Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

CNBC | Μελέτη «σβήνει» από τον χάρτη των παγκόσμιων απειλών Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούνται σήμερα λιγότερο απειλητικές για την Δύση -απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο- σύμφωνα με μελέτη του CNBC, η οποία επισημαίνει την αυξανόμενη ανησυχία γύρω από μη παραδοσιακούς κινδύνους.

Οι σημερινοί κίνδυνοι για την Δύση

Η μαζική μετανάστευση λόγω πολέμου ή κλιματικής αλλαγής και η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ κατατάσσονται πλέον στους κορυφαίους κινδύνους μεταξύ των χωρών της G7.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία ερωτηθέντων στις δυτικές χώρες δήλωσε ότι βλέπει την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο να γίνονται πιο ισχυροί κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δυτικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στάσιμες ή να υποχωρήσουν.

Η αντίληψη του κοινού για τους παραδοσιακούς σκληρούς κινδύνους ασφάλειας παραμένει υψηλότερη τώρα από ό,τι πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει μειωθεί από το 2022, (από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία), όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Munich Security Index 2024.

Πτωτική τάση στην παγκόσμια πολιτική

Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια αποσύνδεση μεταξύ του δημόσιου αισθήματος και της πολιτικής, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια για να συζητήσουν αυτό που οι διοργανωτές αποκάλεσαν «πτωτική τάση στην παγκόσμια πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας».

Η ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Επίσης, αναμένεται η επέκταση του ΝΑΤΟ και εξετάζεται η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη συγκλίνει στην αντίληψη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις δυτικές χώρες προβλέπει ότι η Κίνα και άλλες δυνάμεις από τον Παγκόσμιο Νότο θα ενισχυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ οι δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να παραμείνουν σταθερές ή να υποχωρήσουν.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 12.000 άτομα από τις χώρες της G7 καθώς και από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, λίγοι δυτικοί ερωτηθέντες πίστευαν ότι η χώρα τους θα είναι πιο ασφαλής και πιο πλούσια σε 10 χρόνια.

Αντίθετα, οι περισσότεροι από εκείνους στις αναδυόμενες οικονομίες πίστευαν ότι θα είναι σε καλύτερη οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Οι κίνδυνοι για τη Ρωσία και την Κίνα μειώνονται

Ενώ η Ρωσία θεωρούνταν κορυφαία απειλή για τις χώρες της G7 πέρυσι, η πλειονότητα αυτών των αντιληπτών κινδύνων έχει έκτοτε εξασθενίσει, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2023.

Μόνο οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα κορυφαίο κίνδυνο φέτος, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική άμβλυνση των ανησυχιών.

Σε αυτό περιλαμβάνονταν οι  ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης και τις διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Κίνα αντιμετωπίστηκε επίσης πιο ευνοϊκά φέτος από ό,τι πέρυσι από πέντε από τις χώρες της G7, με εξαίρεση τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι Κινέζοι ερωτηθέντες έβλεπαν όλες τις χώρες, εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ως την μεγαλύτερη απειλή τώρα απ’ ό,τι πριν. Ήταν επίσης η μόνη χώρα που κατονόμασε τις ΗΠΑ ως απειλή.

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, εν τω μεταξύ, κατατάχθηκαν ως κορυφαίος κίνδυνος στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο χώρες εντείνουν τους περιορισμούς μεταξύ τους στον αγώνα για τεχνολογική κυριαρχία.

Η έκθεση πρότεινε ότι η επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε δυνητικά «να σημάνει το τέλος της αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών κρατών».

Πράγματι, το Σάββατο ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος δήλωσε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους για τις δαπάνες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Αποσυναρμολογούν μιναρέ στην Αγία Σοφία στον οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές

Αποσυναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας και στο πλαίσιο αυτό είχε προαναγγείλει την αποσυναρμολόγηση του πρώτου μιναρέ, του επονομαζόμενου μιναρέ του Βαγιαζίτ του Β’, και την επανατοποθέτησή του αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, δήλωσε: «Δεδομένου ότι ο μιναρές του Βαγιαζίτ Β’ έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να γίνει κατανοητό αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού. Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους έτερους μιναρέδες. Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης».

Αναφορικά με τις χαλύβδινες σκαλωσιές, όπως και την κατασκευή πύλης εισόδου για τους επισκέπτες, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι οι κατασκευές αυτές είναι προσωρινές και έχουν σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Όπως είπε, «η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».

Ανάρτηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στον μιναρέ Bayezid του τεμένους της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε βαθιά ρωγμή. Με την απόφαση αποσυναρμολόγησης που ελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τεμένους και από την Επιτροπή Συντήρησης, κατασκευάστηκε μια χαλύβδινη πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση ενός ικριώματος πλήρους ασφαλείας πάνω στη χαλύβδινη πλατφόρμα».

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες τρακτέρ συρρέουν προς το κέντρο της Μαδρίτης

Προς το κέντρο της Μαδρίτης συρρέουν σήμερα, Τετάρτη (21/2) εκατοντάδες τρακτέρ με την ευκαιρία της νέα ημέρας κινητοποίησης των ισπανών αγροτών που καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα σε κοινότητες της περιφέρειας της Μαδρίτης πίσω από πανό με συνθήματα για «δίκαιες τιμές» για τους αγρότες.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν μαζί με φάλαγγα από πέντε σειρές τρακτέρ την πορεία προς το κέντρο στην Μαδρίτης, όπου διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ισπανία.

Οι αγρότες ζητούν τη μετακύληση του κόστους παραγωγής στην τελική τιμή των προϊόντων τους ώστε να μην πωλούν με ζημία και καλύτερους ελέγχους στις εισαγωγές στην Ισπανία, εξήγησε ο Λουίς Κορτές, εθνικός συντονιστής της Union de Uniones στο κανάλι RTVE της δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτά τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα «θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τους ισπανούς αγρότες», διευκρίνισε ο Λουίς Κορτές όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Εκτός από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις όπως η Μούρθια και η Μάλαγα.

Οι ισπανοί αγρότες διαδηλώνουν συνεχώς από την 1η Φεβρουαρίου. Έχουν γίνει δεκτοί επανειλημμένως από τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας, ο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα υπερασπισθεί στις Βρυξέλλες την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ότι θα βελτιώσει τον ισπανικό νόμο για την διατροφική αλυσίδα ώστε οι αγρότες να μην πωλούν τα προϊόντα τους με ζημία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες υποχωρήσεις στους αγρότες που διαμαρτύρονται σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πληροφοριοδότης του FBI διέδιδε ψευδείς ειδήσεις εκ Ρωσίας για τους Μπάιντεν, σύμφωνα με την εισαγγελία

Ένας πρώην πληροφοριοδότης του FBI, ο οποίος διώκεται επειδή είπε ψέματα και κατασκεύασε ψευδείς κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, ομολόγησε στις Αρχές ότι λάμβανε πληροφορίες από πρόσωπα που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τα παραπάνω ανέφεραν χθες, Τρίτη, αμερικανοί εισαγγελείς, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις πληροφορίες αυτές ως ψεύδη.

Ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, 43 ετών, ένας αμερικανοϊσραηλινός πρώην πληροφοριοδότης της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Λας Βέγκας, είναι ύποπτος για διασπορά ψευδών κατηγοριών εναντίον του αμερικανού προέδρου και του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, ότι έλαβαν από 5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας σε δωροδοκία, για να επιτρέψουν σε μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, την Burisma, να διαφύγει διώξεων.

Σύμφωνα, όμως, με τον εισαγγελέα Ντέιβιντ Ουάις και άλλους δικαστικούς, «η παραπληροφόρηση που (ο Σμιρνόφ) διανέμει δεν περιορίζεται στο 2020. Περιλαμβάνει νέα ψέματα, που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις αμερικανικές εκλογές (του 2024), έπειτα από μια συνάντηση το Νοέμβριο με αξιωματούχους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κατά την ανάκρισή του ο κρατούμενος Σμιρνόφ, στις 14 Φεβρουαρίου, παραδέχθηκε πως αξιωματούχοι, που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, εμπλέκονταν στη διανομή μιας ιστορίας» (σ.σ. όπως έγινε κατανοητό αυτής σχετικά με τον Χάντερ Μπάιντεν), προσθέτουν οι εισαγγελείς σε δικαστικό έγγραφο, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νεβάδας.

Η δεξιά κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν, μέχρι τώρα χωρίς αποδείξεις, ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), για να επιτρέψει στον γιο του, τον Χάντερ, να κάνει ύποπτες δουλειές στην Ουκρανία και την Κίνα.

Η αφήγηση του Σμιρνόφ είχε διαρρεύσει στη δημόσια σφαίρα και είχε γίνει κεντρική στην τροφοδότηση αυτών των υποψιών, όμως, σύμφωνα με τους δικαστές, πρόκειται για μια επινοημένη ιστορία, «αν και οι συνέπειες αυτών των ψευδών κατηγοριών εξακολουθούν σήμερα να γίνονται αισθητές».

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σμιρνόφ, επειδή έδωσε ψευδείς πληροφορίες στο FBI σχετικά με τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν, αποτελεί πλήγμα για την έρευνα που διεξάγεται από τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου εναντίον του αμερικανού προέδρου, μερικούς μήνες πριν από μια πιθανή νέα μονομαχία για τον προεδρικό θώκο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στον δημοκρατικό απερχόμενο πρόεδρο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολείται πλέον με τη ζωγραφική, ο Χάντερ Μπάιντεν είναι στόχος των ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι τροφοδοτούν τις υποψίες για τις εμπορικές υποθέσεις του στην Ουκρανία και την Κίνα στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον γιο του προέδρου Μπάιντεν, όμως, δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να στοιχειοθετηθούν αυτές οι κατηγορίες.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en