Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Tα νέα ονόματα για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει μορφοποιηθεί ο βασικός κορμός σε ό,τι αφορά τις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος κόμματος και από κει και πέρα να μπουν οι «τελευταίες πινελιές», αναλόγως φυσικά και του τελικού προσδιορισμού του χρόνου διεξαγωγής της πρώτης από τις δύο αναμετρήσεις.

Το βάρος σε αυτή τη φάση δίνεται προφανώς στο μέτωπο των νέων υποψηφίων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν την παρθενική τους είσοδο στον στίβο της διεκδίκησης του σταυρού προτίμησης για μια κοινοβουλευτική έδρα. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο, με την ανανέωση και το ισχυρό επαγγελματικό και κοινωνικό αποτύπωμα να συνιστούν το σημαντικότερο διαβατήριο για την επιλογή των νέων υποψηφιοτήτων από την ομάδα που συνθέτουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης. Ως παράμετρος-κλειδί αναδεικνύεται το θέμα του θεσμικού υποβάθρου της υποψηφιότητας των αντιπεριφερειαρχών, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει (στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), έναντι των προβληματισμών και των ενστάσεων των βουλευτών και των πολιτευτών, πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά περίπτωση.

Αττική

Στην Α’ Αθήνας έχει επισημοποιηθεί η περίπτωση της Αννας Ροκοφύλλου, την οποία φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά. Στην ίδια περιφέρεια θα δώσει, εκτός απροόπτου, την πρώτη του εκλογική μάχη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ, αντίθετα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Από την Αυτοδιοίκηση έχουν ακουστεί εδώ και καιρό τα ονόματα του αντιδημάρχου Αθηναίων, Χρήστου Τεντόμα, και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δημόπουλου. Παράλληλα, αναζητούνται ακόμα μία-δύο γυναικείες υποψηφιότητες.

Στον Νότιο Τομέα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλάζει ξεκάθαρα τις ισορροπίες του εσωκομματικού ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τοπίο που θα διαμορφωθεί την επομένη των εκλογών. Από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προσδώσουν δυναμική στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι η αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι χειροπιαστό σε αυτή τη φάση, όπως για τα υπόλοιπα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που εξετάζονται.

Στον Βόρειο Τομέα προαναγγέλλεται ο αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου, Μανώλης Κουτσογιαννάκης, ενώ πιθανή φαντάζει η ολική επαναφορά στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια (μετά το 2015) της πολιτευτού Φωτεινής Βρύνα. Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται, ως γνωστόν, εδώ και καιρό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Στο πεδίο της «νέας γενιάς» υπάρχουν σκέψεις για την εξ Ευρυτανίας ορμώμενη Αθανασία Οικονόμου, τομεάρχη Υποδομών στη Ν.Δ.

Στα δυτικά, πέραν του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού για την οικογενειακή πολιτική, Μαρίας Συρεγγέλα, «παίζει» δυνατά το όνομα του Μπάμπη Καούκη, με μακρά πορεία στον χώρο του συνδικαλισμού στον κλάδο των εφοριακών, ο οποίος το 2019 έμεινε κυριολεκτικά την ύστατη ώρα «εκτός νυμφώνος».

Στην Α’ Πειραιά, εκτός από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπεται ως υποψήφιος και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού Νίκος Βλαχάκος. Ταυτόχρονα, γίνονται ζυμώσεις για την υποψηφιότητα ακόμα μίας «γαλάζιας» κυρίας, που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Καλαγιά. Οσο για τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του μεγάλου λιμανιού, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής, με τα ονόματα των «γαλάζιων» στελεχών Στέλιου Βαφείδη και Ελένης Πέτρακα να μπαίνουν εσχάτως στη σχετική εξίσωση. Στον αντίποδα, απομακρύνεται η όποια πιθανότητα υποψηφιότητας του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, την οποία υποστήριξαν συνομιλητές του πρωθυπουργού εδώ και πολύ καιρό.

Στην Ανατολική Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έρχονται να αυξήσουν τον ήδη σημαντικό ανταγωνισμό στους κόλπους των «γαλάζιων» βουλευτών και πολιτευτών της περιοχής. Στην ίδια περιφέρεια ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητας και ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης, ο οποίος στις προηγούμενες εθνικές εκλογές έμεινε εκτός ψηφοδελτίου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Επιπλέον, ισχυρές πιθανότητες υποψηφιότητας έχει και η δημοτική σύμβουλος Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης, Ολγα Πολίτη.

Στη Δυτική Αττική το μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Σταμάτη Πουλή και του Ανδρέα Τσώκου (που έμεινε έξω στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων το 2019) για τη μία θέση που περισσεύει λόγω ποσόστωσης αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος, ενώ στο μέτωπο των γυναικείων υποψηφιοτήτων υπάρχει η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη και η προερχόμενη από τον Δήμο Θρακομακεδόνων Βάλια Σμυρλή.

Θεσσαλονίκη

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η Μαρία Σπυράκη προετοιμάζεται εδώ και μήνες να μπει σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις της Ν.Δ., με τον Αγγελο Χαριστέα να θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα στη λίστα, αν και τίποτα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι βλέπουν «ολική επαναφορά» του Γιώργου Ορφανού, ωστόσο πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή χαρακτηρίζεται εκείνη του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, καθώς και η προώθηση του Γιάννη Παπαγεωργίου, που σήμερα κατέχει «πόστο-κλειδί» στην Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά τον… «παράδεισο των κυριών», εξετάζονται οι υποψηφιότητες της δικηγόρου Αφροδίτης Νέστορα και της αντιδημάρχου Μαρίας Καραγιάννη.

Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας ξεχωρίζει, μέχρι νεωτέρας, η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα, αν υπάρξει το «πράσινο» φως από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, ισχυρή παρουσία καταγράφουν ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος, καθώς και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου. Στη Μαγνησία «παίζει» ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Ξηραδάκης και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ενώ στα Τρίκαλα ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης θα μπορούσε υπό συνθήκες να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ιδιαιτέρως κινητική και δραστήρια εμφανίζεται και η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη, που αποτελεί τη μόνη «κλειδωμένη» νέα υποψηφιότητα στον νομό. Στην Καρδίτσα, ο ΟΝΝΕΔίτης Φώτης Βρέκος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αριστοτέλης Σπάνιας, θα διεκδικήσουν εκλογικό χώρο απέναντι στους νυν βουλευτές. Οσο για το παράθυρο αναφορικά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου, πολύ δύσκολα θα ανοίξει διάπλατα…

Ήπειρος

Για το ψηφοδέλτιο του Νομού Ιωαννίνων προορίζεται η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ωστόσο έχει και έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό, αφού ανάλογη επιθυμία εκφράζει και η περιφερειακή σύμβουλος Γιώτα Ναυρόζογλου. Στη σχετική λίστα της Πειραιώς βρίσκεται και ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης. Στη γειτονική Πρέβεζα, οι «γαλάζιοι» επιτελείς έχουν ξεχωρίσει τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Ρεμπή. Στην Αρτα «παίζει δυνατά» ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς και η ξενοδόχος Γεωργία Πατέντα.

Δυτική Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία ο γιος του Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργος, θα μπορούσε να θεωρεί εαυτόν ήδη υποψήφιο, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον τρεις κυρίες για το ψηφοδέλτιο, μία από τις οποίες ίσως είναι η προερχόμενη από την ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Μάντζη. Η ιδιαιτέρως κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα Αχαΐα αποτελεί μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» για την ηγεσία της Ν.Δ., ενώ ως λύση προβάλλουν ο υιός του πρώην βουλευτή Νίκου Παπαδημάτου, Ορέστης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος. Στους προαναφερθέντες, οι γνωρίζοντες προσθέτουν και τον Αιγιώτη καρδιολόγο Νίκο Σπηλιόπουλο. Στην Ηλεία, το ψηφοδέλτιο προβλέπεται να κλείσει με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, Νίκο Καλάκο, και τον γόνο τοπικής εκδοτικής οικογένειας Λευτέρη Βαρουξή. Στο κάδρο πάντως είναι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Γεωργουλόπουλος.

Πελοπόννησος

Δύο ονόματα είναι άξια αναφοράς σε αυτή τη συγκυρία στην Αργολίδα. Ο λόγος για τον πρώην υποψήφιο βουλευτή Βασίλη Σιδέρη, που επιδιώκει την επανενεργοποίησή του (το 2019 ήταν εκτός), και τον νέο δικηγόρο Τάσο Πέζο. Για το ψηφοδέλτιο της Κορινθίας προορίζεται ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος, ενώ για το αντίστοιχο της Μεσσηνίας κάποιοι θα έβλεπαν με καλό μάτι είτε τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά είτε τον γιατρό και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, καθώς και την περιφερειακή σύμβουλο Αννα Καλογεροπούλου. Μεσσήνια είναι επίσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΝΝΕΔ, Πορφυλένια Κανελλοπούλου. Στη Λακωνία, η γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Χρυσαυγή Ατσιδάκου, θα ήταν μια απάντηση στην «ένδεια» θηλυκού γένους υποψηφιοτήτων που παρατηρείται για τη Ν.Δ. στον εν λόγω νομό, ενώ με πολύ καλές πιθανότητες «παίζει» ο γιατρός Μιχάλης Σταματάκος, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκων Τζινιέρης. Για το ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας είναι πιθανοί το στέλεχος της Ν.Δ. Πέτρος Αντωνάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και η αντιδήμαρχος Γορτυνίας, Παναγιώτα Μπέτσα.

Μακεδονία

Για την Πέλλα, στα «συρτάρια του Μαξίμου» και της Πειραιώς βρίσκεται το όνομα του δημάρχου Εδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, ενώ μετά τις εξελίξεις με τον Ανδρέα Πάτση έχουν αρχίσει έντονες ζυμώσεις για τα Γρεβενά. Στον συγκεκριμένο νομό σημαντικό αποτύπωμα έχει αφήσει ο αντιπεριφερειάρχης Σάκης Φωλίνας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιάτσιος και ο παρ’ ολίγον υποψήφιος το 2019 Χρίστος Βλαχοκώστας. Στην Πιερία, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και ο κομματικός Ηλίας Τάπρας θα συνιστούσαν ιδιαιτέρως θετικές πρωτοεμφανιζόμενες υποψηφιότητες, σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη της περιοχής, ενώ στις Σέρρες προβάλλουν ως υποψήφιοι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Θεόδωρος Καμπούρης, και η αντιδήμαρχος Χρυσάνθη Παλάζη. Στη Φλώρινα δεν αποκλείεται να προκύψει επανεμφάνιση του παλαιού βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη. Σε δύσκολο «σταυρόλεξο» εξελίσσεται η Δράμα, όπου για τις δύο κενές θέσεις του ψηφοδελτίου διαθέτουν ισχυρό έρεισμα o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, και ο δικηγόρος και αναπληρωτής δήμαρχος Μιχάλης Τάσσου. Τέλος, στην Καβάλα, αποφασισμένη υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται αυτή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Μάρκου Δέμπα.

Θράκη

Η ακριτική Ροδόπη παρουσιάζει για πολλούς λόγους πολλές ιδιαιτερότητες σε αυτές τις κάλπες και κατ’ επέκταση είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης θα ήταν σίγουρα μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση, όπως και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας. Παράλληλα, στον Εβρο, προς αξιοποίηση φέρεται να βρίσκονται η εκπαιδευτικός Κατερίνα Φωτιάδου και η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης, Κατερίνα Γιαννέλου.

Στερεά Ελλάδα

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, είναι σταθερά στα υπόψη για τον νομό (συζητείται και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον πρώην βουλευτή Γιάννη Καράμπελα), ενώ στην Εύβοια στα «φαβορί» για μια εν δυνάμει υποψηφιότητα φιγουράρει ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Σίμου Κεδίκογλου, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο αναλυτής Νίκος Λυσιγάκης και η εκπαιδευτικός Ρούλα Κεχρή.

Κρήτη

Στον μεγαλύτερο νομό της Μεγαλονήσου, το Ηράκλειο, εξετάζεται η υποψήφια του 2012 και του 2015 Μαίρη Κτιστάκη, τη στιγμή που «λανσάρεται» ως βέβαιη η υποψηφιότητα του Κώστα Κεφαλογιάννη, ανιψιού του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη.

Στα Χανιά, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του 2019, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, έχει βάλει για τα καλά πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αιγαίο

Η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσων, Παρασκευή Παπαδοπούλου, έχει πολλές προτιμήσεις στις τάξεις του τοπικού στελεχιακού δυναμικού, ενώ στις Κυκλάδες το πισωγύρισμα της Βίκυς Λοΐζου αφήνει χώρο για μια θηλυκού γένους υποψηφιότητα. Ενας εκ των Αλκιβιάδη Στεφανή και Ιάσονα Πιπίνη «φλερτάρουν» με τη λίστα της Λέσβου, με τον Νότη Μηταράκη στη Χίο να χρειαστεί πιθανώς να ξεπεράσει στον δρόμο για την επανεκλογή του το εμπόδιο του πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη, που σύμφωνα με πολιτικούς του φίλους θα μπορούσε να εισέλθει εκ νέου στη μάχη του σταυρού στο ακριτικό νησί του Βόρειου Αιγαίου. Στη Σάμο ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις του πρώην δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου και του οικονομολόγου Γιώργου Νούλα.

Ιόνιο

Ο γιος του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπύρου, Αγγελος, μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας θέσης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας, με τους ψιθύρους περί επιστροφής της Αντζελας Γκερέκου (παρά την προεδρία του ΕΟΤ, δεν έχει ασυμβίβαστο) να «στοιχειώνουν» ήδη το προεκλογικό κλίμα. Στην Κεφαλλονιά έχει προκύψει το σενάριο για τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, σε μια λογική «ανοίγματος» στην Κεντροαριστερά, καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λυκούδη. Τέλος, η Νίκη Μαλαφούρη, γενική γραμματέας του τοπικού Επιμελητηρίου, είναι μία από τις προτάσεις για τη μονοεδρική της Ζακύνθου.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Η Πατριωτική Ένωση έκοψε την πίτα της στην Δράμα

Η “Πατριωτική Ένωση-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη της πίτα το πρωί της Κυριακής στα γραφεία του κόμματος στην Δράμα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συντονιστής της Πατριωτικής Ένωσης Β. Ελλάδος Πέτρος Τσολιάς.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυτοί είναι οι Υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Καβάλας έχει πλέον και επίσημα υποψήφιους-ες για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα για την Καβάλα είναι οι :

Δημήτρης Παπουτσής

Λεωνίδας Παππάς

Γιάννης Πλαφαδέλης

Ευστρατία Χριστοδούλου

Σοφια Μαρτιδου Χατζηβασιλειαδου

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί και ένας ακόμα υποψήφιος ο οποίος θα είναι από το Νέστο.

Continue Reading

ΠΟΛΕΜΟΣ

Πλησιάζει η Δύση σε πόλεμο με τη Ρωσία μετά την αποστολή των τανκς; | Τι σημειώνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι

Η αφήγηση, η οποία προωθείται έντονα από το Κρεμλίνο μετά την αποστολή τεθωρακισμένων από τη Δύση στην Ουκρανία, ότι δηλαδή ο πόλεμος μπαίνει σε μία νέα φάση κατά την οποία η Δύση είναι σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, ουσιαστικά φαίνεται πως βοηθά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του.

Αυτό υποστηρίζει εκτενής ανάλυση του CNN, σύμφωνα με την οποία, ο Ρώσος πρόεδρος με αυτό τον τρόπο θέλει να προειδοποιήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας που θα αποστείλουν στην Ουκρανία.

Από τους εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο αμερικανικό μέσο, επισημαίνεται ότι, με οποιονδήποτε διεθνώς αποδεκτό νομικό ορισμό, κανένα μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δεν πλησιάζει καν σε οποιουδήποτε είδους πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία.

«Για να μιλήσουμε για πόλεμο, θα απαιτούνταν ένστολες δυνάμεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να επιτίθενται από το έδαφος του ΝΑΤΟ σε ρωσικό έδαφος, ενάντια σε ρωσικές δυνάμεις ή ρωσικό πληθυσμό», εξηγεί ο William Alberque, τους Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.  «Όσο κι αν η Ρωσία θέλει να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, οποιαδήποτε μάχη με συμβατικά όπλα από ουκρανικό έδαφος, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, δεν είναι πόλεμος των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ», προσθέτει και επισημαίνει τον καταστατικό χάρτη των νωμένων Εθνών, ο οποίος ορίζει ότι τίποτα «δεν θα θίγει το εγγενές δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, εάν εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση κατά μέλους των Ηνωμένων Εθνών, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία από την πλευρά της έχει ασκήσει βέτο για να εμποδίσει την καταδίκη των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Ασφαλώς, το Κρεμλίνο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάποιες από τις γκρίζες ζώνες οι οποίες είναι εγγενείς σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, ώστε να ισχυριστεί ότι, ο κύριος επιτιθέμενος στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία είναι το ΝΑΤΟ. Αυτές ακριβώς οι γκρίζες ζώνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση δυτικών μυστικών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους, ή ακόμα  και την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ και την επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, έχει υποστηρίξει ότι, επιδίωξη της Δύσης είναι να «καταστρέψει» τη Ρωσία ενώ, από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».

Οι αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς, ωστόσο, ωχριούν μπροστά στην τεκμηριωμένη βαρβαρότητα και τις παράνομες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, από την αρχή της εισβολής, τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί, όμως, λαμβάνονται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη από αναλυτές εκτός Ρωσίας.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, John Herbst, εξηγεί ότι, η προώθηση της ιδέας ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ουσιαστικά βοηθά τον Πούτιν να εξηγήσει, στο εσωτερικό του ακροατήριο, τους λόγους για τους οποίους η επίθεση στην Ρωσία δεν προχώρησε με οσο γρήγορους ρυθμού ανέμεναν.

Η πυρηνική απειλή

«Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία έχει αποτύχει. Έτσι, είναι χρήσιμο (για τον Πούτιν) ο πόλεμος να ερμηνεύεται ως σύρραξη με το ίδιο το ΝΑΤΟ. Επίσης, αυτός ο ισχυρισμός, βοηθά και στο να δικαιολογηθούν τα επόμενα βήματα του Πούτιν. Οι συνεχιζόμενοι ισχυρισμοί από πλευράς Κρεμλίνου ότι μπορεί να χρειαστεί να διαφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων καταδεικνύουν αυτό ακριβώς», σημειώνει ο ίδιος ο οποίος πιστεύει ότι, η Ρωσία έχει επιτύχει πολύ περισσότερο στον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στη Δύση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ρητορική του Ρώσου προέδρου για τα πυρηνικά, η οποία και προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές. «Είναι πολλοι οι εμπειρογνώμονες που τάχθηκαν κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία υπό τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών. Τους τελευταίους έξι μήνες είναι πολλές οι περιπτώσεις Ρώσων μελετητών που, σε επικοινωνία με τους συναδέλφους τους στη Δύση διαμηνύουν ότι, πραγματικά, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να το κάνει. Δυστυχώς, Ουάσινγκτον και Βερολίνο έχουν, κατά καιρούς, αποθαρρυνθεί υπό την πυρηνική απειλή», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι, η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν καταστροφική και για την ίδια τη Ρωσία.

Πηγή: CNN
Πηγή: CNN

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, ο λόγος που οι μακροχρόνιοι αναλυτές της ρωσικής πολιτικής σκηνής πιστεύουν ότι, στην πραγματικότητα, οι απειλές για κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, σε σημείο να εμπλακεί το ΝΑΤΟ είναι ελάχιστες, είναι ότι, και η Μόσχα από την πλευρά της, γνωρίζει ότι δε θα επιβίωνε από μία τέτοια αντιπαράθεση. «Ένας από τους λίγους στόχους που μοιράζονται αυτή τη στιγμή η ρωσική και η αμερικανική ηγεσία είναι η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο τους», επισημαίνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του think tank, Royal United Services Institute στο Λονδίνο, Malcolm Chalmers. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία γνωρίζει ότι μια συμβατική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα τελείωνε πολύ γρήγορα γι’ αυτήν. Ωστόσο, έχει κάποιο νόημα να αναβαθμίσει την ιδέα ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση».

«Ανακαλύπτουμε ξανά πρακτικές από τον Ψυχρό Πόλεμο που είχαμε ξεχάσει»

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και πηγές του ΝΑΤΟ συμφωνούν με την ανάλυση που καθιστά μάλλον απίθανη την πυρηνική επίθεση από μέρους του Πούτιν, παρότι επισημαίνουν ότι, όλη αυτή η ρητορική πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να εξαλειφθεί και η τελευταία αμφιβολία σχετικά. Ποιο θα είναι, όμως το κόστος για κάτι τέτοιο; Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, το πιθανότερο είναι ότι η Ουκρανία δε θα σταματήσει να ζητά από τους συμμάχους περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη βοήθεια. Κάθε φορά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «ζυγίζει» εάν και κατά πόσο αξίζει να το διακινδυνεύσει ή εάν, στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο μπλοφάρει. Ο Herbst πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθύμισε στη Δύση πώς είναι να έχει απέναντί της ένα Κρεμλίνο με επιθετικές διαθέσεις αλλά και τις τακτικές της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Δύση υπήρξε συγκαταβατική ακριβώς επειδή, τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατά την οποία ανακαλύπτουμε πράγματα που γνωρίσαμε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Ο μόνος λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι ότι μία από τις μεγάλες δυνάμεις αποφάσισε ότι δεν της αρέσει η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», υπογραμμίζει.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: