Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πρόγραμμα τετραετίας στην ευρωκάλπη – Ανασχεδιασμός της οικονομίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, περίπου 20 μέρες πριν από την κάλπη για την ευρωβουλή, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα που προσδίδει στις ευρωεκλογές, στον βαθμό που αυτές εκ των πραγμάτων λαμβάνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 δεν έχει υπάρξει εκλογική αναμέτρηση που να αποτυπώνει τις πραγματικές διαθέσεις του εκλογικού ακροατηρίου και πόσο αυτές απέχουν ή όχι από τα ευρήματα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις.

Το στοίχημα λοιπόν για την κυβέρνηση, όπως και για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι τώρα, καθώς το μέγεθος της ψαλίδας στις ευρωεκλογές αναμένεται να κρίνει αν η συνέχεια, δηλαδή η πορεία προς τις εθνικές κάλπες, θα είναι ντέρμπι μεταξύ των δύο μονομάχων ή το… παιχνίδι θα κριθεί «από τα αποδυτήρια».

Ενδεχομένως να ανατρέψει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον χρόνο των εκλογών, αν κι εφόσον το αποτέλεσμα το επιτρέψει, αν δηλαδή – κατά τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για κάλπες τον Ιούνιο – η διαφορά είναι μικρή ή οριακή ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει να φορτσάρει φέρνοντας τις κάλπες πιο κοντά.

«Ανασχεδιασμός της οικονομίας»

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Αχτσιόγλου) εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα οικονομικό – πολιτικό πρόγραμμα εν όψει εθνικής κάλπης και όχι πρόγραμμα ευρωεκλογών. Άλλωστε και στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο επισημάνθηκε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που πιάνει την τετραετία, καθώς ξεκινά από το τρέχον προεκλογικό 2019 και εκτείνεται ώς το 2022. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανασχεδιασμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Οι Τσίπρας και Τσακαλώτος προχτές θέλησαν να αναδείξουν το γεγονός ότι σιγά σιγά η χώρα απομακρύνεται από τη μνημονιακή πολιτική και κατακτώνται οι βαθμοί ελευθερίας για τους οποίους είχαν μιλήσει ήδη προ της εξόδου από το μνημόνιο, το μήνυμα δηλαδή ήταν αυτό της ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας, ότι τα «κλειδιά» της οικονομίας και άρα ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής περνούν στη χώρα – αναφορές και διατυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ειδικός λογαριασμός των 5,55 δισ. που ανακοινώθηκε, σηματοδοτεί στην πράξη τη χρηματοδότηση των πλεονασμάτων – εφόσον χρειαστεί όπως διευκρινίστηκε – από το «μαξιλάρι» (buffer), πέραν τον χρημάτων που είναι δεσμευμένα στον ESM για την αποπληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, υπάρχει έμμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ο δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το αφήγημά της περί σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων οκτώ χρόνων.

Γαλάζιος «μπαμπούλας»

Η κυβέρνηση ποντάρει σε δύο στοιχεία:

Αφενός στη διάθεση «ζεστού» χρήματος σε μεγάλη μερίδα φορολογουμένων. Σε αυτή τη φάση η έμφαση είναι στους συνταξιούχους, αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί ένα πακέτο στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019. Πάντως και η μείωση στην έμμεση φορολογία, δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση, είναι μεγάλη και εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεδομένου του μεγέθους της μετάταξης (από το 24% στο 13%), αν και είναι με ερωτηματικό αν επαρκεί ο χρόνος ώς τις ευρωεκλογές.

Στις συγκρίσεις με το φανερό ή «κρυφό» πρόγραμμα Μητσοτάκη. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στο στόχαστρο τις κρυφές πτυχές της «γαλάζιας» ατζέντας επί της φορολογικής πολιτικής, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών, αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό – αντεργατικό πρόσημο του προγράμματος της Ν.Δ.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες περιοδείες του, «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης δεν είναι μόνο τα πεπραγμένα της και η κοινωνική της πολιτική αλλά και το πραγματικό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Εξού και το γεγονός ότι τα «γλωσσικά ολισθήματα» στελεχών της Ν.Δ. αλλά και του αρχηγού της, που κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει τις πραγματικές «γαλάζιες» θέσεις για την οικονομία και την εργασία (Καραγκούνης για ασφαλιστικό «Πινοσέτ», Χατζηδάκης για την περικοπή των συντάξεων, Μητσοτάκης για το δώρο Χριστουγέννων, Δέρβος για κατάργηση του επιδόματος ανεργίας) έχουν εξέχουσα θέση στις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επιδίδεται σε κρεσέντο κριτικής περί παροχολογίας και λαϊκισμού στοχεύοντας μεταξύ άλλων στα αντανακλαστικά των εταίρων, των επενδυτών, των αγορών αλλά και της εγχώριας οικονομικής ελίτ. Ωστόσο αυτό επικοινωνιακά δεν εκλαμβάνεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως απαραίτητα αρνητικό για την κυβέρνηση, στον βαθμό που είτε πρόκειται για «παροχολογία» κατά την αντίληψη της αντιπολίτευσης είτε για κοινωνική πολιτική κατά την αντίληψη της κυβέρνησης το διά ταύτα είναι ότι πρόκειται για χρήματα που πηγαίνουν σε κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη τη ρητορική περί παροχολογίας:

Επισημαίνοντας με κάθε τρόπο ότι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή στήριξης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της μεσαίας τάξης που ως επί το πλείστον σήκωσε τα βάρη ιδιαίτερα την τελευταία τριετία.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για «εφάπαξ» προεκλογικού χαρακτήρα «παροχές», αλλά μόνιμα μέτρα στήριξης (εφόσον επανεκλεγεί).

Τονίζοντας ότι η Ν.Δ. βλέπει ως «παροχολογία» την ενίσχυση στο εισόδημα των νοικοκυριών ακριβώς γιατί βρίσκεται μακριά από την κοινωνία και δεν αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι λαϊκές ανάγκες και πως «το κατοστάρικο» μπορεί να γίνει αισθητό για ένα νοικοκυριό που υπέστη σκληρές περικοπές.

«Ανάσα» ή λιτότητα

Μάλιστα σε σχέση τον χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής

ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο (τόσο εισηγητικά όσο και απαντώντας σε ερώτηση) τόνισε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τα πλεονάσματα και δεν παραβιάζει ούτε κατά ένα ευρώ τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους επιστρέφοντας ταυτόχρονα την υπεραπόδοση της οικονομίας στην κοινωνία, δηλαδή σε αυτούς που έβαλαν πλάτη και έκαναν τις περισσότερες θυσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται να διασφαλίσει τα πλεονάσματα με νέα, περισσότερη λιτότητα για τους πολλούς.

Για να το πούμε σχηματικά, το δίλημμα που ανέδειξε εδώ ο πρωθυπουργός είναι αξιοπιστία έναντι των εταίρων με διασφάλιση των πλεονασμάτων σε συνδυασμό με κοινωνική, αναδιανεμητική πολιτική κόντρα στο πρόγραμμα Μητσοτάκη για διασφάλιση των πλεονασμάτων μέσω της λιτότητας, δηλαδή συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Ή, πιο απλά, ο πρωθυπουργός καλεί το εκλογικό ακροατήριο να αποφασίσει αν θέλει οικονομικές ανάσες χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα και η ανάπτυξη ή αν θέλει περισσότερη λιτότητα.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε απευθύνονται στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι και η απτή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους «πολλούς».

Στην κάλπη

Το κίνητρο ωστόσο για να έρθουν οι πολίτες στην κάλπη δεν είναι οι «παροχές» καθεαυτές, αλλά η «απειλή» ότι αν επικρατήσει στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστούν όντως εφάπαξ παροχές, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. θα τις ξηλώσει και η πολιτική αυτή δεν θα συνεχιστεί.

Πρώτα και κύρια με τα μέτρα επιχειρείται να κινητοποιηθούν συντηρητικά κοινά, όπως οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί πολλές περικοπές, ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που λιμνάζουν στην γκρίζα ζώνη, αλλά και νέοι έως 25 ετών ή νέοι 17άρηδες και 20άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά και κάποιοι εξ αυτών παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στην αγορά εργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το «γενναίο» κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε στη συνείδηση των ψηφοφόρων θα υπερισχύσει των εντυπώσεων από τις επιθέσεις που δέχεται από τη Ν.Δ. και μιντιακά συγκροτήματα που τη στηρίζουν, στο επίπεδο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος, είτε με τον Πολάκη (δάνειο των 100.000 ευρώ, επίθεση σε Κυμπουρόπουλο) είτε με τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού για τις διακοπές στη θαλαμηγό Παναγόπουλου, είτε με άλλα «χαρτιά» που ενδεχομένως έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σαφώς οι ανακοινώσεις για το «εαρινό» πακέτο του 2019 και για το 2020 προφανώς έχουν και βραχυπρόθεσμη χρήση, αφού θα είναι ο «μπούσουλας» για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή (ξεκίνησε χθες το απόγευμα) επί της πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που ο πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το σχέδιό της για την οικονομία και τη στήριξη της κοινωνίας.

Σφυροκόπημα και αφορολόγητο

Είναι καταφανής η κυβερνητική στρατηγική να πιεστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα συνεχίσουν αυτή την πολιτική ή αν «δεν δεσμεύονται» και θα αλλάξουν ρότα μετά τις εκλογές καταργώντας ό,τι θα νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα στόχος είναι προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο ο Τσίπρας επιφυλάσσει τις συνήθεις αιχμές τόσο ότι είναι νεοφιλελεύθερος και υπερασπιστής της ελίτ όσο και ότι είναι «πορφυρογέννητος» που δεν αντιλαμβάνεται και δεν συμμερίζεται τις ανάγκες των «πολλών».

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν είναι ασύμβατα με το πρόγραμμα της Ν.Δ. κι επομένως η πίεση και ο «πανικός» θα γίνουν αισθητά, η δε «γαλάζια» τροπολογία για το αφορολόγητο που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ρελάνς Μητσοτάκη θα καταστεί «άσφαιρη». Από την αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι το θέμα του αφορολόγητου δεν μπορεί να ψηφιστεί πριν από την επίσημη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση θα παραπέμψει στο πακέτο του 2020, που περιλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Θα παραπέμψει επίσης και στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη που έχουν συνυπολογίσει την κυβερνητική θέση για το αφορολόγητο, έστω και αν τυπικά η συζήτηση επίσημα θα γίνει τον Οκτώβριο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜΘ στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κατερίνα Ιωαννίδου προτείνει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος για τη νέα πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ μετά από σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Πιο συγκεκριμένα το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής : 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, τα οκτώ μέλη που θα εκπροσωπούν την Περιφέρεια ΑΜΘ στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ ορίζονται ως εξής:

Αικατερίνη Ιωαννίδου του Νικολάου
Αθανάσιος Μπέλας του Ιωάννου
Μαργαρίτα Γουδετσίδου του Ευαγγέλου
Ερχάν Μολλά Αλή Μεμέτ του Μεμέτ
Ερκάν Κιουτσούκ Χασάνογλου του Ισμαήλ
Μαίρη Τσιακίρογλου του Σωτηρίου
Λεωνίδας Γεωργόπουλος του Χρήστου
Δήμητρα Τσούκα του Στεργίου
Ως Πρόεδρο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης προτείνει την κ. Αικατερίνη Ιωαννίδου.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν τα περισσότερα κενά στην εκπαίδευση της Καβάλας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι ανάγκες σε δασκάλους και καθηγητές, καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης με την Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα, ο κ. Λαζαρίδης ενημέρωσε την κυρία Ζαχαράκη για τα κενά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Π.Ε. Καβάλας. Η υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, θα καλύψει τα κενά με αναπληρωτές (δεύτερη φάση) το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην πρώτη φάση διορισμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών καλύφθηκε το 75% των κενών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λαζαρίδης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία κενών. Η γενική εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δείχνει ότι απουσιάζουν 10 δάσκαλοι, 12 νηπιαγωγοί, καθώς και 28 δάσκαλοι και 5 νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής. Τα σημαντικότερα κενά εντοπίζονται στα δημοτικά σχολεία Κεχροκάμπου και Λεκάνης, στο νηπιαγωγείο του Ποτού, στο δημοτικό της Νικήσιανης που υποβιβάστηκε από 5αθέσιο σε 4αθέσιο, γιατί μετακινήθηκε εκπαιδευτικός στους Αντιφιλίππους, για να καλύψει κενό, καθώς και στο 2ο Δημοτικό Ελευθερούπολης υπάρχει τμήμα με 27 μαθητές, γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευτικός να το σπάσει, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγγίζουν τους 30 εκπαιδευτικούς με τα περισσότερα να αφορούν την Θάσο.

Επίσης, Λαζαρίδης και Ζαχαράκη συζήτησαν για την ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, βελτίωση που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των Δήμων με τις Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) του Υπουργείου Υποδομών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αυτά είναι οι νέοι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά από περίπου 3 ώρες αποφάσισε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου την εκλογή των νέων προέδρων σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αλλεπάλληλες διαφωνίες για τον “Κλεισθένη”, τα νέα πρόσωπα είναι τα εξής : 

Ο Νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Λάζαρος Σαρηγιαννίδης

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ 

Πρόεδρος: Λάζαρος Σαρηγιαννίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Κώστα Καπετάνιο

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Αγγελίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Χρήστο Τσιτσιλικάκη

Θόδωρος Παπαδόπουλος [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Απόστολο Μουμτσάκη

Κωνσταντίνος Βακιρτζής [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Κώστα Πεφάνη

Ελίνα Χριστοφόρου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Ελπίδα Συμεωνίδου

Δημήτρης Μαδυτινός [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Μιχάλη Πιπιλιαγκόπουλο

Αναστασία Ιωσηφίδου [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματικό τον Γιάννη Προμούσα

Νικόλαος Μαυρίδης [Ο Τόπος της Ζωής μας] με αναπληρωματικό τον Κώστα Κουνάκο

Νίκος Βογιατζίδης [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] με αναπληρωματικό τον Θέμη Καλπακίδη

Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή

Ο Νέος Πρόεδρος του Νομ. Προσώπου Προσχολικής Αγωγής Φιλήμων Ξουλόγης

Πρόεδρος: Φιλίμων Ξουλόγης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Θεοχάρη Σαλτσίδη

Αντιπρόεδρος: Γιώργος Φιλιππίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Χρήστο Ταχιρίδη

Θεοδώρα Καγιάννη [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Κατερίνα Μαρκάκη

Απόστολος Λυκουρίνος [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Βασιλική Αλεξιάδου-Πουλοπούλου

Μαριάννα Ρίζου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Καίτη Καβακοπούλου

Ανθή Χατζηφραντζή [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Βάσω Τσιμενίδου

Νικολέτα Παπαθανασίου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Τίνα Ευαγγελιστή

Βίκυ Νάτση [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Φραγκίσκη Ναλμπάντη

Νικόλαος Χατζηδημητρίου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Φίλιππο Ευθυμιάδη

Μαρία Φραντζεσκάκη [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματική την Τερέζα Ευστρατίου

Γιάννης Προμούσας [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματικό τον Δήμο Τουλκίδη

Γιώργος Γουνελάς [Ο Τόπος της Ζωής μας] με αναπληρωματικό τον Γιάννη Μούτλια

Ευθύμιος Μακρογιάννης [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] με αναπληρωματική την Ευγενία Σάρρου

Μαρία Χατζηκαμάρη [Συμπαράταξη Πολιτών] με αναπληρωματικό τον Σταμάτη Σοφιανόπουλο

ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Ο Νέος Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σωκράτης Μποζούδης

Πρόεδρος: Σωκράτης Μποζούδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Χριστίνα Κουρβούλη

Κώστας Πεφάνης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Κώστα Βακιρτζή

Μαριέλλα Κωνσταντινίδου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Μαριάννα Δρόσου-Κακαγιάννη

Ζιζή Ζαχαριάδου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Κική Μπάρμπα

Κώστας Κατιώνης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Παναγιώτη Παπάζογλου

Κώστας Πούλιας [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Χαράλαμπο Παπαπέρογλου

Κορίνα Χιώτη-Πρασσά [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματικό τον Ανέστη Τσουρουκίδη

Ελένη Σοφιανίδου [Ο Τόπος της Ζωής μας] με αναπληρωματική τη Δέσποινα Μαυρίδη

Λευτέρης Καρασαββίδης [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] με αναπληρωματικό τον Γιώργο Τσουτσόπουλο

Ευριπίδης Ταρασίδης [Συμπαράταξη Πολιτών] με αναπληρωματικό τον Διαμαντή Σταγγίδη

Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Ο Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Κοσμάς Χαρπαντίδης

Πρόεδρος: Κοσμάς Χαρπαντίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Βάσω Πουλοπούλου-Αλεξιάδου

Κώστας Πεφάνης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική τη Κατερίνα Μαρκάκη

Άννα Μεϊτανίδου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Κική Μπάρμπα

Σοφία Νεοχωρίτου [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Ντίνα Ευαγγελιστή

Χρήστος Μαυρίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Ιωάννα Μεταξά

Παύλος Χαβιαρόπουλος [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Θεμιστοκλή Τσουμπάκη

Γιάννης Κακάρας [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Σωτήρη Μπέη

Στέφανος Μυτακίδης [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματικό τον Σωτήρη Παπαδόπουλο

Αχιλλλέας Νικολαΐδης [Ο Τόπος της Ζωής μας] με αναπληρωματικό την Αναστασία Κουταλιάγκα

Κώστας Σιδηρόπουλος [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] με αναπληρωματικό τον Χαράλαμπο Παναγιωτίδη

Σοφία Κεϊσίδου [Συμπαράταξη Πολιτών]

ΔΕΥΑ Καβάλας

Ο Νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης

Πρόεδρος: Απόστολος Χρόνης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Θόδωρο Μουριάδη

Κυριάκος Σταυρίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Απόστολο Μουμτσάκη

Γιάννης Ιακωβίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Κώστα Βακιρτζή

Θεόδωρος Παπαδόπουλος [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Απόστολο Μουμτσάκη

Γιώργος Μιχαηλίδης [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματικό τον Κώστα Πεφάνη

Χριστίνα Κουρβούλη [Σύγχρονος Δήμος] με αναπληρωματική την Έλενα Ζαγοράκη

Μαρία Φραντζεσκάκη [Ανάσα για τον δήμο] με αναπληρωματική την Ευαγγελία Δρακονάκη

Έλσα Βακιρτζή [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] με αναπληρωματική την

Σωτήριος Λαζαρίδης [Ο Τόπος της Ζωής μας] με αναπληρωματικό τον Παναγιώτη Ιγνατιάδη

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Λαζαρίδης | Η Εύρυθμη λειτουργία των δρομολογίων Καβάλας Θάσου θα αποκατασταθεί

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα προβλήματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Θάσου, καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης και οι ιδιοκτήτες της ΑΝΕΘ και της Thassos Ferries Νίκος Χαριτόπουλος και Γ. Μητσόπουλος, αντίστοιχα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν υπόψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, τα προβλήματα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των πορθμειακών δρομολογίων από τα λιμάνια της Καβάλας προς τη Θάσο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν όλες οι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις του προβλήματος. Ο κ. Λαζαρίδης – και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που παρευρέθηκε στη συνάντηση – είχε παρουσιάσει την 1η Οκτωβρίου 2018, πρώτος από τα πολιτικά στελέχη της Καβάλας, συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος.

Ειδικότερα, μια από τις προτάσεις του κ. Λαζαρίδη ήταν «να εφαρμόσει άμεσα το Υπουργείο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο το Νόμο 2932/2001, που στο άρθρο 2, παράγραφος 6, προβλέπει το μέτρο της επιβολής δημόσιας υπηρεσίας στις εταιρίες». Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και φυσικά από τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Επίσης, ενόψει του πρώτου νομοσχέδιου του υπουργείου, συζητήθηκε να μην εγκρίνεται η δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα σε εταιρείες που δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για την δρομολόγηση πλοίων τους και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, όλο το χρόνο. Λύση που έχει προτείνει εδώ και ένα χρόνο ο κ. Λαζαρίδης, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήθελα να ακούσει αφήνοντας κατά τους χειμερινούς μήνες αποκομμένο το μητροπολιτικό κέντρο του νομού με την Θάσο.

«Ευήκοα ώτα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας»
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης, έκανε την εξής δήλωση: «Αισθάνομαι ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας έγινε σήμερα θετικός κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και των πλοιοκτητών της Καβάλας και της Θάσου. Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ως Βουλευτής πια της ΠΕ Καβάλας, είμαι σε θέση να επαναφέρω την πρόταση που είχα καταθέσει τον Οκτώβριο του 2018. Είναι δε ιδιαίτερα ευχάριστο όταν αυτές οι προτάσεις απευθύνονται στα ευήκοα ώτα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ