ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Kομισιόν | Σχέδιο για ενοποίηση των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Σχέδιο για την ενοποίηση όλων των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2015, και εν συνεχεία την πώλησή τους το 2016, επεξεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Το σχέδιο περιλαμβάνει ότι οι επιμέρους θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να συγχωνευθούν σε μια ενιαία οντότητα. Έτσι, για παράδειγμα, στην αγορά της Ρουμανίας όπου δραστηριοποιούνται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank– θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας κοινής εταιρείας, στην οποία θα εισφέρουν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενοποίηση των δραστηριοτήτων θα συνδυαστεί και με μεγάλη περικοπή δαπανών, με κλείσιμο καταστημάτων, και προσωπικού, σημειώνεται στο  σχετικό δημοσίευμα. Τονίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε περίπου 7 γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο) και χαρτοφυλάκιο δανείων 45 δισ. ευρώ, ενεργητικό 70 δισ. ευρώ και ένα δίκτυο 2.700 καταστημάτων με 35.000 εργαζόμενους. Οι  τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ενώ στη διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών καθοριστικό λόγο θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

businessnews.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version