Quantcast
Connect with us

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων φυσικού αερίου η Αλεξανδρούπολη

Με 5 νέες “Ρεβυθούσες” αλλάζουν τον χάρτη του αερίου στα Βαλκάνια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ υλοποιούνται για τη δημιουργία νέων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, των γνωστών και ως FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις που στοχεύουν να ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας μας ως εξαγωγέα φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, μέχρι και της Κεντρικής Ευρώπης, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που έχουν προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Ήδη το LNG έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης, ενώ οι υποδομές των FSRU αποτελούν κομβικό κρίκο της αλυσίδας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σε αυτό το σκηνικό, στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται 5 μονάδες FSRU στρατηγικής σημασίας, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν νέες πύλες εφοδιασμού, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Από αυτές τις μονάδες, μία βρίσκεται σε φάση κατασκευής, δηλαδή πρόκειται για έργο που την επόμενη χρονιά θα ενταχθεί στο σύστημα και θα είναι πλήρως λειτουργικό. Ακόμα ένα έργο βρίσκεται στη φάση της λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης, ενώ σε πιο πρώιμη φάση είναι τα άλλα τρία projects που βρίσκονται στα σκαριά.

Αλεξανδρούπολη 1 & 2

Το πρώτο και πιο ώριμο project είναι αυτό της Gastrade για το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο προβλέπεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2023. Η πλωτή μονάδα, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, “ΑΣΦΑ Θράκης”, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Διώρυγα Gas

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο έτους αναμένεται η επενδυτική απόφαση για το FSRU Διώρυγα Gas, που αναπτύσσει ο όμιλος της Motor Oil Hellas στους Αγίους Θεοδώρους. Η “Διώρυγα Gas”, στο τελευταίο και οριστικό market test που διενήργησε, έσπασε ρεκόρ ζήτησης για δέσμευση ποσοτήτων: Οι δεσμεύσεις έφτασαν μέχρι τα 25 έτη από την εκτιμώμενη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Διώρυγα Gas και μέχρι τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ισχυρών διεθνών και ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου ενισχύει το έργο και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και βιωσιμότητά του. Τo φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα προμηθεύει τόσο την ελληνική αγορά (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) όσο και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία έως Ουγγαρία και Ουκρανία).

Το υπό ανάπτυξη FSRU βρίσκεται μόλις 22 χλμ. σε ευθεία απόσταση από τη Ρεβυθούσα. Τον Οκτώβριο η ΡΑΕ ενέκρινε την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του FSRU σε 135.000-210.000 κ.μ. τεχνολογίας Moss, με τέσσερις ή πέντε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο στόχος είναι το project να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Thessaloniki FSRU

Τον περασμένο Οκτώβριο εξασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ για το δικό της FSRU η Elpedison. Ο υπεράκτιος πλωτός σταθμός “Thessaloniki FSRU” θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης, με τέσσερις δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 140.000- 170.000 κ.μ., πλωτό αγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης, υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη σύνδεση μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού με το ΕΣΦΑ, καθώς και με τις μονάδες ηλεκτρoπαραγωγής της Elpedison.

Η επένδυση στοχεύει στην εξυπηρέτηση κυρίως ιδίων αναγκών, και συγκεκριμένα στην τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, καθώς και την κάλυψη της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρείας στη χονδρική ή τη λιανική.

Ο υπεράκτιος πλωτός τερματικός σταθμός θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση περίπου 3,4 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του ΟΛΘ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 60,4 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα FSRU προβλέπεται να αποκτηθεί με leasing. Το project της Elpedison προβλέπεται να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2025.

Η Mediterranean Gas στον Βόλο

Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το μη δεσμευτικό market test για το ΑRGO FSRU της Mediterranean Gas. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, υπερκαλύπτοντας τη συνολική δυναμικότητα του τερματικού σταθμού, ενώ οι ποσότητες που δηλώθηκαν είναι για περίοδο έως και 25 έτη. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η ζήτηση για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στον τερματικό σταθμό.

Η Mediterranean Gas ξεκίνησε να αναπτύσσει το συγκεκριμένο project με στόχο αρχικά να τοποθετηθεί εντός του λιμένα Βόλου, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO θα ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Θα βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, στη μέση του ΕΣMΦΑ, προσφέροντας υψηλή πίεση για τη σωστή λειτουργία και βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος και ευελιξία στους χρήστες του τερματικού, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ όσον αφορά τις χερσαίες υποδομές, ενώ η ολοκλήρωσή της υπολογίζεται στα μέσα του 2024.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Επτά μαθητές συνελήφθησαν με ναρκωτικά σε αυλή σχολείου

Επτά μαθητές συνελήφθησαν για ναρκωτικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (16/3) σε αυλή σχολικού συγκροτήματος της Αλεξανδρούπολης, σε επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, οι συλληφθέντες μαθητές είχαν μικροποσότητες κάνναβης, τις οποίες όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς τις πέταξαν στο χώρο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από γείτονες της περιοχής όπου έγινε αντιληπτό το περιστατικό στην αυλή του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, οι αστυνομικοί μάζεψαν περίπου 10 συσκευασίες με κάνναβη.

Εναντίον των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται ανήλικοι μαθητές στην Αλεξανδρούπολη για ναρκωτικά.

Πηγή: newsbomb.gr, evros-news.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη | Νεκρός 15χρονος που έπεσε στο κενό μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Τραγωδία σημειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη σήμερα το πρωί (Σάββατο 16.3.2024), οπότε και σκοτώθηκε ένας 15χρονος που έπεσε από τον φωταγωγό του σπιτιού του.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο 15χρονος φαίνται ότι εκτελούσε εργασίες μαζί με τον πατέρα του στην ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Για άγνωστους λόγους έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο κενό.

Ο πατέρας σε σοκ είδε τον γιο του να πέφτει στο κενό μη μπορώντας να αντιδράσει. Δυστυχώς ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

protothema.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Το ENACHANNEL μεταδίδει ζωντανά το East Macedonia & Thrace Forum II

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, διπλωματικών, ακαδημαϊκών αλλά και επιχειρηματικών φορέων ξεκινά σήμερα, το East Macedonia & Thrace Forum που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αλεξανδρούπολη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en