Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οι μαζικές ένοπλες επιθέσεις στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη

Από τον Μάιο του 1987 στο σήμερα

Aπό το μακρινό 1987 έως σήμερα υπήρξαν πολλές φορές που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από τις μαζικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Κάποιοι μακελάρηδες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών, κάποιοι συνελήφθησαν ενώ οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν. Το ΑΠΕ -ΜΠΕ παρουσιάζει τις πιο τρανταχτές ένοπλες επιθέσεις στην Ευρώπη από το χθες έως το σήμερα:

Μάιος 1987 – Βέλγιο: Ο Μίχαελ βαν Βίνεντελ, έχοντας τραυματίσει τους πεθερούς του και τελώντας σε αμόκ στην αγροτική κωμόπολη του Μπογκάαρντεν, νότια των Βρυξελλών, πυροβολεί και σκοτώνει έξι ανθρώπους και αυτοπυροβολείται καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί.

Αύγουστος 1987 – Βρετανία: Ο Μάικλ Ράιαν, 27χρονος φανατικός των όπλων, σκοτώνει 16 και τραυματίζει 11 ανθρώπους στην πόλη Χάνγκερφορντ, πριν αυτοπυροβοληθεί.

Ιούλιος 1989 – Γαλλία: Γάλλος αγρότης σκοτώνει 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του στο χωριό Λυσιόλ, κοντά στα ελβετικά σύνορα. Τραυματίζεται και συλλαμβάνεται.

Σεπτέμβριος 1996 – Γαλλία: 16χρονος σε κατάσταση αμόκ σκοτώνει 16 ανθρώπους στην πόλη Κιουέρ και αυτοκτονεί έπειτα από καυγά με τους γονείς του.

Μάρτιος 1996 – Βρετανία: Ο Τόμας Χάμιλτον εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ντάμπλεϊν της Σκωτίας και σκοτώνει 16 παιδιά και την δασκάλα τους πριν αυτοκτονήσει.

Απρίλιος 2002 – Γερμανία: Ο Ρόμπερτ Στάινχόιζερ, 19 ετών, ανοίγει πυρ στην Ερφούρτη αρνούμενος να συμμετάσχει σε διαγώνισμα μαθηματικών. Σκοτώνει 12 καθηγητές, έναν διοικητικό υπάλληλο, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό στο Γυμνάσιο Γκούτενμπεργκ πριν αυτοκτονήσει.

7 Νοεμβρίου 2007 – Φινλανδία: Ο Πέκα-Ερικ Αουβίνεν σκοτώνει έξι συμμαθητές του, την σχολική νοσοκόμα και τον διευθυντή και αυτοκτονεί σε γυμνάσιο κοντά στο Ελσίνκι.

23 Σεπτεμβρίου 2008 – Φινλανδία: Ο Μάτι Σάαρι ανοίγει πυρ σε σχολή επαγγελματικής κατάρτισης στο Καουχαγιόκι της βόρειας Φινλανδίας σκοτώνοντας εννέα σπουδαστές και ένα μέλος του διοικητικού προσωπικού πριν αυτοκτονήσει.

Μάρτιος 2009 – Γερμανία: 17χρονος ένοπλος σκοτώνει εννέα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς σε σχολείο κοντά στην Στουτγάρδη και έναν ακόμη άνθρωπο σε κοντινή κλινική. Στην συνέχεια σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Δύο ακόμη περαστικοί σκοτώνονται. Ο τελικός απολογισμός είναι 16 νεκροί περιλαμβανομένου του δράστη.

Ιούνιος 2010 – Βρετανία: Ο Ντέρικ Μπερντ ανοίγει πυρ σε σειρά πόλεων της επαρχίας Κάμπρια. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται και 11 τραυματίζονται. Ο δράστης αυτοκτονεί.

Αύγουστος 2010 – Σλοβακία: Ενοπλος σκοτώνει έξι μέλη οικογένειας Ρομά και μία ακόμη γυναίκα στην Μπρατισλάβα, τραυματίζει 14 και αυτοκτονεί.

Απρίλιος 2011 -Ολλανδία: Ο Τριστάν βαν ντερ Βλις ανοίγει πυρ σε εμπορικό κέντρο του Ρίντερχοφ, νότια του Αμστερνταμ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ιούλιος 2011 – Νορβηγία: Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκοτώνει 77 ανθρώπους συνολικά, αρχικά 8 με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κυβερνητικό κτίριο στο Οσλο και στην συνέχεια 69, στην πλειονότητά τους εφήβους, σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

 

Νοέμβρις 2015 – Γαλλία: Ενοπλοι ισλαμιστές εφοδιασμένοι και με βόμβες επιτίθενται κατά του κλαμπ Bataclan, έξι μπαρ και εστιατορίων, καθώς και στην περίμετρο του Stade de France στα περίχωρα του Παρισιού, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ιούλιος 2016 – Γερμανία: 18χρονος Γερμανοϊρανός, με εμμονή με τους ομαδικούς φόνους, σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο Μόναχο.

Μάρτιος 2023 – Γερμανία: Ενοπλος στο Αμβούργο σκοτώνει έξι ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει σε χώρο προσευχής Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οκτώ άνθρωποι τραυματίζονται, ανάμεσά τους και μία έγκυος που χάνει το αγέννητο παιδί της.

Μάιος 2023 – Σερβία: 13χρονος σκοτώνει οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα ασφαλείας σε σχολείο του Βελιγραδίου. Δύο ημέρες αργότερα, ένοπλος σκοτώνει οκτώ ανθρώπους και τραυματίζει 14 σε χωριό κοντά στο Βελιγράδι. Και οι δύο δράστες συλλαμβάνονται.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας | Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας, χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων, λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου τού δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η Σιλιάνοφσκα συνεχίζει να προκαλεί | «Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Η «εμπρηστική» ρητορική από πλευράς Σκοπίων συνεχίζεται κι αυτό γιατί η νέα Πρόεδρος της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, ισχυρίσθηκε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της, τη 12η Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό.

Η Σιλιάνοφσκα, απαντώντας εχθές το βράδυ (27/05) σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι την παραβίασα. Στην ίδια, εξάλλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και την επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση.

Ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία. Αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σημείωσε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά την ισχύ της, αλλά και το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βολές» κατά της ελληνικής ηγεσίας

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες.

Πάντως, νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win–win”, να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει ως Σκόπια και μάλιστα, σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ–FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια», προσέθεσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαμαντίδης: Εγώ μπορεί να μην έκανα ότι ο Σλούκας, είμαστε χαρούμενοι που είναι στον ΠΑΟ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησε στο pre game του τελικού του ΠΑΟ με τη Ρεάλ και οι ατάκες του ήταν εξαιρετικές για όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν.

Το πρώτο αφορούσε την αποθέωση από τον κόσμο: «Είναι πάντα υπέροχο να ακούω το όνομα μου από τον κόσμο του Παναθηναϊκό… Έπαιξα τόσο χρόνια στον ΠΑΟ, είχαμε πολλές επιτυχίες και υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη»
Μας έχεις πληγώσει εμάς τους Γάλλους ειδικά το 2005 στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ: «Εκεί κάνατε λάθη και μας δώσατε την ευκαιρία να φτάσουμε στην ανατροοπή. Αλλά έτσι είναι η ζωή στον αθλητισμό και το ξεπεράσατε και έχετε πολλές επιτυχίες από τότε»

Τα τελευταία χρόνια ήταν λίγο περίπλοκα για τον ΠΑΟ: «Ναι αλλά επιστρέφει μετά από 13 χρόνια σε τελικό. ¨Εχει σίγουρα έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο όπως η Ρεάλ. Ας κερδίσει ο καλύτερος αλλά θέλω να το πάρει ο Παναθηναϊκός»

Το περασμένο καλοκαίρι ο Κώστας Σλούκας έκανε μια μεγάλη μεταγραφή. Στην εποχή σου νομίζεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι ανάλογο; «Εγώ μπορεί να μην το έκανα αλλά εγώ είμαι ο Δημήτρης, αυτός είναι ο Κώστας. Ο Κώστας Σλούκας διάλεξε ό,τι ήταν καλύτερο για εκείνον, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε στον Παναθηναϊκό».

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en