Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η 13η σύνταξη προ των πυλών η καταβολή για 2,5 εκατ δικαιούχους (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

ντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί στη Βουλή η νοµοθετική ρύθµιση για τη 13η σύνταξη, µε στόχο την επόµενη εβδοµάδα, δηλαδή µεταξύ 20 και 24 Μαΐου, να καταβληθεί σε 2,52 εκατοµµύρια συνταξιούχους. Η νέα µόνιµη 13η σύνταξη δεν είναι παροχή σταθερού ποσού, αλλά κλιµακώνεται ποσοστιαία ανάλογα µε το ύψος της µεικτής κύριας σύνταξης.

Κατά µέσο όρο κυµαίνεται στα 380-400 ευρώ, ενώ η νοµοθετική ρύθµιση που κατατίθεται άµεσα στη Βουλή δεν αποκλείεται να δίνει µε εξουσιοδοτική διάταξη το περιθώριο στον υπουργό Εργασίας να την αναπροσαρµόζει, αν τα δηµοσιονοµικά περιθώρια επιτρέπουν. Πρόκειται για µια σύνταξη µόνιµου χαρακτήρα που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο την εποχή του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο µηχανισµός που υιοθετήθηκε λειτουργεί υπέρ των χαµηλοσυνταξιούχων, ενώ το δικαιούµενο ποσό υπολογίζεται µε βάση τη µεικτή κύρια ή τις µεικτές κύριες συντάξεις που λαµβάνουν οι συνταξιούχοι µε κλιµάκωση 30%-100%. ∆ικαιούχοι είναι 2,52 εκατοµµύρια συνταξιούχοι, δηλαδή το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαµβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαµόρφωση του ποσού.

Οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (για παράδειγµα, µια κύρια σύνταξη γήρατος και µια χηρείας) θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν. Στη… ζυγαριά µπαίνει το σύνολο του καταβαλλόµενου ποσού προ φόρου και κρατήσεων που εισπράττει ο συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και «προσωπική διαφορά». Η 13η σύνταξη, που φέτος θα υπολογιστεί µε βάση τη σύνταξη Μαΐου, επιβαρύνεται µε τις νόµιµες κρατήσεις, δηλαδή µε κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ -6%) και τον φόρο που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδηµα του συνταξιούχου (θα παρακρατηθεί φόρος µόνο για όσους δεν εµπίπτουν στο αφορολόγητο και αναλογικά µε το συνταξιοδοτικό εισόδηµα).

Στους δικαιούχους δεν αναµένεται να συµπεριλαµβάνονται όσοι εισπράττουν προσωρινή κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη ή άθροισµα συντάξεων έως 500 ευρώ θα λαµβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ήτοι µια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λαµβάνουν έως 500 ευρώ και κατά µέσο όρο περίπου 370 ευρώ. Οσοι λαµβάνουν από 601 ευρώ και πάνω θα λαµβάνουν κλιµακωτή 13η σύνταξη. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη από 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ µεικτά. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 380 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη από 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 770.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 ευρώ και πάνω και κατά µέσο όρο κοντά στα 400 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ µεικτά. Στο «ταβάνι» της παροχής βρίσκονται περίπου 100 υψηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν υψηλές κύριες συντάξεις και αναµένεται να λάβουν 13η σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγµατα

  1. Νοικοκυριό µε ζευγάρι συνταξιούχων στο οποίο ο άνδρας λαµβάνει κύρια σύνταξη γήρατος (πρ. ΙΚΑ) 1.200 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ, ενώ η γυναίκα κύρια σύνταξη γήρατος (πρ. ΙΚΑ) 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ. Επειδή για τον υπολογισµό της 13ης σύνταξης µετράει µόνο η κύρια και όχι η επικουρική, ο άνδρας θα λάβει 13η σύνταξη 360 ευρώ µεικτά (338 καθαρά) και η γυναίκα 450 ευρώ µεικτά (423 καθαρά). Συνολική έξτρα ενίσχυση για το νοικοκυριό : 810 ευρώ.
  2. Νοικοκυριό µε µια γυναίκα χήρα η οποία λαµβάνει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και σύνταξη χηρείας 384 ευρώ. Το άθροισµα των κύριων συντάξεων που λαµβάνει από τον ΕΦΚΑ είναι 1.134 ευρώ, συνεπώς εµπίπτει στην τέταρτη κλίµακα και θα λαµβάνει το 30% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 340 ευρώ.
  3. Συνταξιούχος µηχανικός του ∆ηµοσίου, που λαµβάνει από τον ΕΦΚΑ ποσό που αντιστοιχεί σε δυο κύριες συντάξεις γήρατος (από το πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕ∆Ε και από το ∆ηµόσιο) συνολικού ύψους 1.850 ευρώ. Εµπίπτει στην τέταρτη κλίµακα και θα λαµβάνει το 30% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 555 ευρώ µεικτά (521,7 ευρώ καθαρά).

Συνταξιούχος χήρα µισθωτού του ιδιωτικού τοµέα (πρ. ΙΚΑ) χωρίς δική της σύνταξη γήρατος που εισπράττει 420 ευρώ µεικτά σύνταξη λόγω θανάτου θα λάβει 13η σύνταξη 420 ευρώ µεικτά. 5. Συνταξιούχος οικοδόµος του πρ. ΙΚΑ µε κύρια σύνταξη 480 ευρώ και επικουρική 250 ευρώ συνολικό εισόδηµα από συντάξεις 730 ευρώ. Επειδή για τον υπολογισµό της 13ης σύνταξης µετρά µόνο η κύρια, και όχι η επικουρική, ο εν λόγω συνταξιούχος εµπίπτει στην πρώτη κατηγορία και θα λαµβάνει το 100% της σύνταξής του, δηλαδή 480 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ – ΕΘΝΟΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έναρξη για το Φεστιβάλ Cosmopolis 2019 | Η Συνοικία της Παναγίας από… ψηλά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πραγματοποιείται στην συνοικία της Παναγίας της Καβάλας το Festival Cosmopolis 2019 εκεί όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου έτσι ώστε να γνωρίσει τις αποστολές και τις χώρες που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ.

Στον ρόλο του παρουσιαστή ο πολύ άνετος και ευχάριστος Ρένος Χαραλαμπίδης ενώ μετά την παρουσίαση των group που συμμετέχουν στο φετινό Cosmopolis έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα η οποία δήλωσε ότι είναι η τελευταία χρονιά που ξεκινάει η ίδια το Cosmopolis αλλά νιώθει πολύ υπερήφανη για την απόφαση της να το επαναφέρει αφού έδωσε ζωή στην πόλη και ο κόσμος το αγκάλισε.

Τέλος ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο κ. Θόδωρο Μουριάδη που απουσίαζε λόγω προσωπικού προβλήματος και τον εκπροσώπησε ο κ,Πεφάνης να συνεχίσει το φεστιβάλ και στην διάρκεια της δική του θητείας.

Δείτε την έναρξη του Φεστιβάλ Cosmopolis 2019 από… ψηλά!

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν με όπλα Έλληνες ψαράδες

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρό επεισόδιο φαίνεται πως σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (16/07) στο Δέλτα του Εβρου όταν τέσσερις στρατιώτες από την Τουρκία απείλησαν με τα όπλα τους δύο Ελληνες ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ο ένας από του δύο ψαράδες και κάτοικος του Δέλτα Έβρου Θανάσης Καμηλάρης περιέγραψε την εμπειρία του που έκανε τον ίδιο και τον φίλο του να μείνουν άναυδοι στη θέα της κάννης στην εκπομπή ΑΝΑΛΥΤΗΣ του ENA Channel.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραμένει προσωρινά κρατούμενος ο Οσμάν Καβάλα στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας μετά από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου στην Σηλύμβρια της Τουρκίας ο Οσμάν Καβάλα

Την είδηση μετέφερε ο δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου στο ENA Channel από την Κωνσταντινούπολη ενώ μάλιστα έκανε γνωστό πως αναμένεται η δικαστική διαδικασία να ολοκληρωθεί 8-9 Οκτωβρίου.

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πολλά τα προβλήματα καθαριότητας στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολίτες απ’ όλη την πόλη διαμαρτύρονται καθημερινά για την καθαριότητα των περιοχών που διαμένουν.

Αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά, ζητούν άμεση δράση της αρμόδιας υπηρεσίας ενώ για τις δικές του απαντήσεις για το θέμα δίνει στο ENA Channel o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανέστης Τσουρουκίδης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ