ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη | Ανησυχία κατοίκων για τις αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών

Μετανάστες απείλησαν με μαχαίρι και έκλεψαν αυτοκίνητο από κάτοικο ορεινού όγκου

Στις φλόγες τυλίχθηκε νερόμυλος στον Δήμο Ιάσμου

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Ροδόπης, αναφορικά με την έξαρση των μεταναστευτικών ροών εντός νομού. Οι παράνομοι μετανάστες -όπως έχει αποκαλύψει σε παλιότερο ρεπορτάζ ο «Χ»- έχουν χαρτογραφήσει τον ορεινό όγκο του νομού και γνωρίζουν πολύ καλά -καθοδηγούμενοι από το κύκλωμα διακινητών- το πως να διασχίσουν, αποφεύγοντας την σύλληψη, τους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

Και μπορεί το φαινόμενο σε περιοχές όπως η Νέα Σάντα, να είναι πλέον ανεξέλεγκτο, ωστόσο οι ροές βαίνουν καθημερινά αυξανόμενες σε όλο το νομό, ιδίως στον ορεινό όγκο. Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα μάλιστα, από αγνώστους δράστες -όλα όμως συνομολογούν ότι επρόκειτο για μετανάστες- ο «Χ» κατέγραψε δύο περιστατικά, μία ληστεία με μαχαίρι και μία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες φωτιά στον Ίασμο.

Βυρσίνη: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι και τον έκλεψαν
Παράνομοι μετανάστες επιτέθηκαν σε κάτοικο ορεινού όγκου του νομού Ροδόπης, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Χ».

Σύμφωνα με το περιστατικό, κάτοικος Βυρσίνης γυρνούσε στο χωριό του περί τις 6-7 το απόγευμα. Στο δρόμο του είδε έναν άγνωστο άνθρωπο, ο οποίος φερόταν να κουτσαίνει. Ο οδηγός, περί των 50 με 55 ετών, κατά τις μαρτυρίες, έσπευσε να βοηθήσει τον περαστικό, για να πέσει όμως θύμα επίθεσης. Ο φερόμενος ως παράνομος μετανάστης κατά τις μαρτυρίες «έβγαλε» μαχαίρι στον οδηγό. Τότε εμφανίστηκαν και άλλοι μετανάστες, οι οποίοι από κοινού τον έδεσαν, τον απείλησαν, του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο και του έκλεψαν το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας ένα αυτοκίνητο ανευρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, δελτίο τύπου για σύλληψη δεν έχει έρθει μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (18:00 Τετάρτης 11/12).

Μαρτυρία αντιδημάρχου: «Τελευταία περνούν 10-50 άτομα την ημέρα»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm κατέθεσε τη μαρτυρία του επί του συμβάντος και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον ορεινό όγκο ο αντιδήμαρχος Αρριανών Αλή Χασεκί. Για το ως άνω περιστατικό που έγινε με θύμα κάτοικο Βυρσίνη, διηγήθηκε:

«Κάτοικος που επέστρεφε από Χλόη στη Βυρσίνη είδε κάποιον στον δρόμο ο οποίος έκανε… θέατρο ότι ήταν δήθεν τραυματισμένος. Αλλά μαζί του είχε μαχαίρι και επιτέθηκε στον οδηγό όταν αυτός σταμάτησε να τον βοηθήσει. Ήταν και άλλοι κρυμμένοι. Τον έδεσαν στα πόδια και στα χέρια, του πήραν τηλέφωνο και αυτοκίνητο, και εξαφανίστηκαν. Κατά τύχη περνούσε ένας χωριανός του από τον δρόμο. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και κατοίκους της περιοχής. Αυτοί κάπου παράτησαν το αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή με τα πόδια».

Όσο για την κατάσταση στον ορεινό όγκο, δεν κρύβει ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, παρατηρώντας σχηματικά: «Τελευταία όντως περνούν ‘μπουλούκια’ 10, 20 μέχρι και 50 άτομα την ημέρα. Κάποιες νύχτες ξενυχτούν εδώ. Βρίσκουν καταλύματα σε αχυρώνες και σε στάβλους. Σε μας ευτυχώς δεν έχουν καταστραφεί περιουσίες, αλλά δεν παύει να ανησυχεί ο κόσμος όταν τους βλέπει».

Πάντως, μετά το συμβάν με την απειλή του κατοίκου, τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν γίνει αντιληπτοί από κατοίκους άλλοι διακινούμενοι. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό του ότι «έπεσε… σύρμα» όπως λέει ο κος Χασεκί. Άλλωστε, διακινητές και διακινούμενοι πλέον έχουν σύμμαχο την τεχνολογία και γνωρίζουν τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή σχεδόν ανά πάσα στιγμή.

Ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει σε άλλη αποστροφή του και το εξής σημαντικό:  «είμαστε ευνομούμενη χώρα, δεν είναι δουλειά των κατοίκων να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Δεν οδηγούμαστε πουθενά κατ’ αυτό τον τρόπο».

Ίασμος: Στις φλόγες νερόμυλος
Στις φλόγες τυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου νερόμυλος που βρίσκεται στον Δήμο Ιάσμου και συγκεκριμένα μεταξύ Ιάσμου και Πολυάνθου, στο ύψος της γέφυρας. Η φωτιά ξέσπασε περί της 8 το απόγευμα και για την κατάσβεσή της επενέβησαν δύο οχήματα από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιάσμου με τέσσερις πυροσβέστες και ένα όχημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής με δύο πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν μόνο στο νερόμυλο την φωτιά, ωστόσο το κτίριο φαίνεται πως κάηκε σχεδόν ολοσχερώς, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τις φωτογραφίες.

Άγνωστοι παραμένουν οι δράστες πίσω από την φωτιά, ωστόσο όλα συνηγορούν στο ότι η φωτιά ξεκίνησε από παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι κατέλυαν στον κλειστό αυτό νερόμυλο για να βρουν στέγη. 

Στο σημείο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας. Άλλωστε, η Τοπική Κοινότητα Ιάσμου έχει προ δύο εβδομάδων ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου, ότι «τελευταία οι παράνομοι μετανάστες εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία των χωριών μας». Το συμβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του, αποφάσισε να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και ενέργειες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version