Connect with us

Προσφυγικό

Μετανάστες καταλύουν στα βουνά της Ροδόπης

Δημοσιεύτηκε

στις

Δήμος Μπακιρτζάκης
Ολοένα και περισσότερες «ειδήσεις» έρχονται από τα βουνά της Ροδόπης, ειδικότερα πλησίον των συνόρων με τον Έβρο, που σχετίζονται με τη δράση των παράτυπων μεταναστών που έχουν καταλύσει εκεί στην προσπάθεια τους να βρουν ή να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Όλες οι ιστορίες που ακούγονται τελευταία έχουν κοινό παρονομαστή. Ομάδες μεταναστών επιχειρούν με διάφορους τρόπους –αλλά για άγνωστο λόγο- να σταματήσουν διερχόμενα αυτοκίνητα.

«Ανέβαινα μόνος μου και είχε ομίχλη. Μέσα σε ένα πευκοδάσος βγήκανε άτομα δεξιά και αριστερά με παλούκια στα χέρια και προσπαθήσανε να χτυπήσουν το αυτοκίνητο. Δύο από αυτούς είχαν κουκούλα κατεβασμένη. Με το που ξέφυγα βγήκαν κι άλλοι από τα πεύκα» περιγράφει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιάννης Ρεφειάδης που είναι κυνηγός και περιδιαβαίνει τακτικά τον ορεινό όγκο.

«Προφανώς μάλλον θέλανε το αυτοκίνητο» εκτιμά ο κος Ρεφειάδης υπογραμμίζοντας την ύπαρξη των δύο κουκουλοφόρων και αναφέροντας ότι «αν κάνετε τη διαδρομή από Αρριανά προς Δέρειο, θα δείτε ότι έχει πολλά αυτοκίνητα παρατημένα και καμμένα κάποια».

Ο φόβος βασιλεύει και η ψυχραιμία χάνεται
Ο κος Ρεφειάδης καλεί τις αρχές να παρέμβουν άμεσα και να περισυλλέξουν τους μετανάστες, που όπως λέει έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς στα δάση του ορεινού όγκου ειδικά κοντά στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου συνιστώντας απειλή ή έστω πηγή πρόκλησης φόβου για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών των δύο νομών.

Από την άλλη πλευρά ο κος Ρεφειάδης αναρωτιέται τι θα γίνει αν μία ομάδα κυνηγών φερόντων όπλα κληθεί να αναμετρηθεί με μία ομάδα μεταναστών που συνήθως κραδαίνουν δοκάρια ή άλλα αυτοσχέδια «όπλα».

Ίδια η κατάσταση που περιγράφει ο κυνηγός από τον Έβρο Νίκος Λαμπρίδης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι μόνο άντρες. Μόνοι τους και πάρα πολύ επικίνδυνοι. Η οριογραμμή του Έβρου δέχεται καθημερινά παράνομους ‘εισβολείς’. Απειλούνται τα χωριά μας. Τα πράματα είναι πολύ σοβαρά και τα παίρνουμε όλα πολύ χαλαρά, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Καταστρέφεται η πατρίδα μας» είπε σε δραματικό τόνο.

Κατά την εκτίμησή του «εδώ και δέκα μέρες έχουμε κι από ένα κρούσμα» και «το θέμα είναι να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι εισέρχονται κάθε μέρα στη χώρα μας, αλλά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται».

Τέλος, ο Σάκης Τσακμακίδης περιέγραψε κι αυτός τη δική του εμπειρία με έδρα αυτή τη φορά το Πάμφορο. Σύμφωνα με όσα αυτός καταμαρτυρά επισκεπτόμενος τακτικά τον κάμπο λόγω αγροτικών υποχρεώσεων βλέπει συχνά πολύ μεγάλες ομάδες παράτυπων μεταναστών που αριθμούν πάνω από 50 μέλη. Συνεχώς ενημερώνει τις αρχές και λέει: «Δεν βλέπω γυναίκες και παιδιά. Είναι μόνο άντρες και νεαρής ηλικίας».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προσφυγικό | «Επιχείρηση κλειστά- ελεγχόμενα κέντρα» στη ΝΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στο προσφυγικό, θέλει να πείσει η κυβέρνηση τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ενημέρωσης γαλάζιων στελεχών από τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 160 στελέχη, που ήταν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν εκτός από τον κ. Μηταράκη και τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Το παρών έδωσαν επίσης η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βασιλική Λοΐζου και ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Γιώργος Στεργίου είχε κάνει αναλυτική προεργασία με συγκέντρωση των βασικών ερωτημάτων των στελεχών και την ομαδοποίηση ανά θέματα, τα οποία ανέλυσαν οι ομιλητές, αλλά κατά την εκδήλωση επιπλέον απαντήθηκαν πάνω από 45 ερωτήσεις συμμετεχόντων.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε αναλυτικά τις επτά στρατηγικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής για το 2020: Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, επιστροφές, έλεγχο των ΜΚΟ, αποτελεσματική διεθνοποίηση του ζητήματος και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα θα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά θα κλείσουν.

Παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε 82.000 εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, επέμεινε ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα οι διακινητές να προτιμούν την Ελλάδα ως διαδρομή και υποστήριξε ότι με την ερμηνεία της κοινής ανακοίνωσης ΕΕ- Τουρκίας οδήγησε σε εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και την αδυναμία επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.

Ο κ. Μηταράκης όμως τόνισε ότι η κυβέρνηση ΝΔ ακολουθεί μία διαφορετική πολιτική με αυστηρότερη εφαρμογή επιστροφών και ταχύτερη διαδικασία ασύλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό από τις υπηρεσίες ασύλου μέσα σε 24ώρες και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με νέο προσωπικό και με 500 δικηγόρους σε τοπικό επίπεδο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ρωτήθηκε μεταξύ άλλων με ποια κριτήρια θα επιλέγεται σε ποιες πόλεις θα κατανεμηθεί το 1% προσφύγων επί του πληθυσμού ανά περιφέρεια, και απάντησε ότι θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αλλά εφόσον σε ένα δήμο υπάρχουν ήδη δομές θα γίνεται προσπάθεια να επιμεριστεί ο αριθμός σε άλλες πόλεις. Ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιτρέψει μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ισπανία και συγκεκριμένα εάν θα μπορούσε να γίνονται αιτήσεις ασύλου στην Τουρκία και μόνο όσοι έχουν όντως προσφυγικό προφίλ να έρχονται στην Ελλάδα. Ως προς αυτό εξήγησε ότι η χώρα (και η ΕΕ) πρέπει να έχει πολιτική ασύλου, αφού η απόφαση του ΕΔΑΔ αφορούσε την επαναπροώθηση μεταναστών και μόνο.

Από την πλευρά του ο κ.Χρυσοχοϊδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι παραβατικοί θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία και είπε χαρακτηριστικά ότι «δε γίνεται να συλλαμβάνουμε 20 φορές τον ίδιο άνθρωπο». Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα προσληφθούν άμεσα 800 συνοριοφύλακες, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των δυνάμεων της Frontex.

Το προσφυγικό θα βρεθεί βεβαίως στο επίκεντρο και της επόμενης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο κ. Μηταράκης σήμερα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηλιτεύσει την πολιτική και της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του με τον κ. Μηταράκη θα βρεθούν οι προτάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τη διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις της Κομισιόν για μία νέα συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η γερμανική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο θέλει σε κάθε περίπτωση να προωθήσει ένα νέο σύστημα ασύλου.

Και ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κλειστές τις νέες δομές για να καθησυχάσει το δικό της εσωτερικό ακροατήριο, ταυτόχρονα ισορροπεί με την ανάγκη συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία και χρηματοδότησης από την ΕΕ, η οποια αποδέχεται μόνο ελεγχόμενες δομές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ