Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Μητσοτάκης: «Η χειμερινή προετοιμασία κλειδί για το καλοκαίρι»”

«Βρισκόμαστε σε αυτό το αμφιθέατρο για δύο λόγους. Για την παρουσίαση από τον υπουργό της αποτίμησης της αντιπυρικής περιόδου. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και καθένα ξεχωριστά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τους δωρητές και όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια του υπουργείου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από την αλλαγή του δόγματος.

Το πρώτο, ότι η συνεργασία αποδίδει σημειώνοντας πως όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας συντονίστηκαν πιο επιτυχημένα από ό,τι στο παρελθόν.

«Τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν πολύ λιγότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών», επισήμανε.

«Το να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του είναι πολύ σημαντική κατάκτηση», τόνισε.

Είπε, επίσης, ως δεύτερο συμπέρασμα, ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος και αναφέρθηκε στη χρήση drones σημειώνοντας ότι φέτος άλλαξε η τακτική με την πολύ γρήγορη προσβολή των πυρκαγιών μετά τον εντοπισμό τους.

Ανέφερε ότι για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερα drones και μέσα και πως αυτή η τακτική απέδωσε και τα χρήματα των δωρητών έπιασαν τόπο.

Τρίτο συμπέρασμα, όπως ανέφερε, είναι ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καθώς είναι διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες.

«Η κλιματική κρίση είναι μαζί μας. Στατιστικά τα πράγματα ξέρουμε ότι θα γίνονται χειρότερα. Ο βαθμός ετοιμότητας μας πρέπει να βαίνει αυξανόμενος. Η δουλειά που θα κάνουμε το χειμώνα, θα την βρούμε μπροστά μας το επόμενο καλοκαίρι. Η προσπάθεια να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα εξασφάλισε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων για την πολιτική προστασία από την Ευρώπη και πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή εκσυγχρονισμού των υποδομών πολιτικής προστασίας.

«Κάποιοι θυμούνται τι παραλάβαμε το 2019. Δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή, αλλά έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και η Ευρώπη πρέπει να είναι αρωγός. Οι πολιτικές της Ε.Ε να μην περιορίζονται μόνο στην μείωση των εκπομπών. Εξίσου σημαντικές είναι και οι πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Είτε για πολιτικές πρόληψης, είτε για πολιτικές αποκατάστασης», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το τελευταίο συμπέρασμα του είναι πως για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα ευρύτερη συλλογική συνείδηση. «Το κράτος έχει τον πρώτο λόγο. Η πρώτη ευθύνη του η προστασία της ζωής και της περιουσίας. Είμαστε όμως όλοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Αυτή η συμμετοχή των πολιτών ήταν ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα. Ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί», τόνισε.

«Ολοι μαζί κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η σημερινή εκδήλωση είναι ευκαιρία να αναλογιστούν όσοι βρεθήκανε στο πεδίο ότι έκαναν κάτι σημαντικό και είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Αναλυτικά η ομιλία Μητσοτάκη

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Αρχηγέ, αγαπητοί Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, αγαπητά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αγαπητά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το πολύ όμορφο και ζεστό αμφιθέατρο, όλοι μαζί, για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την παρουσίαση από τον Υπουργό μιας αντικειμενικής αποτίμησης της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο δεύτερος, όμως, και πιο σημαντικός λόγος είναι για να πούμε -για να σας πούμε, για να σας πω- ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά για την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλατε στη διάρκεια αυτής της αντιπυρικής περιόδου για να μπορούμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Και βέβαια, ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους δωρητές μας, τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και να βραβεύσουμε στη συνέχεια, αποδεικνύοντας ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αίσθημα της φιλανθρωπίας, η ανάγκη όλοι να συνδράμουμε σε αυτή την πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια, ευτυχώς δεν έχει εκλείψει ακόμα στον τόπο μας.

Και, πράγματι, η συνεισφορά σας, ειδικά στη δυνατότητα να προμηθευτούμε σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών, ήταν απολύτως κρίσιμη. Νομίζω ότι δείχνει και τον δρόμο μιας ακόμα πιο στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και όλων όσοι θέλουν σε βάθος χρόνου να συνδράμουν αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο έχουμε ξεκινήσει όλοι μαζί πριν από πέντε χρόνια.

Ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα και τα απολογιστικά στοιχεία αυτής της αντιπυρικής περιόδου. Καθώς τον άκουγα, σκεφτόμουν ποια είναι τα μεγάλα συμπεράσματα τα οποία τελικά μπορούμε να βγάλουμε από αυτή την προσπάθεια και πού θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Προσωπικά, και έχοντας παρακολουθήσει και επιβλέψει τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, θα έλεγα με πολύ μεγάλη επιμέλεια από τότε που με εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργό της χώρας, το 2019, μπορώ να βγάλω, νομίζω, τα εξής συμπεράσματα, αγαπητέ μου Υπουργέ, από την αλλαγή του δόγματος που υλοποιήσαμε σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.

Το πρώτο συμπέρασμα το οποίο βγάζω -και ενδεχομένως, θα έλεγα, είναι και το πιο σημαντικό- έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνεργασία αποδίδει. Και όταν αναφέρομαι σε συνεργασία, αναφέρομαι σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλαμε να μπορούμε να εμπλέξουμε όλους τους αρμόδιους σε ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο ξεκινάει από την πρόληψη, συνεχίζεται με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και καταλήγει στην αποκατάσταση, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Και όταν μιλάμε για όλους τους εμπλεκόμενους, αναφέρομαι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρομαι στις Δασικές Υπηρεσίες, αναφέρομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρομαι στους εθελοντές μας, οι οποίοι, θα έλεγα, για πρώτη φορά, όλοι αυτοί οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας μπόρεσαν και δούλεψαν και συντονίστηκαν πολύ πιο επιτυχημένα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, η Δασική Υπηρεσία είναι αυτή η οποία υπέδειξε τα σημαντικά έργα πρόληψης και καθαρισμού των δασών, τα οποία έπρεπε να γίνουν εκτός αντιπυρικής περιόδου. Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα AntiNero διέθεσε παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες δράσεις πρόληψης και καθαρισμού, ποσό το οποίο -νομίζω ότι θα μπορεί να επιβεβαιώσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος- είναι πρωτοφανές, μοναδικό, για τα δεδομένα της χώρας.

Τα αποτελέσματα, όμως, τα είδαμε. Θα έλεγα ότι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο από την παρουσίαση την οποία έκανε ο Βασίλης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν τελικά πολύ, πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η προτεραιοποίηση την οποία υιοθετήσαμε ως προς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είχε τελικά αποτέλεσμα.

Αυτό συνδυάστηκε βέβαια και με τη δημιουργία καινούργιων δυνάμεων εντός του Πυροσβεστικού Σώματος, και αναφέρομαι κυρίως στις ΕΜΟΔΕ, η οποία συνδυάζεται και αυτή με ένα διαφορετικό δόγμα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ποιο είναι το δόγμα αυτό; Ότι ναι, μπορούμε και έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα, χάρη σε εσάς, να παρεμβαίνουμε μέσα στις ίδιες τις πυρκαγιές και να μην περιμένουμε παθητικά την πυρκαγιά να κάψει το δάσος μέχρι που να φτάσει σε έναν δρόμο ή να απειλήσει τον οικιστικό ιστό.

Αυτή είναι μια μεγάλη, μια βασική διαφοροποίηση ως προς το δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, την οποία για πρώτη φορά υλοποιήσαμε σε αυτή την έκταση, και νομίζω ότι και με αυτή την αποτελεσματικότητα, φέτος. Και νομίζω ότι τα μαθήματα από αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα τα ενσωματώσουμε, θα τα μελετήσουμε ώστε να φροντίσουμε του χρόνου να μπορούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Και το γεγονός ότι μπορούμε πια να είμαστε όλοι μαζί μέσα σε αυτό το «war room» της Πολιτικής Προστασίας όλοι οι αρμόδιοι και να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε και να παίρνουμε πληροφορίες από το πεδίο και να μπορούμε να δίνουμε τις σωστές εντολές για το τι πρέπει να γίνει και να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση διαλειτουργικότητας, η οποία μας έχει κάνει, πιστεύω, πιο αποτελεσματικούς σε σχέση με το πώς ήμασταν στο παρελθόν.

Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω μελετώντας τα στοιχεία αυτής της αντιπυρικής περιόδου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί πράγματι να είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη μαζί μας.

Όταν μιλάμε για τεχνολογία, αναφέρομαι στη δυνατότητα την οποία έχουμε να χρησιμοποιούμε -και να ευχαριστήσω και πάλι τους δωρητές μας- drones για εναέρια επιτήρηση. Διότι αυτό το οποίο άλλαξε φέτος σε σχέση με το παρελθόν είναι η πολύ γρήγορη προσβολή των δασικών πυρκαγιών άμα τον πρώτο εντοπισμό τους. Όσο πιο γρήγορα βλέπουμε έναν καπνό ή μια εστία φωτιάς, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να παρέμβουμε.

Σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, τα οποία για πρώτη φορά πετούν έμφορτα τις δύσκολες μέρες του χρόνου, ο έγκαιρος εντοπισμός είναι αυτός ο οποίος θα κάνει τη διαφορά μεταξύ του να ελεγχθεί μια πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά ή να ξεφύγει μια πυρκαγιά, όπως δυστυχώς έγινε έστω μια φορά στην Αττική, και μετά να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η αντιμετώπισή της, ειδικά αν βρισκόμαστε σε δείκτη επικινδυνότητας «5».

Επομένως, αγαπητέ μου Υπουργέ, και τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να έχουμε ακόμα πιο ενεργή παρουσία και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών με περισσότερα drones, περισσότερα μέσα, περισσότερη οπτική «εικόνα» του τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η τακτική απέδωσε και αν οι δωρητές μας έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία αν τα χρήματά τους έπιασαν τόπο, σας διαβεβαιώνω ότι έπιασαν τόπο. Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στα αιτήματά μας.

Το τρίτο συμπέρασμα στο οποίο αβίαστα καταλήγω είναι ότι δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Και ο εφησυχασμός προφανώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια.

Όσο, λοιπόν, εμείς βελτιωνόμαστε, τόσο πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς η κλιματική κρίση, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, είναι ήδη μαζί μας. Και μπορεί του χρόνου να είμαστε πιο τυχεροί, να χιονίσει περισσότερο, να φυσήξει λιγότερο, να έχουμε λιγότερη εύφλεκτη ύλη, ξέρουμε όμως ότι στατιστικά τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Θα έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, θα έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε περισσότερες καταιγίδες. Δεν μιλάμε σήμερα για τα θέματα αυτά, διότι εστιάζουμε στην αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, γνωρίζουμε όμως ότι ο βαθμός ετοιμότητάς μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων πρέπει να βαίνει αυξανόμενος.

Αυτή η δουλειά είναι πολύ άχαρη, διότι με το που τελειώνει η μία αντιπυρική περίοδος πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δουλειά την οποία θα κάνουμε τον χειμώνα στα δάση, είτε είναι δουλειά πρόληψης είτε είναι δουλειά αποκατάστασης, θα τη βρούμε μπροστά μας το επόμενο καλοκαίρι. Και προφανώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Και βέβαια, επιτρέψτε μου εδώ να δώσω και μία σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζετε, γιατί το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η χώρα για πρώτη φορά κατάφερε και εξασφάλισε από ευρωπαϊκούς πόρους ένα τεράστιο για τα δεδομένα της πατρίδας μας πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Να συγχαρώ τον Υπουργό και το επιτελείο του, διότι έτρεξαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς και τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο χρόνο.

Η Ελλάδα, όμως, σήμερα θα έλεγα ότι είναι στη πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού των υποδομών της πολιτικής προστασίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αποτελεσματικότητας. Και αυτό έχουμε κάνει.

Κάποιοι παλαιότεροι, και αναφέρομαι ειδικά στους ένστολους, θυμούνται τι παραλάβαμε το 2019 και πού βρισκόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή, αλλά σίγουρα και ο πιο κακόπιστος θα αναγνωρίσει ότι έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και προσωπικά πρωταγωνιστώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εστιάζουν μόνο στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, πώς θα φτάσουμε, δηλαδή, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «net zero» το 2050. Είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και προφανώς την υλοποιούμε γιατί είμαστε πρωταγωνιστές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση.

Εξίσου σημαντικές, όμως, κυρίες και κύριοι, είναι και οι πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση χρειάζεται πόρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν διαθέτει επαρκείς τέτοιους πόρους, είτε για πολιτικές πρόληψης -όπως ο καθαρισμός των δασών, η καλύτερη διαχείριση των υδάτων- είτε για πολιτικές αποκατάστασης όταν χτυπήσει μια φυσική καταστροφή και θα χρειαστεί το κράτος να τρέξει για να υποστηρίξει πολίτες, επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να βοηθήσει τα φυσικά οικοσυστήματα να μπορέσουν να επανέλθουν.

Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία θα γίνεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σε μια συμμαχία τουλάχιστον των χωρών του νότου, των χωρών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης και πριν και μετά από μια ενδεχόμενη νέα μεγάλη φυσική καταστροφή.

Το τελευταίο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, κυρίες και κύριοι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά πιστεύω ότι διαμορφώνεται στη χώρα μια ευρύτερη συλλογική συνείδηση ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δεν μπορεί να αφορά μόνο και αποκλειστικά το κράτος. Προφανώς το κράτος έχει πάντα τον πρώτο λόγο και η πρώτη ευθύνη του κράτους, είτε μιλάμε για την κεντρική εξουσία είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

Είμαστε, όμως, όλοι συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και ο καθένας κάνει και πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Και πιστεύω ότι αυτή η συμμετοχή των πολιτών, μέσα από τον καθαρισμό των οικοπέδων και από την εγγραφή στη σχετική πλατφόρμα, ήταν τελικά ένα πρώτο πολύ ενδεικτικό και πολύ ενθαρρυντικό βήμα ότι ο καθένας θα κάνει αυτό το οποίο του αναλογεί και θα στηρίξει αυτή την πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια, είτε για να προστατεύσει την περιουσία του είτε για να προστατεύσει την περιουσία του γείτονα. Θα μας βοηθήσει, τελικά, να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων.

Και νομίζω αυτή είναι η συλλογική συνείδηση την οποία αποκτούμε: ότι μέσα από την ατομική πρωτοβουλία δεν προστατεύουμε μόνο την ατομική περιουσία, αλλά προωθούμε το συλλογικό καλό, βοηθάμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους πυροσβέστες οι οποίοι έπρεπε να κάνουν δουλειά εντός του αστικού ιστού, να σας πουν πόσο ανακουφισμένοι ήταν που πολύ λιγότερα οικόπεδα ήταν εστία γρήγορης μετάδοσης της φωτιάς. Όλοι μαζί κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Κλείνω, λέγοντας ότι η σημερινή εκδήλωση προφανώς και δεν προσφέρεται για ανεπίκαιρους πανηγυρισμούς, αλλά για μια αντικειμενική αποτίμηση όσων πετύχαμε και όσων πρέπει να κάνουμε. Διότι, όπως σας είπα, αυτή η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ.

Αλλά είναι μια ευκαιρία να μεταθέσουμε για αύριο ενδεχομένως τον προγραμματισμό του τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής και να αναλογιστούμε ότι κυρίως εσείς -δεν αναφέρομαι σε εμάς, αναφέρομαι στους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στο πεδίο- κάνατε κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να είστε υπερήφανες και υπερήφανοι για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει, όπως υπερήφανοι είμαστε και εμείς, ως πολιτική ηγεσία, γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει.»

protothema.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα, νησίδα σταθερότητας και αισιοδοξίας στην Ευρώπη»

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε ασταθή κόσμο με μια οικονομία που αποτελεί αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2025, χαρακτηρίζοντας την φετινή χρονιά «απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας που τελικά θα μας οδηγήσει στις εκλογές του 2027».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών στα Πειθαρχικά Συμβούλιατου Δημοσίου λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτό να «λιμνάζουν» 2.500 υποθέσεις με χρόνο έκδοσης οριστικής απόφασης τα 5 έτη. Παράλληλα προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την εισαγωγή και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριοκαθώς και πλαίσιο ρύθμισης και προστασίας των καταναλωτών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Ο κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε εμμέσως και στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, τη Διώρυγα του Παναμά, τον Καναδά και το Μεξικό, και τις παρεμβάσεις του Έλον Μασκ  κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς εξαγγελίες για αλλαγές στη ζώνη επιρροής και πρωτοφανές σκηνικό όπου οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις», ζητώντας να υπάρξουν απαντήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δύσκολη χρονιά το 2025»

«Μπροστά μας διαγράφεται μια δύσκολη χρονιά με πολεμικά μέτωπα, την κλιματική κρίση αλλά και τεκτονικές αλλαγές σε αυτό που γνωρίζουμε ως πολιτική αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για  για «ένα τοπίο που δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και πρωτοφανείς εξαγγελίες προαναγγέλλοντας γεωστρατηγικές μεταβολές και αλλαγές στις ζώνες επιρροής αλλά και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο και με συνδρομή ακόρεστης κατανάλωσης fake news που πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της Δημοκρατίας

«Οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν μόνο από την πατρίδα μας αλλά απασχολούν και την ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο και προφανώς πρέπει να λάβουν κεντρική θέση και στους δικούς μας προβληματισμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό πληρώνοντας ακριβά τις εύκολες λύσεις που αποδείχθηκαν ανέφικτες».

Όπως τόνισε στη συνέχεια «η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε ασταθή κόσμο με μια κυβερνητική πλειοψηφία που εμπνέει σιγουριά εν μέσω όσων συμβαίνουν σε Γαλλία, Γερμανία και Καναδά. Με μια οικονομία που αποτελεί αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη» κάνοντας αναφορά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό και χαρακτηρίζοντας θετική ένδειξη την καλή κίνηση της εορταστικής αγοράς.

Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια

Σημειώνοντας, δε, ότι «τα προβλήματα δεν λείπουν» αναφέρθηκε στην «πρωτοβουλία για εύρυθμη λειτουργια του κράτους ώστε οι επίορκοι να μην μένουν ατιμώρητοι και οι αστοχίες προς αποφυγή να διορθώνονται».

Αφού υπενθύμισε στη συνέχεια ότι οι αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια «με είχαν απασχολήσει πριν 10 χρόνια όταν ήμουν υπουργός» έκανε λόγο για «2.500 υποθέσεις που λιμνάζουν στα πειθαρχικά συμβούλια και ο χρόνος απόφασης μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η νέα πρόταση θα εμπλέκει περισσότερους λειτουργούς του νομικού συμβουλίου του κράτους και θέτουμε καταληκτικά όρια για την τελεσίδικη έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται για μια βαθιά πολιτική επιλογή για ταχύτητα, διαφάνεια και πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο»

«Θα συζητήσουμε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την χρηματαγορά. Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εισαγωγή ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι «θα βάλουμε μια τάξη στα κρυπτονομίσματα σε ένα τοπίο που σήμερα είναι θολό. Θα θεσπίσουμε προστασία του κοινού κυρίως μέσω της ενημέρωσης. Ευθυγραμμίζουμε το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό. Είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για εύκολο κέρδος αλλά μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες για κινδύνους από καινοτόμα εργαλεία που πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα γνωρίζουν καν».

Η εισήγηση του πρωθυπουργού έκλεισε  με «μια ελαφρώς προσωπική αναφορά καθώς τέτοια μέρα πριν από 9 χρόνια μέλη και φίλοι της ΝΔ με τίμησαν με την εκλογή μου στη θέση του προέδρου. Ήταν η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού που έφερε την ΝΔ στην κυβέρνηση. Είμαστε μια πολιτική δύναμη ηρεμίας και ανάπτυξης. Καμία ηγετική θέση νομοτελειακά δεν είναι προδιαγεγραμμένη και εξαρτάται από την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την εργατικότητα. Το 2025 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας που τελικά θα μας οδηγήσει στις εκλογές του 2027. Καλή χρονιά και καλή δουλειά σε όλους μας».

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταïκούρα, ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου,

Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταïκούρα σχετικά με τη δημοπράτηση έργου σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων,

Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους,

Εισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και χρόνια πολλά, καλή χρονιά. H πρώτη μας συνεδρίαση για το 2025 είναι μία ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα των καθηκόντων μας ακόμα πιο δυναμικά. Μπροστά μας, εξάλλου, διαγράφεται μία χρονιά δύσκολη, εκτός συνόρων με πολέμους, με οικονομική αβεβαιότητα, αστάθεια σε πολλές κοινωνίες, με την κλιματική κρίση να γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, αν σκεφτούμε τις πρωτοφανείς ως προς την καταστροφικότητά τους φωτιές στην Καλιφόρνια, αλλά και με τεκτονικές, θα έλεγα, ανατροπές σε αυτό που κατανοούμε, ξέρουμε ως πολιτική, αν αναλογιστούμε και όσα διαδραματίζονται πέραν του Ατλαντικού.

Γιατί, πράγματι, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο το οποίο δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και, θα έλεγα, σχετικά πρωτοφανείς εξαγγελίες προαναγγέλλοντας και γεωστρατηγικές μεταβολές, αλλαγές στις ζώνες επιρροής. Μπροστά μας διαμορφώνεται και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν τον ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο το οποίο και με τη συνδρομή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news πολιορκεί, θα έλεγα, τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας. Και προφανώς οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούν να δοθούν μόνο στο επίπεδο της πατρίδας μας. Ήδη αντιλαμβάνεστε ότι απασχολούν τα ζητήματα αυτά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανώτατο επίπεδο, αλλά προφανώς πρέπει να λάβουν κεντρική θέση και στους δικούς μας προβληματισμούς, μάλιστα σε μία χώρα η οποία έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό, πληρώνοντας ακριβά τόσο τις εύκολες λύσεις οι οποίες αποδείχθηκαν, τελικά, παντελώς ανέφικτες, όσο και τα μεγάλα λόγια που ενίοτε έγιναν και οδυνηρές πράξεις. Και αυτά ως μία πρώτη σκέψη, σε μία διεθνή συγκυρία που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι, παρά τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, η Ελλάδα απαντάει θετικά ως μία χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και ως μία, νομίζω, πολιτική και κυβερνητική πλειοψηφία η οποία σήμερα εμπνέει μία σιγουριά εν μέσω απανωτών κυβερνητικών κρίσεων, από τη Γερμανία μέχρι πρόσφατα αυτά που είδαμε που συνέβησαν και στον Καναδά, άλλη μία G7 χώρα η οποία έχει εισέλθει σε τροχιά πολιτικής δοκιμασίας. Αλλά, βέβαια, και μία οικονομία η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μία αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη και είναι ένα δεδομένο το οποίο κατέγραψε και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, να έχουμε πια, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, έστω και λίγο αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων, αλλά πιστεύω ότι είχαμε συνολικά και μία πολύ καλή κίνηση της εορταστικής αγοράς.

Αυτές είναι θετικές ενδείξεις. Ωστόσο, προφανώς τα προβλήματα δεν λείπουν και γι΄ αυτό και ξεκινάμε σήμερα τη χρονιά με μία πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά αφορά την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, μία μεταρρύθμιση η οποία έχει ως σκοπό η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα και προφανώς οι επίορκοι πάλι να μην μένουν ατιμώρητοι και ταυτόχρονα οι αστοχίες να γίνονται σημεία προς αποφυγή και ταυτόχρονα αντικίνητρα προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα. Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μία δεκαετία και κάτι.

Όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές, μάλιστα, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία, η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό και θα ακούσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά μια βαθιά πολιτική επιλογή που δηλώνει την άποψή μας για ταχύτητα, διαφάνεια, για πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενισχύει την κεφαλαιαγορά.

Η κεφαλαιαγορά είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο θα καθιερώσουμε πρόσθετα κίνητρα ειδικά για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο, και δίνουμε μια έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης ώστε με τη σειρά τους να στηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Αλλά, βέβαια, ο Υπουργός μας θα μας μιλήσει και για έναν τομέα ο οποίος συζητείται ευρέως τελευταίως, και αυτό δεν είναι άλλο από το πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη σε ένα πεδίο το οποίο παραμένει, εν πολλοίς, θολό και αρρύθμιστο. Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες. Ευθυγραμμίζουμε ουσιαστικά το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές οι οποίες καταγράφονται σε αυτό το περιβάλλον. Είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για «εύκολο και γρήγορο κέρδος», αλλά μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες, τους επενδυτές, ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν. Επιτρέψτε μου, τέλος, και μια ελαφρώς προσωπική αναφορά, καθώς τέτοια μέρα πριν από εννέα χρόνια η παράταξή μας, χιλιάδες μέλη και οι φίλοι της με τιμούσαν με την εκλογή μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν νομίζω η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής, πιστεύω για όλους μας, η οποία ανανέωσε τη Νέα Δημοκρατία, την έφερε στην κυβέρνηση για δύο συνεχόμενες θητείες, με πολύ υψηλά ποσοστά. Είμαστε μία ηγέτιδα δύναμη σήμερα σιγουριάς και ανάπτυξης. Μαζί οδηγούμε την Ελλάδα στην πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι παίζουμε και έναν σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αλλά, βέβαια, καμία ηγετική θέση δεν είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη.

Εξαρτάται από τη συνέχιση της δουλειάς μας, από την εντατικοποίηση των ρυθμών μας και κυρίως από την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες πριν από 18 μήνες και αυτό έχουμε χρέος να υλοποιήσουμε και προφανώς το 2025 είναι μια απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στις εθνικές εκλογές του 2027. Σταματώ εδώ, εύχομαι και πάλι καλή χρονιά και καλή δουλειά σε όλους μας.

protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεοδωρικάκος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εταιρειών ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας προανήγγειλε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Βουλή επισημαίνοντας πως οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση.

«Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης προειδοποιώντας πως αν οι εταιρείες δεν προσαρμοστούν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα όπως έπραξε και στην περίπτωση με τις τραπεζικές προμήθειες.

Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει από 1.1.2026 για τον προσδιορισμό του επιτρεπόμενου ύψους των αυξήσεων στα ιδιωτικά συμβόλαια με τον σχετικό δείκτη να ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και όχι από τον ΙΟΒΕ όπως ισχύει
 Μέτρα κατά όσων εταιρειών προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις της τάξης του 14%-15% εντός του 2025 των συμβολαίων

Συνεργασία με την επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου οι έλεγχοι για αθέμιτες πρακτικές και καρτέλ στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης να ολοκληρωθεί άμεσα.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη είπε: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την διαφάνεια των τιμολογήσεων και των διαδικασιών και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης. Δεν είναι αποδεκτό να κλείνει κανείς μια συμφωνία, να πληρώνει τα πρώτα χρόνια και όταν μεγαλώσει ηλικιακά να καλείται να πληρώνει υπέρογκες αυξήσεις» για να προσθέσει: 

«Η δική μας νομοθετική παρέμβαση που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα θα προβλέπει: Θέσπιση νέου δείκτη – αντικειμενικού κι επιστημονικά τεκμηριωμένου – που θα ισχύει από την 1.1.2026 και επαναξιολόγηση του υπάρχοντος. Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και θα καλύπτει το επιτρεπτό ποσοστό αύξησης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα παίρνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων.

Παράλληλα, η κυβερνητική παρέμβαση θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, σταθερή και διαρκή ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών για να κάνουν τις συγκρίσεις και να παίρνουν τις αποφάσεις τους».

Ειδικά για την τρέχουσα χρονιά ο υπουργός σημείωσε: «Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Αυτές οι αυξήσεις δεν είναι αποδεκτές. Πιστεύουμε ότι θα προσαρμοστούν αμέσως . Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα πράξει ότι επιβάλλεται για την προστασία των καταναλωτών όπως το έκανε και με τις τράπεζες».

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων αναφορικά με τα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Ταχύτατα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση μένει σταθερή και με ευαισθησία προς τους πολίτες σε μέτρα και πολιτικές που συμβάλουν στην μείωση του κόστους διαβίωσης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Πέραν αυτών ο κ. Θεοδωρικάκος περιγράφοντας την περίμετρο του προβλήματος είπε: «υπάρχουν περί τα 900 χιλ ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλ είναι συμβόλαια δια βίου για υπηρεσίες υγείας τα οποία πράγματι έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια για αυτό και οι άνθρωποι με τέτοια συμβόλαια έχουν μειωθεί. Το 2011 ήταν 711 χιλ. Το 2018 έμειναν 370 χιλ. Προφανώς η μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρόνια της κρίσης, της χρεοκοπίας και μνημονίων οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις εισοδημάτων και δεν μπόρεσαν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν. Οι συμπολίτες πήγαν στα δικαστήρια για τις αυξήσεις και τα δικαστήρια χωρίς να κρίνουν το ποσοστό αύξησης θεώρησαν καταχρηστική την συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών και εκεί κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός δείκτη που θα συγκροτεί με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι προφανές ότι είναι πολύ μεγάλες και τίθεται σοβαρό ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ».

Από την πλευρά της η κυρία Αποστολάκη μίλησε για ασυδοσία και αυθαιρεσία των εταιρειών ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζεται σε ρόλο «τροχονόμου συμφερόντων».
protothema.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μητσοτάκης: Το “Εξοικονομώ” βελτιώνει ζωές και προωθεί την πράσινη ανάπτυξη»

Τη συμβολή στο στόχο τηςΠράσινης Ανάπτυξης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025».

«Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα exoikonomo2025.gov.gr. Δίνουμε δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και συμβάλλοντας στον στόχο για την πράσινη μετάβαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

«Μία από τις πιο δημοφιλείς δράσεις μας, σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων των προηγούμενων χρόνων, ξεκινά και φέτος. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025»! Δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους αλλά και συμβάλλοντας στον στόχο για την πράσινη μετάβαση της χώρας μας. Παράλληλα, στηρίζουμε την οικονομία μας και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 434 εκ. ευρώ και καλύπτει από το 50% έως το 100% της επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε οι πόροι να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως για παράδειγμα οικογένειες με ΑμεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας, σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου και Σάμου, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.
Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τα νοικοκυριά και την πράσινη μετάβαση της χώρας. Τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξουν και άλλα προγράμματα που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν ακόμα περισσότερες οικογένειες, να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων».
protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en