ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

FT | Η Ελλάδα απειλείται με έξωση από τη Σένγκεν

Διορία μέχρι το Δεκέμβριο έχει η Ελλάδα για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, διαφορετικά -σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times- θα τιμωρηθεί με αποβολή από τη ζώνη του Σένγκεν, η οποία και διασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αιτία της απειλής είναι η άρνηση της Αθήνας να συναινέσει σε κοινές περιπολίες ή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σε εξωτερική βοήθεια για τον έλεγχο των συνόρων».

«Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. βλέπουν αυτή την απειλή ως το μοναδικό τρόπο να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στους συνοριακούς ελέγχους, να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Σε περίπτωση που η ΕΕ κάνει πράξη την απειλή της, τότε θα είναι η πρώτη φορά που χώρα αποβάλλεται από την Συνθήκη Σένγκεν από τη δημιουργία της το 1985.

Αυτή η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται την ώρα που γίνονται διευρυμένες συζητήσεις και σκέψεις για κοινούς συνοριακούς ελέγχους που θα διασφαλίσουν την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν.

Η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία κοινών δυνάμεων για τον έλεγχο των συνόρων, που θα επιβαρυνθούν με την διαφύλαξη ακόμα και αν χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, αντιδράσουν».
Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει δοθεί επανηλειμένα στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη στην Αθήνα του Zαν Άσσελμπρον, υπουργού εξωτερικών του Λουξεμβρούργου, χώρας που έχει τώρα την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ».

Οι Financial Times σημειώνουν ακόμη ότι «η Αθήνα πρόσφατα απέρριψε την ανάπτυξη 400 στελεχών της Frontex για να ενισχύσουν άμεσα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενη με επιστολή στην Κομισιόν ότι οι εντολές τους ήταν «πολύ ευρείες» και υπερέβαιναν την καταγραφή.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί την πρόσκληση να επικαλεστούν ένα καθεστώς βοήθειας – τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ- που θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στα νησιά και τις περιοχές των συνόρων…

…Η Ελλάδα έχει επίσης αρνηθεί να πάρει πολλές από τις 300 διαθέσιμες μηχανές eurodac για την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή προσφύγων στην ενιαία βάση δεδομένων της Ε.Ε., επικαλούμενη προβλήματα με τις συνδέσεις στο Internet και την εκπαίδευση του προσωπικού…

Διπλωμάτες της Ε.Ε. διαμαρτύρονται ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεση της να οργανώσει τρεις πτήσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη. Εν μέρει λόγω προβλημάτων εγγραφής στην Ελλάδα, μόλις 159 πρόσφυγες από τους 160.000 που έχει προβλεφθεί μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη».

Ωστόσο, Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθούν σύντομα.

«Ήταν δύσκολες [σ.σ. οι διαπραγματεύσεις]. Ήταν πολύ απαιτητικοί. Κάποια κράτη-μέλη είναι πολύ απαιτητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκνευρισμένοι με την Ελλάδα εμφανίζονται και οι Γερμανοί, όπως ισχυρίζεται το εν λόγω δημοσίευμα.

«Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν ότι δεν επέτρεψαν στην Frontex να πάει και να τους βοηθήσει… Οι Γερμανοί είναι έξαλλοι και για αυτό υπάρχουν άνθρωποι που συζητούν την αποβολή της Ελλάδας» δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης από της Βρυξέλλες.

Το Λουξεμβούργο, το οποίο αυτή τη στιγμή ασκεί αυτή την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, φέρεται επίσης να έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα ληφθούν «άλλα μέτρα» εάν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Αναλυτές από την Ελλάδα πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα την εφαρμογή των μέτρων, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει επιείκεια στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

«Η Κομισιόν», καταλήγει το δημοσίευμα, «θα προχωρήσει σε μια προφορική ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή, η οποία θα συνοδευτεί από μια γραπτή αξιολόγηση στην σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν υπάρχουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις, η Αθήνα έχει λάβει προειδοποίηση ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί να ζητήσουν από την Κομισιόν να αρχίσει τις διαδικασίες αναστολής συμμετοχής, οδηγώντας στην διενέργεια ελέγχου των συνόρων της Ελλάδας που μπορεί να κρατήσει ως και τρεις μήνες».

nooz.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version