Τις μέρες που νιώθετε εξαντλημένοι και κουρασμένοι και έχετε ανάγκη από ενέργεια, ο καφές σίγουρα είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε για να νιώσετε λίγο καλύτερα. Και ενώ μερικά φλιτζάνια καφέ το πρωί είναι απολύτως εντάξει για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές συχνά δεν σας παρέχει ενέργεια μακράς διάρκειας, ενώ, αντιθέτως, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε υποτονικοί αργότερα.

Αντί, λοιπόν, να καταναλώνετε πολύ καφέ, σύμφωνα με το eatthis.com, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη την ημέρα. Όπως και αυτές που ακολουθούν παρακάτω.

Γιαούρτι

Σύμφωνα με την Trista Best, διαιτολόγο στο Balance One Supplements, το γιαούρτι μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σνακ που θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ένα τέλειο τρόφιμο για να σας κρατήσει ενεργητικούς, το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες που σας κρατούν ικανοποιημένους για ώρες», λέει η Best. «Προτείνω 2% αντί για το είδος χωρίς λιπαρά για να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε μούρα πλούσια σε φυτικές ίνες και ψιλοκομμένα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν υγιεινά λιπαρά, για ένα υγιεινό πρωινό ή ένα ισορροπημένο σνακ».

Η Morgyn Clair, διαιτολόγος- διατροφολόγος και συγγραφέας στο Fit Healthy Momma προσθέτει ότι επειδή τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν φυσικά υδατάνθρακες, «προσφέρουν την ώθηση της ενέργειας από τους υδατάνθρακες με μια διαρκή επίδραση από την πρωτεΐνη, επειδή η πρωτεΐνη βοηθά στην πιο αργή πέψη των υδατανθράκων, εξασφαλίζοντας μια σταθερή ροή ενέργειας».

Σολομός

Αν ψάχνετε για ένα πιάτο για μεσημεριανό γεύμα που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, σύμφωνα με το eatthis.com οι ειδικοί προτείνουν το σολομό. «Αυτό το ψάρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν να διατηρηθεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις», λέει η Lisa Young, διαιτολόγος, συγγραφέας του βιβλίου Finally Full, Finally Slim.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, μάλιστα, τα ωμέγα-3 παρέχουν στον οργανισμό σας χρήσιμη ενέργεια, καθώς και οφέλη για την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου.

Κινόα

Ένα άλλο τρόφιμο με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που μπορεί να σας δώσει υγιή, διαρκή ενέργεια είναι η κινόα -κάτι που μπορείτε να ενσωματώσετε σε οποιοδήποτε γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η κινόα είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, παρέχοντας μια συνεχή απελευθέρωση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Best. «Περιέχει, επίσης, σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία».

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν μια ώθηση ενέργειας μέσω των υγιεινών υδατανθράκων τους και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πιο αργή πέψη των υδατανθράκων, η οποία διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, διατηρώντας έτσι την ενέργεια», προσθέτει η Clair.

Μπανάνες

«Οι μπανάνες είναι άλλη μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γεγονός που τις καθιστά κορυφαία επιλογή για μια συνεχή και αργή απελευθέρωση ενέργειας», λέει η Clair. «Η φυσική ζάχαρη στα φρούτα παρέχει άμεση ενεργειακή ώθηση, ενώ οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη για ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας. Μαζί με αυτό, οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα φρούτα βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και στην πρόληψη της κόπωσης».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες που έτρωγαν μια μπανάνα πριν από μια μακρά ποδηλατοδρομία είχαν πιο σταθερή ενέργεια και αντοχή από ό,τι όταν κατανάλωναν απλώς ένα ζαχαρούχο ποτό.

Ξηροί καρποί

Όταν πεινάτε και χρειάζεστε ώθηση ενέργειας, οι διαιτολόγοι προτείνουν μερικούς ξηρούς καρπούς, επειδή αυτά τα σνακ «παρέχουν μια αργή απελευθέρωση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας σας σε εγρήγορση και με ενέργεια», εξηγεί η Best.

«Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες -ένα τέλειο μείγμα που σας κρατάει χορτάτους και αποτρέπει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας», προσθέτει η Young. «Όλοι οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικοί, αλλά τα καρύδια περιέχουν, επίσης, ωμέγα-3 λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά».

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το eatthis.com, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: DHA, EPA και ALA. Σύμφωνα με το Harvard Health, το ALA είναι το είδος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα καρύδια και το συγκεκριμένο ωμέγα-3 χρησιμοποιείται από το σώμα για ενέργεια.