Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόφτης» στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Χρέη ακόμη και ενός λεπτού του ευρώ αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας

Γιώργος Παλαιτσάκης  gpalaitsakis@naftemporiki.gr

Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας διαπιστώνουν ότι δεν έχουν, τελικά, τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από 1ης/11/2021 έως 31ης/1/2023.

Ο λόγος είναι ότι οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που εκδόθηκαν αργότερα θέτουν ως προϋπόθεση υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση τη μη ύπαρξη λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η-11-2021, ακόμη και αν η οφειλή είναι της τάξης του 1 λεπτού του ευρώ. Ο όρος αυτός λειτουργεί δηλαδή ως «κόφτης» πολλών οφειλετών, αποκλείοντάς τους από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις των άρθρων 4 – 13 του νόμου 5036/2023 και τις σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις που κοινοποίησε στις ΔΟΥ και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες της η ΑΑΔΕ, οι βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρων Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής για εξόφληση σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των παραπάνω υπηρεσιών μέχρι την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης κατά την 1η-11-2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Ο τελευταίος αυτός όρος, περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η-11-2021, θέτει εκτός της νέας ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας. Κι αυτό διότι δεν επιτρέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή σε κάθε φορολογούμενο, ο οποίος:

α) είχε παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων ή της πανδημίας τις οποίες ρύθμισε -είτε σε 120 δόσεις με το ν. 4611/2019 είτε σε 36 ή 72 δόσεις με νόμους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας- αλλά, λόγω διαρκών οικονομικών δυσχερειών οφειλομένων στα μνημόνια ή την πανδημία, δεν κατάφερε να εξοφλήσει 2 ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών του εκείνων, με αποτέλεσμα να τις χάσει και τα χρέη του να επαναχαρακτηριστούν ως ληξιπρόθεσμα και να παραμείνουν σ’ αυτό το status μέχρι και την 1η-11-2021.

Κι αν τώρα, με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 5036/2023, για την αναβίωση των παλαιών αυτών ρυθμίσεων, παύουν αυτά τα χρέη να θεωρούνται «ληξιπρόθεσμα» εφόσον επανενταχθούν στις ρυθμίσεις εκείνες, δεν μπορεί, εν συνεχεία, να εντάξει στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων τις νέες οφειλές του που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά.

Κι αυτό, διότι τα παλαιά εκείνα χρέη παρότι έπαψαν να θεωρούνται «ληξιπρόθεσμα» λόγω επανένταξής τους στις ρυθμίσεις εκείνες, εξακολουθούν και σήμερα να «διαβάζονται» από το σύστημα ΤΑΧISnet που «τρέχει» η ΑΑΔΕ ως «ληξιπρόθεσμα την 1η-11-2021»!

β) την 1η-11-2021 είχε έστω και μια μικρή οφειλή προς την εφορία που δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα μέσω ΤΑΧΙSnet μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης-10-2021.

γ) ήταν συνεπής στις πληρωμές του προς την εφορία αλλά εκ των υστέρων εμφανίστηκε στο ΤΑΧΙSnet από την 1η-11-2021 και μετά με ληξιπρόθεσμη οφειλή ΦΠΑ ύψους 0,01 ευρώ, όπως συμβαίνει συχνά με αρκετούς υπόχρεους στον φόρο αυτό.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ, στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023 οφειλών που μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν καταχωριστεί στα βιβλία των ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΒΕΙΣ και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Στην πραγματικότητα όμως, από τη στιγμή που αποκλείεται κάθε φορολογούμενος που μέχρι την 31η-10-2021 ήταν συνεπής αλλά την 1η-11-2021 κατέστη ξαφνικά ασυνεπής, επειδή κάποια οφειλή του που έληγε στις 31-10-2021 δεν πληρώθηκε μέχρι τότε και κατέστη ληξιπρόθεσμη, η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση ισχύει ουσιαστικά μόνο για όσους ήταν συνεπείς σε όλες τις πληρωμές τους προς την εφορία μέχρι και την 30ή-11-2021.

Κι αυτό διότι ως οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 θεωρούνται αυτές οι οποίες είχαν προθεσμίες εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι 30-11-2021 ή μέχρι την τελευταία ημέρα καθενός από τους μήνες που έπονται του Νοεμβρίου του 2021 αλλά δεν καταβλήθηκαν μέχρι και σήμερα.

Ως εκ τούτου μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα ανεξαιρέτως τα χρέη τους προς την εφορία μέχρι και την 31η-10-2021 και την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε 1 λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Κι αυτοί βεβαίως εκτιμάται ότι είναι ελάχιστοι.

Στη ρύθμιση αυτή οι δικαιούχοι οφειλέτες δύνανται να εντάξουν μετά από επιλογή τους και οφειλές που:

α) τελούν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε αναστολή πληρωμής ή

β) κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτήν έχουν υπαχθεί αποκλειστικά και μόνο οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την περίοδο από 1ης-11-2021 έως 1ης-2-2023. Στην περί- πτωση αυτή επέρχεται απώλειατης πάγιας ρύθμισης.

naftemporiki.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες πληρωμής

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουνίου 2023, όπως ανακοίνωσε ο e- ΕΦΚΑ. Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2023 ο ΟΑΕΕ, η ΔΕΗ ,ο ΟΓΑ ,το ΕΤΑΑ, το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το ΕΤΑΤ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

  • Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ(ika.gr) των οποίων ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9 και των ασφαλισμένων του Δημοσίου των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 θα πληρώσει το ΙΚΑ(ika.gr) τις συντάξεις Ιουνίου στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 αλλά και το Δημόσιο στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Σημείωση: Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2023 όπως το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουνίου 2023 .
  • Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός για Όλους: Ξεκινάει νέος γύρος αιτήσεων για φθηνές διακοπές – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις για το voucher

Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, για την περίοδο 2023 – 2024, καθώς η πλατφόρμα για αιτήσεις έκλεισε από χθες. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν οικονομικές διακοπές θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία μέσω του προγράμματος Τουρισμός για Όλους.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για λήψη οικονομικής ενίσχυσης από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» με τη μορφή άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει μια εβδομάδα περίπου μετά τη λήξη της προθεσμίας. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, η πλατφόρμα θα ανοίξει κλιμακωτά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Όταν η πλατφόρμα ανοίξει για τον ΑΦΜ σας, θα μπορείτε να μπείτε με τους κωδικούς TAXISnet στο vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι

Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

Ατομικό εισόδημα (και μονογονεϊκές οικογένειες)

Χωρίς τέκνα ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ
Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα
Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα
Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα
Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα

Οικογενειακό εισόδημα (Έγγαμοι και σύμφωνο συμβίωσης)

Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ
Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα

Ποιοι θα πάρουν 200 ευρώ

Μέσω του προγράμματος χορηγείται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις, κατόπιν σχετικής τους ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης.

Ειδικώς για ΑΜΕΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ, η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε 200 ευρώ. Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

Ποιοι μένουν εκτός του προγράμματος

  • οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
  • οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Έσπασαν τα κοντέρ οι αιτήσεις – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Ποιοι «κόβονται»

Xθες Δευτέρα 5 Ιουνίου ώρα 23.59 εξέπνευσε η προθεσμία για τις αιτήσεις δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιταγές ξεπέρασαν τις 300.000. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα βγουν μετά από 15 μέρες που θα κλείσουν οι αιτήσεις, δηλ. γύρω στις 20 Ιουνίου. 

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (1 Ιουλίου αντί για 1 Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Αθήνα, 31.05.2023 Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δείτε ΕΔΩ τον «χάρτη» των επιδοτήσεων σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε τουριστικά καταλύματα.  

Ποιοι «κόβονται»

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 οι:

  • επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι. Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους ωφελούμενα μέλη όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω ή δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.
  • δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
  • επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ παρελθόντων ετών που τους επεβλήθη ως κύρωση η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα περιόδου 2023-2024.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: