ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η Κρήτη Πρωταθλήτρια Επιδοτήσεων με 7,8 Εκατ. Αιγοπρόβατα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στήριξη στους πληγέντες αγρότες από φυσικές καταστροφές

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημερώνει τους αγρότες της περιοχής πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε επίσημη υποβολή του αιτήματος προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του Μέτρου 23. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Στόχος του μέτρου
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των γεωργών που υπέστησαν σημαντική ζημιά στην παραγωγή ή αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και άλλων φυσικών φαινομένων.
Το συνολικό ύψος της στήριξης θα ανέλθει σε περίπου 178 εκατ. ευρώ, με τα 143 εκατ. ευρώ να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από εθνική συμμετοχή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 (ΠΑΑ).
Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσού σε ενεργούς γεωργούς που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
-
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
-
Έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ 2024
-
Έχουν υποστεί τουλάχιστον 30% απώλεια στο σχετικό δυναμικό ή την παραγωγή
-
Δεν έχουν λάβει άλλη αντίστοιχη ενίσχυση για το ίδιο αίτιο
Επίπεδα ενίσχυσης
Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς και την κατηγορία του δικαιούχου:
-
Οι επαγγελματίες αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι θα λάβουν το 100% του ενδεικτικού ποσού
-
Οι λοιποί κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα λάβουν το 50%
-
Το μέγιστο ποσό ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ
Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό αιτήσεων υπερβαίνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, θα εφαρμοστεί αναλογική μείωση, όπως προβλέπει η καθορισμένη μεθοδολογία.
Ο κ. Πασχαλίδης καλεί τους αγρότες να ενημερωθούν έγκαιρα και να προετοιμαστούν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενεργοποίησης του μέτρου για την οικονομική επιβίωση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέα σύσκεψη για την άρδευση στον κάμπο του Νέστου

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν οι τοπικοί φορείς της περιοχής Νέστου, με σκοπό την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της άρδευσης του κάμπου. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θεολόγου.
Συμμετοχή αγροτών και τοπικών αρχών
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, επιβεβαιώνοντας την ευρεία συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών στη διαχείριση του προβλήματος.
Αίτημα αύξησης υδάτινων πόρων από το φράγμα Θησαυρού
Οι αγρότες της περιοχής ετοιμάζουν την έκδοση ψηφίσματος, μέσω του οποίου θα αιτηθούν την αύξηση των ποσοτήτων νερού που διοχετεύονται για άρδευση από το φράγμα του Θησαυρού. Πρόκειται για αίτημα που έχει τεθεί και στο παρελθόν, όμως επανέρχεται πιο επιτακτικά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της αύξησης των αναγκών των καλλιεργειών.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη κινητοποίηση των τοπικών αγροτικών οργανώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή στην περιοχή, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μία ανάσα πριν τη διακρατική συμφωνία με την Ινδία για τους εργάτες γης

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας σχετικά με την αποστολή εργατικών χεριών από την Ινδία βρίσκεται η χώρα μας. Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη προβαίνει στην τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών για να προχωρήσει, ει δυνατόν μετά το τέλος του καλοκαιριού, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Η συμφωνία θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που ταλανίζει πολλούς κλάδους στη χώρα μας, προβλέποντας μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στις οποίες προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και στην ανεύρεση εργατών για τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.