Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923-2023)

Αλεξανδρούπολη, 17-19 Νοεμβρίου 2023

Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923-2023), στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 ετών από την ίδρυση του Δ.Π.Θ. (1973-2023). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη, στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης. Αποτέλεσε συνέχεια του περσινού διαδικτυακού τετραήμερου συνεδρίου «Επανεκτιμώντας τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022)», οι ανακοινώσεις του οποίου δημοσιεύονται στον δεύτερο τόμο της Επετηρίδας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (https://classic.duth.gr/επιστημονική-επετηρίδα-της-σχολής/) και στον τρίτο υπό έκδοση τόμο.

Για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία οργανώθηκε ένα επιστημονικό ελληνοτουρκικό συνέδριο για την επίδραση της ανταλλαγής των πληθυσμών στην τέχνη, αφού συνήθως το συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίζεται συμπληρωματικά σε συνέδρια ιστορικά ή διεθνών και πολιτικών σπουδών. Η τέχνη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι μια γέφυρα που ενώνει τους λαούς και θυμίζει πως ο πόνος του ξεριζωμού είναι κοινός και βαθύς. Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών επέλεξε να διεξαχθεί το συνέδριο όχι στην έδρα της στην Κομοτηνή, αλλά στην Αλεξανδρούπολη, αναπτύσσοντας στενή σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί ότι η Σχολή αγκαλιάζει σε ερευνητικό επίπεδο και στο επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων όλη την περιφέρεια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από την άλλη η Αλεξανδρούπολη είναι μία μοντέρνα πόλη που δημιουργήθηκε στην ύστερη οθωμανική περίοδο και αποτέλεσε πόλο έλξης των προσφύγων στην Ανταλλαγή. Το προσφυγικό στοιχείο της Αλεξανδρούπολης συνδιαμόρφωσε τη σύγχρονη πλούσια κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως αποδεικνύει το εξαιρετικά πυκνό έως εξαντλητικό πρόγραμμα του συνεδρίου. Στο συνέδριο προγραμματίστηκαν σαράντα έξι ανακοινώσεις από σαράντα επτά πανεπιστημιακούς, ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, διδάκτορες, καλλιτέχνες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Αγγλία και τη Σλοβενία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανακοινώσεων πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και μικρός αριθμός με τηλεδιάσκεψη, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Αλεξανδρούπολη να παρακολουθήσουν ολόκληρο το συνεδριακό πρόγραμμα διαδικτυακά. Σημαντικό τμήμα των συνέδρων ανήκαν στην κατηγορία των νέων επιστημόνων (μεταδιδακτορικοί ερευνητές, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές), κάτι που συνιστούσε κεντρική πρόθεση της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής, εφόσον η προώθηση της έρευνας για την αναπαράσταση της ανταλλαγής των πληθυσμών απαιτεί νέο ερευνητικό δυναμικό.

Ικανό ποσοστό του παραπάνω δυναμικού συνδέεται ακαδημαϊκά με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, γεγονός που αντανακλά και την ερευνητική και διδακτική δουλειά της. Επιπλέον, στο συνέδριο συναντήθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τριών Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών της Τουρκίας, δηλαδή της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Αδριανούπολης. Η ΣΚΑΣ έχει συστηματική επαφή με τους νεοελληνιστές της Τουρκίας και δέχεται με ιδιαίτερη χαρά τους φοιτητές τους για μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές έρευνες. Στηρίζει και θα συνεχίσει -σε συνθήκες δύσκολες για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες- να στηρίζει τις νεοελληνικές σπουδές στην Τουρκία.

Οι σαράντα έξι ανακοινώσεις του συνεδρίου σχετίστηκαν με διαφορετικά επιστημονικά πεδία: λογοτεχνικές, συγκριτολογικές, κινηματογραφικές, λαογραφικές, ανθρωπολογικές, μουσειολογικές και καλλιτεχνικές σπουδές και προσεγγίσεις της ιστορίας της τέχνης. Το εύρος των πεδίων των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών υποδεικνύει πως το εγχείρημα να διερευνηθεί διεπιστημονικά η αποτύπωση της ανταλλαγής των πληθυσμών σε ποικίλες πολιτισμικές πρακτικές είναι απολύτως επιτυχημένο. Κυρίαρχα αντικείμενα του συνεδρίου ήταν η Λογοτεχνία και τα Μουσεία που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τριάντα τριών ανακοινώσεων από τις σαράντα έξι.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών ο Κοσμήτορας και Πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης και ο Γραμματέας του συνεδρίου Επίκουρος Καθηγητής Θ. Β. Κούγκουλος ευχαρίστησαν  τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που ανέλαβε κυρίως το οικονομικό βάρος της συνδιοργάνωσης. Προσωπικές ευχαριστίες εξέφρασαν στον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και στον Αντιδήμαρχο Θεόδωρο Βουρδόλη για την άψογη συνεργασία και για την αγόγγυστη επίλυση πληθώρας μεγάλων και μικρών προβλημάτων. Ευχαρίστησαν ακόμη την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Άνθιμο για την προσφορά των μεσημεριανών μπουφέδων, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  για την παραχώρηση του πολύ όμορφου συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου του Νομαρχείου, την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τη χρηματοδότηση μέρους των εκτυπωτικών αναγκών του συνεδρίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Έβρου και την Art Traces, ιδίως στην διευθύντρια των ΓΑΚ Εύα Βλυσίδου, τον μεταπτυχιακό φοιτητή και φωτογράφο Συμεών Χατζηλίδη και τον εικαστικό καλλιτέχνη Απόστολο Ιτσκούδη για το στήσιμο των δύο παράλληλων εκθέσεων «Πρόσφυγες 1922-1923: αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ν. Έβρου» και «Εμείς ως «Άλλος»: μια εικαστική αναπαράσταση της Ανταλλαγής των πληθυσμών», το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τις εξαιρετικές ξεναγήσεις στους συνέδρους, την τυπογραφική εταιρεία Two Key Project της Κομοτηνής και την τεχνική εταιρεία Πλαίσιο Κατασκευαστική της Αλεξανδρούπολης για τις ευγενικές χορηγίες της συνεδριακής τσάντας, του φακέλου, της εκτύπωσης του εικαστικού αρχειακού υλικού της Art Traces και του γεύματος στους φοιτητές της γραμματείας του συνεδρίου.

Επίσης εγκάρδια ευχαρίστησαν την γραμματεία του συνεδρίου, τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες Δέσποινα Παπαδοπούλου, Βασίλη Κούγκουλο, Σινέμ Αλήμπαση, Ευαγγελία Καπρινιώτη, Aslı Yılmaz και Αριστείδη Χαραλαμπίδη, που αόκνως για εβδομάδες πριν και για τρεις ημέρες συνεχώς φρόντισαν με την ψυχή τους κάθε λεπτομέρεια του συνεδρίου, βοήθησαν πρόθυμα σε κάθε ανάγκη των εισηγητών που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στήριξαν ενεργητικά τη διαδικτυακή συμμετοχή και παρακολούθηση όσων συνέδρων συνδέθηκαν από μακριά. Τέλος ευχαρίστησαν όλες και όλους τους συνέδρους θερμά για τη σημαντική συμβολή τους στο συνέδριό και ευχήθηκαν καλή αντάμωση σε επόμενες επιστημονικές συναντήσεις της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Κοσμητεία Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

Ισόγειο

Παναγή Τσαλδάρη  1

(Παλαιά Νομική)

69100 Κομοτηνή

Τηλ. 2531039959

Δελτίο τύπου

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον κορυφαίο άνθρωπο των γραμμάτων, Βασίλη Βασιλικό»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον κορυφαίο άνθρωπο των γραμμάτων, Βασίλη Βασιλικό.

Ξεκινώντας από τα Ποταμούδια Καβάλας, με το πολυβραβευμένο «Ζ» έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η παρακαταθήκη του μεγάλη.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πέθανε ο σπουδαίος Καβαλιώτης συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Οβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός – και ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς παγκοσμίως-  έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ήταν νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και είχαν αποκτήσει μία κόρη.

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: ΖΗ Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνηςΟι φωτογραφίεςΟ ΙατροδικαστήςΟ Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.

βασιλικοσ

Στο Προεδρικό Μέγαρο το 2021 για την δεξίωση της 47ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ.

Το μυθιστόρημά του Ζ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Διακρίσεις

  • Officier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία
  • Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας

  • Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984)

  • Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο

  • Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains) Γαλλία, (1990-1993)

  • Βραβεία των 12 (1954, 1962)

  • Κρατικό βραβείο διηγήματος (1980) – Δεν το αποδέχθηκε

  • Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (1 Δεκεμβρίου 2017)

Εκτός από το σπουδαίο συγγραφικό έργο του, ο Βασίλης Βασιλικός είχε παρουσία και στην πολιτική ζωή του τόπου.

βασιλης βασιλικος

Τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπου και εξελέγη.

Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

BASILIKOS

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο.  Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ).

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες.

Επίσης διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, από το 1996 έως το 2004.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελευθερούπολη | Άντρας πέθανε στον δρόμο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο Κ.Υ!

Ένα δυσάρεστο περιστατικό έκανε γνωστό ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης στα social media.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι ένας άνδρας έχασε την ζωή του σήμερα στην Ελευθερούπολη καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να το διακομίσει στο Κ.Υ Ελευθερούπολης!

Η ανάρτηση του Δημήτρη Λυμπεράκη

Κέντρο Ελευθερούπολης σήμερα το μεσημέρι. Άνδρας μέσης ηλικίας παθαίνει, μάλλον, ανακοπή. Σπεύδουν πολλοί προς βοήθεια. Χρησιμοποιούν απινιδωτή και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Καλούν απεγνωσμένα να έλθει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο!!! Καλούν ασθενοφόρο από Καβάλα. Έρχεται μετά από 25 λεπτά. Ο άνδρας πεθαίνει αβοήθητος. Στην τηλεόραση παίζεται το σίριαλ των Ελγινείων…

Ωστόσο για το γεγονός τοποθετήθηκε στο enanews.gr και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης ο οποίος τόνισε ότι το ασθενοφόρο βρέθηκε στο συμβάν μέσα σε διάστημα 9 λεπτών και όχι 25 λεπτών όπως αναφέρθηκε από τον κ. Λυμπεράκη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: