Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα φαίνεται να θέτει η Άγκυρα

Στο στόχαστρο της Άγκυρας μπήκαν εκ νέου η Ρόδος και η Κως, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως υπάρχει δήθεν… τουρκική μειονότητα.

Η τελευταία άψογα σχεδιασμένη τουρκική κίνηση δημιουργίας μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα υλοποιήθηκε στην Σμύρνη στις 10 Οκτωβρίου σε “συνέδριο”, παρουσία πλήθους Τούρκων επιστημόνων ως ομιλητών.

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους “Τούρκους” σε Ρόδο και Κω, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Ο κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα και πολλοί άλλοι.

Μέσω του συνεδρίου που έχει ουσιαστικά την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης συζητήθηκαν:

– Τα προβλήματα της ιθαγένειας, (ζητούν τουρκική ιθαγένεια για τους μουσουλμάνους των νησιών αυτών μιας και δεν τους επηρεάζει η συνθήκη της Λωζάννης).
– Της εκπαίδευσης στην τουρκική γλώσσα, (ζητούν τουρκόγλωσσα σχολεία για τα παιδιά τους εφόσον αναγνωριστούν ως τουρκική μειονότητα)
– Το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας (θέλουν Τζαμιά)
– Το πρόβλημα της οργάνωσης και το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, (οθωμανικά μνημεία)
– Το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους
– Το πρόβλημα των τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων και των Βακουφίων

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», γράφει ο τουρκικός τύπος, σε μια προσπάθεια να εγερθεί θέμα και να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση από την Τουρκία.

Το κύριο σχέδιο μετά την προσπάθεια αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και αφορά στην επιστροφή «περιουσιών» στα νησιά αυτά.

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για έναν τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης «περιουσιών» Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία.

Πρόκειται για νέο κεφάλαιο στο σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τα 18 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία.

Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει πιθανόν με κάτι άλλο στην συνέχεια έχοντας πάντα κατά νου το Καστελόριζο.

Ενδεικτικό της προπαγάνδας της Άγκυρας είναι το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του… «συμποσίου» με τίτλο: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.

Ενενήντα τοις εκατό των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε.

Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία».

Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

Υποστηρίζεται ότι λίγοι Δωδεκανήσιοι Τούρκοι φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας μέσω του προγράμματος υποτροφιών της Τουρκίας. Ο Eren δήλωσε ότι διοργανώνονται πολιτιστικά ταξίδια για τους νέους Τούρκους των Δωδεκανήσων και πάνω από 100 συμμετείχαν σ’ αυτά για να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Τουρκίας.

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου μουσουλμάνων, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν Τούρκοι. Ισχυρίστηκε ότι σήμερα, στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

«Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.

Ο Kaymakci είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

dimokratiki.gr – Ρόδο

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίθεση στο μαγαζί του Ηλία Μίχου από εξοργισμένους πολίτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Σεπόλια , μετά την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες βιασμού και μαστροπείας .

Κατά πληροφορίες , στα Σεπόλια συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους , ενώ πέταξαν τρικάκια που έγραφαν <<Αλληλεγγύη στη 12χρονη>>.

Την ίδια ώρα ,σύμφωνα με πληροφορίες ,άγνωστοι έκαναν επίθεση στο μίνι μάρκετ του Ηλία Μίχου στην περιοχή και έσπασαν τζάμι σε διπλανό κατάστημα .

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας , οι οποίες έριξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά ,και διέλυσαν το πλήθος .

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ στην Λάρισα με ημίγυμνο επιδειξίας σε ποδήλατο

Νέο περιστατικό με επιδειξία σημειώθηκε την Πέμπτη 14/03/2024 στην πόλη της Λάρισας ,μία μόλις εβδομάδα μετά το περιστατικό που είχε καταγραφεί στο πάρκο του Αλκαζάρ το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης .

Αυτή τη φορά το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή του Πάρκου των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ) λίγο πριν τις 11 το πρωί όπου εθεάθη ένας ημίγυμνος άνδρας με το ποδήλατο.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία ,με τους αστυνομικούς να σπεύδουν για να ερευνήσουν το σημείο και να κάνουν προσαγωγή του άνδρα λίγα λεπτά αργότερα στην περιοχή του Γηροκομείου .

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η πρόταση γάμου που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Καρναβάλι της Ξάνθης

Στο Καρναβάλι της Ξάνθης μπορεί κανείς να δει και να ζήσει τα πάντα. Να διασκεδάσει, να χορέψει, να γελάσει, ακόμα και να… παντρευτεί!

xanthinea.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en