Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Δημόσια διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα

Οι δυσκολίες που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισαν και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, παρά τα θετικά βήματα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπαν χθες οι, έχοντες την μπαγκέτα της πολιτικής διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών επαφών, υπουργοί Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν όταν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ο ομόλογός του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι για την Αγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης χθες (ΕΡΤ) υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «υπάρχει μια τακτική περιοδικότητα στις επαφές», σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε». Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, παρά τα όσα αναφέρονται από την τουρκική πλευρά, «θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση». Και επισήμανε ότι «η τουρκική πλευρά μπορεί πράγματι να έχει τις δικές της θέσεις που αφορούν την κυριαρχία και τα θέματα τα οποία η ατζέντα η τουρκική πάντοτε περιλάμβανε. Εντούτοις, στη δική μας συζήτηση, θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν». Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ως προς τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «θα γίνουν» όταν ολοκληρωθεί η φάση μελέτης για τον καθορισμό των τεχνικών περιβαλλοντικών κριτηρίων. «Οταν ολοκληρωθούν αυτά, τότε τα πάρκα θα τοποθετηθούν στον χάρτη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνική κυριαρχία αλλά και το περιβάλλον.

«Η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διερευνητικών επαφών, ήτοι των συζητήσεων που είναι απαραίτητες προτού προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, «να εδραιωθεί έτι περαιτέρω η καλή κατανόηση και ειλικρίνεια μεταξύ των μερών. Και το δεύτερο είναι να αποτιμήσουμε τις συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί, έτσι ώστε να έχει παραχθεί ένα καλό και ωφέλιμο αποτέλεσμα». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει σήμερα την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, χθες, ο κ. Φιντάν αποκάλυψε πως στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Αγκυρα εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίδρασή της στο ελληνικό σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα και υποστήριξε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα». Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο κ. Φιντάν ερωτήθηκε για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «καταγράψαμε τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχθούμε. Υπήρξε επίσης κατανόηση της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα, εκατέρωθεν βήματα, και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά».

Θετικά λόγια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μίλησε με θετικά λόγια για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική περιοχή που αποτελούσε ζήτημα εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν.

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσία Φραγκογιάννη-Τοψίδη η Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα

Παρουσία το Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα η πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας από την Περιφέρεια Αμ-Θ.

Δειτε φωτογραφιες :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κασσελάκης: Σενάριο για ταξίδι αστραπή στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη το αμέσως επόμενο διάστημα μελετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, ο κ. Κασσελάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, για να συναντήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en