Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ηλεκτρονικές απειλές για τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας

Τα σύγχρονα, «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας στο σπίτι έχουν σαφέστατα αναβαθμισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα παλιότερα συστήματα συναγερμού. Μας επιτρέπουν να βλέπουμε απευθείας πλάνα από τα σπίτια μας όσο μακριά και αν είμαστε, να μιλάμε με επισκέπτες ακόμα και αν δεν είμαστε εκεί, να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για οτιδήποτε ασυνήθιστο συμβαίνει.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν και αυτά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Internet: μπορούν να παραβιαστούν ηλεκτρονικά. Αυτός ο κίνδυνος ακυρώνει, όμως, την αξία τους; Η απάντηση είναι «όχι», αρκεί βέβαια να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναγνωρίζουμε τα σημάδια από τυχόν παραβίαση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας και τις «έξυπνες» κάμερες ευάλωτα στο hacking. Κάποιοι απ’ αυτούς εξαρτώνται από τους χρήστες του συστήματος, κάποιοι από το ίδιο το σύστημα και τις προδιαγραφές του. Αυτοί που εξαρτώνται από εμάς είναι:

  • Κωδικοί πρόσβασης: Εάν μια εφαρμογή συστήματος ασφαλείας δεν έχει έναν μακρύ, περίπλοκο και μοναδικό κωδικό πρόσβασης, το σύστημα είναι ευάλωτο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι, για λόγους ευκολίας, χρησιμοποιούμε γενικά «απλοϊκούς» κωδικούς (του τύπου «1234»).
  • Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων: Ακόμη και με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, οι λογαριασμοί μπορούν να παραβιαστούν εάν δεν έχει ρυθμιστεί αναβαθμισμένος έλεγχος ταυτότητας. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων απαιτεί έναν πρόσθετο κωδικό πρόσβασης που αποστέλλεται στο κινητό μας, ενώ ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας απαιτεί αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή προσώπου.
  • Χαμένες συσκευές: Οι χαμένες συσκευές ή συσκευές που έχουν κλαπεί (κινητά τηλέφωνα, tablets, laptops) και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να επιτρέψουν σε αυτούς που θα τα βρουν ή τα έχουν κλέψει εύκολη πρόσβαση στα συστήματα ασφαλείας του σπιτιού -όπως και σε όλα τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Προσοχή στο phishing: Είναι η ευκολότερη και πιο κοινή μέθοδος hacking. Αυτός ο τρόπος ηλεκτρονικού «ψαρέματος» γίνεται συνήθως με κάποιο email ή με μήνυμα κειμένου, τα οποία μοιάζουν πολύ με αυτά που στέλνουν κανονικοί οργανισμοί (όπως οι τράπεζες). Με αυτά καλείται ο χρήστης να συνδεθεί για διάφορους λόγους σε έναν ιστότοπο. Όταν οι άνθρωποι κάνουν κλικ στους συνδέσμους αυτούς, οδηγούνται σε ψεύτικες σελίδες, όπου καλούνται να δηλώσουν στοιχεία τους. Αν ξεγελαστούν και το κάνουν, ουσιαστικά αφήνουν τα πάντα στο έλεος των hacker.

Υπάρχουν, όμως, σημάδια που θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες για το αν το «έξυπνο» σύστημα του σπιτιού μας έχει παραβιαστεί; Η απάντηση είναι «ναι». Μάλιστα, αυτές οι ενδείξεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε άμεσο έλεγχο του συστήματος:

  • Αν το σύστημα βγάζει ασυνήθιστες ηχητικές ενδείξεις ή κάνει θορύβους.
  • Αν οι λυχνίες των καμερών ανάβουν χωρίς λόγο.
  • Αν κινούνται ή αλλάζουν χωρίς λόγο κλίση οι κάμερες.
  • Αν ο κωδικός πρόσβασης στο σύστημα παύει να λειτουργεί, χωρίς να τον έχει αλλάξει κανένας.
  • Αν λάβετε ειδοποίηση ότι κάποιος απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό από άγνωστη συσκευή.

Τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε συνολικά για να προστατευθούμε από τον κίνδυνο hacking του συστήματος ασφαλείας μας είναι:

  • Φτιάχνουμε και χρησιμοποιούμε ισχυρό κωδικό πρόσβασης τόσο στην εφαρμογή του συστήματος ασφαλείας όσο και στο δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού μας, τον οποίο δεν κοινοποιούμε πουθενά, με κανέναν τρόπο.
  • Χρησιμοποιούμε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, ανάλογα με το μοντέλο του συστήματός μας.
  • Επιλέγουμε εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.
  • Χρησιμοποιούμε λογισμικό προστασίας από ιούς (προγράμματα antivirus) για να προστατευθούμε από το phising.
  • Χρησιμοποιούμε δίκτυο VPN για να κρυπτογραφήσουμε τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα και τις διευθύνσεις IP των συσκευών ασφαλείας του σπιτιού.
  • Χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ασφαλείας που κρυπτογραφούν τα δεδομένα μεταξύ του αποστολέα και του χρήστη και βασίζονται σε κλειδιά κρυπτογράφησης. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ασύρματων πρωτοκόλλων ασφαλείας, με πιο ασφαλές το WPA2.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλύψεις για τον παλαιοημερολογίτη ιερέα που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου | «Υπάρχει ένα σκοτεινό παρελθόν»

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (29/11) θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή Πειραιά ο 68χρονος παλαιοημερολογίτης ιερέας ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ενός 12χρονου, στη Σαλαμίνα.

Ο 68χρονος είναι άτομο ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία, ενώ έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές για παρόμοιας φύσης αδίκημα το 2018 με την υπόθεση ακόμη να μην έχει τελεσιδικήσει. «Υπήρχε κόσμος που γνώριζε ότι υπάρχει ένα σκοτεινό παρελθόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι με γνώση των πεπραγμένων του μικρού νησιού.

Ο 68χρονος ιερουργούσε -ανήκει στην Εκκλησία Γ.Ο.Χ.- στο νησί επί 20 χρόνια σε εκκλησία που δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και είχε έναν κύκλο πιστών στο στενό του περιβάλλον. Μάλιστα, φαίνεται πως είχε συχνή επαφή με μικρά παιδιά, παρά το σκοτεινό παρελθόν του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι παντρεμένος με γυναίκα που είχε μακρινούς συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια του 12χρονου που έπεσε στα «δίχτυα» του.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αρχικά κέρδισε την εμπιστοσύνη του πατέρα του αγοριού. Άρχισε να πηγαίνει επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας και τους έκανε να πιστέψουν ότι είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης.

Η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή του, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής (26/9) στη Σαλαμίνα, ξεκίνησε όταν η οικογένεια απευθύνθηκε στις Αρχές και το παιδί έδωσε κατάθεση, παρουσία παιδοψυχολόγου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζει έρευνα : Ένα στα τρία παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Ένα στα τρία παιδιά (αγόρια και κορίτσια) έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου.

Δείτε στοιχεία σχετικής έρευνας

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Διδυμότειχο | Δωρεά 100.000 ευρώ από ζευγάρι ηλικιωμένων στο Γενικό Νοσοκομείο

Την αγάπη για τον τόπο τους, το Διδυμότειχο, απέδειξε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, δωρίζοντας ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για να στηρίξουν το νοσοκομείο της περιοχής.

Η Σωτηρία και ο Παναγιώτης Αραμπατζής από την Μάνη Διδυμοτείχου ξενιτεύτηκαν το 1966, για μια καλύτερη ζωή.

Σε μια κοινή ζωή 60 χρόνων περίπου κι αφού πέρασαν μερικές δεκάδες χρόνια ζωής στη Γερμανία, επέστρεψαν στην πατρίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κυρία Σωτηρία και ο κύριος Παναγιώτης μίλησαν στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για την πράξη τους αυτή και κατέθεσαν τις σκέψεις τους, με την ελπίδα να βρουν κι άλλους μιμητές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: