ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Διατηρεί ακόμα την αρνητική πρωτιά η Ελλάδα

Συνεχίζει να έχει ακόμη η χώρα μας το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη.

Παρότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων καπνίζουν έχει μειωθεί, παραμένουμε πρώτοι στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων ή πλέον και εναλλακτικών προϊόντων.

Μια θλιβερή πρωτιά που όμως κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, καθώς ο καρκίνος που σχετίζεται με το κάπνισμα εξακολουθεί να θερίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο και παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος που είναι σήμερα, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά όμως πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27% αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζει η κ.Κατσαούνου, είναι καθοριστικής σημασίας η γνώση των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία των ατόμων.

Και αυτό διότι η κατανάλωση καπνού είναι η 1η αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα. Να σημειωθεί ότι το80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού, όπως και οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστεως, του παγκρέατος και των ωοθηκών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version