Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό γιατρών – Κίνητρα για παθολόγους και γενικούς γιατρούς

Ένα πλέγμα κινήτρων για να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα, να ενισχυθούν οι ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, αλλά και να επιστρέψουν Έλληνες γιατροί από το εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Η Ελλάδα χάνει ιατρικό προσωπικό. Παρόλο που βγαίνουν προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων, καταλήγουν άγονες. Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα με παροχή ισχυρών κινήτρων, όχι μόνο οικονομικών, για να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα και να επιλέξουν δύο ειδικότητες που σπανίζουν, της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (20/10/2023).

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, στον οποίο θα ενταχθεί η υπηρεσία υπαίθρου, το γνωστό «αγροτικό». Οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών, μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και πριν από την ειδικότητα, θα υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί με υποχρεωτική θητεία, ενώ θα υπάρχουν κίνητρα για να επιλέξουν στη συνέχεια Παθολογία ή Γενική Ιατρική. Οι προς πλήρωση θέσεις θα βγαίνουν σε επίπεδο Δήμου, με βάση τον πληθυσμό. Με βάση αυτό το μοντέλο, τους επόμενους μήνες θα ανοίξουν 1.270 θέσεις προσωπικών γιατρών, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο 2024, συνολικά 2.500 νέοι προσωπικοί γιατροί θα ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα. Έτσι, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να ξεπεράσει το σκόπελο της απροθυμίας των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μένει μεγάλο τμήμα των δικαιούχων πολιτών -κυρίως στα αστικά κέντρα- ακάλυπτο.

Οι νέοι γιατροί που θα ακολουθήσουν την ειδικότητα της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, θα έχουν ετήσια αποζημίωση 30.000 ευρώ (45.000 ευρώ μεικτά). Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι προσωπικοί γιατροί. Μάλιστα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση της ειδικότητας της Παθολογίας σε σχέση με την ΠΦΥ, με την ίδρυση πανεπιστημιακών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των αποφοίτων που επιλέγουν αυτές τις δύο ειδικότητες, το οποίο σήμερα είναι 6% και να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 26%.

Σημειώνεται ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, για παράδειγμα για τους γιατρούς των νησιών, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Η νέα φιλοσοφία του θεσμού του προσωπικού γιατρού απομακρύνεται από το σύστημα των «ποινών» -που άλλωστε δεν εφαρμόστηκε- και συνδέεται με την πρόληψη αλλά και την κοινωνική φροντίδα. Για παράδειγμα, θα προβλέπονται μπόνους για τους γιατρούς που θα παραπέμπουν δικαιούχους πολίτες στα προληπτικά προγράμματα (πχ. το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού). Σε αυτό το οργανωμένο δίκτυο παραπομπών, ρόλο-κλειδί θα παίζει ο βοηθός συντονιστής φροντίδας, ο οποίος θα δρα υποστηρικτικά, δίπλα σε κάθε προσωπικό γιατρό στην καθημερινή του εργασία και θα διευκολύνει τους ασθενείς στην πλοήγηση τους στο εθνικό σύστημα υγείας. Επίσης, θα διασφαλίζει την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, μέσω της διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι η κατ’ οίκον φροντίδα.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο ή τη Μεγάλη Βρετανία. Οι γιατροί που θα επιστρέψουν, θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και οι ετήσιες απολαβές τους θα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικότητες που θα επιλεγούν θα έχουν σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, πολλά θέματα -τεχνικά και μη- μένουν να συγκεκριμενοποιηθούν στην πορεία.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Ανήλικοι λεηλατούσαν βαγόνια του ΟΣΕ

«Γης Μαδιάμ» τα έκαναν δύο ανήλικοι που εισέβαλαν σε βαγόνια τρένου ήταν σταθμευμένα στις γραμμές του δικτύου του Ο.Σ.Ε. στη Λάρισα και ξήλωσαν εννέα αλουμινένια πλαίσια από τα παράθυρα, με σκοπό να να τα πουλήσουν για παλιοσίδερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι ανήλικοι «κυνηγοί» μετάλλων εντοπίστηκαν μετά από αναζητήσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε ένα σημείο της πόλης, έχοντας τα κλοπιμαία στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που επέβαιναν, συνελήφθησαν και διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης. Τα κλεμμένα πλαίσια αποδόθηκαν σε εκπρόσωπο του Ο.Σ.Ε., ενώ στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν ένα ζευγάρι γάντια, ένα κατσαβίδι και τρία κλειδιά.

Οι δυο ανήλικοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατηγορούμενοι για κλοπή και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μαζί με τις μητέρες τους στις οποίες ασκήθηκε δίωξη για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

Έκλεψε κηπευτικά από χωράφι
Έκπληκτος έμεινε ένας 49χρονος όταν πήγε στο χωράφι του στην Κω και διαπίστωσε ότι είχαν κάνει φτερά δέκα δισκία με σπορόφυτα κηπευτικά αξίας 700 ευρώ. Μετά από έρευνες, οι αστυνομικοί εξιχνίασαν την κλοπή που είχε γίνει την περασμένη Κυριακή και εντόπισαν τον δράστη, έναν 41χρονο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκλεψε τα φυτά και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en