Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ – Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας

Υπερβολικός ως προς τον υπαινιγμό ενδεχόμενου σοβαρού κινδύνου, λέτε, ο τίτλος «Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ – Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας», ενώ η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μαίνεται στην κάπως μακρινή μας Ουκρανία; Κι όμως, ορισμένα γεγονότα δείχνουν να έχει… μετακινηθεί πολύ πιο κοντά μας η Ουκρανία!

Διότι, παρόλο που η κυβέρνησή μας προτίμησε να μας κρατήσει στο σκοτάδι, δεν πάνε παρά μερικές ημέρες ή εβδομάδες που κοντά σ’ ετούτες τις δυτικές εσχατιές της χώρας, στα ανοιχτά της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων ή «μια ανάσα από τα δυτικά όρια της Ελλάδας», όπως λέγεται, έλαβαν χώρα ορισμένες πολύ ανησυχητικές ναυτικές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, παραλίγο να έλθουν αντιμέτωπα το γιγαντιαίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και ισχυρή αρμάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων. Επρόκειτο για σοβαρό επεισόδιο, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Είναι ολοφάνερο, θα λέγαμε, από αναλύσεις που γίνονται κυρίως στη γείτονα Ιταλία προς το παρόν, ότι η Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος έχουν επιλεγεί από τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα -που έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σάκο του μποξ- σε κρίσιμα πεδία. Επιδίδονται και οι δύο πλευρές σε άσκηση εκατέρωθεν πιέσεων, παρεμβολή εμποδίων, δοκιμές και προχωρημένες ασκήσεις ναυτικού πολέμου ή αποκλεισμού και συμμετοχής ναυτικών δυνάμεων εκ του μακρόθεν στον εξελισσόμενο στην Ουκρανία πόλεμο, καθώς και προετοιμασιών για το ολοένα και λιγότερο απίθανο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου πέραν των ουκρανικών εδαφών. Η ΝΑΤΟική πλευρά φέρεται να επιδιώκει μια συγκεκριμένη στρατηγική «τοποθέτηση» για το ενδεχόμενο να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα όπλα ναυτικών της δυνάμεων από τα νερά της Αδριατικής, του Ιονίου και της Μεσογείου στον ίδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε, πολύ περισσότερο, σε ενδεχόμενη γεωγραφική διεύρυνση της εξελισσόμενης στη δύσμοιρη Ουκρανία αναμέτρησης των δύο στρατοπέδων.

Αφενός το ΝΑΤΟ δείχνει να θεωρεί περίπου ως «νατοϊκή επικράτεια» το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική αυτήν ειδικά την περίοδο και, αφετέρου, το έτερο, υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο αμφισβητεί και προσπαθεί να παρεμποδίσει και να υπονομεύσει την απόλυτη κυριαρχία και την εκτεταμένη στρατηγική «τοποθέτηση» του ΝΑΤΟ σ’ αυτή τη θαλάσσια περιοχή, τουλάχιστον στις τρέχουσες συνθήκες.

Αμφότερα τα αντίπαλα μέρη, όπως εκτιμούν επίσημοι ιταλικοί κύκλοι σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στην Ιταλία, έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Αδριατικής και του Ιονίου στις στρατηγικές τους επιδιώξεις.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημείωσε, επικαλούμενη και στρατιωτικές πηγές, ότι από τη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ με «πύραυλους και μαχητικά θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν πιο γρήγορα τη γραμμή του μετώπου» της Ουκρανίας, σε σχέση με αντίστοιχες δυνατότητες από άλλες θάλασσες, δεδομένης της συνήθως ανεμπόδιστης κυριαρχίας τους σε αυτή τη «θαλάσσια περιοχή κοντά στα πεδία του πολέμου». Η εν λόγω κυριαρχία, όμως, ήδη αμφισβητείται δυναμικά. Στα τέλη Ιουλίου, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεγάλη ρωσική ναυτική δύναμη «πέρασε» στην Αδριατική και στο Ιόνιο και, μάλιστα, προσπάθησε να «μπλοκάρει» τη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, δηλαδή το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», περιορίζοντας τις κινήσεις της.

Να, με λίγα λόγια, τι ακριβώς συνέβη στα νερά του Ιονίου και της Αδριατικής τις τελευταίες εβδομάδες, όπως το έφερε στο φως στη γειτονική Ιταλία η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη σε τέτοια θέματα εφημερίδα «La Repubblica» και το αναμετέδωσαν, έστω με γενικόλογες αναφορές ως προς τη γεωγραφική θέση των συμβάντων, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ:

Πριν από τρεις εβδομάδες, όπως και λίγο νωρίτερα με μικρότερη ένταση, πολεμικά πλοία της Μόσχας προέβησαν σε μία ιδιαίτερα «τολμηρή ενέργεια». Όπως υποστηρίζεται, επιχείρησαν να «φράξουν» τo πέρασμα από το Ιόνιο στην Αδριατική και να παρεμποδίσουν την πορεία του μήκους 333 μέτρων γιγαντιαίου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν», που μεταφέρει 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η αρχή όσων διαδραματίστηκαν έγινε, λέγεται, στις 22 Ιουλίου, όταν το ρωσικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τριμπούτς» πέρασε το Στενό του Οτράντο με κατεύθυνση προς τα βόρεια, άφησε πίσω του το ακρωτήριο του Γκαργκάνο στην Απουλία και «άραξε» ανοιχτά των ακτών της περιφέρειας Αμπρούτσο. Το ακολούθησε στα ύδατα της Αδριατικής το καταδρομικό «Βαριάγκ» με τις συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει, το οποίο «άραξε» μπροστά στο Σαλέντο, το αποκαλούμενο «τακούνι» της «μπότας» της Ιταλίας, ελέγχοντας με τα ραντάρ του το «πέρασμα-κλειδί» στην Αδριατική Θάλασσα. Μαζί του έφτασε στην ίδια περιοχή και το κατασκοπευτικό σκάφος «Βασίλι Τατίσεφ», που καταγράφει τις «ηλεκτρονικές αντιδράσεις» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό Ναυτικό, όπως επισημαίνεται στην Ιταλία, ποτέ δεν είχε αποτολμήσει, όπως έκανε τελικά προ ημερών, έναν «ελιγμό αποκλεισμού» με στόχο να περιορίσει τις κινήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τρούμαν», που βέβαια, ως «ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο» βρισκόταν εκεί συνοδευόμενο από άλλα πλοία, υποδηλώνοντας πως «το ΝΑΤΟ δεν διατίθεται να απολέσει τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ του Ιονίου και της Αδριατικής».

Το καταδρομικό «Βαριάγκ» βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων από το αμερικανικό καταδρομικό «Φόρεστ Σέρμαν», με τα δύο πολεμικά πλοία να βρίσκονται στις δύο πλευρές του ακρωτηρίου Σάντα Μαρία ντι Λέουκα. Οι Ρώσοι στάθηκαν στην πλευρά της Αδριατικής και οι Αμερικανοί στο Ιόνιο, αλλά φαίνεται να συνέβη αργότερα και το αντίθετο.

Σε κάποια φάση, νότια βρέθηκε το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», με σχεδόν εξήντα μαχητικά-βομβαρδιστικά F18 Hornet και μια συνοδεία άλλων σκαφών του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού, ενώ στη μέση αναπτύχθηκε μια ομάδα του ΝΑΤΟ – η Standing Maritime Group Two – με αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και βεβαίως ελληνικά μαχητικά και φρεγάτες που συγκεντρώθηκαν στο Ιόνιο, σχηματίζοντας «ένα τετράγωνο γύρω από το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο».

Η απειλή σύρραξης στην Αδριατική και στο Ιόνιο αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο «The Ship Yard Naval Consultancy» που αναλύει δεδομένα από εμπορικούς δορυφόρους, ενώ επιβεβαιώθηκε από «επίσημες πηγές». Επίσης, αποστολές αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ επί τούτου κατέγραψε ο ιστότοπος «Itamilradar».

Στις 31 Ιουλίου ένα από τα μεγάλα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης GlobalHawk, που καθημερινά απογειώνεται από αεροπορική βάση στη νότια Ιταλία και μεταβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα για να «παρακολουθεί» τη σύρραξη στην Ουκρανία, βρέθηκε να περιπολεί επί ώρες σε «μια περιοχή του Ιονίου», αναζητώντας ρωσικά πλοία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το κλίμα φέρεται πλέον να «καθίσταται ανησυχητικά ψυχροπολεμικό και στις θάλασσες μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας».

Ρωσικό πλοίο καταγράφηκε, εξάλλου, σε δορυφορικές φωτογραφίες, σε απόσταση 200 μιλίων από τον Τάραντα, όπου ελλιμενίζεται ο ιταλικός Στόλος, «αντιδρώντας» στο ΝΑΤΟικό «μονοπώλιο» στην περιοχή. Το ιταλικό Μέσο ανάλυσης δεδομένων «ItaMilRadar» ανέφερε ότι το «Βαριάγκ» ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος RCAF Lockheed CP-140, με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, αργότερα έκανε ασυνήθιστες «κυκλικές πτήσεις πάνω από το Ιόνιο, στα δυτικά της Ζακύνθου», υπενθυμίζοντας ότι και το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» βρισκόταν και αυτό εκείνη την ημέρα κάπου στο Ιόνιο, κοντά στην Κέρκυρα μάλλον σύμφωνα με άλλες πληροφορίες. Η θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου θεωρείται ότι προσφέρει στους Αμερικανούς τη δυνατότητα «της συντομότερης επέμβασης στην Κριμαία», μέσω των αεροσκαφών F-18 Hornet που μεταφέρει το «Τρούμαν».

Ως «παιχνίδια ναυτικού πολέμου σε Αδριατική και Ιόνιο» παρουσιάστηκε το όλο θέμα σε διάφορα ΜΜΕ. Ως «Μπλόκο στην Αδριατική» το παρουσίασαν άλλα ΜΜΕ. «Ούτε επί Ψυχρού Πολέμου δεν είχαν γίνει τόσο επικίνδυνοι ελιγμοί» πολεμικών πλοίων, έγραψε ιταλική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ήταν μια προσπάθεια να παρεμποδιστoύν οι κινήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που παραλίγο να οδηγήσει σε σύγκρουση». Όπως επίσης γράφτηκε, αυτό που συνέβη ήταν «μια μακρά και σιωπηλή μάχη, όπου οι διοικητές του ΝΑΤΟ θέλησαν να δείξουν στους Ρώσους ότι δεν θα τους παραδώσουν τον έλεγχο ανάμεσα στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος».

Ας θυμίσουμε εδώ, κλείνοντας την αναφορά στις όποιες πληροφορίες ή σχόλια γι’ αυτό το θεωρούμενο σοβαρότατο επεισόδιο, ότι τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» έπλεε βόρεια της Κέρκυρας, πριν κατευθυνθεί με τη συνοδεία υποστηρικτικών πλοίων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ νότια, φτάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μιλίων από το θέατρο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ορέστης Μουσούρης (αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «corfucommunists.gr»)

 

Πηγή: 902.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Αυξάνεται στα 830 ευρώ – Η εισήγηση Μητσοτάκη

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο, «από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα».

«Η πορεία της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε πως «οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 18 επιδόματα 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Για την πρόταση δυσπιστίας 

Ακόμη, στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στη Βουλή.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σήμερα τους πρώτους υποψηφίους του κόμματος για τη διαδικασία των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μάριος Αθανασίου, Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Δώρα Αυγέρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Μάριος Κάτσης, Άννα Βαγενά, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γιώργος Τσίπρας και Λάμπρος Παναγιώτου είναι κάποια από τα ονόματα στη λίστα.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρωτοπορεί με τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών για την κατάρτιση ενός ευρωψηφοδελτίου που θα φτιαχτεί από την κοινωνία, για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής ανανέωσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου. Πρόκειται για υποψηφίους που έχουν ξεχωρίσει για το ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, αλλά και κοινωνικό τους έργο και που προσδοκούν να βοηθήσουν τη χώρα μας και από μία νέα θέση, ως μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η ανανέωση των προσώπων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο αποτελεί δέσμευση».

Η πρώτη λίστα με τους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου είναι η εξής:

Επώνυμο Όνομα Περιφέρεια Εργασιακή Απασχόληση

  1. Κατσίγιαννη Αγλαΐα ΑΜΘ Διεθνολόγος
  2. Παπαδόπουλος Παύλος ΑΜΘ Ψυχολόγος Ειδικής Αγωγής
  3. Παπανδρέου Θεοδοσία ΑΜΘ Συμβολαιογράφος
  4. Στογιαννίδης Γρηγόρης ΑΜΘ Πρόεδρος Εργαζομένων Καζίνου Θράκης
  5. Τσομπανιάν Άννα ΑΜΘ Δικηγόρος
  6. Χατζηφωτίου Αθανασία ΑΜΘ Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Γκίνης Δημήτριος ΑΠΟΔΗΜΩΝ Υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης
  8. Γουναλάκης Αντώνης ΑΠΟΔΗΜΩΝ Υπ. Διδάκτωρ Οικονομικών / Βοηθός Καθηγητή στις ΗΠΑ
  9. Ελευθεριάδης Κωνσταντίνος ΑΠΟΔΗΜΩΝ Καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης / Σύμβουλος συμπερίληψης
  10. Θεοδωρίδης Ιορδάνης ΑΠΟΔΗΜΩΝ Ελεύθερος επαγγελματίας / Art Dealer
  11. Κατσικέα Ευαγγελία ΑΠΟΔΗΜΩΝ Πανεπιστημιακός
  12. Κίκερης Νεκτάριος ΑΠΟΔΗΜΩΝ Πολιτικός Μηχανικός
  13. Μαργαρίτου Κωνσταντίνος ΑΠΟΔΗΜΩΝ Μόνιμος Υπάλληλος ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ
  14. Μουμτζή Ιφιγένεια ΑΠΟΔΗΜΩΝ Ερευνήτρια
  15. Μωραϊτίνη-Πατριαρχέα Ιφιγένεια ΑΠΟΔΗΜΩΝ Διεθνολόγος
  16. Παράσχου Θωμάς ΑΠΟΔΗΜΩΝ Ιατρός / Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής στη Γερμανία
  17. Ρήγας Νικόλαος ΑΠΟΔΗΜΩΝ Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος – Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου στη Γερμανία
  18. Σαββίδου Ελένη ΑΠΟΔΗΜΩΝ Πανεπιστημιακός στη Σουηδία
  19. Σταυροπούλου Τζοάννα ΑΠΟΔΗΜΩΝ Στέλεχος σε οργανώσεις Ανθρωπιστικής και Αναπτυξιακής Βοήθειας
  20. Χατζηχρήστου Ελένη Θωμαή ΑΠΟΔΗΜΩΝ Αστροφυσικός, Ερευνήτρια στο Βέλγιο
  21. Αθανασίου Μάριος ΑΤΤΙΚΗΣ Ηθοποιός
  22. Αναστόπουλος Παναγιώτης ΑΤΤΙΚΗΣ Συνταξιούχος Ο.Α – Πρωην Διεθνής Διαιτητής Καλαθοσφαίρισης
  23. Αντώναρος Ευάγγελος ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσιογράφος
  24. Αρσένη Ευγενία (Τζένη) ΑΤΤΙΚΗΣ Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας
  25. Αυλωνίτου Ελένη ΑΤΤΙΚΗΣ Ερευνήτρια – Εργοφυσιολόγος
  26. Βενέρη Λυδία ΑΤΤΙΚΗΣ Δικηγόρος
  27. Βλαβιανός Γεώργιος ΑΤΤΙΚΗΣ Πολιτικός Μηχανικός
  28. Βουτσάς Αθανάσιος ΑΤΤΙΚΗΣ Εργαζόμενος Ιδιωτικού Τομέα
  29. Γαλάνη Ειρήνη ΑΤΤΙΚΗΣ Ψυχολόγος – Ειδική αγωγή
  30. Γιαννούλη Σοφία-Μαρία ΑΤΤΙΚΗΣ Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας
  31. Γκανούλης Ιάκωβος ΑΤΤΙΚΗΣ Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
  32. Γκουρνέλος Χρήστος ΑΤΤΙΚΗΣ Ερευνητής, Μηχανικός Ρομποτικής
  33. Γούναρης Γιάννης ΑΤΤΙΚΗΣ Δικηγόρος
  34. Δενδρινός Σπυρίδων ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσιογράφος
  35. Ζάρρα Μαλλους Δήμητρα ΑΤΤΙΚΗΣ Αεροσυνοδός
  36. Ζαχαροπούλου Χριστίνα ΑΤΤΙΚΗΣ Τραπεζικός Υπάλληλος
  37. Ζιούβας Δημήτρης ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής Νομικής / Δικηγόρος
  38. Κομηνέα Σοφία ΑΤΤΙΚΗΣ Ηθοποιός – Συγγραφέας
  39. Κοροβέση Μυρτώ ΑΤΤΙΚΗΣ Δικηγόρος
  40. Κουλάκογλου Νικόλας ΑΤΤΙΚΗΣ Ιδιωτικός Υπάλληλος – Διευθυντής Δημιουργικού
  41. Κυριακόπουλος Δημήτριος ΑΤΤΙΚΗΣ Μουσικοσυνθέτης
  42. Κωνσταντάρα Δήμητρα ΑΤΤΙΚΗΣ Δημόσιος υπάλληλος
  43. Κωτούλα Καλλιόπη Βίλλυ ΑΤΤΙΚΗΣ Σεναριογράφος & Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας
  44. Λεριού Μιχάλης ΑΤΤΙΚΗΣ Μηχανολόγος – Μηχανικός
  45. Μανδηλάς Αντώνιος ΑΤΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτικός
  46. Μάντακας Χρήστος ΑΤΤΙΚΗΣ Ηθοποιός
  47. Μαρκάκης Κωνσταντίνος ΑΤΤΙΚΗΣ Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός
  48. Ματσούκας Ίκαρος ΑΤΤΙΚΗΣ Οικονομικός Σύμβουλος
  49. Μαύρος Θεόφιλος ΑΤΤΙΚΗΣ Επιχειρηματίας
  50. Μιχαηλίδης Θανάσης ΑΤΤΙΚΗΣ Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
  51. Μοσχονάς Κωνσταντίνος Παναγιώτης ΑΤΤΙΚΗΣ Τραπεζικός Στέλεχος
  52. Μπέη Μάρθα ΑΤΤΙΚΗΣ Κοινωνική Λειτουργός
  53. Μπεκατώρου Σοφία ΑΤΤΙΚΗΣ Ψυχολόγος
  54. Μπινετζής Δημοσθένης ΑΤΤΙΚΗΣ Πολιτικός επιστήμονας
  55. Μπίτσιος Κωνσταντίνος ΑΤΤΙΚΗΣ Δικηγόρος
  56. Μωραΐτης Γρηγόρης ΑΤΤΙΚΗΣ Χοροδιδάσκαλος
  57. Παλαιού Αλεξάνδρα ΑΤΤΙΚΗΣ Βιβλιοθηκονόμος
  58. Παναγιώτου Λάμπρος ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσιογράφος
  59. Παπαγεωργόπουλος Χρήστος ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής θρησκευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  60. Παπαδημητριάδης Δημήτρης ΑΤΤΙΚΗΣ Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
  61. Παπαδόπουλος Χρήστος ΑΤΤΙΚΗΣ Ερευνα και Ανάπτυξη Πληροφορικής
  62. Παπακαλοδούκας Γιώργος ΑΤΤΙΚΗΣ Μόνιμος εκπαιδευτικός/καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  63. Παπανίκου Σοφία ΑΤΤΙΚΗΣ Δερματολόγος Επιμελήτρια Α ΕΣΥ
  64. Παπαργυρόπουλος Νάσος ΑΤΤΙΚΗΣ Επιχειρηματίας
  65. Παππάς Νικόλαος ΑΤΤΙΚΗΣ Επιχειρηματίας
  66. Πεφάνης Ρόμπερτ ΑΤΤΙΚΗΣ Στέλεχος εκπαιδευτικού οργανισμού & Καθηγητής Επικοινωνίας
  67. Πιπερίδης Ζαχαρίας ΑΤΤΙΚΗΣ Πολιτικός Επιστήμονας
  68. Πνευματικός Νίκος ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  69. Προδρομίτης Δημήτριος ΑΤΤΙΚΗΣ Δικηγόρος – Θεολόγος
  70. Πρωίας Στέφανος ΑΤΤΙΚΗΣ Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
  71. Ραυτόπουλος Κωνσταντίνος ΑΤΤΙΚΗΣ Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός
  72. Σακελλαριάδης Θανάσης ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου
  73. Σαπουνά Αναστασία ΑΤΤΙΚΗΣ Εφοριακός
  74. Σιδερα Εύα ΑΤΤΙΚΗΣ Ιδιωτική Υπάλληλος
  75. Σιδηρόπουλος Κωνσταντίνος ΑΤΤΙΚΗΣ Διδάκτωρ Βιολογίας, εικαστικός
  76. Σιούτα Νίκη ΑΤΤΙΚΗΣ Μηχανικός Περιβάλλοντος
  77. Σπανέα Ρεγγίνα Αγγελίνα ΑΤΤΙΚΗΣ Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στη Διοίκηση Τουρισμού ,Εκπαιδεύτρια ενηλίκων ΣΑΑΕΚ, Οικονομολόγος
  78. Στόφυλας Ηλίας ΑΤΤΙΚΗΣ Υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλολογίας ΕΚΠΑ
  79. Τρέτας Φώτιος ΑΤΤΙΚΗΣ Τεχνικός τηλεοπτικού σταθμού
  80. Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος ΑΤΤΙΚΗΣ Φιλόλογος – ιστορικός
  81. Τσακαλάκος Παναγιώτης ΑΤΤΙΚΗΣ Συνθέτης – Τραγουδιστής
  82. Τσίπρας Γεώργιος ΑΤΤΙΚΗΣ Μηχανολόγος – Μηχανικός
  83. Τσολακίδης Ευδόκιμος ΑΤΤΙΚΗΣ Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
  84. Τσοχλιάς Παναγιώτης ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσιογράφος
  85. Φαραντούρης Νικόλαος ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας Πανεπιστημίου Πειραιώς
  86. Φίλιππας Διονύσης ΑΤΤΙΚΗΣ Καθηγητής χρηματοοικονομικών
  87. Χαρίτου Λίνα (Σταυρούλα) ΑΤΤΙΚΗΣ Σχεδιάστρια ενδυμάτων
  88. Χένος Δημήτρης ΑΤΤΙΚΗΣ Ακαδημαϊκός
  89. Αναστασίου Μαρία ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Δικηγόρος
  90. Ροδάκης Ανδρέας ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Εργαζόμενος στο ΕΣΥ
  91. Σταυρινός Νικόλαος ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός, Λογιστής
  92. Τσιριγώτη Ζαχαρούλα ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ
  93. Κουρουμπλής Παναγιώτης ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δικηγόρος
  94. Λουριδάς Γεώργιος ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αυτοαπασχολούμενος
  95. Μολώνης Σπυρίδων ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μέτοχος πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας
  96. Μπότση Κωνσταντίνα ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δημόσιος υπάλληλος
  97. Τσεκούρας Γεώργιος ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κλινικός Διαιτολόγος Νοσοκομείου Αγρινίου
  98. Τσούμας Κωνσταντίνος ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τραπεζικός Υπάλληλος
  99. Ψιλοπούλου Μαρία ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Εκπαιδευτικός
  100. Γκάσταρη Βασιλική ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αιματολόγος, Επιμελήτρια Β
  101. Ντίνης Γεώργιος ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δικηγόρος
  102. Σιδηρόπουλος Ιωάννης ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Υποψήφιος Διδάκτωρ
  103. Τελιγιορίδου Ολυμπία ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κτηνίατρος
  104. Ανδρίκος Ιωάννης ΗΠΕΙΡΟΥ Μηχανικός Η/Υ και πληροφορικής
  105. Καραπιπέρης Παντελής ΗΠΕΙΡΟΥ Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Ηγουμενίτσας
  106. Κάτσης Μάριος ΗΠΕΙΡΟΥ Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
  107. Κώτσης Νικόλαος ΗΠΕΙΡΟΥ Παθολόγος Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου
  108. Νάτση Αγγελική ΗΠΕΙΡΟΥ Δημόσιος Υπάλληλος
  109. Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ηθοποιός
  110. Δριτσέλη Παναγιώτα ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εκπαιδευτικός
  111. Καραγιάννη Φανή ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Υποδιευθύντρια σε Στέγη Ανηλίκων στη Λυών
  112. Μιξαφέντη Αντιγόνη ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιολόγος / Νεοδιόριστη Εκπαιδευτικός 2022
  113. Σπανοθύμιος Θεόδωρος ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γεωπόνος
  114. Τζιώρας Βασίλειος ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δικηγόρος
  115. Τουρναβίτης Γεώργιος ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε.
  116. Χλαπανίδα Χριστίνα ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δικηγόρος
  117. Αραβαντινός – Σιμωνέτος Χαράλαμπος ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Φοιτητής Μεταπτυχιακού-Ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης
  118. Γραμμένου Ελένη ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ελεύθερος Επαγγελματίας
  119. Τεμπονέρας Αθανάσιος ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ιδιωτικός Υπάλληλος
  120. Αλβανός Δημήτριος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δικηγόρος
  121. Αλεξιάδης Βάιος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χημικός μηχανικός
  122. Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημοσιογράφος
  123. Ιωακειμίδου Αννα ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σύμβουλος Ψυχικής υγείας
  124. Καραμητόπουλος Νίκος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Φοιτητής Μεταπτυχιακού-Ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης
  125. Κωνσταντάρας Αλέξανδρος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σκηνοθέτης
  126. Κώτση Σοφία ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Εκπαιδευτικός
  127. Μάνος Ευστράτιος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αρχιτέκτων – Ελεύθερος επαγγελματίας
  128. Νικάκη Μπουμπουλίνα ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Λογοτεχνική – θεατρική μεταφράστρια
  129. Νούσκαλης Γιώργος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δικηγόρος – Επίκουρος καθηγητής
  130. Σκουμπέρδης Μιχαήλ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ακαδημαϊκός – Επιστημονικός Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής ανάπτυξης
  131. Τσαμπάζη Θεοδώρα (Δώρα) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Επιστημονική Συνεργάτιδα- Δημοσιογράφος
  132. Τσιρέλης Αθανάσιος ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ιατρός ογκολόγος
  133. Φειδάντσης Θωμάς ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χειρούργος Παίδων Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ
  134. Garancini(Γκαραντσίνι) Gian Andrea Paolo (Τζιαν Αντρέα Πάολο) ΚΡΗΤΗΣ Σύμβουλος & Εμπειρογνόμωνας Ευρωπαϊκών Πολιτικών και προγραμμάτων
  135. Βότση Ειρήνη ΚΡΗΤΗΣ Νηπιαγωγός
  136. Θεοδωρουλάκη Ευφροσύνη ΚΡΗΤΗΣ Φαρμακοποιός
  137. Κασσελάκης Βασίλειος ΚΡΗΤΗΣ Ιατρός
  138. Παπαδόπουλος Παναγιώτης ΚΡΗΤΗΣ Μοριακός Βιολόγος και Γενετιστής
  139. Τζωρακάκη Μαρία ΚΡΗΤΗΣ Συντηρήτρια Έργων Τέχνης
  140. Γιαννακά Αικατερίνη ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών
  141. Μπαρμπούνη Δήμητρα ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
  142. Ξύδης Αναστάσιος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ιδιωτικός Υπάλληλος
  143. Πριφτάκη Αικατερίνα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νομικός
  144. Σκούρτης Άριστείδης (Άρης) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος και Δημοσιογράφος
  145. Σταυρόπουλος Δημήτρης ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Οικονομικός αναλυτής
  146. Τσορώνης Κωνσταντίνος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ιδιωτικός Υπάλληλος
  147. Φαράντος Γεώργιος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Διδάσκων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Επιθεωρητής Εργασίας
  148. Γκλέτσου Ελευθερία ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιατρός ΕΣΥ
  149. Λεμπέση Ιωάννα ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μηχανικός Λογισμικού
  150. Μαστροπέρρου Λουκία ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δικηγόρος
  151. Στρατής Άγγελος ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στέλεχος Οργανισμού έρευνας και καινοτομία

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου | Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

«Προχωράμε» ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον πολιόρκησαν για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας

papastayroy-mpratakos-arthroy
Με την… «παράπλευρη απώλεια» της παραίτησης δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, αντιπαράθεση που καταγράφηκε στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν η «έξωση» από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνοδευτεί με ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο κάποιοι προέβλεπαν εδώ και καιρό. Ή αν απλώς θα καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις και το «χαρτί» του ανασχηματισμού θα μείνει στα χέρια του πρωθυπουργού για να χρησιμοποιεί αργότερα και κυρίως την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Προχωράμε», ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον «πολιόρκησαν» για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή και την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας. «Δεν έχω να σας πω τίποτε παραπάνω», είπε αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές. Κατά μία εκδοχή που συζητούνταν στα δημοσιογραφικά πηγάδια που σχηματίστηκαν στο Κοινοβούλιο μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, τη θέση του κ. Μπρατάκου στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πιθανό να καλύψει ο έως τώρα γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους και πιστότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τις παραιτήσεις των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τους έφεραν να έχουν επισκεφθεί οικία επιχειρηματία, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε την ονομαστική του εορτή και είχε δεχθεί επισκέψεις φίλων του. Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στο σπίτι του επιχειρηματία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη έκαναν λόγο ότι βρέθηκαν εκεί ως απεσταλμένοι του πρωθυπουργού που βρισκόταν εκείνες τις μέρες στον Καναδά, η συνέχεια έδειξε ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία.

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν το ίδιο βράδυ έγινε σχετική αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος το έθεσε από το βήμα της Βουλής θέλοντας να αποκρούσει τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από την κυβέρνηση. Επιθέσεις σύμφωνα με τις οποίες υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας σε συνεννόηση με οικονομικά συμφέροντα τα οποία πολεμούν την κυβέρνηση και ήταν πίσω από το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Βήματος» περί δήθεν χάλκευσης των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τις οποίες είχαν εμπλεκόμενοι στην τραγωδία των Τεμπών την επίμαχη νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους δύο συνεργάτες του και όταν εκείνοι του επιβεβαίωσαν ότι όντως είχαν επισκεφθεί τον εορτάζοντα επιχειρηματία, τους ζήτησε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με το αιτιολογικό ότι η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση «έστειλε το λάθος μήνυμα». Έτσι, λίγο πριν μεταβεί στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης για την ομιλία του με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, εξεδόθη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που γνωστοποιούσε τις δύο παραιτήσεις.
protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en