Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός | Οι χώρες που θα επηρεαστούν από τον καύσωνα στην Ευρώπη και η περίπτωση της Ελλάδας

Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τον επικείμενο καύσωνα που θα επηρεάσει τη Δυτική Ευρώπη, εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος αυτήν την εβδομάδα.

Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι πέντε ερωτήσεις/απαντήσεις για τον επικείμενο καύσωνα στην Δυτική Ευρώπη και εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα:

1) Ποιες συνθήκες δημιουργούν το θερμό κύμα και τις συνθήκες καύσωνα;

Την χρονική περίοδο μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένουμε ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία διάταξης “Ω” των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή όπως δείχνει και ο Χάρτης 1, οι υψηλές πιέσεις (με αποχρώσεις του πορτοκαλί) περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις (αποχρώσεις του πράσινου-κίτρινου) στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την “καρδιά” των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στην Δυτική Ευρώπη. Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες ενώ την ίδια ώρα στην Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη 26/06 (Χάρτης 2).

Χάρτης 1. Προγνωστικός χάρτης διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων στην μέση τροπόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019. Με αποχρώσεις του πορτοκαλί απεικονίζονται οι υψηλές πιέσεις και με αποχρώσεις του πράσινου-κίτρινου οι χαμηλές πιέσεις. Το λευκό βέλος δείχνει την πορεία των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Δυτική Ευρώπη
Χάρτης 2. Παγκόσμιος προγνωστικός χάρτης της απόκλισης της θερμοκρασίας (°C) σε ύψος περί τα 1.500μ την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. Ο κόκκινος κύκλος δείχνει την μέγιστη απόκλιση της θερμοκρασίας στην Δυτική Ευρώπη,η μεγαλύτερη τιμή σε όλο τον πλανήτη την συγκεκριμένη ημέρα

2) Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από το κύμα ζέστης;

Πολλές χώρες αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, αλλά κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένουν Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί 3 και πλέον ημέρες. Ο παρακάτω χάρτης (Χάρτης 3) δείχνει την πρόγνωση της θερμοκρασίας στο επίπεδο περί των 1.500μ (το επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών) την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 και διακρίνονται με αποχρώσεις του κόκκινου οι πολύ θερμές αέριες μάζες που κατακλύζουν την Ευρώπη.

Χάρτης 3. Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας (°C) σε ύψος περί τα 1.500μ την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

 

3) Έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στην Δυτική Ευρώπη;

Παρότι η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά υπερβαίνει τους 40°C στην Δυτική Ευρώπη, το τελευταίο σοβαρό κύμα καύσωνα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003 με περισσότερους από 35.000 νεκρούς, κυρίως στην Γαλλία (14.802 νεκροί). Η θερμοκρασία τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας, και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Γαλλίας τους 40°C επί 8 ημέρες. Από τότε οι Γαλλικές Αρχές αναθεώρησαν σημαντικά τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, εξοπλίζοντας τα δημόσια κτίρια με κλιματιστικά, βελτιώνοντας τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αποφυγή διακοπών ρεύματος λόγω υψηλής ζήτησης και προσφέροντας μεγαλύτερη βοήθεια στον ευάλωτο πληθυσμό.

4) Τι διάρκεια θα έχει το φαινόμενο;

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αέριες μάζες που θα επισκευθούν την περιοχή της Γαλλίας πιθανόν να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, καθώς το 2003 οι υψηλότερες τιμές που μετρήθηκαν σε υψόμετρο περί τα 1.500μ ήταν περίπου 22-24°C ενώ οι προγνωστικές τιμές για 26-28 Ιουνίου 2019 δείχνουν έως και 28ºC. Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Πάντως στην Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής πρωτεύουσας, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη 26/06 ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

5) Θα επηρεάσει την Ελλάδα αυτό το θερμό κύμα;

Η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς όπως διακρίνεται στον Χάρτη 1 η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές περί τους 32-35°C.

Μάλιστα δεν θα λείψουν και πάλι οι απογευματινές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί μετά την κατάρρευση του κτιρίου στη Μαγιόρκα: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Κτίριο στο οποίο στεγαζόταν μπαρ-εστιατόριο κατέρρευσε χθες (23/5) το βράδυ στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER επικαλούμενο πληροφορίες από την αστυνομία.

Από την κατάρρευση της βεράντας του διωρόφου κτίσματος στη Μαγιόρκα εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν πελάτες και προσωπικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, το μπαλκόνι ενδεχομένως να κατέρρευσε λόγω του υπερβολικού βάρους, αλλά τόνισε ότι η ακριβής αιτία ερευνάται ακόμη.

Εκτός από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς και τραυματίες, οι Αρχές φοβούνται την ύπαρξη εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια, καθώς συνεχίζονται οι απελπισμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Συνταρακτική μαρτυρία αυτόπτη

Ο Raul Pursnami, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος μόδας δίπλα στις εγκαταστάσεις, ανέφερε μιλώντας στην El Pais ότι ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος.

«Έβγαινα από το κατάστημα και όλο το πράγμα (σ.σ. το κτίριο) έπεσε κάτω, είναι κρίμα, θεωρητικά κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται επιθεώρηση. Είμαστε σοκαρισμένοι, δεν μπορώ να μιλήσω, ήταν οι γείτονές μου», είπε. Εξήγησε ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα «με πολύ δυνατό θόρυβο, υπήρχε κόσμος που έτρωγε και κόσμος που χόρευε επάνω».

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995 από τους Σέρβους, κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν ως “γενοκτόνοι”.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών ήταν 84-19 με 68 κράτη να απέχουν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών σχετικά με το αντίκτυπο της ψηφοφορίας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Βοσνία.

Το ψήφισμα ορίζει την 11η Ιουλίου ως “Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995“, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2024.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν μια προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ασφαλή περιοχή στη Σρεμπρένιτσα. Χώρισαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους άνδρες και αγόρια από τις συζύγους, τις μητέρες και τις αδελφές τους και τους έσφαξαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν μέσα στα δάση και στα βουνά γύρω από την πόλη.

Οι δολοφονίες της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσαν την αιματηρή κορύφωση του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, ο οποίος ήρθε μετά τη διάσπαση της τότε Γιουγκοσλαβίας και απελευθέρωσε εθνικιστικά πάθη και εδαφικές φιλοδοξίες που έφεραν τους Σέρβους της Βοσνίας αντιμέτωπους με τους δύο άλλους κύριους εθνικούς πληθυσμούς της χώρας, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους Βόσνιους.

Η Mejra Djogaz, μέλος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Mejra Djogaz, member of the association Mothers of Srebrenica, watches the United Nations General Assembly session where voting on a draft resolution declaring July 11 the International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 genocide in Srebrenica takes place in Potocari, Bosnia, Thursday, May 23, 2024. () 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Τόσο η Σερβία όσο και οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν αρνηθεί ότι η γενοκτονία συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, αν και αυτό έχει διαπιστωθεί από δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν “όχι”, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “εξαιρετικά πολιτικοποιημένο”. Προειδοποίησε ότι θα ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας“, ότι θα “ανοίξει μόνο παλιές πληγές” και θα δημιουργήσει “πλήρες πολιτικό χάος” όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Βούτσιτς επιτέθηκε επίσης έντονα στη Γερμανία για την προσπάθειά της να δώσει “ηθικά μαθήματα” στη διεθνή κοινότητα και στη Σερβία, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των “πολύ σπάνιων” αντιναζιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του σερβικού τμήματος της Βοσνίας που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της επικράτειάς της, δήλωσε την Τετάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ επιβάλλεται στη χώρα από υποστηρικτές των μουσουλμάνων Βόσνιων και ότι θα διασπάσει τη χώρα. Πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα αποσχιστεί από τη Βοσνία εάν το ψήφισμα περάσει.

Ο Ντόντικ έχει εκτοξεύσει αρκετές τέτοιες απειλές στο παρελθόν, προκειμένου να αποσχιστούν τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους από τη Βοσνία και να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία. Ο ίδιος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι των Σέρβων της Βοσνίας βρίσκονται υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή έθεσαν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

news247.gr

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en