ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές 2023: Μετωπική στο δρόμο για τις κάλπες

Η πρόταση για διμερές debate και τα νέα ανοίγματα

Παράθυρο για debate μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα άφησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές  θα υπάρχει το μπόνους που αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως πρέπει να γίνει ντιμπέιτ των δύο

«Αυτές οι εκλογές είναι με απλή αναλογική και το πλαίσιο του debate είναι να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα ισότιμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση.

Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε σε δεύτερες εκλογές» απάντησε με χιούμορ ο Αλέξης Τσίπρας«Δεν το πιστεύω όμως ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Όποιος είναι πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Γενικότερα, κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Οι συνεργασίες μετά την κάλπη βρίσκονται στο επίκεντρο της κόντρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εστίασε στις διαφορές με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι… Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω“, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η γαλάζια παράταξη θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι από τη Νέα Δημοκρατία.

Η λέξη “σταθερότητα” βρέθηκε πολλές φορές στην αιχμή των πρωθυπουργικών αναφορών, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντικές αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. “Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ…Τους ενώνει ένας στόχος: να μην είμαι πρωθυπουργός“, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευσή του η στήριξη, ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων, που είναι θύματα της προσωπικής διαφοράς, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλεόνασμα και το 2023 θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό καθεστώς ευαλωτότητας.

Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για συνεργασία, ενώ μίλησε για πανικό του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες. “Τείνω χέρι συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και στο ΚΚΕ, θυμίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε διμέτωπο, αλλά αντίπαλός του ήταν μόνο η Δεξιά” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για τα μικρότερα κόμματα είπε ότι είναι αδιανόητο να θέλουν την απλή αναλογική και μετά να μην παίρνουν την ευθύνη πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος και σημείωσε ότι οι δεύτερες εκλογές δε συμφέρουν τους μικρούς και αν γίνουν αυτές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα με το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Έστρεψε και πάλι τα βέλη του στον Πρωθυπουργό για τις χθεσινές εξαγγελίες για τους νέους ότι χρειάζεται ριζική πολιτική και όχι 150άρια, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καλύτερους μισθούς, συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική και τη δέσμευσή του για κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Οι συνεργασίες μετά τις εκλογές, τα οικονομικά προγράμματα και η κοινωνική πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και των υπόλοιπων κομμάτων με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα25 να εκτοξεύουν βολές εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης καταλογίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζει τα μεγάλα κόμματα συνένοχους στα εγκλήματα των πλειστηριασμών και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Προσπάθεια Μητσοτάκη να εξαφανίσει κάθε κόμμα που δεν τον βολεύει, βλέπει ο Κυριάκος Βελόπουλος, της ενότητας της Αριστεράς υπεραμύνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ertnews.gr

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version