Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για το μεταναστευτικό | «Το ΚΚΕ τάζει συντάξεις σε πρόσφυγες»

Δημοσιεύτηκε

στις

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, και τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τελευταίου σχετικά με τις συντάξεις.

Ο κ. Κατσώτης χαρακτήρισε άδικη την εξαίρεση από τη χορήγηση σύνταξης όσων ασφαλισμένων δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα τονίζοντας ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ομογενείς στους οποίους ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την κατάργησή της.

Απαντώντας ο κ. Βρούτσης αντέτεινε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα με τις συντάξεις των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται τη λύση του θα καταθέσει τη σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει Μάρτιο ή Απρίλιο.

Ο κ. Κατσώτης επέμεινε ότι πρέπει να καταργηθούν οι διακρίσεις για τη χορήγηση σύνταξης στους ασφαλισμένους και να καταβληθεί σε όλους εθνική σύνταξη. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου «Πινοσέτ».

 

 

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας.

«Ο κ. Κατσώτης παραμένει αδιόρθωτα εμμονικός σε μια αντίληψη που λέει ότι όσοι είστε από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία ελάτε και όσοι δουλέψετε εδώ θα παίρνετε εθνική σύνταξη ανεξάρτητα αν έχετε την ελληνική υπηκοότητα. Λέει δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο, να πληρώνει τον όποιο πρόσφυγα και μετανάστη έρχεται εδώ, και καλεί όλους τους μετανάστες στην απεργία, τους λέει ελάτε για να πάρετε όλοι συντάξεις αδιαφορώντας αν η σύνταξη τω Ελλήνων πάει 80% κάτω, για να ενισχύσετε το ΚΚΕ εναντίον όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Ο κ. Κατσώτης αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για ρατσιστικό παραλήρημα του υπουργού Εργασίας και διαστρέβλωση των όσων είπε.

Η συνεχιζόμενη διαμαρτυρία του βουλευτή του ΚΚΕ, που διέκοπτε συνεχώς τον υπουργό Εργασίας, προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη και του αφαίρεσε το λόγο.

«Ο τρόπος που αντιδρά φαίνεται ότι τον ενοχλούν αυτά που λέω. Θα πληρώσει ο ίδιος τα λεφτά; Είναι απαράδεκτο και προκαλεί θυμό να καλεί στην απεργία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες τάσσοντας σύνταξη σε όλους», σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» | Άκαρπο το ένταλμα βιαίας προσαγωγής

Δημοσιεύτηκε

στις

Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Πλέον, μέλη της επιτροπής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» που σήμερα οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητούνται με εντάλματα βίαιης προσαγωγής

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους, διευκρινίζει η ΕΛΑΣ.

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

Οι «κουκούλες» της Novartis και το σχόλιο κύκλων του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ερντογάν | “Τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν και άλλο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να πάρει θέση. «Τα ΗΕ δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», είπε ζητώντας την ανάληψη ενεργότερου ρόλου.

Στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και δη στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία εντωμεταξύ απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, καθώς ο «αποτελεσματικός του αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε, ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Άδειασμα» Σχοινά σε Μουτζούρη, μάχη για τη Frontex και το ραντεβού Μητσοτάκη- Μηταράκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των πέντε κλειστών- ελεγχόμενων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing, την ώρα που ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης φαίνεται να υποχωρεί και δέχθηκε και άδειασμα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση εν τω μεταξύ είναι η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπου θα δοθεί μάχη για να μην περικοπούν κονδύλια για το μεταναστευτικό και ιδίως για τη Frontex.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στο σχέδιό μας. Από την άλλη εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα έργα. Το μόνο που έχει μείνει ανοιχτό είναι εάν οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να υποδείξουν άλλους χώρους», τόνισε ειδικότερα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι σήμερα φάνηκε να χαλαρώνει και όχι να σκληραίνει τη στάση του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης χθες είχε καλέσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη «να μην περιμένει αδίκως» τον ίδιο και τους δημάρχους των νησιών για οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ σήμερα δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πως «αγαπάμε το Μηταράκη».

Τον κ. Μουτζούρη άδειασε όμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τουίταρε επιθετικό προς την κυβέρνηση και θετικό υπέρ του περιφερειάρχη άρθρο τοπικής εφημεριδας της Χίου, σχολιάζοντας: «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

 

 

 

Ως επιχείρημα για την ανάγκη δημιουργίας των κλειστών κέντρων μάλιστα ο κ. Πέτσας εν τω μεταξύ έκανε λόγο για στοιχεία που δείχνουν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ωστόσο όπως είπε δεν μπορούν τα αποτελέσματα να επιδοθούν είτε σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο είτε σε αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν, διότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις ανοργάνωτες σημερινές δομές.

Ερωτηθείς εάν η παράταση της έναρξης εργασιών κατασκευής των κλειστών κέντρων που είχε συζητήσει στον αέρα της ΕΡΤ ο κ. Μηταράκης με τον κ. Μουτζούρη ήταν κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Έχουμε πει ότι εξαντλήθηκε και ίσως τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος, για να βρεθεί αμοιβαία λύση. Δεν κατέστη δυνατόν για αυτό και προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τη Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να δείξει ευελιξία. Δε νομίζω να είναι κακό…».

Εξάλλου τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Κυριακή θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στον κ. Μηταράκη αλλά και θέλοντας προφανώς να διατρανώσει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα κλειστά κέντρα εντός χρονοδιαγράμματος.

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά περικοπή των κονδυλίων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών κατά ένα τρίτο και των κονδυλίων για τη Frontex κατά το ήμισυ και μαζί με Ιταλία και Ισπανία θα διεκδικήσει να μη συμβεί αυτό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά,newsbeast

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ