Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο νερό το καλοκαίρι;

Η σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια. Το νερό ότι είναι απαραίτητο για τη ζωή και η ενυδάτωση συμβάλλει στη σωματική και στην πνευματική απόδοση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα τα συστήματα του σώματός μας χρειάζονται νερό, για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Το 60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, γι΄ αυτό είναι σημαντικό για την υγεία αλλά και την ανθρώπινη ζωή. Ο εγκέφαλος αποτελείται από 73% νερό, όπως και η καρδιά.
Στα οστά η περιεκτικότητα του νερού φτάνει το 31% , στους μυς και τα νεφρά στο 79% και στο δέρμα στο 64%. Και περισσότερο από όλα τα όργανα στους πνεύμονες το νερό φτάνει να καταλαμβάνει το 83%! Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί.
Η έλλειψη νερού είναι δυνατό να εμφανίσει κόπωση, μειωμένη ενέργεια και πολλά άλλα”, μας λέει η Στέλλα Μορφογιάννη, διαιτολόγος διατροφολόγος με ειδίκευση στην διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων.

Τι κάνει το νερό στο σώμα μας

 • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος
 • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στου ιστούς και στα όργανα
 • Βοηθά στην πέψη
 • Συμβάλει στην δημιουργία του σάλιου
 • Λιπαίνει τις αρθρώσεις
 • Καθαρίζει μέσω των νεφρών τα απόβλητα
 • Υγραίνει τους ιστούς, τα μάτια και τη μύτη
 • Διατηρεί το δέρμα υγιές
 • Διαλύει τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά ώστε να απορριφθούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει το καλοκαίρι;

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει ή υπερβαίνει αυτή του δέρματος, ο οργανισμός, για να προστατευθεί, ενεργοποιεί τον μηχανισμό της εξάτμισης, ώστε να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος.
Άρα το σώμα μας το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, για να μην υπερθερμανθεί, απορρίπτει την θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Η εξάτμιση του ιδρώτα ψύχει τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα κι έτσι μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Και σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι νερό αποβάλλεται με τα ούρα, την αναπνοή και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Αν μειωθεί η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό, διαταράσσεται η ισορροπία μετάλλων επηρεάζοντας την λειτουργία του σώματος, μια κατάσταση γνωστή ως αφυδάτωση.

Πώς θα καταλάβεις την αφυδάτωση; Τι θα νιώσεις;

 • Ζαλάδα.
 • Δίψα.
 • Ξηροστομία.
 • Πονοκέφαλος.
 • Απώλεια συγκέντρωσης.
 • Κόπωση.
 • Σκούρα ούρα.
 • Κράμπες.
 • Δυσκοιλιότητα.

Συμβάλλει το θαλασσινό νερό στην αφυδάτωση;

Το κολύμπι είναι μία δραστηριότητα που προκαλεί εφίδρωση, όπως όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή λόγω της ύπαρξης του νερού. Το νερό που χάνεται εξαρτάται από την ένταση της δραστηριότητας (κολύμπι) αλλά και την διάρκειά της.
Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι. Κι ενώ οι άνθρωποι καταναλώνουν αλάτι και αυτό μπορεί ο οργανισμός να το επεξεργαστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με το θαλασσινό νερό, γιατί η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι πολύ μεγάλη. Όταν είμαστε στην θάλασσα, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπία μεταξύ νερού αλλά και ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο).
Όταν βρισκόμαστε σε αλμυρό νερό, γίνεται ουσιαστικά μέρος του σώματός μας. Το σώμα μας προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει μια ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών (όπως το νάτριο) και όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, αυτή η ισορροπία μετατοπίζεται. Το σώμα μας αναγκάζεται να χάσει ηλεκτρολύτες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ανισορροπία ηλεκτρολυτών και άλλα προβλήματα υγείας.
Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, όταν περνάτε χρόνο στην θάλασσα.

10 tips για να διατηρείστε ενυδατωμένοι

 • Ξεκινήστε την ημέρα σας με 1 ποτήρι νερό.
 • Βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι, πριν βγείτε έξω.
 • Ακούστε το σώμα σας και πιείτε, όταν διψάτε.
 • Αν είστε αφυδατωμένοι, συνδυάστε το νερό με νάτριο που βοηθά στην ενυδάτωση (π.χ. ηλεκτρολύτες).
 • Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό.
 • Καταναλώστε 1 ποτήρι νερό πριν από το γεύμα σας.
 • Εμπλουτίστε τα σνακ με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
 • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με άπαχο γάλα, κεφίρ ή ροφήματα όπως τσάι με μπόλικα παγάκια.
 • Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή υπενθύμισης κατανάλωσης νερού, για να μην το ξεχνάτε.
 • Αποφύγετε τα βαριά φαγητά, αλκοολούχα ποτά, junk food, τα γλυκά τρόφιμα και καταναλώστε πιο ελαφρά φαγητά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Κυριάκου Χαρακίδη στα Δικαστήρια Δράμας

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, επισκέφθηκε τα Δικαστήρια της πόλης, προκειμένου να πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί εργαζόμενοι.

Αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου, καθώς και τα προβλήματα των εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων των Δικαστηρίων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που του τέθηκαν και τόνισε την αμέριστη συμπαράστασή του για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Δήμου για την ανάπλαση της Πλατείας Δικαστηρίων, ενός σημαντικού ιστορικού χώρου στο κέντρο της πόλης.

Η συνεργασία μαζί τους είναι αυτονόητη και πάντα εποικοδομητική.

Για μια λειτουργική πόλη.

Για να πάμε την Δράμα μπροστά!

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κομοτηνή Δυνατά”: Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Η διαχείριση  των αδέσποτων είναι  ένα από τα σοβαρότερα  ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καίριο θέμα της  καθημερινότητας  και  πλέον πεδίο έκφρασης ακραίων αντιδράσεων καθώς  η  Δημοτική Αρχή Γκαράνη απέτυχε πλήρως στην επίλυση του ζητήματος, και είναι η αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για αυτό

Η αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος δεν επαφίεται σε καλές προθέσεις ή σε μονοδιάστατες Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Γκαράνης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στο Δήμο μας.

δράσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική, συνοχή και σύνθεση, ορατό και ρεαλιστικό στόχο από όλους, όσους θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των ζώων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως των ίδιων των ζώων.

Αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις δομές φιλοξενίας και να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα υιοθεσίας, αντί να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, όπως υπόσχονταν στην αρχή της θητείας τους, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν πλήρως και εμφανώς άφησαν ζώα και ανθρώπους στην τύχη τους. Και μαζί και την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον δήμαρχο να επαίρεται για τα ποσά που δαπανώνται στον Δήμο Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων – που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! – ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει του γειτονικούς δήμους για το χάλι που επικρατεί μέσα στην πόλη μας, ενώ δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και συνεργασίες, ούτε καν για να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος. Και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του κυνοκομείου, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: