Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πρόγραμμα τετραετίας στην ευρωκάλπη – Ανασχεδιασμός της οικονομίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, περίπου 20 μέρες πριν από την κάλπη για την ευρωβουλή, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα που προσδίδει στις ευρωεκλογές, στον βαθμό που αυτές εκ των πραγμάτων λαμβάνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 δεν έχει υπάρξει εκλογική αναμέτρηση που να αποτυπώνει τις πραγματικές διαθέσεις του εκλογικού ακροατηρίου και πόσο αυτές απέχουν ή όχι από τα ευρήματα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις.

Το στοίχημα λοιπόν για την κυβέρνηση, όπως και για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι τώρα, καθώς το μέγεθος της ψαλίδας στις ευρωεκλογές αναμένεται να κρίνει αν η συνέχεια, δηλαδή η πορεία προς τις εθνικές κάλπες, θα είναι ντέρμπι μεταξύ των δύο μονομάχων ή το… παιχνίδι θα κριθεί «από τα αποδυτήρια».

Ενδεχομένως να ανατρέψει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον χρόνο των εκλογών, αν κι εφόσον το αποτέλεσμα το επιτρέψει, αν δηλαδή – κατά τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για κάλπες τον Ιούνιο – η διαφορά είναι μικρή ή οριακή ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει να φορτσάρει φέρνοντας τις κάλπες πιο κοντά.

«Ανασχεδιασμός της οικονομίας»

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Αχτσιόγλου) εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα οικονομικό – πολιτικό πρόγραμμα εν όψει εθνικής κάλπης και όχι πρόγραμμα ευρωεκλογών. Άλλωστε και στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο επισημάνθηκε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που πιάνει την τετραετία, καθώς ξεκινά από το τρέχον προεκλογικό 2019 και εκτείνεται ώς το 2022. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανασχεδιασμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Οι Τσίπρας και Τσακαλώτος προχτές θέλησαν να αναδείξουν το γεγονός ότι σιγά σιγά η χώρα απομακρύνεται από τη μνημονιακή πολιτική και κατακτώνται οι βαθμοί ελευθερίας για τους οποίους είχαν μιλήσει ήδη προ της εξόδου από το μνημόνιο, το μήνυμα δηλαδή ήταν αυτό της ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας, ότι τα «κλειδιά» της οικονομίας και άρα ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής περνούν στη χώρα – αναφορές και διατυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ειδικός λογαριασμός των 5,55 δισ. που ανακοινώθηκε, σηματοδοτεί στην πράξη τη χρηματοδότηση των πλεονασμάτων – εφόσον χρειαστεί όπως διευκρινίστηκε – από το «μαξιλάρι» (buffer), πέραν τον χρημάτων που είναι δεσμευμένα στον ESM για την αποπληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, υπάρχει έμμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ο δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το αφήγημά της περί σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων οκτώ χρόνων.

Γαλάζιος «μπαμπούλας»

Η κυβέρνηση ποντάρει σε δύο στοιχεία:

Αφενός στη διάθεση «ζεστού» χρήματος σε μεγάλη μερίδα φορολογουμένων. Σε αυτή τη φάση η έμφαση είναι στους συνταξιούχους, αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί ένα πακέτο στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019. Πάντως και η μείωση στην έμμεση φορολογία, δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση, είναι μεγάλη και εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεδομένου του μεγέθους της μετάταξης (από το 24% στο 13%), αν και είναι με ερωτηματικό αν επαρκεί ο χρόνος ώς τις ευρωεκλογές.

Στις συγκρίσεις με το φανερό ή «κρυφό» πρόγραμμα Μητσοτάκη. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στο στόχαστρο τις κρυφές πτυχές της «γαλάζιας» ατζέντας επί της φορολογικής πολιτικής, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών, αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό – αντεργατικό πρόσημο του προγράμματος της Ν.Δ.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες περιοδείες του, «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης δεν είναι μόνο τα πεπραγμένα της και η κοινωνική της πολιτική αλλά και το πραγματικό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Εξού και το γεγονός ότι τα «γλωσσικά ολισθήματα» στελεχών της Ν.Δ. αλλά και του αρχηγού της, που κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει τις πραγματικές «γαλάζιες» θέσεις για την οικονομία και την εργασία (Καραγκούνης για ασφαλιστικό «Πινοσέτ», Χατζηδάκης για την περικοπή των συντάξεων, Μητσοτάκης για το δώρο Χριστουγέννων, Δέρβος για κατάργηση του επιδόματος ανεργίας) έχουν εξέχουσα θέση στις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επιδίδεται σε κρεσέντο κριτικής περί παροχολογίας και λαϊκισμού στοχεύοντας μεταξύ άλλων στα αντανακλαστικά των εταίρων, των επενδυτών, των αγορών αλλά και της εγχώριας οικονομικής ελίτ. Ωστόσο αυτό επικοινωνιακά δεν εκλαμβάνεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως απαραίτητα αρνητικό για την κυβέρνηση, στον βαθμό που είτε πρόκειται για «παροχολογία» κατά την αντίληψη της αντιπολίτευσης είτε για κοινωνική πολιτική κατά την αντίληψη της κυβέρνησης το διά ταύτα είναι ότι πρόκειται για χρήματα που πηγαίνουν σε κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη τη ρητορική περί παροχολογίας:

Επισημαίνοντας με κάθε τρόπο ότι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή στήριξης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της μεσαίας τάξης που ως επί το πλείστον σήκωσε τα βάρη ιδιαίτερα την τελευταία τριετία.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για «εφάπαξ» προεκλογικού χαρακτήρα «παροχές», αλλά μόνιμα μέτρα στήριξης (εφόσον επανεκλεγεί).

Τονίζοντας ότι η Ν.Δ. βλέπει ως «παροχολογία» την ενίσχυση στο εισόδημα των νοικοκυριών ακριβώς γιατί βρίσκεται μακριά από την κοινωνία και δεν αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι λαϊκές ανάγκες και πως «το κατοστάρικο» μπορεί να γίνει αισθητό για ένα νοικοκυριό που υπέστη σκληρές περικοπές.

«Ανάσα» ή λιτότητα

Μάλιστα σε σχέση τον χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής

ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο (τόσο εισηγητικά όσο και απαντώντας σε ερώτηση) τόνισε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τα πλεονάσματα και δεν παραβιάζει ούτε κατά ένα ευρώ τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους επιστρέφοντας ταυτόχρονα την υπεραπόδοση της οικονομίας στην κοινωνία, δηλαδή σε αυτούς που έβαλαν πλάτη και έκαναν τις περισσότερες θυσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται να διασφαλίσει τα πλεονάσματα με νέα, περισσότερη λιτότητα για τους πολλούς.

Για να το πούμε σχηματικά, το δίλημμα που ανέδειξε εδώ ο πρωθυπουργός είναι αξιοπιστία έναντι των εταίρων με διασφάλιση των πλεονασμάτων σε συνδυασμό με κοινωνική, αναδιανεμητική πολιτική κόντρα στο πρόγραμμα Μητσοτάκη για διασφάλιση των πλεονασμάτων μέσω της λιτότητας, δηλαδή συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Ή, πιο απλά, ο πρωθυπουργός καλεί το εκλογικό ακροατήριο να αποφασίσει αν θέλει οικονομικές ανάσες χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα και η ανάπτυξη ή αν θέλει περισσότερη λιτότητα.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε απευθύνονται στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι και η απτή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους «πολλούς».

Στην κάλπη

Το κίνητρο ωστόσο για να έρθουν οι πολίτες στην κάλπη δεν είναι οι «παροχές» καθεαυτές, αλλά η «απειλή» ότι αν επικρατήσει στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστούν όντως εφάπαξ παροχές, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. θα τις ξηλώσει και η πολιτική αυτή δεν θα συνεχιστεί.

Πρώτα και κύρια με τα μέτρα επιχειρείται να κινητοποιηθούν συντηρητικά κοινά, όπως οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί πολλές περικοπές, ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που λιμνάζουν στην γκρίζα ζώνη, αλλά και νέοι έως 25 ετών ή νέοι 17άρηδες και 20άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά και κάποιοι εξ αυτών παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στην αγορά εργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το «γενναίο» κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε στη συνείδηση των ψηφοφόρων θα υπερισχύσει των εντυπώσεων από τις επιθέσεις που δέχεται από τη Ν.Δ. και μιντιακά συγκροτήματα που τη στηρίζουν, στο επίπεδο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος, είτε με τον Πολάκη (δάνειο των 100.000 ευρώ, επίθεση σε Κυμπουρόπουλο) είτε με τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού για τις διακοπές στη θαλαμηγό Παναγόπουλου, είτε με άλλα «χαρτιά» που ενδεχομένως έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σαφώς οι ανακοινώσεις για το «εαρινό» πακέτο του 2019 και για το 2020 προφανώς έχουν και βραχυπρόθεσμη χρήση, αφού θα είναι ο «μπούσουλας» για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή (ξεκίνησε χθες το απόγευμα) επί της πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που ο πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το σχέδιό της για την οικονομία και τη στήριξη της κοινωνίας.

Σφυροκόπημα και αφορολόγητο

Είναι καταφανής η κυβερνητική στρατηγική να πιεστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα συνεχίσουν αυτή την πολιτική ή αν «δεν δεσμεύονται» και θα αλλάξουν ρότα μετά τις εκλογές καταργώντας ό,τι θα νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα στόχος είναι προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο ο Τσίπρας επιφυλάσσει τις συνήθεις αιχμές τόσο ότι είναι νεοφιλελεύθερος και υπερασπιστής της ελίτ όσο και ότι είναι «πορφυρογέννητος» που δεν αντιλαμβάνεται και δεν συμμερίζεται τις ανάγκες των «πολλών».

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν είναι ασύμβατα με το πρόγραμμα της Ν.Δ. κι επομένως η πίεση και ο «πανικός» θα γίνουν αισθητά, η δε «γαλάζια» τροπολογία για το αφορολόγητο που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ρελάνς Μητσοτάκη θα καταστεί «άσφαιρη». Από την αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι το θέμα του αφορολόγητου δεν μπορεί να ψηφιστεί πριν από την επίσημη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση θα παραπέμψει στο πακέτο του 2020, που περιλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Θα παραπέμψει επίσης και στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη που έχουν συνυπολογίσει την κυβερνητική θέση για το αφορολόγητο, έστω και αν τυπικά η συζήτηση επίσημα θα γίνει τον Οκτώβριο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ(μ-λ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε

στις

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οικονομίδης Ιάκωβος του Περικλή, Οδοντίατρος

 

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ασβεστόπουλος Κωνσταντίνος του Ευσταθίου, Εργαζόμενος στη βιομηχανία

 

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αντωνιάδου-Μαριόλη Μαρία του Παναγιώτη, Άνεργη

Ιωαννίδου Ελισσάβετ (Βέτα) του Κωνσταντίνου, Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος

Καμπάς Γεώργιος του Μιχαήλ, Εκπαιδευτικός Ιδιωτικού Τομέα

Κόσογλου Μουζαφέρ του Ρασήμ, Σερβιτόρος

Χατζησάββας Στέφανος του Αποστόλου, Συνταξιούχος Χημικός Μηχανικός

 

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Λάμπρου Μαρία του Αντωνίου, Δασκάλα Κλασικού Μπαλέτου

Μουσταφά Ερχάν του Αλή, Ιατρός Χειρουργός

 

  1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

Μαλλιαδά Ανθούλα του Ευσταθίου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Μπαϊρακτάρης Αναστάσιος του Χρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η υπόθεση Novartis τώρα ξεκινάει…

Δημοσιεύτηκε

στις

Εξελίξεις που πυροδοτούνται εντός της Δικαιοσύνης εμφανίζουν την ύπαρξη σκοτεινού παρασκηνίου και σειράς παρεμβάσεων στις έρευνες για την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, αντιστρέφοντας πλέον το βάρος της υπόθεσης, καθώς οι δημόσιες καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή αφορούν επί της ουσίας σε σχέδιο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που διετέλεσε επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς στις έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση –υπόθεση-«ναυαρχίδα» της κυβερνητικής ατζέντας κατά της διαφθοράς– έχει από τον Ιανουάριο καταγγείλει προαποφασισμένες ποινικές διώξεις κατά πολιτικών χωρίς στοιχεία, ενώ έχει μιλήσει από τότε για τον ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν», κυβερνητικού στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τις αναφορές Αγγελή «αποτελεί τον οιονεί προϊστάμενο της Εισαγγελίας Διαφθοράς»!

Οι αρχικές καταγγελίες του κ. Αγγελή που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, προκάλεσαν τη δρομολόγηση εξελίξεων, η συνέχεια των οποίων παραπέμπει σε δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς ελέγχους για το τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της Novartis, όπου χωρίς στοιχεία πολιτικοί βρέθηκαν με τη «ρετσινιά» του δωρολήπτη, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί. Ηδη, η κίνηση του κ. Ιωάννη Αγγελή, την οποία δέχθηκε τελικώς και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να βγουν από το αρχείο και να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας οι μηνύσεις τριών πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νοvartis, oδηγεί άμεσα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο κοινοβουλευτικών ελέγχων με τη σύσταση είτε Προανακριτικής είτε Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που βγήκαν από το αρχείο, αποτελούν ήδη το όχημα της κοινοβουλευτικής διερεύνησης από τη νέα Βουλή, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταμηνύσει πριν από ενάμιση χρόνο, όχι μόνον τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επιβεβαίωση

Οι μηνύσεις αυτές, που είχαν μπει στο αρχείο από τον ίδιο τον κ. Αγγελή, ανασύρθηκαν τώρα με δική του πρωτοβουλία υπό το φως των νέων δεδομένων, επιβεβαιώνοντας τα καταγγελλόμενα πλέον και από εισαγγελικής πλευράς, για πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις που καθόρισαν, όπως είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή οι μηνυτές-πολιτικοί, την έρευνα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Novartis.

Οι εξελίξεις με τις επικείμενες κοινοβουλευτικές έρευνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, μετά την κίνηση Αγγελή για ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο και επανεξέταση των καταγγελλομένων από τους τρεις πολιτικούς, φέρουν σε ρόλο κατηγόρου πλέον τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα η σημερινή κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει με στοιχεία ότι οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis υπήρξαν ανεξάρτητες και ότι οι καταγγελίες για οργάνωση σχεδίων για σπίλωση πολιτικών αντιπάλων δεν ευσταθούν. Τη θέση της σημερινής κυβέρνησης προς απόδειξη της ανεξάρτητης έρευνας για τη Novartis, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύουν όχι μόνον τα καταγγελλόμενα από τους τρεις πολιτικούς που έχουν κάνει τις μηνύσεις, αλλά κυρίως οι δημόσιες καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αγγελή, ο οποίος γνωρίζει πολλά και εκ των έσω, καθώς διετέλεσε για διάστημα επόπτης των ερευνών αυτών και με αναφορές του προς τον Αρειο Πάγο έχει καταγγείλει από μήνες παρεμβάσεις, σωρεία παραβάσεων της νομιμότητας και κυρίως τον αμφιλεγόμενο ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν».

Βαριές κατηγορίες

Ως προς τον ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν» για τον οποίο για πρώτη φορά μίλησε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της, ο κ. Αγγελής αφιερώνει στις αλλεπάλληλες αναφορές του ειδικές μνείες, περιγράφοντάς τον ως «μέλος της κυβέρνησης που έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως και με μυστικές υπηρεσίες», ενώ του αποδίδει παρεμβατικές δραστηριότητες στην έρευνα για τη Νοvartis, φθάνοντας στο σημείο να τον θεωρεί αρχιτέκτονα του σχεδίου ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Αγγελής, μόλις έβγαλε από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών πολιτικών, το πρώτο που παρήγγειλε στην Εισαγγελία Εφετών ήταν να κάνει όλες τις ενέργειες για να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητα του λεγόμενου «Ρασπούτιν». Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστούν και από τη Δικαιοσύνη οι Σαμαράς, Βενιζέλος,

Αβραμόπουλος, αίτημα που αν γίνει δεκτό, θα δρομολογήσει εκτός από τις επικείμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δικαστικές έρευνες με αντικείμενο την ύπαρξη πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου στην υπόθεση της Novartis.

Και ενώ οι έρευνες για τη Νοvartis έχουν λάβει ήδη άλλη τροπή, καθώς πλέον ερευνάται σκάνδαλο εκ του αντιστρόφου, ο ρόλος και οι ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών σε αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό, και εξαιρετικά σοβαρό, κεφάλαιο των γενικευμένων ερευνών που ενδέχεται να καταδείξουν –αν καταδείξουν– την πραγματικότητα της υπόθεσης αυτής στο σύνολό της.

Η απερχόμενη σε λίγες ημέρες εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που κατείχε και την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας τα τρία τελευταία χρόνια, εγκαλείται από τον κ. Αγγελή για συγκάλυψη των καταγγελιών του, ενώ η ίδια έχει διατάξει έρευνα τόσο για τα καταγγελλόμενα από τον αντεισαγγελέα όσο και εκείνα που του καταμαρτυρεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πρόσωπο κομβικής σημασίας για την εν λόγω υπόθεση.

Οι έρευνες για τους δικαστικούς χειρισμούς και τα καταγγελλόμενα από τον κ. Αγγελή και την κ. Τουλουπάκη, που έχουν ανατεθεί στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Δασούλα και Βασίλειο Πλιώτα, βρίσκονται μόλις στην αρχή. Αιτία το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής έχει εγγράφως ζητήσει να εξεταστεί για τις καταγγελίες του μετά τις εκλογές, δηλώνοντας σαφώς πως δεν εμπιστεύεται τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ δεν είναι τυχαίο του κλίματος που επικρατεί μέσα στη Δικαιοσύνη ότι ο κ. Αγγελής έκλεισε την τελευταία του αναφορά προς τον Αρειο Πάγο με τη φράση «δεν θα πάω φυλακή για τη Νοvartis» και μάλιστα η σημείωσή του έγινε με κεφαλαία γράμματα.

Σκιά στη Δικαιοσύνη

Πάντως, οι δικαστικοί χειρισμοί για τη Novartis, οι καταγγελίες των εμπλεκόμενων πολιτικών από την αρχή ότι επρόκειτο περί «σκευωρίας», οι παραιτήσεις εισαγγελέων από θέσεις-κλειδιά για παρεμβάσεις στην εν λόγω έρευνα (παραιτήθηκαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής) αλλά και η εν γένει οργάνωση των ερευνών, έχει αφήσει βαρύτατη σκιά στη Δικαιοσύνη, η οποία εμφανίζεται, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, συνοδοιπόρος παραβάσεων νομιμότητας προς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Και τούτο, διότι πολλές φορές στο παρελθόν η Δικαιοσύνη έφερε το βάρος σκανδάλων, όπως η υπόθεση Κοσκωτά, Siemens και πολλές άλλες, αλλά ουδέποτε βρέθηκε στη δίνη τόσων επικρίσεων για διαπλοκή με πολιτικές σκοπιμότητες και για παραβιάσεις της νομιμότητας, όπως τώρα. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά και για την κυβέρνηση και για τους ίδιους τους δικαστές. Γιατί, όπως είναι γνωστό, το ταγκό θέλει πάντα δύο…

kathimerini

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

To σχέδιο του Τσίπρα για νέο κόμμα μετά τις εκλογές

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα των εκλογών φέρεται να μεταφέρθηκαν από τον ίδιο στους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έφερε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εκτίμησε δε ότι αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με τον ίδιο επικεφαλής και τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου, που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν, ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε άλλους πολιτικούς, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά».

Εκτός προσκλητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, θα μείνουν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεγάλη αλλαγή η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με το δημοσίευμα- για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία, η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές).

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά, για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα, είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση το προφίλ του κ. Τσίπρα θα δεχθεί πλήγμα, που δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει κινήσεις για τη δημιουργία κόμματος πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές θα αποτελεί καλή αφετηρία για το σχέδιό του.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πολιτική σύγκρουση για τον «Ρασπούτιν» και τη Δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους προκάλεσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» κρύβεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα βάζει στο κάδρο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπαγγελόπουλος συζητούσαν και συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί τα σχεδίασαν, μαζί τα εκτέλεσαν».

«Ο λεγόμενος Ρασπούτιν είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εγώ τον μήνυσα εξαρχής, τον κατονόμασα. Εξάλλου πρώτη τον είχε περιγράψει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Ράικου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο κ. Αγγελής είναι ο δεύτερος δικαστικός λειτουργός που παραιτούμενος κατονομάζει και αυτός τον “Ρασπούτιν”. Δεν τον ξέρει ο κ. Τσίπρας, Αστειεύεστε; Στο Υπουργικό του Συμβούλιο είναι! Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παπαγγελόπουλο συζητούσαν και συζητούν στο Μαξίμου. Μαζί τα σχεδίασαν, μαζί τα εκτέλεσαν. Ας μην κρύβονται λοιπόν!» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Με τις αναφορές του που διαβάζω ζητά διερευνηθούν τα σημεία και τέρατα. Για να τιμωρηθούν όσοι μετείχαν σε αυτή την αθλιότητα, να παραδειγματιστεί το πολιτικό σύστημα» λέει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο CNN αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, υποστήριξε ότι «ο κ. Σαμαράς και άλλοι που ερευνώνται, συμπεριφέρονται με τρόπο που φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε κληθεί να σχολιάσει την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ’ αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς και άλλοι που έχει αναδειχθεί το όνομά τους και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη συμπεριφέρεται όλο αυτό το διάστημα με έναν τρόπο που κραυγάζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αν κάποιος θεωρούσε ότι είναι καθαρός ο ουρανός και αστραπές δεν φοβάται, θα’ λέγε ας διερευνηθώ και ας βγει το αποτέλεσμα. Αυτός ξεκίνησε κάνοντας μηνύσεις, απειλώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια και πιστεύοντας ότι θα προλάβει πριν ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση να έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί προκειμένου ο ίδιος να καθαρίσει, αλλά και να εμπλέξει τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

«Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα»

Προσφυγή στη δικαιοσύνη προαναγγέλλει  ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε βάρος εκείνων που τον κατονομάζουν ως Ρασπούτιν.

«Στο παρελθόν δεν ξέρω. Ενδεχομένως να υπήρξε και Ρασπούτιν και Μεσσαλίνα και δεν ξέρω τι άλλο» τονίζει, μεταξύ, σε δήλωση του ο κ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλοντας παράλληλα «προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν το λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει λόγο για «σκευωρούς» , «παρανοϊκούς κακοήθεις συκοφάντες» τονίζοντας που με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη θα αποκαλύψει και θα αντιμετωπίσει «τις μεθόδους και τα όργανα του παρακράτους που χρησιμοποιούν».

«Θα πιάσω το νήμα από την αρχή. Για όλους, για όλες και για όλα.  Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο λαός μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά. Έτσι λοιπόν εγώ μπορώ να αντέξω τα ψέματά τους. Οι παρανοϊκοί, ραδιούργοι συκοφάντες τι θα κάνουν με την αλήθεια; Μπορούν να την αντέξουν;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής :

«Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν  και σε ελεύθερη μετάφραση κάποιοι συνηθίζουν διαρκώς να ασχημονούν.

Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα.

Στο παρελθόν δεν ξέρω. Ενδεχομένως να υπήρξε και Ρασπούτιν και Μεσσαλίνα και δεν ξέρω τι άλλο.

Υπάρχει μόνο προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν το λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Μέχρι σήμερα ομολογώ με μεγάλη προσπάθεια σιωπούσα. Θεωρώ ότι ειδικά αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη για ήπιο πολιτικό κλίμα μέχρι τις εκλογές και για μέγιστη πολιτική συναίνεση μετά τις εκλογές.

Όσοι παρερμήνευσαν τη σιωπή μου θα «απολαύσουν» τώρα τα λόγια μου και τα γραπτά μου. Τελικά θα με αναγκάσουν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψω και να αντιμετωπίσω θεσμικά τους πραγματικούς σκευωρούς, τους παρανοϊκούς κακοήθεις συκοφάντες, τις μεθόδους και τα όργανα του παρακράτους που χρησιμοποιούν.

Υπενθυμίζω ότι του τέλους προηγείται η αρχή και η ενδιάμεση πορεία. Πριν φτάσει λοιπόν κανείς μέχρι το τέλος για να υπάρξει πλήρης εικόνα εύλογο είναι να ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό προτίθεμαι να κάνω.

Θα πιάσω το νήμα από την αρχή. Για όλους, για όλες και για όλα.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως λέει ο λαός μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά.

Έτσι λοιπόν εγώ μπορώ να αντέξω τα ψέματά τους. Οι παρανοϊκοί, ραδιούργοι συκοφάντες τι θα κάνουν με την αλήθεια; Μπορούν να την αντέξουν;».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: