ΚΟΣΜΟΣ

To πείραμα της τετραήμερης εργασίας πέτυχε και γίνεται μόνιμο

Μετά από 6 μήνες δοκιμών, εργοδότες και εργαζόμενοι μετρούν μόνο κέρδη και συνεχίζουν να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερο.

Μετά από 6 μήνες δοκιμών, εργοδότες και εργαζόμενοι μετρούν μόνο κέρδη και συνεχίζουν να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερο.

Όλοι θυμόμαστε το περίφημο πείραμα που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πείραμα που ξεκίνησε στην Ισλανδία και φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά ντόμινο. Αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων η τετραήμερη εργασία δημιούργησε μια εξαιρετικά παραγωγική κατάσταση που βόλεψε και τις δύο πλευρές, εργαζόμενους και εργοδότες.

Στο βρετανικό πείραμα συμμετείχαν 3.000 εργαζόμενοι και 60 επιχειρήσεις και μάλιστα επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δραστηριότητά τους και να ερμηνευτεί το πόσο διαφορετικά επιδρά η συμπύκνωση του εργασιακού χρόνου μέσα στη βδομάδα. Τόσο εταιρείες με δουλειές γραφείου, όσο και πιο χειρωνακτικές, αλλά και η εστίαση, συμμετείχαν στο πιο ενδιαφέρον εργασιακό πείραμα μετά τη λήξη της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Η τετραήμερη εργασία δεν εφαρμόστηκε με τη μορφή του κλασικού τριημέρου που έχουμε μάθει να λατρεύουμε στην Ελλάδα, αλλά με «σπάσιμο» της εβδομάδας με ρεπό την Τετάρτη. Έτσι ήταν πιο εύκολο να μετρηθεί ποιοτικά και ποσοτικά η απόδοση των εργαζομένων, τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Πέμπτη.

Το πείραμα κράτησε από τον Ιούνιο, μέχρι τον Δεκέμβριο και εκτός από το ρεπό της Τετάρτης, δεν υπήρχε καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά, ακόμα και ο μισθός έμεινε ο ίδιος. Αυτό που άλλαξε όμως, ήταν η διάθεση των εργαζομένων την Πέμπτη. Αυτό το διάλειμμα της Τετάρτης εξαφάνισε με μαγικό τρόπο την κάμψη στην απόδοση που παρουσίαζουν οι εργαζόμενοι τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας και μάλιστα αναπληρώθηκαν και οι όποιες απώλειες της Τετάρτης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η εξέλιξη του πειράματος στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Στα αποτέλεσμα του πειράματος, 91% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι σίγουρα θα συνεχίσουν την τετραήμερη εργασία και ακόμα ένα 4% μάλλον θα τη συνεχίσει και μόνο το 4% ότι θα επιστρέψει στην πενθήμερη εργασία. Η συνολική εμπειρία αποτιμήθηκε θετικά με μέσο όρο αξιολόγησης το 8,5/10, ενώ η παραγωγικότητα αξιολογήθηκε με 7,5/10.

Το πώς ακριβώς η θετική αποτίμηση στην παραγωγικότητα θα μεταφραστεί και σε οικονομικό όφελος για τις εταιρείες, είναι κάτι που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο εφαρμογής του μέτρου για να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία, ωστόσο υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη θετική εξέλιξη, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε πριν από δεκαετίες όταν και καθιερώθηκε το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: ratpack.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version