Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκίνος Πνεύμονα: Ο παράγοντας που «ξυπνάει» επικίνδυνα κύτταρα

Ο παράγοντας που «ξυπνάει» επικίνδυνα κύτταρα και καθιστά ευάλωτους τους  μη καπνιστές

Σύμφωνα με νέα μελέτη αποδυκνύειται οτι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνη για τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς έχει την τάση να ενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα κύτταρα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, στην νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature μελετητές  συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα.

Ειδικότερα, οι ειδικοί τόνισαν ότι  3 χρόνια έκθεσης στον τοξικό αέρα που προκαλείται από την εκπομπή αερίων των οχημάτων είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν αδρανή, μεταλλαγμένα κύτταρα, που συνδέονται με αυτόν τον σοβαρό τύπο καρκίνου.

Μάλιστα, τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με το λόγο που τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν καπνίζουν νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ προσδοκούν ότι η νέα έρευνα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα προσομοιάζουν με τις στατίνες και θα εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων στο σώμα.

Για την εξακρίβωση των ασφαλών συμπερασμάτων οι επιστήμονες εξέτασαν περαιτέρω  τα δεδομένα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επικεντρώθηκαν σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο υποδοχέα αυξητικού παράγοντα (EGFR), που εντοπίζεται συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Πραγματοποιώντας δοκιμές σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα σωματίδια PM2.5 προάγουν γρήγορες αλλαγές στα κύτταρα των αεραγωγών που παρουσίαζαν μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου.

Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν 35.000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 127.000 στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 4 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι άνω των 75 ετών.

Είναι γεγονός οτι το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή αιτία καρκίνου του πνεύμονα, καθώς ευθύνεται για περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων, σύμφωνα με το NHS. Ωστόσο, ακόμη και άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ενδέχεται να εμφανίσουν τη νόσο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 6.000 άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μεταξύ άλλων, προκαλεί αδενοκαρκίνωμα, έναν θανατηφόρο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που μετρά περισσότερα από 250.000 θύματα ετησίως, ενώ πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

«Η εν λόγω μελέτη αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Τα μεταλλαγμένα κύτταρα που προκαλούν αυτό τον τύπο καρκίνου συσσωρεύονται φυσικά καθώς γερνάμε, αλλά συνήθως παραμένουν ανενεργά. Αποδείκνύεται, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «ξυπνά» τα κύτταρα στους πνεύμονες,ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

 

Ο μηχανισμός που εντοπίσαμε θα μπορούσε τελικά να μας βοηθήσει να βρούμε καλύτερες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν καπνίζουν ποτέ. Εάν μπορέσουμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη των κυττάρων, θα μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Charles Swanton του Ινστιτούτου Francis Crick και επικεφαλής στο UCL and Cancer Research UK.

 

Η Sarah Woolnough, διευθύνουσα σύμβουλος της Asthma + Lung UK, δήλωσε από την πλευρά της: «Αυτή η σημαντική έρευνα αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές, ενός από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Μας βοηθά επίσης να αλλάξουμε παγιωμένες πεποιθήσεις σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και την άποψη ότι μόνο οι καπνιστές μπορούν να νοσήσουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τους πνεύμονες όλων και είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση τόσο των υφιστάμενων πνευμονικών παθήσεων, όσο και για τη δημιουργία νέων σε υγιείς ανθρώπους. Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε να αναπτύξουμε εκτενή σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των ρυπογόνων οχημάτων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Παγγαίου | Έκκληση προς τους δημότες να μην πετάνε τα ογκώδη αντικείμενα

Έκκληση προς τους δημότες να μην πετάνε τα ογκώδη αντικείμενα οπουδήποτε ούτε να τα μην αφήνουν στους κάδους απορριμμάτων απευθύνει η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Παγγαίου.

Ως ογκώδη ορίζονται παλιά έπιπλα, στρώματα, άχρηστες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, προϊόντα κηπουρικών εργασιών (κλαδιά, φύλλα, χόρτα κ.λπ.), Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων επικίνδυνα απορρίµµατα σε µικρές ποσότητες.

Για την αποκομιδή όλων αυτών μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται στον Δήμο, είτε με ένα τηλεφώνημα. H Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ενημερώνει τους δημότες ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο ώστε η αποκομιδή αυτών των αντικειμένων ή αποβλήτων να γίνεται προγραμματισμένα, σε προσυνεννοημένη ημέρα και ώρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κηλίδα από γύρη σχηματίστηκε στην θάλασσα στην Καβάλα

Η εμφάνιση κηλίδων από γύρη στη θάλασσα αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν τα φυτά και τα δέντρα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα. Η γύρη, μεταφερόμενη από τον άνεμο και τη βροχή, καταλήγει συχνά στις θάλασσες και στα ποτάμια, δημιουργώντας χαρακτηριστικές κηλίδες στην επιφάνεια του νερού.

Έτσι λοιπόν το συγκεκριμένο φαινόμενο έγινε εμφανές και στην Καβάλα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέες βραβεύσεις από την Energean σε σχολεία του Δήμου Καβάλας στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Energean συμμετέχει ως Χορηγός στον Σχολικό Μαραθώνιο “Πάμε Ανακύκλωση”, χορηγώντας τα δώρα που απονεμήθηκαν σε 7 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, μεταξύ των οποίων και το 1 ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Καβάλας ως βραβεία για τη διάκρισή τους στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Πρόκειται για εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τον οποίο παρέλαβαν τα σχολεία στη διάρκεια εκδήλωσης της πλατφόρμας Followgreen του Δήμου Καβάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαϊου στην πόλη.

Εκ μέρους της Energean, τα δώρα παρέδωσε στα βραβευθέντα σχολεία η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον Αρτέμη Μπαρμπούνη, υπεύθυνο για τις Εταιρικές Υποθέσεις της εταιρείας στην Καβάλα.

Η κα. Σάρδη δήλωσε σχετικά: «Η πρωτοβουλία Followgreen στον Δήμο Καβάλας είναι πραγματικά αξιέπαινη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αποτελούμε μέρος της παρέχοντας, μέσα από αυτές τις βραβεύσεις με τα δώρα, κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανακύκλωση από την μαθητιώσα νεολαία.

Οι επιδόσεις των σχολείων αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση συνολικά για την κοινωνία, ενώ και εμείς στην Energean πετύχαμε να υποστηρίξουμε το δικό μας πρότυπο, ανακυκλώνοντας το 99% του νερού που χρησιμοποιήσαμε σε όλες μας τις εγκαταστάσεις.

Νιώθουμε ότι η κοινωνία της Καβάλας βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς μέσα από ανάλογες δράσεις στα σχολεία δημιουργούνται υπεύθυνοι πολίτες που θα συμβάλλουν σε έναν κόσμο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς που με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα θα απαντά στις προκλήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en