Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ινδικός «διάδρομος» μέσω… Θράκης | «Μαχαραγιάδες» ενδιαφέρονται για τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Ιδιαίτερα σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον ινδικό διάδρομο μέσω Θράκης, για τον οποίο συζητούν Αθήνα – Νέο Δελχί ήρθαν στο παρασκήνιο.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές πάντως ούτως ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες με την Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Επισημαίνεται ότι ο IMEC συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής G20 στο Νέο Δελχί (με συμβαλλόμενα μέρη τις Ινδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ) ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας εναλλακτικής διαδρομής στον κινεζικό οικονομικό δρόμο «Belt and Road Initiative» (BRI). Εκτοτε, λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που κινούνται στη σφαίρα της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με κορυφαία εξ αυτών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο συνόδευαν ομάδα υπουργών και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Και ενώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για το τέλος Απριλίου και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του FSRU, της πρώτης πλωτής μονάδας στη χώρα για αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου – γεγονός που μετατρέπει την πρωτεύουσα του Εβρου και τη Θράκη εν γένει σε ενεργειακό κόμβο –, ήδη δρομολογείται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ένας δεύτερος αντίστοιχος πλωτός σταθμός στην περιοχή, ο FSRU2, που αναμένεται να προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή ακόμα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής θωράκισης.

Οι ισορροπίες με την Κίνα και οι αντίπαλοι της Ελλάδας

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου να διατηρηθούν οι αναγκαίες ισορροπίες με την Κίνα και οι υφιστάμενες εμπορικές σχέσης μας μέσω και της κινεζικής δραστηριοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά, το προσεχές διάστημα από την Αθήνα σχεδιάζεται να ξεδιπλωθούν διπλωματικές κινήσεις με επισκέψεις υπουργών στο Πεκίνο, ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι και με τον Δρόμο του Μεταξιού και να μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί βασικό “παίκτη” για όλα τα εν εξελίξει εγχειρήματα διαπεριφερειακών οδών εμπορίων, μεταφορών και ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ινδικός διάδρομος εξελίσσεται σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Αθήνα, η οποία επιδιώκει να ενεργοποιήσει έναν ευρύτερο συμμαχικό δίκτυο για τον νέο στόχο. Και αυτό γιατί τα ελληνικά λιμάνια δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο, καθώς για τη διασύνδεση με τον IMEC έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε πολυμερώς μαζί με την Ινδία με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία για να αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές μας με επίκεντρο τον IMEC» τόνιζε από το Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «τα ελληνικά λιμάνια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κατώφλι του διαδρόμου προς την Ευρώπη».

Ο ίδιος, άλλωστε, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ δύο εβδομάδων στα «Νέα» υπογράμμιζε ότι για το εν λόγω έργο, που προάγει τη διασυνδεσιμότητα, το διεθνές εμπόριο και την περιφερειακή και ενεργειακή συνεργασία, η Αθήνα είναι σε επαφή με τις χώρες διέλευσης του IMEC για την οικοδόμηση συνεργειών και την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών.

Επισημαίνεται ότι για τον IMEC είχε συζητήσει ο Έλληνας υπουργός και με τον Εμιρατινό υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.
Ο άξονας των λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη δείχνει ιδανική επιλογή για την Αθήνα, στον αντίποδα και με την ευρωπαϊκή πύλη που έχει ανοίξει από χρόνια για την Κίνα μέσω του λιμανιού του Πειραιά, και γι’ αυτό είχε φροντίσει να προϊδεάσει ήδη το Νέο Δελχί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας τον περασμένο Φεβρουάριο την ινδική κυβέρνηση πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την περαιτέρω πρόοδο της κατασκευής του διαδρόμου IMEC» και πως για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπάρχουν «σημαντικά λιμάνια και στη Βόρεια Ελλάδα».

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του διαδρόμου ΙΜЕС» διαμήνυε παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο και για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε.

Πηγή: thraki.com.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Στην Καβάλα βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Σερρών της Ν.Δ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου θα συμμετάσχει στην 7η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) που πραγματοποιείται στην Καβάλα.

Στις κύριες θεματικές της συνεδρίασης περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια για το έτος 2025, η παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ), οι δράσεις του Τομέα Εξωτερικού Εμπορίου της Enterprise Greece, καθώς και οι προοπτικές και οι προκλήσεις στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εξωτερικών Enterprise Greece και Export Credit Greece και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφορικά με την λειτουργία Γραφείων Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις εγκαταστάσεις της ΒΙΚΡΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Καβάλα βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2025 στις εγκαταστάσεις της ΒΙΚΡΕ στα Αμισιανά Καβάλας.

Στις εγκαταστάσεις της ΒΙΚΡΕ τον συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Δευτέρα συνεργείο της ΔΕΥΑΚ στην οδό Κολοκοτρώνη για τον αγωγό των λυμάτων

Την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται συνεργείο της ΔΕΥΑΚ στην οδό Κολοκοτρώνη με αφορμή το σπάσιμο ενός αγωγού ομβρίων υδάτων που βγάζει λύματα στον δρόμο (διαβάστε εδώ)

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης η υπηρεσία έχει παραγγείλλει νέους σωλήνες για τον αγωγό ο οποίος είναι πολλών ετών, ενώ την Δευτέρα θα βρεθεί συνεργείο εκεί έτσι ώστε να αποκαταστήσει την βλάβη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en