Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Qatargate | Κοντά στην άρση ασυλίας 3 ευρωβουλευτές

Χωρίς κανέναν να την περιμένει στο επισκεπτήριο πέρασε τα Χριστούγεννα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν, στο Βέλγιο, με επόμενο σταθμό της προσωρινής της κράτησης την 22η Ιανουαρίου, οπότε και θα εξεταστεί εκ νέου το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς διαφορετικά θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Παρότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είναι το μόνο εν ενεργεία αιρετό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παραμένει έγκλειστο στις φυλακές για το σκάνδαλο «Qatargate», ο κλοιός, ωστόσο, φέρεται να στενεύει για άλλους τρεις συναδέλφους της, κατά την εφημερίδα «La Repubblica». Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα, πλέον οι βελγικές Αρχές προσανατολίζονται στην άρση της ασυλίας των συμπατριωτών τους, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρίας Αρένα, αλλά και του Ιταλού, Αντρέα Κοτσολίνο, διευρύνοντας τον κατάλογο των υπόπτων.

Μιλώντας στο POLITICO, o δικηγόρος του Μάρκ Ταραμπέλα δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι «θύμα του κυνηγιού μαγισσών του Qatargate», καταγγέλλοντας παράλληλα  «τεράστια» διαδικαστικά προβλήματα στην έρευνα. Αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη του Μαρκ Ταραμπέλα στην υπόθεση, ο συνήγορός του, Μαξίμ Τόλλερ επέκρινε έντονα τη συνεχιζόμενη έρευνα από τις βελγικές αρχές, τη στιγμή που δημοσιεύματα θέλουν τον Ταραμπέλα να έχει λάβει χρήματα από το Κατάρ, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Από πλευράς του, «ο κύριος Ταραμπέλα δεν έλαβε ποτέ κανένα δώρο ή χρήματα για να επηρεάσει οποιαδήποτε απόφαση και από κανέναν. Θα το είχε καταγγείλει αμέσως αν τον είχαν προσεγγίσει» ανέφερε ο δικηγόρος του, μεταφέροντας ακόμη πως «είναι θυμωμένος. Είναι στεναχωρημένος. Αλλά είναι μαχητικός. Πραγματικά αγωνίζεται. Θα πολεμήσει».

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι των υπόπτων χαρακτηρίζουν την έρευνα των βελγικών Αρχών ως αμφιλεγόμενη, ενώ ο Μαξίμ Τόλλερ απευθύνθηκε γραπτά προς τον Βέλγο ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, τονίζοντας πως «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω της διαρροής βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. «Η δίκη του έχει ξεκινήσει στα μέσα ενημέρωσης και ακόμη δεν τον ακούει η αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Ταραμπέλα.

Στο ενδιάμεσο, η Σεσίλια Ουίκστρομ υποστήριξε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι

«Fight Impunity» δεν συνήλθε ποτέ και ότι η ίδια δεν έλαβε ποτέ τίποτα σχετικό από τον πρώην Ευρωβουλευτή, ούτε με την μορφή e-mail. H Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής δήλωσε ότι αισθάνεται ότι η φήμη της έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για αμφίβολους σκοπούς. Εμφανώς απογοητευμένη, «αισθάνομαι εξαιρετικά χρησιμοποιημένη. Έχει χρησιμοποιήσει τα ονόματά μας, τη φήμη μας», τόνισε στο POLITICO, κάνοντας λόγο για «προδοσία», δεδομένου ότι η ίδια πέρασε 10 χρόνια ως ευρωβουλευτής, προεδρεύοντας της ισχυρής ομάδας-ομπρέλας όλων των επικεφαλής των επιτροπών στη δεύτερη θητεία της.

Σύμφωνα με την Ουίκστρομ, όταν ο Παντσέρι την πλησίασε, συμφώνησε με χαρά να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του «Fight Impunity» επειδή είχε την τιμή να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε αξιόλογα ονόματα. «Χωρίς αμφιβολίες, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα», πρόσθεσε. Ωστόσο, πλέον αισθάνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να υπήρχε μόνο για να νομιμοποιήσει μια πιθανή εγκληματική δράση, εις βάρος της ζωτικής σημασίας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτό είναι τώρα ένα μεγάλο πλυντήριο – όπως φαίνεται – τότε είναι τόσο κυνικό, γιατί είναι κάτι που είναι τόσο απαραίτητο στην εποχή που βρισκόμαστε», σημείωσε, στέλνοντας ένα email με την παραίτησή της, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση. «Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ, δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο, ούτε μου έστειλε email» εξήγησε για τον επικεφαλής, Αντόνιο Παντσέρι και συνέχισε, λέγοντας πως  η συμμετοχή της περιορίστηκε σε μια ενιαία διαδικτυακή συζήτηση, το καλοκαίρι του 2021. Περιγράφοντας σε προσωπικό επίπεδο τον Αντόνιο Παντσέρι, η ίδια έκανε λόγο για έναν  «πολύ διακριτικό» και «ευγενικό» συνάδελφο που σπάνια μιλούσε.

Γκάλοπ της Marc: Πρώτα απ’ όλα πλήττεται η Ελλάδα από την υπόθεση Καϊλή

Με προβάδισμα που είναι εφάμιλλο της διαφοράς την οποία απέσπασε στις εκλογές του 2019 μπαίνει το κυβερνών κόμμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρώντας αλώβητη την πρωτοκαθεδρία που κατέχει στους ψηφοφόρους του Κέντρου, υπερτερεί σε όλους τους τομείς του βασικού του αντιπάλου Αλέξη Τσίπρα. Τα ευρήματα αυτά, τα οποία λίγο ως πολύ είναι γνωστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα της Μarc, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» μεταξύ 16-21 Δεκεμβρίου.

Παρόλο που μας χωρίζουν πλέον μόνο λίγοι μήνες από τις βουλευτικές κάλπες, το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται δείχνει ότι σε αδρές γραμμές παραμένουν αμετάβλητοι οι βασικοί συσχετισμοί. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η φάση της δημοσκοπικής κάμψης στην οποία φαίνεται να έχουν εισέλθει το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης.

psifos1
psifos

Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί θετικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, ενώ βάζει αρνητικό πρόσημο στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς διατηρεί εδραία πεποίθηση ότι η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη αν η τύχη της ήταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του. Αλλωστε ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και υπερέχει σε όλους τους δείκτες σύγκρισης με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου η μόνη άξια λόγου αλλαγή που προκύπτει από τη μέτρηση είναι η υποχώρηση κατά 1,1 μονάδα της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η Ν.Δ. (κατά 0,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά 0,6%). Απαρατήρητη, ωστόσο, δεν περνά και η μικρή ενίσχυση (κατά 0,4%) του μορφώματος στο οποίο ηγείται ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς φαίνεται να πλησιάζει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ενισχυμένο ενδεχομένως και από τις εντυπώσεις κατά του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος που δημιούργησαν το Qatar-gate και η εμπλοκή σε αυτό της Εύας Καϊλή.

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να υπολογίζεται στο 9,7%, το προβάδισμα που αποσπά η κυβερνητική παράταξη στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ανέρχεται στις 8,1 μονάδες. Ειδικότερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,4%, εμφανίζοντας συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019 σε ποσοστό 70,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με συσπείρωση της τάξης του 67,2%, φτάνει στο 25,3%. Η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 27,7% στους πολίτες που δηλώνουν ότι κινούνται στον χώρο του Κέντρου, αφήνοντας δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 21% και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 18,6%.

Σταθερά τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, που όμως περιορίζεται στο 10,5%, ποσοστό που συνιστά τη χαμηλότερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ανέλαβε το τιμόνι της ηγεσίας του ο κ. Ανδρουλάκης. Πριν από έναν χρόνο και αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη είχε βρεθεί σε απόσταση μόλις 4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα έχει προβάδισμα 14,8% έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡα25, το οποίο με το 3,1% που συγκεντρώνει περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Επονται το Εθνικό Κόμμα – Ελληνες του Κασιδιάρη με 2,8%, η Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου – Φαήλου Κρανιδιώτη με 1,3%, ενώ στο 4% αθροίζονται οι προτιμήσεις σε άλλο κόμμα, που όμως καμία από τις επιλογές δεν ξεπερνά το 1%.
protim

Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της τρέχουσας επικαιρότητας, το λεγόμενο Qatar-gate, οι πολίτες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στη συγκεκριμένη υπόθεση το δέχεται η Ελλάδα και εν συνεχεία το πολιτικό σύστημα γενικά, το Ευρωκοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ. Η κατάταξη αυτή διατρέχει σχεδόν οριζόντια το εκλογικό σώμα, αφού με επιμέρους μεταβολές οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων υποστηρίζουν ότι από το συγκεκριμένο σκάνδαλο περισσότερο όλων πλήττεται η χώρα μας.

kailimakk

47,6% θέλει κυβέρνηση από τη Ν.Δ.

Ούριος άνεμος στα πανιά του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να φυσά και από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για την κυβέρνηση που θέλουν να προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 31,1%, προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ αν αθροιστεί και το ποσοστό της τάξης του 16,5% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ., οι πολίτες που θέλουν στην εξουσία τη σημερινή κυβερνητική παράταξη ανέρχονται σε 47,6%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν κυβερνητική λύση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 34,7%: το 14,5% με αυτοδυναμία και το 20,2% με συνεργασία άλλων κομμάτων. Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ υπερτερούν συντριπτικά εκείνοι που θέλουν κυβέρνηση της Ν.Δ. με 54% έναντι εκείνων που προτιμούν κυβερνητική λύση με τον ΣΥΡΙΖΑ και περιορίζονται στο 22,7%.

anisixoun
mitsotakis-tsipra

Τα πράγματα, ωστόσο, διαφοροποιούνται, μάλλον ελαφρώς, όταν τίθεται ευθέως το δίλημμα ανάμεσα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ή συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Στο σύνολο των ερωτηθέντων υπερέχει η «γαλάζια» αυτοδυναμία με 45,1% έναντι 42,5% που φτάνουν όσοι θέλουν σύμπραξη των τριών κομμάτων της τωρινής αντιπολίτευσης.

Στους ψηφοφόρους που το 2019 προτίμησαν ΠΑΣΟΚ οι επιθυμίες είναι μοιρασμένες, ενώ σε όσους δηλώνουν τώρα πρόθεση ψήφου προς το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη παίρνουν κεφάλι με 54,8% οι προτιμώντες τρικομματική συνεργασία έναντι όσων θέλουν νεοδημοκρατική αυτοδυναμία που φτάνουν στο 45,8%.

Το δυνατό χαρτί Μητσοτάκη

Ολα δείχνουν ότι το ισχυρότερο χαρτί που διαθέτει η κυβερνητική παράταξη είναι η αυξημένη απήχηση που έχει στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος προηγείται αισθητά στη δημοτικότητα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα, θετική γνώμη για τον επικεφαλής της κυβέρνησης έχει το 47,7%, ενώ η αντίστοιχη επίδοση για τον κ. Τσίπρα είναι στο 33,4%.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προσπερνά σε αυτή τη μέτρηση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και από 43,7% που είχε τον περασμένο Μάρτιο υποχωρεί στο 32,4%. Οριακά ανοδικά κινείται, αντιθέτως, η δημοτικότητα του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, που φτάνει στο 29,1%, καθώς επίσης και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, που είναι στο 23%, και του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, που φτάνει στο 19,8%.

Στην αξιολόγηση των πολιτών για το πρόσωπο του πρωθυπουργού οι απόψεις είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες, αφού το 50,8% των ερωτηθέντων διατυπώνει αρνητική κρίση για τον τρόπο που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης τα καθήκοντά του έναντι ποσοστού 48,7% που τον κρίνει θετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι θετικές κρίσεις είναι στο 60%.

Η υπεροχή του πρωθυπουργού, ωστόσο, γίνεται πιο ευδιάκριτη στην απευθείας σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης είναι μπροστά σε όλους τους σχετικούς δείκτες και είναι μακράν μπροστά από τον κ. Τσίπρα στα ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως όταν ερωτώνται οι πολίτες ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τη χώρα στο εξωτερικό (58,6%), να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα (54,5%), να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της Ελλάδας σε περιόδους κρίσεων (50,1%) ή σε ποιον έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη να κρατά το τιμόνι της χώρας (49,8).

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπολείπεται σε όλες τις απαντήσεις, έχει τις καλύτερες επιδόσεις του όταν οι πολίτες ερωτώνται ποιος από τους δύο είναι πιο συμπαθής (39,1% ο ίδιος έναντι 41,9% του πρωθυπουργού) ή ποιος διασφαλίζει καλύτερα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (39,1% έναντι 40,5% του κ. Μητσοτάκη).

dimotikotita1_2
Screenshot_45_2

Οπως και για τον πρωθυπουργό, έτσι και για την κυβέρνησή του οι απόψεις των πολιτών είναι μοιρασμένες, καθώς το 48,9% διατυπώνει θετική κρίση και το 50,3% κάνει αρνητική αξιολόγηση. Σε σύγκριση, μάλιστα, με τον προηγούμενο μήνα, στην πρόσφατη έρευνα οι θετικές κρίσεις έχουν αυξηθεί.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 54,8% κάνουν θετική αξιολόγηση.

Σε ένα ακόμη ερώτημα που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες κρίνουν την κυβέρνηση, η πλειοψηφία εμφανίζεται με θετική διάθεση, καθώς το 34,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι «προσπαθεί αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», το 25,5% θεωρεί ότι «δεδομένων των συνθηκών, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», το 23,8% έχει τη γνώμη ότι «είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση» και το 15,6% ότι «κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

Στον αντίποδα, είναι οριακά περισσότεροι από 7 στους 10 οι πολίτες (70,9%) που αξιολογούν αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του κόμματος της Κουμουνδούρου, που έχουν σε ποσοστό 73,8% θετική άποψη, οι οπαδοί όλων των άλλων κομμάτων κάνουν αρνητικές κρίσεις, με χαρακτηριστικό δείγμα την αποδοκιμασία του 80,4% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του 77,1% όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η αρνητική προαίρεση της κοινής γνώμης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει και από τις απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα στη χώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 44,5%, εκτιμά ότι θα ήταν χειρότερα, περίπου τα ίδια απάντησε το 28,7% και μόνο το 22,7% εξέφρασε πεποίθηση ότι θα ήταν καλύτερα.

epidomatos
axiologisi2

Οι μισοί συμφωνούν με το Market Pass

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας που έχουμε ακόμη μπροστά είναι τα θέματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στο δείγμα της έρευνας στο σχετικό ερώτημα της Marc ζητώντας έως τρεις απαντήσεις. Αν και συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα που ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν στο 83%, τώρα υποχώρησε στο 81,3%, το συγκεκριμένο πρόβλημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Ακολουθούν με 41% η ανησυχία για τα Ελληνοτουρκικά, και με 37,2% η εγκληματικότητα, ενώ χαμηλότερα στη λίστα είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία (22,2%), οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις (16,2%), το Μεταναστευτικό (14%), οι πιθανές φυσικές καταστροφές (13,7%), η πανδημία του κορωνοϊού (9,8%), η υπόθεση με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή (9,5%) και, τέλος, η υπόθεση με τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση (5%).

axilogisi

Στο ειδικότερο ερώτημα για το νέο μέτρο ανακούφισης από την ακρίβεια, το αποκαλούμενο Market Pass, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του Προϋπολογισμού και σύμφωνα με το οποίο θα επιδοτείται επί ένα εξάμηνο κατά 10% η αγορά τροφίμων, οι μισοί Ελληνες εκφράζουν ικανοποίηση. Συγκεκριμένα, το 49,6% το βρίσκει θετικό και το 44,6% το κρίνει αρνητικά.

Θετική γνώμη εκφράζει, μεταξύ άλλων, το 31,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 41,1% του ΚΚΕ και το 57,1% όσων εκφράζουν πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Οταν πάντως οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να αξιολογήσουν τη σημασία του νέου αυτού επιδόματος, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 48,7%, θεωρεί ότι δεν θα δώσει σχεδόν καμία βοήθεια στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια. Το 37,1% αναφέρει ότι είναι μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και μόνο το 13,4% πιστεύει ότι αποτελεί μια σημαντική βοήθεια.

Γενικότερα, πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Για την ακρίβεια, 3 στους 4 ερωτηθέντες ή ποσοστό 75% δηλώνουν ότι είναι ελάχιστα έως καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιπαρατίθενται τα κόμματα, έναντι μόλις του 21,1% που δηλώνει ικανοποίηση. Περισσότερο ευχαριστημένοι δηλώνουν οι οπαδοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και λιγότερο όσοι έχουν άλλες προτιμήσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στ. Κασσελάκης στο ENA Channel : Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, είμαι αισιόδοξος για Ευρωεκλογές

Στην πόλη της Καβάλας περιόδευσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης περπάτησε στην αγορά της Καβάλας και συνομίλησε με πολίτες ενώ στην συνέχεια εγκαινίασε και το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κανάρη.

Σε συνέχεια σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις επικείμενες ευρωεκλογές λόγω της μεγάλης θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Δημόσια διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα

Οι δυσκολίες που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισαν και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, παρά τα θετικά βήματα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπαν χθες οι, έχοντες την μπαγκέτα της πολιτικής διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών επαφών, υπουργοί Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν όταν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ο ομόλογός του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι για την Αγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης χθες (ΕΡΤ) υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «υπάρχει μια τακτική περιοδικότητα στις επαφές», σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε». Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, παρά τα όσα αναφέρονται από την τουρκική πλευρά, «θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση». Και επισήμανε ότι «η τουρκική πλευρά μπορεί πράγματι να έχει τις δικές της θέσεις που αφορούν την κυριαρχία και τα θέματα τα οποία η ατζέντα η τουρκική πάντοτε περιλάμβανε. Εντούτοις, στη δική μας συζήτηση, θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν». Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ως προς τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «θα γίνουν» όταν ολοκληρωθεί η φάση μελέτης για τον καθορισμό των τεχνικών περιβαλλοντικών κριτηρίων. «Οταν ολοκληρωθούν αυτά, τότε τα πάρκα θα τοποθετηθούν στον χάρτη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνική κυριαρχία αλλά και το περιβάλλον.

«Η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διερευνητικών επαφών, ήτοι των συζητήσεων που είναι απαραίτητες προτού προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, «να εδραιωθεί έτι περαιτέρω η καλή κατανόηση και ειλικρίνεια μεταξύ των μερών. Και το δεύτερο είναι να αποτιμήσουμε τις συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί, έτσι ώστε να έχει παραχθεί ένα καλό και ωφέλιμο αποτέλεσμα». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει σήμερα την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, χθες, ο κ. Φιντάν αποκάλυψε πως στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Αγκυρα εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίδρασή της στο ελληνικό σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα και υποστήριξε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα». Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο κ. Φιντάν ερωτήθηκε για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «καταγράψαμε τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχθούμε. Υπήρξε επίσης κατανόηση της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα, εκατέρωθεν βήματα, και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά».

Θετικά λόγια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μίλησε με θετικά λόγια για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική περιοχή που αποτελούσε ζήτημα εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν.

kathimerini.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en