ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την επόμενη ημέρα

της Εύας Οικονομάκη

Στη διατήρηση της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, με στόχο την ταχύτερη ανάκτηση του χαμένου εδάφους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, εστιάζει η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού.

Προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργού, Χάρη Θεοχάρη, είναι επί του παρόντος η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που υφίστανται σημαντικές ζημιές εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, μέσω των οριζόντιων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

«Στόχος αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη των επιχειρήσεων για όσο χρονικό διάστημα συνεχιστεί η υγειονομική κρίση. Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν περισσότερο από την κρίση, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επανέλθουν από την μια μέρα στην άλλη. Σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε τη στρατηγική που πρέπει να αναπτύξουμε έτσι ώστε να γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Τουρισμού.

Το νέο πακέτο μέτρων

«Τότε (σ.σ.: όταν σταματήσει η υγειονομική κρίση) και μετά από μια καταγραφή της ζημιάς θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε σε κυβερνητικό επίπεδο και το νέο πακέτο μέτρων που θα είναι αμιγώς προσανατολισμένο στον τουριστικό κλάδο. Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί τώρα, δεν έχει νόημα καθώς δεν υπάρχει ζήτηση», προσθέτουν.

Μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες, το υπουργείο Τουρισμού με παρέμβασή του στήριξε το αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων που έχει υποβάλει η αεροπορική εταιρεία Condor, η οποία -πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού- είχε προγραμματίσει 150 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση με προορισμό τη χώρα μας για τη φετινή σεζόν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Αν και όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτή τη στιγμή ένας ακριβής υπολογισμός της ζημιάς στον κλάδο, εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα απωλέσει ο ελληνικός τουρισμός το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα έχει σημαντική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας, με δεδομένου ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ελλάδα τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν απώλειες που ξεπερνούν τα 522 εκατ. ευρώ εξαιτίας ακυρώσεων κρατήσεων και συνεδρίων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν φορείς του τουρισμού, αυτό είναι το καλό σενάριο, καθώς σε περίπτωση που η υγειονομική κρίση διαρκέσει περισσότερο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν.

www.tourismtoday.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version