Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γ.Πασχαλίδης: “Προχωράμε με πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία”

Σε συνέντευξη που του παραχωρήθηκε μίλησε ο υποψήφιος Βουλευτής Νεάς Δημοκρατίας  κ. Γιάννης Πασχαλίδης στο ΕΝΑ CHANNEL

Αναλυτκά η συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Γ.Πασχαλίδη:

Ερώτηση 1: Μπορείτε να μας κάνετε ένα απολογισμό της κυβερνητικής θητείας τα τελευταία 4 χρόνια; 

“Αυτά τα 4 χρόνια η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες προκλήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη ενεργειακή και οικονομική κρίση, ο κορονοϊός και οι μεταναστευτικές ροές είναι ίσως οι σημαντικότερες από αυτές. Παρόλες όμως τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες η χώρα, 4 χρόνια μετά, βγαίνει δυνατότερη.

Το 2015 το 75% των παράνομων μεταναστών εισέρχονταν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Τώρα το ποσοστό είναι λιγότερο από 10%. Η ραγδαία αυτή βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, η σοβαρή αξιοποίηση του οποίου ξεκίνησε επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και επεκτάθηκε με καθοριστικό τρόπο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φυσικά ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στα μέλη του Λιμενικού Σώματος που φυλάνε με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Την περίοδο του κορονοϊού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι υγειονομικές προκλήσεις και ο διαρκής εγκλεισμός επηρέασαν αρνητικά τόσο τη ψυχολογική μας κατάσταση όσο και την οικονομική πορεία της χώρας. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση με σειρά μέτρων στάθηκε στο πλευρών των πολιτών και του επιχειρηματικού κλάδου.

Η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ορισμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, η κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας και η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της εστίασης είναι κάποια από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για να ελαφρύνει τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν.

Τέλος, την χρονιά που μας πέρασε ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε για ακόμη μια φορά τις οικονομικές ισορροπίες. Οι αυξήσεις σε όλους τους τομείς της ενέργειας δεν ήταν μόνο μεγάλες αλλά και πολύ απότομες, προκαλώντας οικονομικά προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, έλαβε αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης προς αντιμετώπιση του φαινομένου. Αξίζει να αναφέρουμε πως ηΕλλάδα έδωσε στους πολίτες της το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον ΑΕΠ της.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το fuelpass, το powerpass, η οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών και οι επιδοτήσεις προς γεωργούς και κτηνοτρόφους είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση”.

 

Ερώτηση 2: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη 4ετία;

“Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία:

1) Καλύτεροι Μισθοί για όλους, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δήμοσιο, με απώτερο στόχο σταδιακά έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών.

2) Αξιοπρεπής Δημόσια Υγεία σε σύγχρονα νοσοκομεία, με περισσότερο προσωπικό και με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες.

3) Λειτουργικό Κράτος επί τη βάσει της καθολικής ψηφιοποίησης και αξιολόγησης.

4) Οριζόντια πολιτική για τους Νέους με βασική προτεραιότητα τη δυνατότητα για εξεύρεση φθηνής Στέγης (επεκτείνοντας τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί).

Σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο, θα συνεχίσω τον αγώνα μου θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες:

1) τη στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Καβάλας, συνεχίζοντας να μάχομαι για τα δίκαια αιτήματά τους, ακόμα και όταν χρειάζεται κάποια θέσφατα του κεντρικού κράτους να αλλάξουν (πλέον γνωρίζουν πως λειτουργώ και με εμπιστεύονται).

Χρειάστηκαν άλλωστε πολλές προσπάθειες, συναντήσεις, ερωτήσεις και οχλήσεις για να φτάσουμε στο σημείο οι συνολικές ενισχύσεις να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ έφτασαν τα 36,2 εκατ. Ευρώ στη Π.Ε. Καβάλας.

Θυμίζω ότι κατά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό είχα θέσει την ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία, κάτι που πλέον ανακοινώθηκε από τον ίδιο ότι θα εκκινήσει το 2024.

2) την ενίσχυση σε εξοπλισμό και δυναμικό των δομών υγείας της Π.Ε. Καβάλας, με βασική προσήλωση τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Θάσο και την ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Καβάλας

3) τη προώθηση των εξαγωγών των τοπικών προϊόντων μέσω των καλών σχέσεων που έχω ήδη αναπτύξει με τους ιθύνοντες των εμπορικών σχέσεων των Πρεσβειών Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας, Νορβηγίας και Φιλανδίας (ο παραγωγικός κόσμος της Καβάλας ήδη έχει ενημερωθεί γι’ αυτό)

4) την ανάδειξη της Π.Ε. Καβάλας με κορωνίδα τη Θάσο ως βασικό τουριστικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα, και συνεχίζοντας τον αγώνα μου για ίδρυση ΕΠΑ.Λ. για τουριστική εκπαίδευση στη Θάσο”.

 

Ερώτηση 3: Πως βλέπετε την περαιτέρω ανάπτυξη της Καβάλας;

“Η περιοχή της Καβάλας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένασημαντικό προορισμό, τόσο οδικού τουρισμού όσο και τουρισμού κρουαζιέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι χάρη και στη προσπάθεια των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής μας η αγορά της Ρουμανίας έχει ανοίξει πλέον για τα καλά και με σημάδια αποκλειστικότητας.

Θυμίζω τη πολύ σημαντική στιγμή αμέσως μετά την άρση των περιορισμών που η ρουμάνικη τηλεόραση επισκέφθηκε τη περιοχή μας για να να τη προβάλει, μετα τη μεσολάβηση και του τότε Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Επίσης, φέτος πρόκειται να είναι χρονιά ρεκόρ όσον αφορά την άφιξη κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης, και εν γένει η προσέλευση τουριστών κατά την φετινή περίοδο αναμένεται να είναι εφάμιλλη του 2019, που άλλωστε αποτελεί και έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Θεωρώ πως η περαιτέρω ανάπτυξη της Καβάλας θα έρθει με την επένδυση που έχει ηδη προβλέψει η Κυβέρνησή μας για την αναδιαμόρφωση, επέκταση και ενίσχυση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’», το οποίο πρόκειται να συνδεθεί και με σιδηροδρομική γραμμή.

Με προσεκτικές κινήσεις και διαχείριση αυτού του πλεονεκτήματος στη περιοχή μας, η Καβάλα μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο και εξ ολοκλήρου εμπορικό λιμένα.

Ένα επίσης στρατηγικό πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι οι αμέτρητοι Αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι συνδέονται αρμονικά και με τη Χριστιανική πίστη και παράδοση. Θα ήθελα λοιπόν να εμβαθύνω και να συμβάλω στις προσπάθειες των τοπικών φορέων, καθώς και να μεσολαβήσω στη κεντρική διοίκηση για να δημιουργήσουμε κάτι αξιοζήλευτο.

Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια αρχή τόσο με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας όσο και με τους νέους ομογενείς από την Αυστραλία που μας επισκέφθηκαν. Είμαι σίγουρος όμως ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Τέλος, ένας από τους βασικούς λόγους που ασχολήθηκα με τη πολιτική ήταν να καταφέρω να αναδείξω τα τόσο ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μας όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς. Σε δύσκολες εποχές το 2013, κατάφεραμε να αναδείξουμε τη θρεπτική και θεραπευτική αξία της ελιάς μας και γίναν οι πρώτες ενέργειες για εξαγωγές σε πολύ μακρινές χώρες.

Πιο πρόσφατα, καταφέραμε να κάνουμε γνωστούς τους κουραμπιέδες μας μέχρι και τη Βραζιλία. Νόμιζω όμως ότι με τις τωρινές συνθήκες τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο εύκολα και εγώ πολύ πιο έμπειρος. Επόμενως, εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία”.

Ερώτηση 4: Πιστεύετε έγιναν λάθη και παραλείψεις κατά την διάρκεια της θητείας σας;

“Όπως ανέφερα και προηγουμένως, κατά την πρώτη μας θητεία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες καταστάσεις και κρίσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ήταν πρακτικά αδύνατο μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες ετών. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία θα θέλαμε να έχουμε τον χρόνο ώστε να τα επιλύσουμε.

Ένα από αυτά είναι η βελτίωση των υποδομών της χώρας, κυρίως στον τομέα των μεταφορών.

Το δυστύχημα στα Τέμπη μας πλήγωσε βαθιά ως κοινωνία. Η Κυβέρνησή μας, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν και κίνησε διαδικασία για να βρεθούν τα συστημικά αίτια που οδήγησαν σ’ αυτή τη τραγωδία.

Με πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούν όλοι οι πολίτες να εμπιστευτούν”.

Ερώτηση 5: Πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία ο ελληνικός λαός; Αν ναι για ποιον λόγο;

“Οι επιτυχίες της Κυβέρνησης μέσα σε αυτή την τετραετία είναι μεγάλες. Ήδη προβλέπεται ανάπτυξη για το 2023 που ενδέχεται να ξεπεράσει το 2.5%. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, μειώθηκε αισθητά η ανεργία, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός.

Συνολικά έχουν ήδη μειωθεί 50 φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, που είχαν ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν μόνιμα από τις πλάτες των πολιτών βάρη που ξεπερνούν τα 7 δις, ενώ ταυτόχρονα η μείωση της φορολογίας συνοδεύτηκε και από αυξήσεις μισθών. 

Η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί πως θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και για την επόμενη τετραετία, ώστε ο βασικός μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027, ενώ προβλέπεται ήδη και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, όπως είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.  

Είναι η πρώτη φορά που από το 2009 η οικονομία της χώρας επανακάμπτει και επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αν αναλογιστούμε την κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία το 2019 και κατά πόσο βελτιωμένη είναι σήμερα, εύκολα συνειδητοποιούμε το πόσα πολλά πετύχαμε μέσα σε λίγο χρόνο.

Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως τις θετικές αυτές εξελίξεις και για αυτό τον λόγο είμαι βέβαιος πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη Κυβέρνηση”.

Ερώτηση 6 : Τι σημαίνει ένα σενάριο μη-αυτοδυναμίας της Ν.Δ την επομένη των εκλογών;

“Είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αυτοδυναμία και στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης που θα συνεχίσει το έργο που επετεύχθη αυτή τη τετραετία. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα».

Στην Νέα Δημοκρατία όμως λειτουργούμε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε «πλάτη» για να στηρίξουμε τη χώρα όταν χρειάζεται εθνική συνεννόηση”.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην καβάλα το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas

Μεταφέροντας περίπου 4.000 επιβάτες, κυρίως αμερικάνικης και κινεζικής υπηκοότητας, κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 18 Ιουνίου 2024 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» το θηριώδες κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas της Royal Caribbean Cruises.

Η εταιρεία αυτή διαθέτει στον στόλο της και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Symphony of the Seas.

Λόγω του μεγέθους του, το Voyager of the Seas παρέμεινε αρόδο έξω από το λιμάνι, και οι επιβάτες μεταφέρονταν στην πόλη με μικρές βάρκες (λάντζες). Η χερσόνησος της Παναγίας κατακλύστηκε από χιλιάδες τουρίστες. Το Voyager of the Seas είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει προσεγγίσει ποτέ την Καβάλα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πλησιάζει η διορία για ταμειακές μηχανές IRIS και POS | Βαρύ το πρόστιμο

Να ενεργοποιήσουν το σύστημα αμέσως πληρωμών IRIS. Πρόκειται για 600.000 επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην εν λόγω -απαραίτητη- ενέργεια και σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πότε λήγει η προθεσμία για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει και η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων.
Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Άσκηση για σεισμικό κίνδυνο στην Π.Ε. Εβρου “Κάδμος & Αρμονία 2024”

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας  (Ο.Α.Σ.Π.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διοργανώνει την επιχειρησιακή άσκηση επι χάρτου με την ονομασία “ΚΑΔΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 2024”.

Η άσκηση έχει ως στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων, τόσο προσεισμικά όσο και μετασεισμικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με έμφαση στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης.

Το πρόγραμμα της άσκησης περιλαμβάνει:

 • Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024:
  • 09:00 – 14:00: Αίθουσα διαλέξεων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΡΗΤΗ” στο Νομαρχείο (Βασ. Αλεξάνδρου), Αλεξανδρούπολη
 • Τρίτη 18 Ιουνίου 2024:
 • 11:00 – 15:00: Πνευματικό Κέντρο “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΔΥΣ”, Σαμοθράκη
 • 20:00 – 21:00 Εσπερίδα για θέματα διαχείρισης σεισμικού κινδύνου. Εμπειρίες και διδάγματα (Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο)

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές από διάφορους τομείς, με στόχο την εξάσκηση σε:

 • Συντονισμό και επικοινωνία
 • Διαχείριση κρίσεων
 • Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
 • Παροχή βοήθειας σε πληγέντες
 • Αποκατάσταση ζημιών

Η άσκηση “ΚΑΔΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 2024” αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ετοιμότητας της περιοχής έναντι σεισμικών φαινομένων και την προστασία των πολιτών.

 

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en