ΞΑΝΘΗ

Tο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Απριλίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΖΩΝΗ Α 18.00 – 19.40

  • 18:00-19:10 25 Χρόνια Χωρίς Σύνορα – The Untold Stories.  / Γιάννης Μαυρογένης  (69′)

    Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών, ένας ασθενής που αρνείται να πάρει τη θεραπεία του για τον ιό HIV… 25 χρόνια δράσης αναβιώνουν μέσα από τις προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες 25 ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από το 1990 μέχρι σήμερα. 25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από το Ιράκ μέχρι τη Δυτική Αφρική, και από την Αϊτή μέχρι τις Φιλιππίνες, ξεδιπλώνονται μέσα από τις προσωπικές, ανέκδοτες ιστορίες μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που υπηρετούν την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση όπου υπάρχει ανάγκη.

  • 19:20-19:40 Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς.  / Τάκης Σακελλαρίου (17′)

Το ντοκιμαντέρ Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς ανατρέχει σε μία κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα, στην περίοδο από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσής της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Η εβδομάδα αυτή, μεστή εκδηλώσεων αυθόρμητου λαϊκού ενθουσιασμού και πυκνών πολιτικών γεγονότων, αναπλάθεται με την εκφραστική αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ και το Πολεμικό Μουσείο. Ακόμη, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή σε καθοριστικά γεγονότα που προηγήθηκαν, ενώ υποδηλώνονται και όσα τραγικά ακολούθησαν την πρώτη εβδομάδα της απε- λευθέρωσης της Αθήνας.

έως και το  Σάββατο 9 Απριλίου 2016

[18.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του.

Για όσους από εμάς είναι δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 34 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης       

Αντίκα 7   67132 Ξάνθη    Τηλ. 25410 25421 fexanthis@gmail.com    www.fex.org.gr   

 

ΠΕΜΠΤΗ 7 Απριλίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΖΩΝΗ Α 18.00 – 21.15

  • 18:00-19:25    Τα σημάδια του ουρανού. / Μάρω Αναστοπούλου (86′)

Στην απόμακρη Αμοργό οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια τ’ ουρανού. Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας: κάθε μέρα ποτέ δεν είναι ίδια με την επόμενη.

 

  • 19:30-19:55    Χασάν.  / Κάκια Γκουδίνα (23′)

Πρόκειται για τη σκιαγράφηση του προφίλ του Χασάν, ενός νέου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο, μέσα από τις μαρτυρίες τριών ανθρώπων που έζησαν μαζί του, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο αδερφός του Χασάν, ο Αντνάν, ο Αμπντούλ, παιδικός φίλος του Χασάν, και ο Αχμέντ, ο άνθρωπος που τον ανέσυρε νεκρό. Μέσα από τις μαρτυρίες τους, ανακαλύπτουμε τον Χασάν και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στη Λιβύη. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από τον πόλεμο, αλλά και προσωπικά αρχεία του ίδιου του Χασάν.

  • 20:00-21:05    FACK MSUV/ Το μουσείο ως κοινό / και το κοινό ως μουσείο.  /Στέφανος Μονδέλος     (65′)

Στις 30 Ιουνίου 2014 περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες, επιμελητές, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και πολίτες συγκεντρώθηκαν για μία εβδομάδα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Νόβι Σαντ της Σερβίας για την επιτέλεση του μουσείου ως κοινού. Η ονομασία της εκδήλωσης FACK MSUV προκύπτει από το συνδυασμό των ονομάτων του μουσείου (MSUV) και της πρωτοβουλίας που πρότεινε την εκδήλωση (FACK). Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσωρινή «απελευθέρωση» του μουσείου, ώστε να καταστεί ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο για χρήση από την τοπική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα χωρίς τον καθιερωμένο θεσμικό ιεραρχικό έλεγχο. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη διαδικασία και τα δρώμενα της εκδήλωσης επιχειρώντας να επανεξετάσει/επανεκτιμήσει την εμπειρία της συμμετοχής. Είναι δυνατόν η επιτέλεση του μουσείου ως κοινού να μετασχηματιστεί σε επιτέλεση του κοινού ως μουσειακού είδους;

 

ΖΩΝΗ Β 21.15 –  

  • 21:15-22:15    Η δεύτερη ευκαιρία.  / Μενέλαος Καραμαγγιώλης  (61′)

«Βγαίνεις στο προαύλιο. Στο ένα παγκάκι κάποιοι κρατούμενοι συζητάνε για το πώς θα παρανομήσουν, όταν θα βγούνε, δίχως να τους πιάσουν. Στο άλλο μιλάνε για πρέζα, στο παρ’ άλλο μιλάνε για τα καλάσνικοφ και ξαφνικά διακρίνεις εκεί πέρα πίσω, ένα τεράστιο Λιθουανό μαζί με κάνα-δυό παραπλήσιους τύπους να παίζουνε σκάκι…», αφηγείται ένας κρατούμενος δάσκαλος μουσικής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Υπάρχει στην αληθινή ζωή μια δεύτερη ευκαιρία; Ένας έφηβος από τη Λιθουανία βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων μιας άγνωστης χώρας που δεν έχει ξαναδεί, ούτε μιλάει τη γλώσσα της. Ή θα μείνει στο κελί του παραιτημένος ή θα βρει τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Στο σχολείο της φυλακής θα προσπαθήσει να μάθει ελληνικά, να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα του κι ίσως μια μέρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Θα τα καταφέρει;  Για τρία χρόνια μέσα από τη φυλακή παλεύει να πετύχει αυτούς τους άπιαστους στόχους καθώς η κάμερα αποτυπώνει την αγωνία του να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή.

  • 22:20-23:15    Εγώ… το πρόβλημα.   / Αλέξανδρος Μάρκου (53′)

Πριν από μια δεκαετία, τουλάχιστον 500 παιδιά (στην πλειοψηφία τους Ρομά αλβανικής καταγωγής, τους οποίους είχε μαζέψει η αστυνομία από τα φανάρια λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα. Ο Νίκος, ο Άλεξ και ο Τόνι, οι ήρωες του ντοκιμαντέρ, ήταν μεταξύ αυτών των παιδιών. Η ταινία εστιάζει στη σημερινή ζωή αλλά και στο παρελθόν αυτών των συνανθρώπων μας, που δεν γνώρισαν τις οικογένειές τους ή που τους πούλησαν οι ίδιοι οι γονείς στους σύγχρονους δουλεμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τούς εξανάγκαζαν να ζητιανεύουν στα φανάρια. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά χωρίς οικογένεια στους δρόμους και στα ιδρύματα, πώς ζουν σήμερα και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.

…έως και το  Σάββατο 9 Απριλίου 2016  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του.

Για όσους από εμάς είναι δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 34 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.

 

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης       

Αντίκα 7   67132 Ξάνθη    Τηλ. 25410 25421 fexanthis@gmail.com    www.fex.org.gr   

Θέματα νεότερης ιστορίας, στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας

 

2-3 πράγμα τα που ξέρω για … την τέχνη και την ιστορία

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

[20.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας

Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας.

Ομιλητής  Αντιστράτηγος εν. αποστρατεία Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος Υποδιοικητής  Δ’Σ. Στρατού.

Σε συνεργασία με την ΕΑΑΣ Ξάνθης

 

Το Οχυρό Εχίνος βρίσκεται βόρεια της πόλης της Ξάνθης, 30 χιλιόμετρα από αυτήν και μέσα στη δασώδη ορεινή περιοχή της νότιας Ροδόπης, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με τη γειτονική Βουλγαρία. 

Τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα της χώρας  μας με την Βουλγαρία είχαν οχυρωθεί κατά τη δεκαετία του 1930, ενέργεια που θεωρήθηκε απαραίτητη, δεδομένης της αδιάλλακτης αναθεωρητικής στάσης της Βουλγαρίας κατά τον Μεσοπόλεμο. Από το υστέρημα και τον μόχθο του ελληνικού λαού είχε κατασκευασθεί μία επιβλητική γραμμή 21 οχυρών από την κοιλάδα του Αξιού μέχρι τον Νέστο.

Επρόκειτο για τεράστια συγκροτήματα από σκυρόδεμα και χάλυβα που διέθεταν βοηθητικά αμυντικά συστήματα, ώστε κάθε οχυρό να υποστηρίζει το επόμενο σε συνεχές μέτωπο.

Η γραμμή των οχυρών αποτελούσε ένα πάνοπλο φράγμα όλων των προσβάσεων και δρόμων προς Νότο και κάλυπτε συνεχώς την Ανατολική Μακεδονία σε μήκος 155 χιλιομέτρων.

Ολόκληρη η αμυντική αυτή γραμμή, που ονομάσθηκε «Γραμμή Μεταξά», περιελάμβανε υπόγειες στοές που κατέληγαν σε παρατηρητήρια και θέσεις άμυνας. Ποικίλα αμυντικά έργα καθιστούσαν την προσέγγιση των εχθρών δυσχερή.

Στην Ελληνική Θράκη, το τεράστιο αυτό αμυντικό έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Υπήρχαν μόνο δύο μεμονωμένα ισχυρά οχυρά, αυτό του Εχίνου, που υπεράσπιζε την διάβαση προς την Ξάνθη και αυτό της Νυμφαίας, που κάλυπτε την Κομοτηνή.

 

Θέματα νεότερης ιστορίας

Νέος κύκλος εκδηλώσεων της ΦΕΞ, Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας, στο ευρύτερο κοινό.

 

Πέμπτη 3 Μαρτίου & ώρα 20.00   –  Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου (3 Μαρτίου 1957)

Τετάρτη 6 ΑπριλίουΜάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) -Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου – Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).

 

Οργάνωση : ΦΕΞ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. Ενημερωθείτε για τις δράσεις των εργαστηρίων από www.facebook.com/FEXANTHI

Πληροφορίες:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421  / www.fex.org.gr  fexanthis@gmail.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version