Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – «Θα ιδρυθούν με υψηλά κριτήρια»

Αντίστροφη μέτρηση για μια βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, που βρίσκει σφόδρα αντίθετη την αντιπολίτευση. Ο λόγος, για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την απόφαση της κυβέρνησης, δια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, ως παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού – σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει τόσο το Σύνταγμα όσο και το ενωσιακό δίκαιο- να χαρακτηρίζονται από υψηλά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» διαμήνυσε ο Κυρ. Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην POLITICAL.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία με τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού της και προσελκύοντας καθηγητές και φοιτητές από άλλες χώρες».

Για την ριζική επίλυση του προβλήματος, που θα προκύψει μετά την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις παραμέτρους, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκτιμούμε πως θα έχουμε ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επικείμενη νομοθετική παρέμβαση και πιστεύουμε πως μέχρι να ανοίξει η συνταγματική αναθεώρηση η πρόοδος που θα έχουμε καταγράψει θα αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για να κάνουμε το επόμενο βήμα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, την προτεραιότητα που έχουν για την κυβέρνηση τα δημόσια πανεπιστήμια. «Τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική επιδίωξη. Η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων είναι θέμα αύξησης της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόοδος η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.

Όλα αυτά συγκροτούν μια ενιαία πρόκληση που συνοψίζεται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”: ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό».

 

Στην ίδια συνέντευξη τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, στην πολιτική των προσλήψεων στην εκπαίδευση και στην ένταξη των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σκέρτσος: Τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Εντός του Δεκεμβρίου φέρνει στην πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: αυτό κάνει γνωστό ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα www.liberal.gr. Σε αυτήν όπως και σε άλλη συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως τις επόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις αυξήσεις στις συντάξεις, την ακρίβεια, τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και τις εξελίξεις στην μείζονα αντιπολίτευση.

Αναλυτικώς, ξεκινώντας από την Παιδεία, «μέσα στον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε το Σχέδιο Νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Είναι προγραμματική μας δέσμευση και κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα, ουσιαστικά πρόκειται για διόρθωση μια ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας. Παράλληλα, θα ενισχύουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια, η στήριξη των οποίων αποτελεί προτεραιότητα μας», δεσμεύθηκε.

Αλλάζοντας θέμα, στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, αυτά είναι μεγέθη τα οποία συναρτώνται με τη δημογραφική εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού. Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Έδωσε, όμως, και την είδηση πως οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%. Ειδικότερα, «θα έχουμε μια νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Είμαστε κοντά στο τέλος του έτους, οπότε μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα είναι, εκεί κοντά στο 3%». Και μαζί με τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «προϋπόθεση για να έχουμε αυτή τη σταθερή μόνιμη ενίσχυση εισοδήματος είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία, να έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα υλοποιεί πολλές και καλές δημόσιες επενδύσεις».

Στα της φορολογικής πολιτικής, επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, «είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος από το 2025-26, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ενώ, αναγνωρίζοντας ότι το κράτος είναι υπεύθυνο για την υποδήλωση εισοδημάτων, επεσήμανε ότι «αυτοί οι οποίοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα».

Προσκόμισε, όμως, και συγκριτικά στοιχεία με την υπόλοιπη Ευρώπη: «από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εισπράττουμε σχεδόν το 1/3 από ό,τι θα εισέπραττε μια ευρωπαϊκή χώρα (0,8% του ΑΕΠ έναντι 2,1% στην ΕΕ) και ο στόχος είναι να πάμε στο 1/2, δηλαδή στο 1,1%». Ενώ θύμισε «την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού πως τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες».

Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι «δεν θεωρούμε a priori φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε τους στοχοποιούμε […] Η αυτονόητη παραδοχή από την οποία ξεκινάμε και πάνω στην οποία χτίζεται η νέα αυτή φορολογική και κοινωνική συμφωνία είναι ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε φορολογικές δηλώσεις ελ. επαγγελματιών δηλαδή επιχειρηματιών που αυτοβούλως έχουν επιλέξει το ελεύθερο επάγγελμα, χαμηλότερες του κατώτατου μισθού που παίρνει ένας μισθωτός. Νομίζω πως είναι το απολύτως λογικό, μετρημένο και δίκαιο». ‘Αλλωστε, συνέχισε, «η κυβέρνηση προφανώς δεν νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες».

Συγχρόνως, προχώρησε και σε μια γενικότερη τοποθέτηση: «Η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές είναι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και η συγκεκριμένη δέσμη των παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα και ως κοινωνία το να βάζουμε κάτω από τα χαλί στρεβλώσεις και διαχρονικές παθογένειες, ελπίζοντας ότι θα λυθούν με μαγικό τρόπο. Αυτή η νοοτροπία υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και διαλύει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων πολιτών».

Εν κατακλείδι, στα του νομοσχεδίου, «και βέβαια θα κάνουμε διορθώσεις, δεν πιστεύουμε στα δόγματα, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε αλάνθαστοι». Δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στο στάδιο της διαβούλευσης, κατέληξε λέγοντας πως «δεν θα αλλάξουμε τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Στο θέμα της ακρίβειας, αναφέρθηκε σε όλες τις κυβερνητικές δράσεις, μεταξύ των οποίων τα πρόστιμα: «Από την αρχή του έτους έχουν γίνει από τη ΔΙΜΕΑ σχεδόν 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους σχεδόν 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, συνυπολογίζοντας τα τελευταία σε 2 μεγάλες εταιρείες, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ». Ενώ «στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμών, κατά 5% τουλάχιστον, για έξι μήνες, έχουν μπει περισσότερα από 850 προϊόντα, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του καλαθιού του νοικοκυριού».

«Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου», δήλωσε σε άλλο σημείο και «πρόσθετη απόδειξη (είναι) η διάθεση 352 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση που θα καταβληθούν το Δεκέμβριο συνολικά σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού κατά το δεκάμηνο του 2023. Θα δοθεί στους συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και σε χαμηλοσυνταξιούχους». Και, μάλιστα, τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, πριν τις γιορτές, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, ευχήθηκε κατ’ αρχήν να υπάρχει εποικοδομητική αντιπολίτευση είτε αυτή προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΠΑΣΟΚ. «Δεν την βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ σε κάποια πράγματα δείχνει ένα πιο συναινετικό προφίλ εντός της Βουλής», σχολίασε. Ειδικώς δε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, παρατήρησε ότι «δεν έχουμε ακόμη καταλάβει τι ακριβώς πρεσβεύει η νέα ηγεσία του κόμματος, εκτός από τη θερμή πίστη της για την “αμεσοδημοκρατία” ότι δήθεν θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα της χώρας».

Όπως τόνισε επιπλέον, «η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι σε έναν βαθμό έχουν ξεθωριάσει παλιές διαχωριστικές γραμμές και στη θέση τους αναδύονται νέα δίπολα, πολύ πιο σύνθετα διλήμματα, με πρώτο το “πρόοδος-οπισθοδρόμηση”. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη όλο το πολιτικό σύστημα». Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει αρκετή ενδοσκόπηση ως τώρα και «προκύπτει μια χασμωδία, ένας θόρυβος και θέσεις που δεν συνδυάζονται με τις καταστατικές αρχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η κυβέρνηση, μετά από ένα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο, με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους που δεν έχει ξανασυναντήσει η χώρα μας τόσο ως προς τις πυρκαγιές όσο και ως προς τις πλημμύρες […] έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό, μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να κάνει άλματα» στη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό, «τα επόμενα χρόνια αρχής γενομένης από το 2024 θα υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σπριντ στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά όρια και φυσικά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους όπως γίνεται π.χ. με την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων. Στους “μπλε φακέλους” που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης με περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τετραετία, η πλειονότητα των οποίων αποτελεί μέρος και του εθνικού σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

Από την άλλη, «δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν είναι ούτε εύκολη ούτε λίγη. Και μόνο η ανάταξη της Θεσσαλίας αποτελεί εθνικό εγχείρημα ιστορικών διαστάσεων. Αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσουμε και να αναζωογονήσουμε την περιοχή, να την κάνουμε καλύτερη και ασφαλέστερη, να στηρίξουμε τους ανθρώπους της».

Κάνοντας, τέλος, λόγο για «πολυδύναμο, ριζοσπαστικό, συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό», ο ‘Α. Σκέρτσος διεμήνυσε πως δεν υπάρχει «κανένας εφησυχασμός. Η κυβέρνηση πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, πατώντας σταθερά στη γη. Το αποτέλεσμα των διπλών εθνικών εκλογών δεν το εκλάβαμε σαν λευκή επιταγή στη ΝΔ αλλά ως ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν. Να σαρώσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, να εφαρμόσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για να βελτιώσουμε τη ζωή και τις προοπτικές των πολιτών. Το 41% που πήρε η ΝΔ είναι και ο πήχης της ευθύνης μας. Το έχουμε πει και το εννοούμε: αντίπαλος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης παραμένουν τα προβλήματα των πολιτών και του βαθέος κράτους, που αντιστέκεται, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, και όχι το τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Ανακοίνωση Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ | Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για εξειδικευμένες ιατρικές υποδομές για παιδιατρικούς ασθενείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, λαμβάνοντας υπόψιν και:

 • την κατά την γνώμη τους επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη των εξειδικευμένων ιατρών της περιοχής μας
 • των δυσάρεστων εμπειριών σε διακομιδές, που βίωσαν στο πρόσφατο παρελθόν
 • του αιτήματος πολιτών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ
 • την αρνητική απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν».

Η ίδρυση της ΜΕΘ παίδων στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ παίδων σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άμεση και κατάλληλη φροντίδα για τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων, με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021, του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας αντίστοιχη δωρεά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής, του αναισθησιολογικού τμήματος και της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, έχει δώσει σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σε φάση έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων η διαθεσιμότητα της ΜΕΘ είναι οριακή.

Είναι ουσιώδες να αναφερθεί επίσης, ότι η ίδρυση μίας τέτοιας μονάδας, θα υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο την ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων, που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.

Προσδοκώντας, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα αναγνωριστεί και θα επικρατήσει έναντι των όποιων επιφυλάξεων σχετικά με το οικονομικό κόστος της λειτουργίας αυτής της μονάδας, αναμένεται η καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής και η αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Έβρου | Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου εφιστά την προσοχή και καλεί τους πολίτες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, να πάρουν μέτρα προφύλαξης για τον επερχόμενο καύσωνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παράγοντες όπως υγρασία και άπνοια μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές όπως θερμοπληξία.

Προσοχή στα Πρώτα Συμπτώματα Θερμοπληξίας

 • Ζεστό και κόκκινο δέρμα
 • Έντονος πονοκέφαλος
 • Ναυτία
 • Ατονία
 • Εξάντληση
 • Τάση για λιποθυμία
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ταχυκαρδία
 • Κράμπες

Συμπτώματα Σοβαρής Θερμοπληξίας

 • Πυρετός
 • Εμετοί
 • Διάρροια
 • Απουσία εφίδρωσης
 • Απώλεια αισθήσεων

Πρώτες Βοήθειες για Θερμοπληξία

 1. Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος.
 2. Αφαιρέστε βαριά ρούχα.
 3. Μειώστε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος με κρύο νερό.
 4. Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
 5. Κάντε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
 6. Δώστε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού αν μπορεί να πιει.
 7. Συμβουλευτείτε ιατρό αν ο ασθενής αρνείται να πιει ή κάνει εμετό.

Ευπαθείς Ομάδες

 • Ηλικιωμένοι
 • Μωρά και μικρά παιδιά
 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται σε ζεστό περιβάλλον
 • Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, υπέρταση, διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό)
 • Άτομα με οξεία νόσο (λοίμωξη, γαστρεντερίτιδα)
 • Άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα

Γενικές Οδηγίες Προφύλαξης

 • Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους.
 • Ελαφρύ και άνετο ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό.
 • Χρήση καπέλου και σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, βαριάς σωματικής εργασίας και πολύωρων ταξιδιών χωρίς κλιματισμό.
 • Πολλά χλιαρά ντους και δροσερά επιθέματα στο κεφάλι και το λαιμό.
 • Μικρά και ελαφριά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
 • Άφθονα υγρά (νερό και χυμούς), αποφυγή αλκοόλ.
 • Συμβουλευτείτε τον ιατρό για τροποποίηση της δοσολογίας φαρμάκων.
 • Μην αφήνετε ηλικιωμένους μόνους τους, φροντίστε να υπάρχει κάποιος για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Εξασφαλίστε καλό αερισμό των χώρων εργασίας και ιδρυμάτων που περιθάλπουν ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων και περιορισμός μετακινήσεων στις θερμότερες ώρες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνεται η επιδότηση για το Ανακαινίζω- Ενοικιάζω | Για να πειστούν οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

Διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να γίνει ελκυστικότερο και να βγουν στην αγορά 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι περιορισμένο καθώς το ύψος της κρατικής επιδότησης δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 11 Απριλίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.413 αιτήσεις εκ των οποίων μόλις οι 764 έχουν εγκριθεί, 472 απορρίφθηκαν, έγιναν 137 ενστάσεις και 40 ανακλήσεις.

 

Μεταξύ των βελτιώσεων του προγράμματος εξετάζεται και διεύρυνση της περιμέτρου των εν δυνάμει δικαιούχων με αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από τις 40.000 ευρώ που είναι σήμερα. Οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από την επεξεργασία, που ήδη τρέχει, στα στοιχεία των κλειστών ακινήτων σε συνδυασμό με τα εισοδήματα των ιδιοκτητών.

Lifting έρχεται σύντομα στο Ανακαινίζω- Ενοικιάζω προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο για τους ιδιοκτήτες και να επιτευχθεί ο στόχος να βγουν προς ενοικίαση 12.500 κενές κατοικίες. Στο τραπέζι έχει μπει η αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης ανακαίνισης ή επισκευής πιθανότατα έως τις 5.500 ευρώ από τις 4.000 σήμερα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επιδότηση 6 χιλιάδες ευρώ και φορολογικά κίνητρα.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια έθεσαν κάποιους ιδιοκτήτες εκτός προγράμματος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν αρχικά επειδή το ακίνητο δεν είχε δηλωθεί κενό στο Ε2 για την τελευταία 3ετία.

Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που το σύστημα δεν το εκλάμβανε ως κενό για το 2023 καθώς δεν είχε υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση. Οι αιτούντες ειδοποιήθηκαν με μήνυμα προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en