Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να κάνω (και τι όχι) αν δω κάποιον να πνίγεται στη θάλασσα

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το κολύμπι στη θάλασσα. Υπάρχουν, ωστόσο, και απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν, για τα οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Ένα από αυτά είναι το ενδεχόμενο να δούμε κάποιον άνθρωπο να πνίγεται.

Προ ημερών, το iefimerida.gr ζήτησε τα «φώτα» του Δημήτρη Χαλιώτη, εθελοντή ναυαγοσώστη-εκπαιδευτή, αναπληρωτή εκπροσώπου της Σχολής Ναυαγοσωστικής του Ερυθρού Σταυρού, για να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν το φαγητό πριν το μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος πνίγεται
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πνιγμός στη θάλασσα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς το θύμα είναι συνήθως σε κάθετη (όρθια) θέση και δεν μπορεί να φωνάξει ή να καλέσει σε βοήθεια. Επιπλέον, είναι μύθος ότι ο άνθρωπος που πνίγεται κουνά μανιωδώς τα χέρια του, καθώς εκείνη τη στιγμή το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να ζήσει. Γι’ αυτό και ο πνιγμός στο νερό ονομάζεται και «σιωπηλός θάνατος».

Τα βασικά σημάδια που πρέπει να σημάνουν «καμπανάκι» για πνιγμό:

το άτομο είναι ήσυχο
δεν ανταποκρίνεται αν κάποιος ρωτήσει αν είναι καλά
δείχνει να αναπνέει γρήγορα
το βλέμμα είναι απλανές, χωρίς να εστιάζει κάπου
τα μαλλιά μπορεί να καλύπτουν το μέτωπο ή τα μάτια
το κεφάλι του είναι κοντά στο νερό και γέρνει προς τα πίσω
προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να πάρει ύπτια θέση
δείχνει σα να σκαρφαλώνει μια «αόρατη σκάλα»
Τι μπορούμε να κάνουμε, αν δούμε κάποιον να πνίγεται
Οι περισσότεροι ίσως να θεωρούν ότι αν δουν κάποιον να πνίγεται θα πρέπει, δίχως δεύτερη σκέψη, να τρέξουν και να κολυμπήσουν προς το μέρος του για να τον βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον ναυαγοσώστη του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρη Χαλιώτη, μια τέτοια κίνηση ίσως να απέβαινε μοιραία και για τους δυο.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε στο 112 ή στο 108 το Λιμενικό για να έρθει συνδυασμένη βοήθεια. Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μην πλησιάσουμε τον άνθρωπο που πνίγεται, γιατί θα κινδυνεύσουμε εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δει πολλά περιστατικά όπου πνίγεται εν τέλει και ο άνθρωπος που πάει να βοηθήσει», εξηγεί ο Δημήτρης Χαλιώτης.

Όπως λέει, «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πετάξουμε ένα μέσο πλευστότητας προς την πλευρά του θύματος, ώστε να πιαστεί και να παραμείνει στην επιφάνεια, κρατώντας όμως απόσταση ασφαλείας από το θύμα. Ας είναι ένα άδειο μπιτόνι, ένα πλαστικό κουτί, κάτι που επιπλέει, στην ανάγκη και κάποια άδεια μπουκάλια αναψυκτικού. Ο στόχος είναι να τον βοηθήσουμε να μείνει στην επιφάνεια. Φυσικά, αν υπάρχει σωσίβιο ή κάποιο άλλο πιο κατάλληλο αντικείμενο το προτιμούμε».

«Ο άνθρωπος που πνίγεται έχει τετραπλάσια μυική δύναμη απ’ ό,τι υπό κανονικές συνθήκες»
Ερωτηθείς τι μπορεί να πάθει ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής που θα σπεύσει να βοηθήσει έναν άνθρωπο που πνίγεται, ο ναυαγοσώστης του Ερυθρού Σταυρού απαντά:

«Η παροιμία που λέει “ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται” είναι δυστυχώς απόλυτα ρεαλιστική. Το θύμα, σε κατάσταση πανικού, έχει τετραπλάσια μυική δύναμη απ’ ό,τι έχει κανονικά και θα προσπαθήσει να επιπλεύσει και να μείνει στην επιφάνεια με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και πατώντας πάνω σε εμάς. Καταλαβαίνουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό. Και κάτι τελευταίο… Ας μάθουμε πρώτες βοήθειες, γιατί ο άνθρωπος που θα βγει από τη θάλασσα χρειάζεται πρώτες βοήθειες. Είναι καλό γενικά, να γνωρίζουμε όλοι τα βασικά».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία

Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων στο νομό Καβάλας, έχοντας αναλάβει Χορηγός της 67ης διοργάνωσης που διεξάγεται από τις 7 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, είναι φέτος αφιερωμένο στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλικό και έχει ως τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και έφυγε πέρσι από κοντά μας. 

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, έπειτα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να συμβάλλουμε και φέτος στην πραγματοποίησή του. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς και το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων μάς πείθουν απόλυτα ότι και φέτος οι θεατές και οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοί μας στον Πρίνο, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα υψηλότατου επιπέδου. 

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων και φέτος μεριμνά για την κατάρτιση των νέων ηθοποιών, πραγματοποιώντας το 8ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και τοποθεσίες στην πόλη, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι βέβαιο ότι και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής».

Η πρωτοβουλία της Energean να αναλάβει Χορηγός του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που έχει ως επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο αρ.11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο αρ. 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων. 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες

Για 50.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ  

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU κι έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

ΠΗΓΗ: Χρόνος

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en