Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρωθυπουργό της Εσθονίας για βεβήλωση σοβιετικών μνημείων

Ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, εξέδωσαν οι αρχές της Ρωσίας, μη διευκρινίζοντας ακριβώς τη φύση του αδικήματος, αν και πηγές αναφέρουν ότι η δίωξη αφορά σε βεβήλωση σοβιετικών μνημείων.

Συγκεκριμένα, η Κάλας διώκεται στη Ρωσία σε “ποινική υπόθεση”, αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται το είδος του εγκλήματος ή αδικήματος για το οποίο κατηγορείται η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Τάιμαρ Πέτερκοπ, όπως και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις.

Ρωσική πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλέστηκε χωρίς να την κατονομάσει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι χωρών της Βαλτικής διώκονται για “καταστροφή και πρόκληση ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες” του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποξηλώθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περιόδου, καθώς τα κράτη αυτά θεωρούν ότι ήταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Ρωσική μειονότητα διαμένει στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι σήμερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα.

Οι σχέσεις αυτές οξύνθηκαν κι άλλο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες θεωρούν πραγματική την απειλή μιας ρωσικής εισβολής, υποστηρίζουν ενεργά το Κίεβο στη μάχη του κατά του ρωσικού στρατού.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρέσβεις των τριών χωρών κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι ρωσικές αρχές τις κατηγορούν ότι “σαμποτάρουν” τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αρνούμενες να εγγυηθούν την ασφάλεια εκλογικών τμημάτων στις ρωσικές πρεσβείες στις επικράτειές τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Λετονία και η Εσθονία αποφάσισαν να τερματίσουν τις συμφωνίες νομικής συνδρομής με τη Ρωσία και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικαλέστηκαν ως λόγο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης τον Ιανουάριο, η Εσθονία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια παραμονής του επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο οποίος είναι Ρώσος πολίτης, κρίνοντας ότι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Για “εχθρικές ενέργειες” κατηγορεί το Κρεμλίνο τους αξιωματούχους χωρών της Βαλτικής

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Εσθονή πρωθυπουργός καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη “βεβήλωση της ιστορικής μνήμης”.

Αναφερόμενος εν γένει στους αξιωματούχους των χωρών της Βαλτικής κατά των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τις ρωσικές αρχές, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι “οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για αποφάσεις που συνιστούν ντε φάκτο προσβολή της Ιστορίας, είναι άνθρωποι που διεξάγουν εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης, κατά της χώρας μας”.

Οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες φοβούνται τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου, θεωρούν ότι τελούσαν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ η Μόσχα θεωρεί ότι τις απελευθέρωσε και κρίνει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση “παραποίηση της Ιστορίας”, κάτι το οποίο συνιστά έγκλημα στη Ρωσία.

Πηγή: Newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ, είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

Στις 11 Ιουλίου θα του απαγγελθούν κατηγορίες

Το δικαίωμα της έφεσης

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να υποβάλλει αίτηση έφεσης προβάλλοντας εκ νέου επιχειρήματα που απέρριψε ο Μέρτσαν πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων ότι το κατηγορητήριο είναι νομικά εσφαλμένο και πολιτικά υποκινούμενο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχυριστεί ότι ο δικαστής του στέρησε μια δίκαιη δίκη κάνοντας νομικά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής πρόστυχης μαρτυρίας από μια πορνοστάρ που είπε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ – μαρτυρία που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στο να ξεσηκώσει τους ενόρκους εναντίον του.

Η υπεράσπιση είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ίδιες οι κατηγορίες ήταν νομικά ακατάλληλες. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα όταν γίνεται για να βοηθήσει στη διάπραξη ή την απόκρυψη άλλου εγκλήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το γραφείο του Μπραγκ δήλωσε ότι το άλλο έγκλημα ήταν συνωμοσία για την παραβίαση πολιτειακού εκλογικού νόμου. Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτειακός νόμος δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος

Τέλος, παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικά email σε σχολεία | Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ συνεχίζει και την Πέμπτη (30/5) την επίθεσή του στη Ράφα, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέλαβε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφα.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Ναμπλούς.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en