ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη, αύξηση κατώτατου μισθού και μη κρατικά πανεπιστήμια | «Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα»

Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, και εν μέσω των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για «συγκάλυψη» τονίζοντας πως το τελευταίο που θέλει είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών και fake news.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η Δικαιοσύνη» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι «αναμενόμενο η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει κομματικά οφέλη».

«Ψάχναμε ακόμη σορούς και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα;»

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση περί «μπαζώματος» στο σημείο της τραγωδίας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «επιχειρησιακές ενέργειες» καθώς «έπρεπε να σηκωθουν τα βαγόνια για να δούμε αν υπάρχουν νεκροί από κάτω». «Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Αυτό που έγινε ήταν σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας… Ψάχναμε ακόμη σορούς και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα και τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι» συμπλήρωσε.

«Λυπάμαι, αλλά κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρα πάνω σε σαχλαμάρες» πρόσθεσε, δείχνοντας μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ερωτηθείς για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου συμπαρασύροντας προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες. «Θα είναι πάνω από 800 ευρώ, δεν μπορώ να σας πω πόσο, αλλά θα είναι μια όχι ευκαταφρόνητη αύξηση» ερωτηθείς για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση έχει να υλοποιήσει έναν δύσκολο προϋπολογισμό: «Είμαι σαφής, δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις… Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι (για τους ευάλωτους θα πρέπει να το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. «Θα ήταν εύκολο να πω εκλογές έρχονται ‘δώσε κάτι’. Δεν θα το κάνω».

«Θα προχωρήσουμε την αλλαγή στο άρθρο 16 – Το 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που υπάρχει κρατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει καμία απάντηση. Γιατί ο φοιτητής να μην έχει δυνατότητες επιλογής;».

Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αλλαγή στο άρθρο 16. «Δεν υπήρχε ανάγκη αυτή τη στιγμή για να κάνουμε αυτό που κάναμε. Προφανώς όταν αλλάξει το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε.

Στηλιτεύοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως ήταν «λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου» και δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Εκτίμησε ακόμη πως «θα υπάρξει ενδιαφέρον για ποιοτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». «Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα (πρώτα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια)» είπε, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως «δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια».

«Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ»

Για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αιχμή την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν είχε πολύ λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις του νόμου. Ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει. Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο κ. Κασσελάκης. Κανείς δεν τον ρώτησε πώς έφτιαξε τα χρήματά του ούτε θέσαμε ζητήματα φοροδιαφυγής. Γιά άλλα ερωταται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μην μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εχει πει απίστευτα πράγματα ο κ. Κοντονής».

«Ανδρουλάκης ή Κασσελάκης;»

Στο δίλημμα «Ανδρουλάκης ή Κασσελάκης» απάντησε: «Όποιον προτιμούν οι πολίτες».

«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει» τα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη

Για τα περί πρότασης υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ας είμαστε σοβαροί. Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά… απορώ ποιος τα διακινεί. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου».

Για τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου: «Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»

Ερωτηθείς για τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υπόθεση «πρέπει να διερευνηθεί» και πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα» είπε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Πού βάζει η Ν.Δ. τον πήχη των ευρωεκλογών

Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε έλλειμμα ουσιαστικής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση διερωτώμενος: «Υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;» και πρόσθεσε πως ο ίδιος αισθάνεται «ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά από τα προβλήματα και τις έγνοιες των ανθρώπων».

Για το πού βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών είπε πως στόχος είναι «το καλύτερο δυνατό» αποτέλεσμα. «Θα το δούμε το βράδυ των εκλογών» ανέφερε, σημειώνοντας πως «υπάρχει πάντα απόσταση μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών». Όπως παρατήρησε, δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλα ο αριθμός των ευρωβουλευτών.

Εντός του Μαΐου η επίσκεψη στην Άγκυρα

Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι βάσει προγραμματισμμού θα γίνει «κάποια στιγμή τον Μάιο».

πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version