Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι δεν πρέπει να καίμε ποτέ στο τζάκι μας

Μπορεί να μη βασιζόμαστε πια στα τζάκια για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας τον χειμώνα, αλλά η θαλπωρή που χαρίζουν τις κρύες μέρες είναι μάλλον… ασυναγώνιστη. Το τζάκι, όμως, κρύβει κινδύνους και είναι από τους βασικούς υπαίτιους για πυρκαγιές στο σπίτι. Παράλληλα, ένα τζάκι που καίει «άσχημα» μπορεί να δηλητηριάσει τον αέρα με μονοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας ακόμα σοβαρότερες απειλές. Συχνά η αιτία γι’ αυτά είναι ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, καίμε λάθος πράγματα.

Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να ρίχνουμε ποτέ στο τζάκι μας;

  • Τα ξύλα με επικάλυψη (λ.χ. με βερνίκι) ή τα επεξεργασμένα (λ.χ. οι μελαμίνες) κατά την καύση τους απελευθερώνουν στον αέρα επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Αν τα ρίξετε στο τζάκι σας, στο καλό σενάριο, μολύνετε την ατμόσφαιρα. Στο κακό σενάριο, απειλείστε σοβαρά με δηλητηρίαση λόγω της εισπνοής αυτών των αναθυμιάσεων.
  • Πολλοί χρησιμοποιούν χαρτόνι από κουτιά για προσάναμμα, επειδή πιάνει φωτιά γρήγορα. Είναι λάθος, γιατί αυτά τα χαρτιά έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και απελευθερώνουν στον αέρα τοξικές ουσίες.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ υγρό αναπτήρα ή βενζίνη για να ανάψετε φωτιά σε τζάκι. Αφενός επειδή οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να απελευθερώσουν τοξικά αέρια. Αφετέρου επειδή προκαλούν εξαιρετικής έντασης φωτιά, που μπορεί να καταστρέψει την επένδυση του τζακιού.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε έγχρωμα «γυαλιστερά» περιοδικά ή χαρτιά, όπως και περιτυλίγματα από δώρα, για προσάναμμα. Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωσή τους, περιέχουν χημικές χρωστικές που απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις όταν καίγονται.
  • Ποτέ μην καίτε υγρά καυσόξυλα. Κατ’ αρχάς γιατί καίγονται δύσκολα και βγάζουν πολύ καπνό, ο οποίος μπορεί να διοχετευθεί και στο εσωτερικό του σπιτιού. Κυρίως, όμως, γιατί τα υπολείμματα από την καύση των υγρών ξύλων κολλάνε στην καμινάδα και τη φράζουν, οπότε προκύπτει σημαντικός κίνδυνος πυρκαγιάς.

  • Επίσης, ποτέ μην καίτε ξύλα από δέντρα όπως το πεύκο, το έλατο και ο κέδρος. Μπορεί να παίρνουν φωτιά γρήγορα και έντονα, αλλά οι ρητίνες που περιέχουν αφήνουν έντονα υπολείμματα στην καμινάδα και μπορεί να τη φράξουν.
  • Μην μπείτε στον πειρασμό να κάψετε ξύλα από παλέτες. Μπορεί να φαίνεται εύκολη και φθηνή λύση, αλλά πολλές παλέτες έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικά. Ο κίνδυνος είναι προφανής.
  • Απαγορεύεται δια… ροπάλου η καύση σκουπιδιών στο τζάκι. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και ο μικρότερος κίνδυνος είναι να αρχίσει να μυρίζει το σπίτι άσχημα.
  • Το να ανάψετε φωτιά χρησιμοποιώντας ξερά φύλλα δεν είναι καλή ιδέα. Αφενός γιατί καίγονται πολύ γρήγορα, αφετέρου γιατί αφήνουν και αυτά υπολείμματα στην καμινάδα.
  • Είναι το πιο συνηθισμένο λάθος: Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν… άρωμα στο τζάκι πετώντας φλούδες από φρούτα. Όμως, οι χλωρές φλούδες αφήνουν υπολείμματα στην καμινάδα.
  • Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να κάψετε παλιά μπλουζάκια, κουρέλια και άλλα υφάσματα στο τζάκι για να ανάψετε φωτιά, αλλά είναι λάθος. Τα ρούχα και τα υφάσματα θα αφήσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά, καθώς και πολύ καπνό.
  • Τέλος, μη χρησιμοποιείτε κάρβουνα για προσάναμμα. Μπορεί να ανάβουν γρήγορα, αλλά παράγουν υψηλές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα και ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι μεγάλος. Καλύτερα να τα κρατήσετε για το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου, δηλαδή για χρήση σε εξωτερικό χώρο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσούπολη | Σύσκεψη για τις ζημιές στα ακτινίδια από το χαλάζι

Την Πέμπτη 09/05/2024 στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την καλλιέργεια και την εμπορία του ακτινιδίου καθώς και γεωτεχνικών, ώστε να διατυπωθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα στην φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας το οποίο ξεπερνάει το 40% μεσοσταθμικά σε επίπεδο νομού και οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες των δέντρων. Πρωτοφανής είναι επίσης ο μεγάλος αριθμός μη εμπορεύσιμων καρπών σε σχήμα “πεταλούδας”, οι οποίοι αφαιρούνται από τα δέντρα κατά το αραίωμα και πιστεύουμε ότι και αυτό οφείλεται στην κλιματική κρίση. Στα ήδη μειωμένα κατά το ήμισυ τονάζ ανά στρέμμα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν καθολικά τη περιοχή μας, σπάζοντας μεγάλο ποσοστό βλαστών από τα δέντρα. 

Οι ζημίες στα κιλά υπολογίζονται από 40% – 80% και αυτό συνεπάγεται με μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ακτινιδιοπαραγωγούς του Δήμου Νέστου. Η ζημία θα μετακυλήσει και στην επόμενη χρονιά διότι το ακτινίδιο καρπίζει σε κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς.   

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Επιχειρήσεις του νομού Καβάλας θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τεκμηριώνοντας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.     

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en