Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη για το μεταναστευτικό – Ψάχνουν συμβιβαστική λύση μετά το «όχι» Πολωνίας-Ουγγαρίας

Συνάντηση Μελόνι-Όρμπαν-Μοριαβιέτσκι στις Βρυξέλλες – Τα σενάρια με το θρίλερ για την αναφορά στο μεταναστευτικό στο κείμενο συμπερασμάτων

Πυρετώδεις είναι για δεύτερη ημέρα οι διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες με κύριο επίδικο το μεταναστευτικό μετά τα εμποδια που συνεχίζουν να βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία για την έκδοση κειμένου συμπερασμάτων καθώς διαφωνούν με την αρχική συμφωνία των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότειναν σημαντικές αλλαγές με βασικότερη το «πέναλτι» για χώρες που θα αρνούνται να δέχονται σε εθελοντική βάση μετανάστες στο έδαφός τους.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, της χώρας που μαζί με την Αυστρία πιέζουν για εύρεση λύσης, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Όπως σημειώνει το Politico η Μελόνι είναι κοντά και στους δύο συναδέλφους της παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είπε «ναι» στη συμφωνία για το μεταναστευτικό που φαίνεται να έχει εξοργίσει Βουδαπέστη και Βαρσοβία.

«Χθες αυτό που ζήτησα είναι να αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Και τι άκουσα από την άλλη πλευρά; Ότι αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται. Αν αυτό δεν γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να κάνει υποχρεωτική την διαδικασία αυτή» εξήγησε την διαφωνία του ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Τα σενάρια για το κείμενο συμπερασμάτων

Μολονότι η Σύνοδος Κορυφής των 27 δεν θα λάβει κάποια απόφαση επί της ουσίας για το μεταναστευτικό, η έκδοση του κοινού κείμενου συμπερασμάτων θα αποτελέσει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι έρχονται αλλαγές στο θέμα αυτό που έχει προκαλέσει εντάσεις και προστριβές στο εσωτερικό της ΕΕ.

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο «λευκού καπνού» όσον αφορά το μπλόκο που έχουν στήσει Πολωνία και Ουγγαρία για το μεταναστευτικό εμφανίστηκε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ προσερχόμενος την Παρασκευή στη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αντί για κείμενο συμπερασμάτων με αναφορά στο μεταναστευτικό θα επιλεγεί μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κατά τον Σλοβένο πρωθυπουργό στη δήλωση αυτή ο Μισέλ να αναφέρεται κυρίως στην συνεργασία με τις χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μειωθούν τα κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη, άποψη με την οποία κανείς δεν διαφωνεί στους «27».

Περιγράφοντας τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες ο Γκολόμπ είπε στο Politico ότι «η Ουγγαρία ήταν απόλυτα αποφασισμένη λέγοντας ότι δεν ψηφίσω κανένα κείμενο συμπερασμάτων. Δεν είχε, δηλαδή, στάση “ας το κάνουμε με κάποιον τρόπο” αλλά ήταν δεν θέλουμε καμία αναφορά στο μεταναστευτικό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χθες, Πέμπτη, υπήρξε πρόταση να υπάρξει παράγραφος στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο θα γινόταν αναφορά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχουν Ουγγαρία και Πολωνία αλλά αυτή απερρίφθη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε τα ξημερώματα αποχωρώντας από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής μετά τις πολύωρες (άκαρπες) διαπραγματεύσεις ότι η μάχη που γίνεται είναι κυρίως συμβολική: «Αν έχουμε κείμενο συμπερασμάτων θα είναι καλό, αν όχι δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα»

Τι προβλέπει η συμφωνία των υπουργών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ προβλέπει μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών:

-1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
– 2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.

12 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό στο «τραπέζι»

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.

Τα κεφάλαια είναι πολλά. Πάνω από 10 δισ. ευρώ για τρίτες χώρες, όμορες δηλαδή της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και συνεπώς να τους κρατούν στα εδάφη τους, και άλλα 2 δισ. για την ενίσχυση των κρατών – μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.

Τα κράτη – μέλη έχουν διαμοιραστεί σε αυτά που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτά που ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία. Για παράδειγμα η Γερμανία επιθυμεί όχι απλώς να δοθούν περισσότερα χρήματα σε γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μεταναστών, αλλά παράλληλα να δοθεί ως δέλεαρ στην Άγκυρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Το ζήτημα της Τουρκίας έχει ενδιαφέρον καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ επιθυμούν μεν μια καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, θέτουν δε ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Αθήνα και την Λευκωσία.

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικά email σε σχολεία | Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ συνεχίζει και την Πέμπτη (30/5) την επίθεσή του στη Ράφα, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέλαβε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφα.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Ναμπλούς.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας | Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας, χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων, λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου τού δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en