Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Χατζηδάκης | Κοινός στόχος η πράσινη πολιτική, με τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το βασικό περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα αφορά -μεταξύ άλλων- στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στις οικιστικές πυκνώσεις, στο νέο πλαίσιο για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς επίσης και σε μία σειρά από ρυθμίσεις για τα δάση και τους δασικούς χάρτες.

Αυτό έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τακτικής συνάντησης, που είχε με τους επικεφαλής των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Οι ρυθμίσεις προσπαθούν να συνδυάσουν την προστασία του περιβάλλοντος, με την προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει μπροστά αναπτυξιακά χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θέλουμε για μία ακόμα φορά να διαβουλευτούμε πριν η κυβέρνηση παρουσιάσει τις προτάσεις της. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συζητούμε, γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο: Μία πραγματικά πράσινη πολιτική, που θα έχει ως τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη».

«Πρέπει απροκατάληπτα και ειλικρινά να συζητήσουμε μεταξύ μας. Οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν, έχουν και θα έχουν προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Κατά της καύσης απορριμμάτων τάσσονται περιβαλλοντικές οργανώσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η καύση των απορριμμάτων είναι ασύμβατη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ αποτελεί μια περιβαλλοντικά και οικονομικά δαπανηρή και ήδη ξεπερασμένη μέθοδο.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις οργανώσεις, όπως έκαναν γνωστό με ανακοίνωσή τους, κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από κοινή επιστολή, ζητώντας του παράλληλα να πάρει σαφή θέση υπέρ μιας κυκλικής οικονομίας, στην οποία η καύση απορριμμάτων ή υπολειμμάτων δεν έχει καμία θέση.

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, «η καύση εμποδίζει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ελλάδα, είναι μία πανάκριβη υπόθεση, ακυρώνει την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και επισημαίνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ελέγχου της κοινωνίας προς την πολιτεία για τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε με την επιλογή της καύσης».

«Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει εν τη γενέσει τις όποιες προσπάθειες σχεδιασμού μονάδων καύσης απορριμμάτων, που θα καταστήσουν τη χώρα μας δέσμια μιας περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορης μεθόδου, και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα βασίζεται στην προληπτική μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και την όσο το δυνατόν καλύτερη ανακύκλωση», καταλήγουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Τι γίνεται με τις κλινικές γονιμότητας των… κατοικιδίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια νέα μελέτη που διερευνά την άνοδο των κλινικών γονιμότητας για τους μικρούς μας φίλους στην Αγγλία αποκάλυψε μια άβολη αλήθεια.

Πως οι περισσότερες δεν είναι στελεχωμένες από κτηνιάτρους! Κάποιες μάλιστα δεν έχουν καν έναν κτηνίατρο στις δομές τους, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν λεπτεπίλεπτες χειρουργικές επεμβάσεις στα ζώα, μεταξύ αυτών και κάποιες που είναι απαγορευμένες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vet Record», μας λέει πως εκεί που το 2015 λειτουργούσε μόλις μία τέτοια κλινική στη Βρετανία, τώρα υπάρχουν 37! Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η χειρουργική τεχνητή γονιμοποίηση στα σκυλιά απαγορεύτηκε στην Αγγλία το 2019.

Δεδομένα μάλιστα από το Kennel Club δείχνουν πως την τελευταία τριετία τουλάχιστον 1.604 κουτάβια γεννήθηκαν με την παράνομη αυτή τεχνική. Την ίδια ώρα δηλαδή που τα προηγούμενα 17 χρόνια είχαν γεννηθεί συνολικά 1.153 κουτάβια από τη μέθοδο.

Οι ερευνητές καλούν τις αρχές της Αγγλίας, και πιθανότατα και άλλων χωρών, να αναλάβουν δράση, ρυθμίζοντας ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο που αφορά σε έναν κλάδο που γεννήθηκε προσφάτως και ανθεί. Λειτουργώντας παράνομα και συχνά ανήθικα…

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Ηφαίστειο Σαντορίνης | Το σχέδιο είναι προληπτικό, διευκρινίζει η Πολιτική Προστασία

Δημοσιεύτηκε

στις

Διευκρινίσεις αναφορικά με το σχέδιο για την αντιμετώπιση συνεπειών από πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) επισημαίνοντας πως «είναι προληπτικό» και εξηγώντας πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδιο στέλεχος της ΓΓΠΠ, είπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, που φέρει την κωδική ονομασία «Τάλως», εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία όλου του κρατικού μηχανισμού και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και φυσική καταστροφή, και σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα πρώτα δύο σχέδια που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για πλημμύρες και πυρκαγιές, αντίστοιχα, ενώ ο πρώτος κύκλος των σχεδίων για την αντιμετώπιση βασικών κινδύνων, κλείνει με το σχέδιο «Τάλως» και ακόμη δύο Γενικά Σχέδια:

Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Εγκέλαδος για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.
Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Ηράκλειτος για την Αντιμετώπιση Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO III, το οποίο εκδόθηκε σήμερα το πρωί.
Αυτά τα τρία Σχέδια (Εγκέλαδος, Ηράκλειτος, Τάλως), θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020.

Και τα πέντε γενικά σχέδια που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής βρίσκονται στη διάθεση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου θα ακολουθήσουν και άλλα επιμέρους σχέδια, κυρίως για τεχνολογικά ατυχήματα.

Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι με τα σχέδια «επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4662/20 για την αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας».

Εν τω μεταξύ, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει αυτήν την ώρα στην Τρίπολη, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, όπου στις 14:30 θα έχουν σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και αντιπεριφερειάρχες.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Αμέσως μετά θα έχουν συσκέψεις με δημάρχους, τον νέο περιφερειάρχη και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται» | Σε κατάσταση συναγερμού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται» ξανά. Σε ισχύ έχει τεθεί το σχέδιο «Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία ”ΤΑΛΩΣ”».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενέκρινε την 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης».

Η γγ Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός.

 

 

Ο σκοπός του συγκεκριμένου Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο της Σαντορίνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Στις 184 σελίδες του σχεδίου επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης», ενώ περιγράφονται σενάρια επαναδραστηριοποίησης.

 

 

Χάρτης: Χωρική κατανομή των ηφαιστειακών κέντρων του σύγχρονου Ελληνικού ηφαιστειακού τόξου

«Επαυξημένη επιτήρηση»

Για την πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων φυσικών και χημικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση των θερμών νερών και ατμίδων, η σεισμική δραστηριότητα, το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο της γης κ.ά. Η καταγραφή οποιουδήποτε φαινομένου θα αποτελέσει προειδοποίηση για πιθανή επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

Από το 2011 καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στα υπό παρακολούθηση μεγέθη (σεισμικότητα, παραμόρφωση τοπογραφικού ανάγλυφου, θερμική κατάσταση και χημισμός θερμών ρευστών και εδαφικών αερίων).

Οι μεταβολές των καταγραφών των εγκατεστημένων δικτύων παρακολούθησης ήταν εκτός των ορίων, που έχουν οριστεί ως «φυσιολογική κατάσταση» του ηφαιστειακού κέντρου των Καμένων ,και της ευρύτερης περιοχής της καλδέρας. «Με βάση το είδος και την ένταση των μεταβολών που καταγράφουν τα εγκατεστημένα δίκτυα, εκτιμάται σήμερα ότι το ηφαιστειακό κέντρο των Καμένων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της φάσης “επιτήρησης” (κίτρινο), σύμφωνα με την κατάταξη των διεθνών συστημάτων επικινδυνότητας και συναγερμού των ηφαιστείων», αναφέρεται.

Στατιστικά είναι πολύ πιθανό το ηφαίστειο να επιστρέψει ξανά σε φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό η ηφαιστειακή κρίση να οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμη πορεία και να εκδηλωθεί κάποια μικρή ή μεγαλύτερη επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστειακού κέντρου της γραμμής των Καμένων.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου «ΤΑΛΩΣ»:

Στο σχέδιο τονίζεται κυρίως η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της κατάστασης επιφυλακής (alert level), που καθορίζεται από την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου(ΜΕΕΠΕΗΤ)».

Η επιτροπής παράλληλα περιγράφει τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης, ενώ γίνεται αναλυτική περιγραφή των κινδύνων και της χωρικής τους κατανομή. Το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ» βασίζεται η σύνταξη του πλαισίου δράσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε περίπτωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ», απαριθμεί τα όσα θα προκαλέσει η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης.

«Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

  • Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.
  • Καταστροφές στις υποδομές της χώρας
  • Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει».

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ