Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιδιωτική συνάντηση Δένδια – Χάφταρ απόψε

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), έφθασε απόψε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σε εξέλιξη είναι ιδιωτική συνάντηση.

Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ενώ ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) θα συναντηθεί το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

newsbeast

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στ. Κασσελάκης στο ENA Channel : Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, είμαι αισιόδοξος για Ευρωεκλογές

Στην πόλη της Καβάλας περιόδευσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης περπάτησε στην αγορά της Καβάλας και συνομίλησε με πολίτες ενώ στην συνέχεια εγκαινίασε και το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κανάρη.

Σε συνέχεια σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις επικείμενες ευρωεκλογές λόγω της μεγάλης θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Δημόσια διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα

Οι δυσκολίες που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισαν και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, παρά τα θετικά βήματα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπαν χθες οι, έχοντες την μπαγκέτα της πολιτικής διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών επαφών, υπουργοί Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν όταν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ο ομόλογός του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι για την Αγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης χθες (ΕΡΤ) υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «υπάρχει μια τακτική περιοδικότητα στις επαφές», σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε». Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, παρά τα όσα αναφέρονται από την τουρκική πλευρά, «θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση». Και επισήμανε ότι «η τουρκική πλευρά μπορεί πράγματι να έχει τις δικές της θέσεις που αφορούν την κυριαρχία και τα θέματα τα οποία η ατζέντα η τουρκική πάντοτε περιλάμβανε. Εντούτοις, στη δική μας συζήτηση, θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν». Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ως προς τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «θα γίνουν» όταν ολοκληρωθεί η φάση μελέτης για τον καθορισμό των τεχνικών περιβαλλοντικών κριτηρίων. «Οταν ολοκληρωθούν αυτά, τότε τα πάρκα θα τοποθετηθούν στον χάρτη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνική κυριαρχία αλλά και το περιβάλλον.

«Η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διερευνητικών επαφών, ήτοι των συζητήσεων που είναι απαραίτητες προτού προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, «να εδραιωθεί έτι περαιτέρω η καλή κατανόηση και ειλικρίνεια μεταξύ των μερών. Και το δεύτερο είναι να αποτιμήσουμε τις συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί, έτσι ώστε να έχει παραχθεί ένα καλό και ωφέλιμο αποτέλεσμα». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει σήμερα την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, χθες, ο κ. Φιντάν αποκάλυψε πως στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Αγκυρα εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίδρασή της στο ελληνικό σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα και υποστήριξε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα». Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο κ. Φιντάν ερωτήθηκε για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «καταγράψαμε τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχθούμε. Υπήρξε επίσης κατανόηση της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα, εκατέρωθεν βήματα, και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά».

Θετικά λόγια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μίλησε με θετικά λόγια για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική περιοχή που αποτελούσε ζήτημα εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το βαλκανικό σκηνικό | Στόχος για ήρεμο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά και μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα

Μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στη βαλκανική γειτονιά. Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θα διατηρηθούν τα ήρεμα νερά παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή σαφή μηνύματα εκπέμπονται προς την Βόρεια Μακεδονία για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και προς την Αλβανία μετά την «άκαιρη» – όπως χαρακτηρίστηκε – επίσκεψη του Έντι Ράμα.

Χθές από τον Έβρο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και σημείωσε πως έγινε μια αποτίμηση της συνολικής προόδου των σχέσεων των δύο χωρών. «Eπιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα» σημείωσε για να προσθέσει «όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιχειρείται να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προχωρήσει η συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα πιο δύσκολα θέματα έχουν πάρει μετάθεση για αργότερα και στόχος είναι οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις

«Δεν είμαι αιθεροβάμων, ούτε αφελής. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές θέσεις της Τουρκίας που ανατρέχουν από δεκαετίας. Θέλω να μπορούμε να συζητούμε σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, να μπορούμε να διαφωνούμε αλλά πολιτισμένα χωρίς να δημιουργούμε εντάσεις και κρίσεις και να προωθούμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας (να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας χθες αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων). Με την Αθήνα να έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της και να σημειώνει πως δεν πρόκειται να συζητηθούν θέματα κυριαρχίας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν τρεις ακόμα συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα και να μην έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τι λέει η κυβέρνηση για τη Βόρεια Μακεδονία

Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς την Βόρεια Μακεδονία και αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή που μία διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από το νόμο σημειώνεται και υπενθυμίζεται με νόημα πως η τήρηση της Συμφωνίας συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην ορκωμοσία της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, σαφή μηνύματα εστάλησαν από ΗΠΑ και Βρυξέλλες, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της γείτονος.

Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δε μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί επισημαίνεται από την Αθήνα. Όσον αφορά τα μνημόνια που ακόμα δεν έχουν περάσει ακόμα από την Βουλή από την κυβέρνηση τονίζεται πως αυτά θα έρθουν προς ψήφιση όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γειτονικής χώρας.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημείωσε πως τα μνημόνια πρέπει να τα ψηφίσουμε και συμπλήρωσε «μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Να δεχθώ αυτή την κριτική. Αν το κάνουμε σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά αν το κάνουμε σήμερα θα δείξουμε μία κίνηση περίπου ότι κάτι φοβόμαστε και ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε»

Οι αναφορές στις κινήσεις Ράμα

Μηνύματα εκπέμπονται και προς την Αλβανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα και να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Η επίσκεψη αυτή από την κυβερνητική πλευρά θεωρείται άκυρη καθώς γίνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο πως πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας -που παραμένει στη φυλακή- ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος.

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων οι εγγυήσεις του κοινοτικού κεκτημένου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών «εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υποχωρήσεις σε θεμελιώδη δε μπορούν να γίνουν». Υπενθύμισε πως το πρώτο κεφάλαιο που θα ανοίξει για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι η τήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en