Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ – Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας

Υπερβολικός ως προς τον υπαινιγμό ενδεχόμενου σοβαρού κινδύνου, λέτε, ο τίτλος «Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ – Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας», ενώ η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μαίνεται στην κάπως μακρινή μας Ουκρανία; Κι όμως, ορισμένα γεγονότα δείχνουν να έχει… μετακινηθεί πολύ πιο κοντά μας η Ουκρανία!

Διότι, παρόλο που η κυβέρνησή μας προτίμησε να μας κρατήσει στο σκοτάδι, δεν πάνε παρά μερικές ημέρες ή εβδομάδες που κοντά σ’ ετούτες τις δυτικές εσχατιές της χώρας, στα ανοιχτά της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων ή «μια ανάσα από τα δυτικά όρια της Ελλάδας», όπως λέγεται, έλαβαν χώρα ορισμένες πολύ ανησυχητικές ναυτικές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, παραλίγο να έλθουν αντιμέτωπα το γιγαντιαίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και ισχυρή αρμάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων. Επρόκειτο για σοβαρό επεισόδιο, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Είναι ολοφάνερο, θα λέγαμε, από αναλύσεις που γίνονται κυρίως στη γείτονα Ιταλία προς το παρόν, ότι η Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος έχουν επιλεγεί από τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα -που έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σάκο του μποξ- σε κρίσιμα πεδία. Επιδίδονται και οι δύο πλευρές σε άσκηση εκατέρωθεν πιέσεων, παρεμβολή εμποδίων, δοκιμές και προχωρημένες ασκήσεις ναυτικού πολέμου ή αποκλεισμού και συμμετοχής ναυτικών δυνάμεων εκ του μακρόθεν στον εξελισσόμενο στην Ουκρανία πόλεμο, καθώς και προετοιμασιών για το ολοένα και λιγότερο απίθανο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου πέραν των ουκρανικών εδαφών. Η ΝΑΤΟική πλευρά φέρεται να επιδιώκει μια συγκεκριμένη στρατηγική «τοποθέτηση» για το ενδεχόμενο να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα όπλα ναυτικών της δυνάμεων από τα νερά της Αδριατικής, του Ιονίου και της Μεσογείου στον ίδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε, πολύ περισσότερο, σε ενδεχόμενη γεωγραφική διεύρυνση της εξελισσόμενης στη δύσμοιρη Ουκρανία αναμέτρησης των δύο στρατοπέδων.

Αφενός το ΝΑΤΟ δείχνει να θεωρεί περίπου ως «νατοϊκή επικράτεια» το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική αυτήν ειδικά την περίοδο και, αφετέρου, το έτερο, υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο αμφισβητεί και προσπαθεί να παρεμποδίσει και να υπονομεύσει την απόλυτη κυριαρχία και την εκτεταμένη στρατηγική «τοποθέτηση» του ΝΑΤΟ σ’ αυτή τη θαλάσσια περιοχή, τουλάχιστον στις τρέχουσες συνθήκες.

Αμφότερα τα αντίπαλα μέρη, όπως εκτιμούν επίσημοι ιταλικοί κύκλοι σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στην Ιταλία, έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Αδριατικής και του Ιονίου στις στρατηγικές τους επιδιώξεις.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημείωσε, επικαλούμενη και στρατιωτικές πηγές, ότι από τη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ με «πύραυλους και μαχητικά θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν πιο γρήγορα τη γραμμή του μετώπου» της Ουκρανίας, σε σχέση με αντίστοιχες δυνατότητες από άλλες θάλασσες, δεδομένης της συνήθως ανεμπόδιστης κυριαρχίας τους σε αυτή τη «θαλάσσια περιοχή κοντά στα πεδία του πολέμου». Η εν λόγω κυριαρχία, όμως, ήδη αμφισβητείται δυναμικά. Στα τέλη Ιουλίου, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεγάλη ρωσική ναυτική δύναμη «πέρασε» στην Αδριατική και στο Ιόνιο και, μάλιστα, προσπάθησε να «μπλοκάρει» τη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, δηλαδή το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», περιορίζοντας τις κινήσεις της.

Να, με λίγα λόγια, τι ακριβώς συνέβη στα νερά του Ιονίου και της Αδριατικής τις τελευταίες εβδομάδες, όπως το έφερε στο φως στη γειτονική Ιταλία η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη σε τέτοια θέματα εφημερίδα «La Repubblica» και το αναμετέδωσαν, έστω με γενικόλογες αναφορές ως προς τη γεωγραφική θέση των συμβάντων, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ:

Πριν από τρεις εβδομάδες, όπως και λίγο νωρίτερα με μικρότερη ένταση, πολεμικά πλοία της Μόσχας προέβησαν σε μία ιδιαίτερα «τολμηρή ενέργεια». Όπως υποστηρίζεται, επιχείρησαν να «φράξουν» τo πέρασμα από το Ιόνιο στην Αδριατική και να παρεμποδίσουν την πορεία του μήκους 333 μέτρων γιγαντιαίου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν», που μεταφέρει 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η αρχή όσων διαδραματίστηκαν έγινε, λέγεται, στις 22 Ιουλίου, όταν το ρωσικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τριμπούτς» πέρασε το Στενό του Οτράντο με κατεύθυνση προς τα βόρεια, άφησε πίσω του το ακρωτήριο του Γκαργκάνο στην Απουλία και «άραξε» ανοιχτά των ακτών της περιφέρειας Αμπρούτσο. Το ακολούθησε στα ύδατα της Αδριατικής το καταδρομικό «Βαριάγκ» με τις συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει, το οποίο «άραξε» μπροστά στο Σαλέντο, το αποκαλούμενο «τακούνι» της «μπότας» της Ιταλίας, ελέγχοντας με τα ραντάρ του το «πέρασμα-κλειδί» στην Αδριατική Θάλασσα. Μαζί του έφτασε στην ίδια περιοχή και το κατασκοπευτικό σκάφος «Βασίλι Τατίσεφ», που καταγράφει τις «ηλεκτρονικές αντιδράσεις» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό Ναυτικό, όπως επισημαίνεται στην Ιταλία, ποτέ δεν είχε αποτολμήσει, όπως έκανε τελικά προ ημερών, έναν «ελιγμό αποκλεισμού» με στόχο να περιορίσει τις κινήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τρούμαν», που βέβαια, ως «ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο» βρισκόταν εκεί συνοδευόμενο από άλλα πλοία, υποδηλώνοντας πως «το ΝΑΤΟ δεν διατίθεται να απολέσει τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ του Ιονίου και της Αδριατικής».

Το καταδρομικό «Βαριάγκ» βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων από το αμερικανικό καταδρομικό «Φόρεστ Σέρμαν», με τα δύο πολεμικά πλοία να βρίσκονται στις δύο πλευρές του ακρωτηρίου Σάντα Μαρία ντι Λέουκα. Οι Ρώσοι στάθηκαν στην πλευρά της Αδριατικής και οι Αμερικανοί στο Ιόνιο, αλλά φαίνεται να συνέβη αργότερα και το αντίθετο.

Σε κάποια φάση, νότια βρέθηκε το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», με σχεδόν εξήντα μαχητικά-βομβαρδιστικά F18 Hornet και μια συνοδεία άλλων σκαφών του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού, ενώ στη μέση αναπτύχθηκε μια ομάδα του ΝΑΤΟ – η Standing Maritime Group Two – με αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και βεβαίως ελληνικά μαχητικά και φρεγάτες που συγκεντρώθηκαν στο Ιόνιο, σχηματίζοντας «ένα τετράγωνο γύρω από το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο».

Η απειλή σύρραξης στην Αδριατική και στο Ιόνιο αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο «The Ship Yard Naval Consultancy» που αναλύει δεδομένα από εμπορικούς δορυφόρους, ενώ επιβεβαιώθηκε από «επίσημες πηγές». Επίσης, αποστολές αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ επί τούτου κατέγραψε ο ιστότοπος «Itamilradar».

Στις 31 Ιουλίου ένα από τα μεγάλα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης GlobalHawk, που καθημερινά απογειώνεται από αεροπορική βάση στη νότια Ιταλία και μεταβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα για να «παρακολουθεί» τη σύρραξη στην Ουκρανία, βρέθηκε να περιπολεί επί ώρες σε «μια περιοχή του Ιονίου», αναζητώντας ρωσικά πλοία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το κλίμα φέρεται πλέον να «καθίσταται ανησυχητικά ψυχροπολεμικό και στις θάλασσες μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας».

Ρωσικό πλοίο καταγράφηκε, εξάλλου, σε δορυφορικές φωτογραφίες, σε απόσταση 200 μιλίων από τον Τάραντα, όπου ελλιμενίζεται ο ιταλικός Στόλος, «αντιδρώντας» στο ΝΑΤΟικό «μονοπώλιο» στην περιοχή. Το ιταλικό Μέσο ανάλυσης δεδομένων «ItaMilRadar» ανέφερε ότι το «Βαριάγκ» ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος RCAF Lockheed CP-140, με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, αργότερα έκανε ασυνήθιστες «κυκλικές πτήσεις πάνω από το Ιόνιο, στα δυτικά της Ζακύνθου», υπενθυμίζοντας ότι και το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» βρισκόταν και αυτό εκείνη την ημέρα κάπου στο Ιόνιο, κοντά στην Κέρκυρα μάλλον σύμφωνα με άλλες πληροφορίες. Η θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου θεωρείται ότι προσφέρει στους Αμερικανούς τη δυνατότητα «της συντομότερης επέμβασης στην Κριμαία», μέσω των αεροσκαφών F-18 Hornet που μεταφέρει το «Τρούμαν».

Ως «παιχνίδια ναυτικού πολέμου σε Αδριατική και Ιόνιο» παρουσιάστηκε το όλο θέμα σε διάφορα ΜΜΕ. Ως «Μπλόκο στην Αδριατική» το παρουσίασαν άλλα ΜΜΕ. «Ούτε επί Ψυχρού Πολέμου δεν είχαν γίνει τόσο επικίνδυνοι ελιγμοί» πολεμικών πλοίων, έγραψε ιταλική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ήταν μια προσπάθεια να παρεμποδιστoύν οι κινήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που παραλίγο να οδηγήσει σε σύγκρουση». Όπως επίσης γράφτηκε, αυτό που συνέβη ήταν «μια μακρά και σιωπηλή μάχη, όπου οι διοικητές του ΝΑΤΟ θέλησαν να δείξουν στους Ρώσους ότι δεν θα τους παραδώσουν τον έλεγχο ανάμεσα στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος».

Ας θυμίσουμε εδώ, κλείνοντας την αναφορά στις όποιες πληροφορίες ή σχόλια γι’ αυτό το θεωρούμενο σοβαρότατο επεισόδιο, ότι τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» έπλεε βόρεια της Κέρκυρας, πριν κατευθυνθεί με τη συνοδεία υποστηρικτικών πλοίων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ νότια, φτάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μιλίων από το θέατρο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ορέστης Μουσούρης (αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «corfucommunists.gr»)

 

Πηγή: 902.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο | «Επιβραβεύουμε τους δημόσιους υπαλλήλους»

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (29.04.24), το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα του Δημοσίου που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους.

«Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει οριζόντια θεσμοθέτηση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής στο Δημόσιο και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού.

«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών και με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να φτάσουμε τα επίπεδα της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη και μίλησε για μια μεγάλη τομή μετά από 110 χρόνια με ρυθμίσεις που αφορούν το ΣτΕ, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει αντίκτυπο στα μεγάλα έργα για να μείνει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, όπως είπε, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και περιορίζει τις αναβολές και διευρύνεται η λογοδοσία των δικαστών.

Ακόμη, δήλωσε ότι προχωρά η διαδικασία της ανάδειξης νέων διοικήσεων στο δημόσιο και παρά τις αντιδράσεις γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ και τεστ δεξιοτήτων. Μίλησε για μια σημαντική κατάκτηση για όσο πιο αντικειμενική αξιολόγηση σε θέσεις ευθύνης.

Ξεχώρισε επίσης το σχέδιο «Μια Ελλάδα για Όλους» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και σημείωσε ότι όλα τα προγράμματα που περιλαμβάνονται σε αυτό, θα επιβλέπονται από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και η ποιότητας ζωής να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε πως «συνεχίζουμε την πορεία τω μεγάλων αλλαγών με ταχύτητα και ένταση ενόψει εκεί που θα φανεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές μας στην ευρωβουλή αλλά και πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις μέρες που έρχονται και να θυμίσουμε στους πολίτες την σημασία της επιστολής ψήφου έχουμε ξεπεράσεις τις 180.000 εγγραφές και η προθεσμία λήγει τα μεσάνυχτα». 

Και επανέλαβε το μήνυμα αποφυγής της αποχής ή μίας επιπόλαιης ψήφου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ευκαιρία και το επόμενο διάστημα, αν θα αν και θα υπάρξει ένα, υπουργικό συμβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή ή μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να επηρεάζουν τους πολίτες.

Στα λεφτόδεντρα που βλέπω ότι φυτρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας με τις παρεμβάσεις μας και τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Από σήμερα είπε ακόμα λειτουργεί η νέα έκδοση του e-katanalotis, όπου ο πολίτης μπορεί να διαλέγει ανάμεσα σε 3.000 κωδικούς.

«Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται, από την άμυνα το μεταναστευτικό, μέχρι την οικονομία τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, στην πολιτική μας είναι πάντα τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε, γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε την επόμενη ψήφο της εκλογικής αναμέτρησης ως ψήφο για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά» τόνισε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιστολική ψήφος | Τελευταία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους πολίτες

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, και η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καλεί τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εγγραφή, με ανάρτησή της στο Χ

«Έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 178.000 Έλληνες πολίτες για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο! Τελευταία ημέρα εγγραφών σήμερα, Μ. Δευτέρα, μέχρι τις 23:59. Αν θέλετε να ψηφίσετε από το σπίτι σας με επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, είτε ζείτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εγγραφείτε στο http://epistoliki.ypes.gov.gr. Η εγγραφή παίρνει λίγα μόλις λεπτά και δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού», σημειώνει η Υπουργός.

 

Από την Ευρώπη οι περισσότεροι

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Ενδιαφέρον από όλες τις ηλικιακές ομάδες

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους. Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr, Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης μπαίνουν κυβέρνηση και Εκκλησία

Η κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Δήλεσι και τον Ωρωπό, δείχνει ότι οι δύο πλευρές μάλλον επαναπροσεγγίζουν, μετά τη σαφή απόσταση που έλαβε η Εκκλησία όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν περίοδος ψυχρότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Πληροφορίες από τη Μονή Πετράκη ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο να είναι βαθιά προβληματισμένος με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν Μητροπολίτες αλλά και απλοί ιερείς που κήρυτταν το ασύμβατο των όσων διδάσκει η Εκκλησία για την ιερότητα του γάμου, με το συγκεκριμένο νόμο.

Η αποσυσπείρωση

Οι επιτελείς του  Μεγάρου Μαξίμου Μαξίμου δεν είχαν αμφιβολία εξαρχής ότι αυτή η εχθρική στάση της Εκκλησίας θα συνέβαλε στην περαιτέρω αποσυσπείρωση της πολιτικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που πράγματι καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις του περασμένου διαστήματος. Έτσι, άρχισαν οι διερευνητικές επαφές με σκοπό το κλείσιμο του ρήγματος, στις οποίες κεντρικό ρόλο έπαιξε ο τότε υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα τις προηγούμενες ημέρες ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Εκκλησίας– κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος ποτέ δεν έκοψε τις γέφυρες με την πολιτική εξουσία. «Συγκρουσιακές κινήσεις δεν είχαμε, όπως πχ όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος υπέγραφε στο αίτημα για να μην καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ή όταν οργάνωνε λαοσυνάξεις με έντονο αντικυβερνητικό πνεύμα». Συνεπώς η στάση του σημερινού Αρχιεπισκόπου τη δύσκολη ώρα της έντασης ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να ευοδωθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Στο στόχαστρο Ελλ. Λύση και Νίκη

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιούν αυτή την προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεων με την Εκκλησία, προβαίνοντας σε επιθέσεις προς τα άλλα δεξιά κόμματα, κυρίως την Ελληνική Λύση και τη Νίκη (μετά και την προχθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία οι Σπαρτιάτες αποκλείονται από τις προσεχείς ευρωεκλογές).

«Δεν γίνεται πιστοί Χριστιανοί να ενισχύουν κόμματα, η ηγεσία των οποίων διατυμπανίζει ότι εμπορεύεται επιστολές του Ιησού» λένε στην «Η» κυβερνητικά στελέχη, φωτογραφίζοντας την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, «ή οι βουλευτές των οποίων λύνουν τις διαφορές τους με μπουνιές μέσα στη Βουλή» (αναφορά στο επεισόδιο με τον πρώην Σπαρτιάτη βουλευτή, που όμως δείχνει μια γενικότερη έκπτωση αξιών στον χώρο της λαϊκής ή ακραίας Δεξιάς).

Με αυτό τον διπλό τρόπο -κοινές εμφανίσεις πρωθυπουργού με Αρχιεπίσκοπο κι επίθεση στα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα- η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί αρχικά να ανακόψει το ρεύμα των διαρροών προς τα δεξιά και στη συνέχεια να επαναπατρίσει τους δεξιούς εκλογείς που τη στήριξαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν πετούν στα σύννεφα. Γνωρίζουν ότι η επιχείρηση συμφιλίωσης με τη Μονή Πετράκη δεν σημαίνει ότι αυτόματα όλα τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος θα στοιχηθούν σε αυτή την εξέλιξη. Οι επιδιώξεις τους είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές κι εξαντλούνται στη μείωση των ιερωμένων που συνεχίζουν να υπονομεύουν την κυβέρνηση λόγω του γνωστού νόμου, κι αντίστοιχα στην αύξηση εκείνων που αφήνουν πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των προηγούμενων μηνών κι επικεντρώνονται είτε στο έργο τους χωρίς αναμίξεις στην πολιτική, είτε σε πιο ουδέτερες ή και φιλικές στάσεις προς την κυβέρνηση. «Η έλλειψη σοβαρότητας της ελληνικής ακροδεξιάς» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές «αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό μας όπλο σε αυτή την προσπάθεια».

imerisia.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en