Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

SOS! Ομπάμα καλεί Τσίπρα!- Συνάντηση αύριο Σάββατο στη Βαρσοβία

image_print

Μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ήρθε η σειρά του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα! Μέσα λιγότερο από ένα μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντηθεί και με τους τρεις μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου –ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία και έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού Προέδρου. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα χθες το πρωί (Πέμπτη), με το οποίο ο Μπάρακ Ομπάμα ζητούσε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά και… έγινε αποδεκτό το “αίτημα”, με την συνάντηση να καθορίζεται για αύριο Σάββατο, το μεσημέρι. Η ατζέντα, πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, είναι το Brexit, η ελληνική κρίση, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το προσφυγικό. Μια σειρά θεμάτων που αγκαλιάζει όχι μόνο τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας αλλά την Ευρώπη και τον κόσμο –αλήθεια τι παραπάνω θα μπορούσε να συζητήσει ο Ομπάμα με την Μέρκελ;

Στη Βαρσοβία οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, την απεμπλοκή τους από το Αφγανιστάν (θυμίζουμε ότι στην Καμπούλ υπηρετεί και ελληνικό τάγμα), την επομένη μέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τον ρόλο της Γερμανίας. Φυσικά, και το μείζον θέμα της Ουκρανίας, ως “κύριο πιάτο”. 

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι “το Brexit εξασθενεί τους δυτικούς θεσμούς και συμμαχίες που συνέβαλαν στην εγγύηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας τα τελευταία 70 χρόνια”, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που τονίζει ότι ο Ομπάμα πρέπει να συνεργαστεί με τη Γαλλία και Γερμανία, να κατανοήσει τα προβλήματα που έφεραν το Brexit και να ενισχύσει τη δυτική συμμαχία. Η Σύνοδος του NATO, λοιπόν, θα αποτελέσει την αφετηρία αυτής της διαδικασίας, καθώς η απώλεια της Βρετανίας έχει μειώσει κατά πολύ το αξιόμαχο της ΕΕ, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές. Και εδώ αρχίζει ο προβληματισμός για τον νέο ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Γερμανία.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και, εμμέσως πλην σαφώς, ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι “η συνάντηση στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά”. Και η Α. Μέρκελ δεν διστάζει να τοποθετηθεί κατά της Ρωσίας, γιατί οι “ενέργειές της στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς”, καθώς “όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη”. Η Α. Μέρκελ είναι πανέτοιμη να παίξει το χαρτί της στρατιωτικής ενίσχυσης της Γερμανίας…

Το ποιος, όμως, προετοίμαζε τη “διχοτόμηση” της Ουκρανίας μας το αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί! Ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, το 1997 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Η μεγάλη σκακιέρα (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1998, από τις εκδόσεις Λιβάνη). Σ’ αυτό, ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, σημείωνε ότι “η Ευρασία είναι η σκακιέρα πάνω στην οποία συνεχίζεται να παίζεται ο αγώνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και αυτός ο αγώνας συνεπάγεται τη γεωστρατηγική, δηλαδή τη στρατηγική διαχείριση γεωπολιτικών συμφερόντων”.

Ο Ζ. Μπρεζίνσκι, που έγινε γνωστός και λόγω των σκληρών θέσεών του απέναντι στη Μόσχα, εκτιμά (σελ. 153) ότι ο κρίσιμος πυρήνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την Πολωνία αλλά κυρίως και την Ουκρανία! “Έχει μεγάλη σημασία”, γράφει, “αν το παραπάνω σενάριο υλοποιηθεί υπό καλές συνθήκες ή σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία”. Ο άκρως αποκαλυπτικός Μπρεζίνσκι σημειώνει ότι ο κεντρικός γεωστρατηγικός στόχος της Αμερικής στην Ευρώπη είναι “να σταθεροποιηθεί […] το προγεφύρωμα των ΗΠΑ στην ευρασιατική ήπειρο, έτσι ώστε μια διευρυνόμενη Ευρώπη να μπορεί να γίνει πιο βιώσιμο εφαλτήριο”.

Οι εξελίξεις πρόλαβαν τους Αμερικανούς, καθώς οι Ρώσοι, έχοντας διαβάσει και το βιβλίο, προχώρησαν πιο γρήγορα σε “προγεφύρωμα” εντός της Ουκρανίας. Άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά όλοι πρέπει να πάψουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια –ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά ανθρώπινες ζωές και την τύχη ολόκληρων λαών…

πηγη: newpost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Πρόσκληση για τη Seafood & Fisheries Expo 2026

Λογότυπο της διεθνούς έκθεσης «Seafood & Fisheries Expo 2026» ή φωτογραφία από έκθεση αλιευτικών προϊόντων.
image_print

Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, της μεταποίησης και της εμπορίας αλιευμάτων ότι εξασφαλίστηκε και για το 2026 η δωρεάν παραχώρηση εθνικού εκθεσιακού χώρου για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση «Seafood & Fisheries Expo 2026».

Η πρωτοβουλία υλοποιείται έπειτα από ενέργειες του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, ενώ το Επιμελητήριο Καβάλας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN Hellas).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2026, προσφέροντας στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες με επαγγελματίες της κορεατικής και ευρύτερης ασιατικής αγοράς.

Ευκαιρίες εξωστρέφειας

Η συμμετοχή στην έκθεση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να:

  • παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε εξειδικευμένο επαγγελματικό κοινό,
  • αναπτύξουν συνεργασίες με εισαγωγείς, διανομείς και εμπορικούς εταίρους,
  • πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B),
  • διερευνήσουν νέες εξαγωγικές προοπτικές,
  • προβάλλουν την ποιότητα, την ασφάλεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών προϊόντων.

Ποια προϊόντα μπορούν να παρουσιαστούν

Στο ελληνικό εθνικό περίπτερο μπορούν να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων:

  • νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα,
  • προϊόντα ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας,
  • τσιπούρα και λαβράκι,
  • οστρακοειδή και μαλάκια,
  • καπνιστά και μεταποιημένα αλιευτικά προϊόντα,
  • κονσερβοποιημένα προϊόντα,
  • έτοιμα γεύματα,
  • εξοπλισμός, τεχνολογίες, λύσεις συσκευασίας και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Προθεσμία και προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα καλύψουν μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων τους, την αποστολή προϊόντων και δειγμάτων, καθώς και τυχόν πρόσθετες υπηρεσίες ή ειδικές κατασκευές που δεν περιλαμβάνονται στη βασική διαμόρφωση του εθνικού περιπτέρου.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, αποστέλλοντας:

  • τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • σύντομο εταιρικό προφίλ,
  • κατάλογο προϊόντων,
  • πληροφορίες για την εξαγωγική δραστηριότητα,
  • διαθέσιμες πιστοποιήσεις ποιότητας,
  • στοιχεία του εκπροσώπου που θα συμμετάσχει στην έκθεση.

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την εξαγωγική τους ετοιμότητα και την καταλληλότητα των προϊόντων τους για την αγορά της Νότιας Κορέας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταγγελία δύο Ελλήνων vloggers κατά της Ryanair: «Μας κατέβασαν από την πτήση και δεν δέχθηκαν το παράπονό μας»

Δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μετά το περιστατικό που καταγγέλλουν με πτήση της Ryanair.
image_print

Μια δυσάρεστη εμπειρία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καταγγέλλουν δύο Έλληνες ταξιδιωτικοί vloggers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποβιβάστηκαν από πτήση της Ryanair έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επιβίβαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, κατέγραφαν με το κινητό τους τηλέφωνο τον εαυτό τους τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη διαφωνία μεταξύ μιας επιβάτιδας και υπαλλήλου της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τις διαστάσεις χειραποσκευής.

«Μας είπαν ότι δεν θα πετάξουμε»

Όπως καταγγέλλει το ζευγάρι, υπάλληλος της Ryanair άρπαξε το κινητό τους τηλέφωνο και τους ενημέρωσε ότι, επειδή πραγματοποιούσαν βιντεοσκόπηση, δεν θα τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση.

Παρότι αρχικά επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, όπως υποστηρίζουν, στη συνέχεια κλήθηκε η ασφάλεια του αεροδρομίου και τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν και οι αποσκευές τους από το αεροσκάφος.

Καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε φόρμα παραπόνων

Οι δύο ταξιδιώτες αναφέρουν ακόμη ότι, μετά το περιστατικό, απευθύνθηκαν στο γκισέ της Ryanair ζητώντας να υποβάλουν επίσημο παράπονο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να τους δώσει τη σχετική φόρμα, υποστηρίζοντας ότι είχαν προσβάλει συνάδελφό του.

Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, το ζευγάρι παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης χωρίς να ταξιδέψει με την προγραμματισμένη πτήση.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη τοποθέτηση της Ryanair σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος: Αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ναυτιλία

image_print

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος νέων επιθέσεων παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα με την EOS Risk Group, οι πρόσφατοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα άμεσων ιρανικών αντιποίνων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και λιμάνια των κρατών του Κόλπου.

Οι επιχειρήσεις της αμερικανικής CENTCOM ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Ιουλίου, σηματοδοτώντας τη δέκατη πρώτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων. Μεταξύ των περιοχών που φέρεται να επλήγησαν περιλαμβάνονται οι Μπεχμπαχάν, Ομιντιγιέχ, Μπουσέρ, Σιρίκ, Μπαντάρ Αμπάς και άλλες περιοχές της επαρχίας Χορμοζγκάν, που βρίσκεται κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Η EOS Risk Group διατηρεί την αξιολόγηση κινδύνου για τα λιμάνια του Περσικού Κόλπου στο επίπεδο HIGH (4/5), εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο νέας επίθεσης παραμένει πιθανό όσο συνεχίζεται η ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διεθνή ναυτιλία, καθώς τα λιμάνια και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής αποτελούν βασικούς κόμβους για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η εταιρεία καλεί τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν προσωρινά τα δρομολόγια και τις προσεγγίσεις σε λιμένες του Περσικού Κόλπου, μέχρι να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Παράλληλα, συνιστά στα εμπορικά πλοία που δραστηριοποιούνται στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν να διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, όπως το UKMTO και το NAVCENT NCAGS, ώστε να λαμβάνουν άμεσα επιχειρησιακές οδηγίες και προειδοποιήσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, οι αποφάσεις για τις θαλάσσιες διελεύσεις και τις προσεγγίσεις στα λιμάνια θα πρέπει να αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en