ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ενημέρωση Γ.Πασχαλίδη | Πληρωμές 28 εκατ. € από ΕΛΓΑ- Εντός του 2023 έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις 250 εκατ. ευρώ

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους αγρότες ότι αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, μετά την 12:00 μεσημβρινή, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, οι κάτωθι αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:
- Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
- Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022. Πρόκειται για την πλέον έγκαιρη πληρωμή αποζημιώσεων, η οποία έγινε ποτέ από τον ΕΛ.Γ.Α. Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. έτους 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. έχει επιτύχει την τετραετία 2019 – 2023, να καταβάλει ο Οργανισμός τις οφειλόμενες αποζημιώσεις με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις αυτές απαιτούν κατά μέσο όρο 100 εκ. € πάνω από τις δυνατότητες του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α., χάριν της καθοριστικής και γενναιόδωρης στήριξης της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέβαλε στον Οργανισμό 300 εκ. €, ως αναδρομικώς οφειλόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το ν. 3877/2010.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η Κρήτη Πρωταθλήτρια Επιδοτήσεων με 7,8 Εκατ. Αιγοπρόβατα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στήριξη στους πληγέντες αγρότες από φυσικές καταστροφές

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημερώνει τους αγρότες της περιοχής πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε επίσημη υποβολή του αιτήματος προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του Μέτρου 23. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Στόχος του μέτρου
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των γεωργών που υπέστησαν σημαντική ζημιά στην παραγωγή ή αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και άλλων φυσικών φαινομένων.
Το συνολικό ύψος της στήριξης θα ανέλθει σε περίπου 178 εκατ. ευρώ, με τα 143 εκατ. ευρώ να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από εθνική συμμετοχή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 (ΠΑΑ).
Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσού σε ενεργούς γεωργούς που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
-
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
-
Έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ 2024
-
Έχουν υποστεί τουλάχιστον 30% απώλεια στο σχετικό δυναμικό ή την παραγωγή
-
Δεν έχουν λάβει άλλη αντίστοιχη ενίσχυση για το ίδιο αίτιο
Επίπεδα ενίσχυσης
Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς και την κατηγορία του δικαιούχου:
-
Οι επαγγελματίες αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι θα λάβουν το 100% του ενδεικτικού ποσού
-
Οι λοιποί κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα λάβουν το 50%
-
Το μέγιστο ποσό ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ
Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό αιτήσεων υπερβαίνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, θα εφαρμοστεί αναλογική μείωση, όπως προβλέπει η καθορισμένη μεθοδολογία.
Ο κ. Πασχαλίδης καλεί τους αγρότες να ενημερωθούν έγκαιρα και να προετοιμαστούν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενεργοποίησης του μέτρου για την οικονομική επιβίωση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέα σύσκεψη για την άρδευση στον κάμπο του Νέστου

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν οι τοπικοί φορείς της περιοχής Νέστου, με σκοπό την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της άρδευσης του κάμπου. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θεολόγου.
Συμμετοχή αγροτών και τοπικών αρχών
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, επιβεβαιώνοντας την ευρεία συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών στη διαχείριση του προβλήματος.
Αίτημα αύξησης υδάτινων πόρων από το φράγμα Θησαυρού
Οι αγρότες της περιοχής ετοιμάζουν την έκδοση ψηφίσματος, μέσω του οποίου θα αιτηθούν την αύξηση των ποσοτήτων νερού που διοχετεύονται για άρδευση από το φράγμα του Θησαυρού. Πρόκειται για αίτημα που έχει τεθεί και στο παρελθόν, όμως επανέρχεται πιο επιτακτικά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της αύξησης των αναγκών των καλλιεργειών.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη κινητοποίηση των τοπικών αγροτικών οργανώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή στην περιοχή, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.