Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ

Πώς θα λειτουργούν – Τι θα ισχύει για το delivery

Σε διαφορετική βάση μπαίνει η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αλλάζει τα δεδομένα λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις εισόδους των καταστημάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των κυβερνητικών οδηγιών για τον κορονοϊό, με την αναλογία εντός σούπερ μάρκετ να είναι ένα άτομα για κάθε 10 τ.μ., ενώ δύο άτομα θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων.

Παράλληλα, όλα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, κάνοντας και delivery, ενώ θα επιτρέπεται να ανεφοδιάζονται όλο το 24ωρο.

Τέλος, όλα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώσουν εντός δύο ημερών το αρμόδιο υπουργείο για το αν πραγματοποιούν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων των καταστημάτων.

 Αναλυτικά η εγκύκλιος:

«Υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων όπως ορίζονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/202 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)».

1. α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ

2. α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από την λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

3. β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

4. Η παρούσα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από τις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) από την δημοσίευση της στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Αγροτική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση» με τη συμμετοχή του ΥΠΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Απαντήσεις σε ερωτήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και απασχολούμενων του Πρωτογενούς τομέα έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όντας κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο «Αγροτική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση», που έγινε στην Κομοτηνή.

Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην πολιτική που χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον Πρωτογενή Τομέα, στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων «τη σημασία του να αποτελούμε ως Περιφέρεια μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και να του να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων που εκπορεύονται από αυτήν, αλλά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε πλέον σε θέση να υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να την κάνουμε καλύτερη με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον και το όφελος του τόπου μας και των ανθρώπων του».

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεώργιος Στρατάκος. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών ενώσεων από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεμονωμένοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλη της Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε προεξάρχοντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους Προέδρους των Επιμελητήριων της ΑΜΘ και κεντρικό θέμα την δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια έως το τέλος του έτους.

d0024952 8cd8 461a 9a04 0aed19c2fb07

 

a7278cad 60ef 46bc 933a 7f3a6231c8de

 

a535f3f8 027b 4f80 bf80 467bc71b6f5b

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες: Πολλές χιλιάδες επισκεπτών στην Αναβίωση του Ρούπελ!

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στο Οχυρό Ρούπελ κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις «1941 – Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» για τα 83 χρόνια από την Μάχη των Οχυρών, καθώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το κορυφαίο αναβιωτικό δρώμενο στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που προσέλκυσε πολλές χιλιάδες επισκεπτών!

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέσπασε δυνατό χειροκρότημα από το κοινό όταν αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου Σιντικής κ.Γεωργίου Τάτσιου να παραχωρηθούν για χρήση στον Δήμο μέρος των Οχυρών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα γεωγραφικά του όρια. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Σιντικής η αξιοποίηση των Οχυρών και τον στρατιωτικών κτιρίων θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα εκτοξεύσει τα έσοδα του Δήμου, αλλάζοντας άρδην την υποτονική κατάσταση στην τοπική οικονομία

Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» απετέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σιντικής με το Σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ-ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΕΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ» που ανέλαβε κι έφερε εις πέρας με ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ το αναβιωτικό δρώμενο, συνέβαλε καθοριστικά στην γενικότερη οργάνωση με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει και διοργάνωσε και παράλληλες δράσεις τις προηγούμενες ημέρες! Άριστες εντυπώσεις άφησαν οι αναβιωτικές ομάδες από Ελλάδα και το Εξωτερικό που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να αναβιώσουν την Μάχη του Ρούπελ και φέτος. Εξαιρετική παρουσία είχαν στις στοές του Οχυρού Ρούπελ οι αναβιωτές του Πολεμικού Μουσείου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ». Καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή των στελεχών του Ελληνικού Στρατού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών και στελεχών της εταιρείας ΕΞΟΡΥΞΗ στις εντυπωσιακές εκρήξεις και βολές που πραγματοποιήθηκαν. Την παράσταση έκλεψε για μια ακόμη φορά η Αερολέσχη Σερρών με τις χαμηλές πτήσεις των αεροσκαφών της κατά την διάρκεια της αναβίωσης! Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με σημαντική στήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο Σερρών! Για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης συνέβαλε καθοριστικά η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής! Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η εγγονή του Παύλου Μελά κ.Ναταλία Ιωαννίδου!

Κορυφαία στιγμή της αναβίωσης ήταν η παράδοση της σημαίας του Οχυρού Ρούπελ (αμέσως μετά την παράδοση του στους Γερμανούς) στον Υπουργό Άμυνας κ.Νίκο Δένδια από έναν υπερασπιστή του Οχυρού ο οποίος του είπε: «Κύριε Υπουργέ ο Θεός να σας έχει γερό να προστατεύετε την πατρίδα μας».

  

aveserres.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ενημέρωσε ότι αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούνται πέντε προγράμματα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλη την επικράτεια, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100% και συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

  1. Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, κ.ά. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 – 24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  2. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  3. Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  4. Πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων 30 – 66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας.
  5. Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Άτομα με Αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, κλπ. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  6. Πρόγραμμα απασχόλησης 7.500 ανέργων ηλικίας 25 – 45 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών για 6 μήνες, δηλαδή 6.132 ευρώ, και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31-45 ετών, δηλαδή 4.906 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

Η διαδικασία συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι απλή:

  1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω gov.gr.
  2. Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα.
  3. H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.
  4. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.
  1. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και κάνει πρόσληψη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en