Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιστορικό ρεκόρ αποχής έφερε ανατροπές – «Mήνυμα ελήφθη» λένε στην κυβέρνηση

«Το μήνυμα ελήφθη». Με αυτή την φράση σχολιάζουν στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των πολιτών που εκφράστηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κυρίως μέσα από την αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των εν ενεργεία δημάρχων στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, καθώς και των πέντε από τους έξι υποψήφιους περιφερειάρχες που αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο έχοντας το επίσημο χρίσμα της ΝΔ.

Κοινή συνισταμένη του αποτελέσματος της επαναληπτικής εκλογής ήταν η απώλεια περίπου 142.000 ψήφων από όλους τους γαλάζιους υποψήφιους, συγκριτικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που τους είχαν υπερψηφίσει την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε στις κάλπες και να τους υπερψηφίσουν εκ νέου είτε επειδή θεώρησαν ότι εκπλήρωσαν το καθήκον στηρίζοντας στην κυβέρνηση στον πρώτο γύρο είτε διότι θεώρησαν ότι τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν δεν άξιζαν τον κόπο ώστε να ξαναπάνε στις κάλπες.

Το ιστορικό ρεκόρ αποχής που είχε στον πρώτο γύρο καταγραφεί κυρίως στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή ήταν μόλις στο 32,32%, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο στον δεύτερο γύρο, υποχωρώντας στο 26,73%, ενώ το φαινόμενο επεκτάθηκε, πλέον και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε η κινητοποίηση της πρώτης Κυριακής στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που είχαν μπει στο κυνήγι του προσωπικού σταυρού.

Οι απόλυτοι αριθμοί και κυρίως η σύγκριση ανάμεσα στις ψήφους που πήραν στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο οι επίσημοι υποψήφιοι της κυβερνητικής παράταξης είναι αποκαλυπτικοί:

*Στον Δήμο Αθηναίων ο μέχρι τώρα δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7.397 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του και μεγάλος νικητής της αναμέτρησης Χάρης Δούκας, ο οποίος κάλυψε διαφορά 27 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο, κέρδισε στον δεύτερο γύρο πάνω από 44.000 καινούργιες ψήφους, τριπλασιάζοντας την εκλογική δύναμη της πρώτης Κυριακής.

*Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εν ενεργεία δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας απώλεσε σχεδόν 2.000 ψήφους, την ώρα που ο αντίπαλός του και διάδοχός του από την αρχή του νέου χρόνου Στέλιος Αγγελούδης υπερδιπλασίαζε τις ψήφους του και από δεύτερος στον πρώτο γύρο έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό με 67,33%.

*Στη Θεσσαλία, που είναι η μόνη περιφέρεια την οποία κέρδισε η αντιπολίτευση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχασε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο, ήτοι περίπου 50 χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ο νεοεκλεγείς στο αξίωμα του περιφερειάρχη Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε με μεγάλη άνεση την κούρσα του δεύτερου γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,68%, αλλά και με αριθμό ψήφων που έφθασε στις 155.638 και ήταν ελαφρώς μικρότερος από τις 155.704 που είχε λάβει στον πρώτο γύρο ο χαμένος της αναμέτρησης κ. Αγοραστός.

*Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχασε 26.000 ψήφους ανάμεσα στους δύο γύρους και έτσι τον προσπέρασε κατά 4.000 ψήφους ο νεοεκλεγείς Χριστόδουλος Τοψίδης, παρότι κι εκείνος έκοψε πρώτος το νήμα στη δεύτερη κάλπη αποσπώντας περίπου 500 ψήφους λιγότερες από εκείνες που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή.

*Στο Βόρειο Αιγαίο ο έχων το κομματικό χρίσμα της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής απώλεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής περίπου 5.000 ψήφους και έτσι ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που πήρε επιπλέον 9.000 ψήφους όχι μόνον κάλυψε την εις βάρος του διαφορά των έξι μονάδων που είχε στην αρχική κούρσα, αλλά κέρδισε καθαρά με ποσοστό 54,68%.

*Στη Δυτική Μακεδονία ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απώλεσε μεταξύ των δύο γύρων σχεδόν 10.000 ψήφους και έτσι ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αμανατίδης, που είχε κατέβει ως «αντάρτης», τον κέρδισε καθαρά διευρύνοντας στις 13 μονάδες από περίπου μία μονάδα που ήταν η διαφορά που είχαν στον πρώτο γύρο. Κι αυτό παρόλο που οι επιπλέον ψήφοι που έλαβε ήταν μόλις 3.000, αφού στις κάλπες προσήλθε αυτή την Κυριακή μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

*Στα Ιόνια Νησιά, η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα πήρε στον δεύτερο γύρο 7.000 λιγότερες ψήφους και έχασε άνετα από τον γαλάζιο «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο με πέντε μονάδες οι οποίες έγιναν είκοσι στον δεύτερο, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά περίπου 8.000 ψήφους.

*Στην Πελοπόννησο, τέλος, που είναι η μόνη περιφέρεια που κατάφερε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στον δεύτερο γύρο η ΝΔ, ο νικητής της αναμέτρησης Δημήτρης Πτωχός έλαβε σχεδόν 34.000 λιγότερες ψήφους (από 143.309 την πρώτη Κυριακή υποχώρησε χθες στις 109.401), αλλά διατήρησε το προβάδισμα του πρώτου γύρου και έκοψε το τελικό νήμα με 52,77%, καθώς και ο αντίπαλός του πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε απώλεια περίπου 10.000 ψηφοφόρων ανάμεσα στους δύο γύρους. Η συμμετοχή, άλλωστε, στον επαναληπτικό γύρο της Πελοποννήσου μετά βίας έφθασε στο 32,96% από 53,58% που ήταν την προηγούμενη Κυριακή.

«Προσγειωμένος» ο Μητσοτάκης

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ είχαν βιαστεί στην αρχή της χθεσινής βραδιάς να διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση, αφού οι ίδιοι απέδιδαν τις χθεσινές απώλειες -στις πέντε περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους Δήμους- αποκλειστικά και μόνον στην αντισυσπείρωση της αντιπολίτευσης, ήρθε αργότερα η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Αναγνωρίζοντας κατ΄ αρχάς ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση «να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών». Αν και ανέφερε ότι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο γύρο, σημείωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη».

Ο ίδιος έθεσε μεν το ζήτημα της αντισυσπείρωσης των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΝΔ πήρε στις πρόσφατες εκλογές 41% και όχι 51%, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει και τον παράγοντα της αποχής που, όπως είπε, «πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Αποδοκιμάζοντας, εξάλλου, τις αλαζονικές απειλές που εκστομίστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από κάποια κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούσαν ότι έτσι βοηθούν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, αλλά στην πράξη συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους, τους οποίους συνεχάρη χωρίς καμία εξαίρεση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ως εξής:

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων. Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en