας στην αγορά νέα προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

H Aκρόλιθος σε αριθμούς

Εξαγωγές σε περίπου 90 χώρες

Κύκλος εργασιών 2018: ~12 εκατ. ευρώ (+10%)

Κύκλος εργασιών 2019(εκτ.): +20%

Πηγή: https://www.voria.gr/article/o-ikonomologos-pou-estile-ta-petromata-tou-pangeou-eos-ke-ti-chavai?fbclid=IwAR1tZxohjjOLK6SiwcIjvg5CSR8A1ho785tgiohUMrOPiyzPAxnz1vIKBo4

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν

Ανοιχτά είναι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για το Μάτι: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα μπορούσε να είναι και οι 6 στη φυλακή

Είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να σβήνουν στις φλόγες. Θρήνησαν και θρηνούν παιδιά, γονείς, συντρόφους και φίλους. Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα. Με πληγές που ποτέ δεν θα κλείσουν, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και οι επιζήσαντες της ανείπωτης καταστροφής «πορεύονταν» έξι χρόνια τώρα με την προσδοκία της απονομής Δικαιοσύνης. Μια προσδοκία που, όμως γι’ αυτούς, δεν εκπληρώθηκε.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 1,5 έτους, ανακοίνωσε ποινές-χάδι για μόλις έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ποινές που ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μπορεί μάλιστα να εξαγοράσει, αρκεί να καταβάλει ποσό 38.000 ευρώ -περίπου 365 ευρώ για κάθε ανθρωποκτονία εξ αμελείας για την οποία κρίθηκε ένοχος- και μάλιστα σε δόσεις!

Πώς στάθμισε η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης τις ποινικές ευθύνες όσων κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι; Είχαν τη δυνατότητα οι δικαστές να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές; Θα μπορούσε η απόφαση του δικαστηρίου να ήταν άλλη αν οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με τις νέες ποινικές διατάξεις που ισχύουν από την 1η Μαΐου; Αντιστοιχεί η ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου με το μέγεθος της εθνικής καταστροφής που έλαβε χώρα στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε τη ζωή σε 104 συνανθρώπους μας; «Οχι», είναι η απάντηση που ακούγεται από τα χείλη όλων, ειδικών και μη. Ομως ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

mati_in__1_
Διάχυτη η απογοήτευση μεταξύ των συγγενών στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Η ετυμηγορία

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ο πόνος και η οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ξεχείλισε μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να κηρύσσει αθώους 15 κατηγορούμενους και να επιβάλλει στους υπόλοιπους έξι από αυτούς εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη, κρίνοντάς τους κατά περίπτωση ενόχους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη καταδικάστηκαν πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, για το δικαστήριο δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Ετσι, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Και οι αθωώσεις αυτές είναι ακόμη «αγκάθι» για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες, που αναρωτιούνται γιατί δεν αποδόθηκαν καν ποινικές ευθύνες σε εκπροσώπους για παράδειγμα του Λιμενικού Σώματος, το οποίο την ημέρα της τραγωδίας ήταν απόν, αφού όσοι κατέφυγαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σώθηκαν από ιδιωτικά σκάφη και ψαράδες.

mati_in__2_
Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον πύρινο εφιάλτη στο Μάτι σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη η οποία από σήμερα με απόφαση Ερντογάν μετατρέπεται σε τζαμί, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω του μοναδικού του εικονογραφικού προγράμματος ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Το καθολικό της Μονής της Χώρας χτίστηκε μεταξύ 1077 και 1081 από τη Μαρία Δούκαινα, την πεθερά του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, πάνω σε παλαιότερο κτίσμα.

Το 1120 επισκευάστηκε ριζικά από τον γιο του Αλέξιου, τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό. Πολύ αργότερα, μεταξύ 1316 και 1321, ο Θεόδωρος Μετοχίτης, Λογοθέτης του Γενικού επί Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και λόγιος με σημαντικό συγγραφικό έργο, ανακαινίζει το κτήριο, προσθέτει τον εξωνάρθηκα και το νότιο παρεκκλήσι και τα διακοσμεί με μωσαϊκά και τοιχογραφίες.

Το νότιο παρεκκλήσι προσαρτήθηκε και διακοσμήθηκε στα 1315-20 με δαπάνη του Μετοχίτη, με σκοπό να συμπεριλάβει τον τάφο του κτήτορα.

moni-konstantinoupoli-es-_14_
moni-konstantinoupoli-es-_13_
moni-konstantinoupoli-es-_12_

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en