Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τέσσερα προγράμματα για φθηνότερη στέγη το 2024

Του Κώστα Κατίκου

Τέσσερα προγράμματα για φθηνότερη στέγη σε νέα ζευγάρια αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι έτοιμα να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τη ΔΥΠΑ και περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφούν οι αποφάσεις για  τα δυο πρώτα στεγαστικά προγράμματα που είναι το “ανακαινίζω – νοικιάζω” και η “κοινωνική αντιπαροχή”.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, με στόχο την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, στη συνέχεια. Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ, και η επιδότηση φτάνει κατ΄ανώτατο όριο στο 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης.

Το “ανακαινίζω – νοικιάζω” στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών με επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν με χαμηλό ενοίκιο για τουλάχιστον 3 έτη. Η επιδότηση φτάνει  έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης συνολικής αξίας έως 10.000 ευρώ. 

Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερωθούν περί τα 20.000 κλειστά ή εγκαταλειμμένα ακίνητα, γεγονός που θα συμβάλει ως ένα βαθμό στην συγκράτηση ή και μείωση των τιμών ενοικίασης.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

*Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.

*Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.

*Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι ως 40.000 ευρώ και το  σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ως 300.000 ευρώ.

* Η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µην δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη. 

*Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα “Εξοικονοµώ”. 

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει αφού προβεί σε ανακαίνιση, να καταθέσει τα τιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, και να το ηλεκτρονικό µισθωτήριο της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να υπογραφεί και η απόφαση για την “κοινωνική αντιπαροχή” που  αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών οι οποίοι αρχικά θα πληρώνουν ‘ένα χαμηλό ενοίκιο και στη συνέχεια θα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι σε χαμηλή τιμή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια που πληρώθηκαν (rent to own).

Τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν για το πρόγραμμα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ. Η “κοινωνική αντιπαροχή” θα λειτουργήσει με σύμπραξη κράτους και ιδιωτών, όπου το μεν κράτος θα διαθέσει ακίνητα σε κατασκευαστικές εταιρίες (κατόπιν διαγωνισμού) οι οποίες θα ανεγείρουν με δικά τους έξοδα, σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε ποσοστό 60% σε νέα ζευγάρια έναντι χαμηλού μισθώματος, ενώ το 40% θα το κρατήσουν οι εταιρίες και θα το διαθέσουν με όρους αγοράς. 

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην εξασφάλιση κοινωνικής στέγης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εντός του 2024, θα ξεκινήσει η διάθεση 100 διαμερισμάτων έναντι συμβολικού ενοικίου για 200 ωφελούμενος. Τα διαμερίσματα θα διατεθούν από ιδιοκτήτες των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα επιδοτηθούν στο 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα ανακαινίσουν. Εκτιμάται ότι τα ακίνητα θα είναι έτοιμα για να διατεθούν στους δικαιούχους προ το τέλος του 2024. Οι ωφελούμενοι θα επιλεγούν με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, με βασικότερο την έλλειψη στέγης.

Το τέταρτο πρόγραμμα είναι το “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη 600 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Υλοποιείται σε 45 Δήμους και προκηρύσσεται ανά διετία. Περιλαμβάνει: α) την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, μαζί με την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού, β)την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και γ)ένταξη των δικαιούχων σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης. Αναμένεται νέα πρόσκληση μέσα στο 2024.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί και πόσο θα είναι

Από την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ μεικτά, καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τονίζει από τη μεριά του: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024».

Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα διαμαρτυρία απο τους φοιτητές της Κάβάλας

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία προχώρισαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας όπου αυτή την φορά αντι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και να διαμαρτυριθούν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνη της Καβάλας όπου άπλωσαν πανό μεγάλων διαστάσεων το οποίο ήταν ενφανές απο μεγάλη απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές είπαν για ακομά μια φορά οχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21 | Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00.

Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

H πρώτη δόση για το Επίδομα παιδιού 2024 θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαρτίου 2024, σε όσους θα υποβάλλουν νέα αίτηση. Την προηγούμενη της πληρωμής, εργάσιμη ημέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού ως εξής:

  • για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ,
  • για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ,
  • για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ από 120 ευρώ,
  • για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en