Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Μάζου τα λατομεία σου

Δημοσιεύτηκε

στις

Αγωνιώδης σύγχυση. Αυτή είναι μια κόσμια περιγραφή του χάους που δημιούργησαν κάποιοι χάρτες, οι οποίοι «παρεισέφρησαν» στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΧΣ) και στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Θάσου (ΓΠΣ) και προοιωνίζονται το μέλλον της Θάσου σαν παράδεισο… εντατικής λατομικής δραστηριότητας.

Οι Θασίτες μετά το πρώτο σοκ παρεμβαίνουν συγκροτώντας Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν παραπλανημένοι, ενώ τα σκάγια έφτασαν μέχρι το τοπικό ΤΕΕ.

Ο φόβος ότι το καταπράσινο νησί κινδυνεύει να καταντήσει τεράστιο νταμάρι, «διακοσμημένο» με ανεξέλεγκτα ξενοδοχειακά μεγαθήρια στην παραλιακή ζώνη, κυριαρχεί.

Ολα αυτά στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης!

Το χρονικό

ΝΙΚΟΣ ΚΑΪΔΗΣ

Ας πιάσουμε το νήμα από την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του δήμου και σύμπραξης μελετητών για τη σύνταξη του ΓΠΣ Θάσου (29/7/2011).

Ενός σχεδιασμού, δηλαδή, που θα απαντούσε στην ανάγκη οριοθέτησης των χρήσεων γης στο νησί. Το 2012 γίνεται μια πρώτη διαβούλευση όπου παρουσιάζεται ένα ασαφές πλάνο «νοικοκυρέματος».

Δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Αυγούστου 2015, η διοίκηση του δήμου στέλνει στους δημοτικούς συμβούλους λίστα θεμάτων προς ψήφιση, ένα εκ των οποίων έχει τον τίτλο «Περί γνωμοδότησης για το Β1 στάδιο της μελέτης (αξιολόγηση, αναθεώρηση κι εξειδίκευση του ΠΧΣ και αειφόρου ανάπτυξης».

Οι σύμβουλοι ψηφίζουν θετικά (με εξαίρεση αυτούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).

Το σχέδιο όμως περιλαμβάνει χάρτη ο οποίος παρουσιάζει σχεδόν το σύνολο του νησιού ως λατομική ζώνη! Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπων Εργα» Βασίλης Παπαφιλίππου, ο οποίος είναι σήμερα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων, ισχυρίζεται πως υπήρξε παραπλάνηση των συμβούλων που υπερψήφισαν, καθώς το μοναδικό επεξηγητικό έγγραφο που τους επιδόθηκε ήταν η θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου, που αναφερόταν γενικά σε αειφόρο ανάπτυξη και δεν περιελάμβανε κανέναν χάρτη.

Τέλη Νοέμβριου ’15, φορείς και κάτοικοι του νησιού παθαίνουν «σοκ και δέος». Διαπιστώνουν ότι και στο ΓΠΣ της Θάσου υπάρχει χάρτης, στον οποίο μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής, «η περιοχή που καθορίζεται ως λατομική ζώνη είναι η καρδιά των περιοχών Natura του νησιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κατά το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, ο ταμιευτήρας των υδάτινων πόρων της Θάσου.

Επίσης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση, η ενημέρωση είναι ελλιπής, τοπικά συμβούλια δεν έχουν λάβει αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το Δασαρχείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΤΕΕ».

Σύμφωνα με τον Κάρλος Πάντοαν, «το Brexit έχει ήδη αντίκτυπο» | ΝΙΚΟΣ ΚΑΪΔΗΣ

Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και προσπαθούν να αποτρέψουν έναν σχεδιασμό στον οποίο διαβλέπουν την καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και κλάδων της τοπικής οικονομίας. Ο δήμαρχος Κ. Χατζηεμμανουήλ καλεί δημότες και φορείς σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο.

Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο…

Η ανοιχτή συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου 2016 γεννά εντάσεις, αρκετές αποκαλύψεις κι ερωτήματα. Ο δήμαρχος υποδέχεται το πολυπληθές ακροατήριο δηλώνοντας υπερήφανος για τα αντανακλαστικά των δημοτών, ωστόσο χαρακτηρίζει τον επίμαχο χάρτη γεωλογικό.

Το «ροζ καπέλο» στον χάρτη, υποστηρίζει, αποτυπώνει τη μαρμαροφόρο περιοχή και όχι την προτεινόμενη λατομική ζώνη.

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του ΙΓΜΕ Νίκος Επιτρόπου διαψεύδει τον δήμαρχο δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο επίμαχος χάρτης δεν είναι γεωλογικός.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπόσχεται ότι η διαβούλευση θα κρατήσει όσο χρειαστεί, οι μελετητές όμως επιμένουν πως η διαβούλευση καλό είναι να λήξει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Υστερεα από πολλές αντεγκλήσεις οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η επόμενη μέρα πρέπει να τους βρει συνεργαζόμενους για τη διάσωση του νησιού.

Το κλίμα ωστόσο δυναμιτίζεται σχεδόν αμέσως από δηλώσεις του δημάρχου σε εφημερίδα που απαξιώνουν τη Συντονιστική Επιτροπή («υπάρχει μια φερόμενη Συντονιστική, η οποία δεν ξέρω τι θα συντονίσει!») και αμφισβητεί την ύπαρξη κατ’ αρχήν αρνητικής γνωμάτευσης του ΤΕΕ, την οποία επικαλούνται οι μηχανικοί της Συντονιστικής.

Οι αντιφάσεις

ΝΙΚΟΣ ΚΑΪΔΗΣ

Το ΤΕΕ απαντά την ίδια μέρα με δελτίο Τύπου δηλώνοντας την ενόχλησή του για το δημοσίευμα.

Το χάος το δημιουργούν οι αντιφάσεις. Η παρουσία του χάρτη που ορίζει εντατική λατομική δραστηριότητα στο ΠΧΣ χαρακτηρίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή «ανεξήγητη», δεδομένου ότι η ίδια η μελέτη δίνει σαφώς προτεραιότητα στην οικοανάπτυξη, στην προστασία του τοπίου κι όχι στην εντατική εξόρυξη.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης δηλώνει ότι όχι μόνο δεν ευθύνεται η περιφέρεια για τον χάρτη, αλλά δείχνει ως υπεύθυνο τον σχεδιασμό του δήμου.

Ο δήμος ωστόσο φέρεται να εμφανίζει την περιφέρεια ως «εντολέα» της προτεραιότητας στην εξόρυξη.

Ας σημειωθεί ότι η Θάσος, από ένα μόνο λατομείο της οποίας έχει αναδειχθεί ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της περιφέρειας, υποφέρει από τη μη αποκατάσταση των εξορύξεων μαρμάρου. Τα «προβλήματα» στην αποκατάσταση παραδέχτηκε άλλωστε κι ο επιχειρηματίας του κλάδου κ. Φιλιππίδης στη συνέλευση στο δημαρχείο (το οποίο ως κτίριο ανήκει στην οικογένειά του).

Είναι εύλογη η αγωνία που πλανιέται πάνω από το νησίΜήπως πίσω από τους «λάθος» χάρτες υπάρχουν σκοπιμότητεςΜήπως η διαβούλευση μέσα σε αυτό το χάος είναι προσχηματικήΜήπως το μπαλάκι που πετιέται από την περιφέρεια προς τον δήμο και τούμπαλιν, έχει χαθεί;

*Από το δημοτικό τραγούδι της Θάσου «Μάζου τα πιριστέρια σου».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Προβάδισμα Μέτιου, σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σημαντικό προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη και υποψηφίου που στηρίζει η ΝΔ, Χρήστου Μέτιου, καταγράφει δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε προ λίγων ημερών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Βάσει των ευρημάτων, φαίνεται να έχει κλειδώσει η είσοδος του κ. Μέτιου στον δεύτερο γύρο, την ώρα που σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση, με οριακή διαφορά μεταξύ τους, δίνουν ο γαλάζιος αντάρτης Χριστόδουλος Τοψίδης με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κατσιμίγα.

Στην τέταρτη θέση αλλά με αξιοσημείωτη δυναμική ακολουθεί ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής, ο οποίος καταγράφει ποσοστά σαφώς μεγαλύτερα από την απήχηση του κόμματός του στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος αναμένεται να παίξει και η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, μοιράζεται κατά κύριο λόγο μεταξύ του κ. Μέτιου και του κ. Κατσιμίγα.

Να σημειωθεί ότι την εικόνα του φαβορί έχει ο κ. Μέτιος και στα ποσοστά που δίνουν οι bookmakers. Η εκλογή του κ. Μέτιου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνει απόδοση 1.60, έχοντας ανοίξει τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες την ψαλίδα από τον κ. Τοψίδη η νίκη του οποίου πληρώνει σήμερα 2.20.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς στηρίζει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Ροδόπη περιόδευσε χθες Τετάρτη 15 Μαΐου η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου. Κατά σειρά ανέπτυξε τις εξής επαφές: Στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής έπειτα από πρόσκληση του σχολείου προς την υφυπουργό. Στο Φανάρι Ροδόπης. Συνάντηση με τουριστικούς παράγοντες της περιοχής. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Ανατόλια. Σύσκεψη με πολιτιστικούς φορείς και παρουσίαση του προγράμματος «Δημιουργώ», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Ικανοποιώντας αίτημα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου επισκέπτομαι το σχολείο, για να συζητήσουμε για θέματα Δημοκρατίας και αρμοδιοτήτων του υπουργείου – το σχολείο μάς μαθαίνει και το ότι οι άνθρωποι είναι πολίτες, άρα πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε στον “Χ” στο πλαίσιο της επίσκεψής της, προσθέτοντας: “Από την στιγμή που ανέλαβα περιοδεύω σε όλη την επικράτεια του υπουργείου, συνομιλώ με φορείς και πολίτες, ακούω με τα προβλήματα και προσπαθούμε από κοινού να βρούμε λύσεις”.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της επισκέφτηκε τους οικισμούς Αλάν Κογιού και Ηφαίστου τις βραδινές ώρες. Γι’ αυτές τις επισκέψεις θα υπάρξει ενημέρωση στην αυριανή έκδοση του “Χ”.

Δύο προγράμματα του Υφυπουργείου

Η υφυπουργός γνωστοποίησε δύο προγράμματα του υφυπουργείου: Το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη και ονομάζεται “Δημιουργώ”. Αφορά σε δράσεις πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης που θα τρέξουν το καλοκαίρι. Το δεύτερο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη και ονομάζεται “Παράγω”. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά αγροτικούς συνεταιρισμούς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κι έχει ως στόχο την προώθηση της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων.

Σημαντική η παρουσία Ελ. Λαφτσή στο Φανάρι

Στο Φανάρι προσκάλεσε την υφυπουργό η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. Στη συζήτηση που έγινε με φορείς και κατοίκους της περιοχής, είχε την ευκαιρία η υφυπουργός να ακούσει για τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που έχει η περιοχή, όπως η αξιοποίηση των παραλιών Φαναρίου-Αρωγής, με την επιτάχυνση των εργασιών ανάπλασης της παραλίας Φαναρίου από μέρους της ΕΤΑΔ και η διεκδίκηση παραχώρησης της παραλίας Αρωγής – Μέσης στο Δήμο Κομοτηνής. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Φαναρίου ώστε να γίνει πόλος προσέλευσης σκαφών κρουαζιέρας και αναψυχής, με ταυτόχρονη μείωση των τελών ελλιμενισμού.

Άξιο αναφοράς είναι πως τέθηκε από τους παρευρισκόμενους το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου Φαναρίου, αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπή.  Σύμφωνα με την παράταξη έντονη ήταν η δυσφορία των κατοίκων για την εγκατάλειψη του οικισμού σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, τον ελλιπή φωτισμό, τον καθαρισμό των χόρτων, ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες, ζητήματα που υποβαθμίζουν την εικόνα της περιοχής, που αποτελεί τον πιο αξιόλογο προορισμό του Δήμου Κομοτηνής και ευρύτερα της περιοχής. Η κα Λαφτσή ευχαρίστησε την υφυπουργό για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει ένα έργο πνοής για την περιοχή, όπως ο βιολογικός καθαρισμός Φαναρίου, που για πολλά χρόνια καρκινοβατούσε και που ήταν διαχρονικά στα σχέδια και στους στόχους διαδοχικών δημοτικών αρχών.

Τι συζητήθηκε με τους ξενοδόχους

Σημαντικό σημείο αποτέλεσε και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων. Τέθηκαν στο τραπέζι, πέραν των γενικότερων, σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών σε αυτά, η δημιουργία χώρων στάθμευσης πλησίον αυτών, η προβολή και ανάδειξη συνολικά της πολυπολιτισμικής περιοχής ώστε να είναι ελκυστικός πόλος για τους απαιτητικούς επισκέπτες, μέσω των εκθέσεων, αλλά και ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του Δήμου. Αυτή η πλατφόρμα, σύμφωνα με την ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπή Δήμου Κομοτηνής είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί, ώστε να γίνονται γνωστά στους τουρίστες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει σε Έβρο και Ανατολική Μακεδονία για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει στον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία για το μεταναστευτικό και γι’ αυτό ετοιμάζονται αλλαγές στην  διοικητική και επιχειρησιακή δομή από το Αρχηγείο. Όλα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη στην Κομοτηνή της Υπουργού κ. Γεροβασίλη και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τα Σωματεία Συνοριακών και την ΠΟΣΥΦΥ.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία Συνοριακών Φρουρών για τις συσκέψεις αυτές:

“Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, συνάντηση των Ενώσεων μας παρουσία και του Πρόεδρου Χαρέλα Παναγιώτη  και Γ.Γραμματέα  Τοτονίδη Ιωάννη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη   και την Φυσική Ηγεσία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αρχηγό κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο και Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

evros-news

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Και ο Ηλίας Ιωαννάκης με Κώστα Κατσιμίγα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, ανακοίνωσε τέσσερα νέα πρόσωπα στον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους παρακάτω υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους: Κωσταντινιά Δομούζη από τη Δράμα, Χρήστο Μπέλλα από τον Έβρο, Ελένη Σακαλή από την Καβάλα και τον Ηλία Ιωαννάκη από τη Ροδόπη – δρ. καθηγητή Μουσικής, διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, και πρώην δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
papadopoulos spot
Mouraidhs-Syxronos-Dhmos_banner
o-topos-tis-zois-mas_banner
stefanidoy-υποψήφια
AGANIKOLAS KARTA laos
ΓΚΡΙΤΖΕΛΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑ
ypop-gior
GAKHS
dimotikos-symboulos
Talidhs_Akhs_banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: